Västra Balkan

Sedan stabiliserings- och associeringsprocessen inleddes har EU successivt ingått bilaterala frihandelsavtal – så kallade stabiliserings- och associeringsavtal – med var och en av partnerna på västra Balkan.

  • Albanien (2009)
  • Nordmakedonien (2004) Regissör
  • Montenegro (2010)
  • Serbien (2013)
  • Bosnien och Hercegovina (2015)
  • Kosovo* (2016)

* Denna beteckning påverkar inte ståndpunkter om Kosovos status och är i överensstämmelse med FN:s säkerhetsråds resolution 1244 och med Internationella domstolens utlåtande om Kosovos självständighetsförklaring.)

Stabiliserings- och associeringsavtalen är verktyg för ekonomisk utveckling och politisk stabilisering i länderna i regionen och för att skapa en nära och långsiktig associering mellan EU och västra Balkan.  Stabiliserings- och associeringsavtalen utgör i själva verket det rättsliga instrumentet för anpassning till EU:s regelverk och gradvis integrering i EU:s marknad.

Stabiliserings- och associeringsavtalen har inrättat ett frihandelsområde under en övergångsperiod som nu har löpt ut för alla utom Kosovo (2026). 

Avtalen föreskriver avskaffande av tullar och icke-tariffära restriktioner på bilateral handel och omfattar varor i alla kapitel i Harmoniserade systemet.  Endast ett fåtal undantag, som rör vissa jordbruks- och fiskeriprodukter, är inte helt liberaliserade och omfattas av nedsatta tullar och/eller kvantitativa förmånsmedgivanden.

Dessutom innehåller avtalen bestämmelser om konkurrensfrågor, en hög skyddsnivå för immateriella rättigheter och stärkt samarbete i tullfrågor. De omfattar också ytterligare bestämmelser om i synnerhet offentlig upphandling, tillnärmning av lagstiftningen på många områden, inbegripet standardisering, samt bestämmelser om tjänster och etablering.

Läs mer

Ursprungsregler

För att vara berättigad till förmånsbehandling (lägre eller ingen tull) måste din produkt uppfylla vissa regler som definierar dess ursprung, ursprungsreglerna, som fastställs i Europa–Medelhavskonventionen.

 

Kontrollera det interaktivaverktyget för självbedömning av ursprungsregler (ROSA) i Min handelsassistent för att bedöma om din produkt uppfyller ursprungsreglerna och ta reda på hur du utarbetar rätt dokument. Mer information finns om hur ROSA används.

Dela sidan:

Genvägar