Immateriella rättigheter och geografiska beteckningar
Om du eller ditt företag har immateriella rättigheter, baserade på unika idéer, innovation eller varumärken, måste de skyddas. Här är en guide till de olika möjligheter som finns för att skydda olika typer av immateriella rättigheter, tillsammans med information om hur du kan hävda dina rättigheter. Du kan också läsa mer om EU:s politik för immateriella rättigheter och de avtal som EU har med andra länder för att skydda EU:s företag.
EU:s handelspolitik och immateriella rättigheter
EU stöder starka standarder för immateriella rättigheter som påverkar företag och konsumenter i och utanför EU. EU eftersträvar en solid och förutsägbar rättslig ram för immateriella rättigheter för internationell handel, bland annat följande:
- Immateriella rättigheter som uppmuntrar innovation, garanterar produkternas ursprung och säkerställer deras äkthet, tillsammans med förbudsåtgärder mot eventuella intrång i dessa rättigheter.
- Immateriella rättigheter som skyddar konsumenterna mot förfalskade produkter som inte uppfyller EU:s hälso- och säkerhetsstandarder.
För att förhindra intrång i immateriella rättigheter antog EU en reviderad strategi för säkerställande av skyddet för immateriella rättigheter i tredjeländer, som är inriktad på följande:
- reagera på den senaste tidens förändringar i den internationella miljön för immateriella rättigheter, inbegripet digitaliseringen av alla delar av ekonomin och nyligen identifierade kryphål i lagstiftningen om immateriella rättigheter och kontrollen av efterlevnaden.
- förse Europeiska kommissionen med de verktyg som krävs för att reagera mer effektivt på aktuella utmaningar.
Som medlem i Världshandelsorganisationen (WTO) och Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten (Wipo) har EU undertecknat internationella avtal om immateriella rättigheter, t.ex. avtalet om handelsrelaterade aspekter av immaterialrätter (TRIPs). I Trips-avtalet fastställs miniminormer för skydd av immateriella rättigheter som ska tillhandahållas av varje land och förfaranden för lösning av immaterialrättsliga tvister.
De immateriella rättigheterna i Trips-avtalet omfattar följande:
- Upphovsrätt och närstående rättigheter.
- Varumärken inklusive servicemärken.
- Geografiska beteckningar, inbegripet ursprungsbeteckningar.
- industriell formgivning,
- Patent, inbegripet skydd av nya växtsorter.
- Utformning av integrerade kretsar.
- hemlig information, inklusive företagshemligheter och testdata.
Immateriella rättigheter i EU:s handelsavtal
EU förhandlar om kapitel om immateriella rättigheter i sina handelsavtal med andra länder och regioner. Syftet är att se till att båda handelspartnerna har samma standarder för skydd av immateriella rättigheter.
- EU:s handelsavtal går längre än WTO:s TRIPs-avtal och tar upp specifika immaterialrättsliga frågor med dessa länder.
- Du kan läsa mer om reglerna om immateriella rättigheter i EU:s handelsavtal här.
EU:s politik för immateriella rättigheter gentemot utvecklingsländer
EU arbetar för att förbättra och kontrollera efterlevnaden av normerna för immateriella rättigheter i utvecklingsländerna. Ett bättre skydd av immateriella rättigheter är viktigt för EU:s företag, men det lockar också till sig tekniköverföring, utländska investeringar, forskning och innovation till förmån för utvecklingsländerna.
EU tillhandahåller en rad instrument och program för tekniskt bistånd för att hjälpa utvecklingsländerna att stärka de immateriella rättigheterna.
EU har också åtagit sig att skydda EU:s skapelser, uppfinningar och formgivningar.
För att hjälpa dig att utveckla strategier och förfaranden för att skydda värdet av dina idéer och skapelser innehåller EU-rapporten om skydd och säkerställande av immateriella rättigheter information till företag, särskilt små företag, om de potentiella riskerna för deras immateriella rättigheter när de bedriver affärsverksamhet i eller med vissa länder utomlands.
Tekniköverföring
EU och dess medlemsstater har åtagit sig att främja tekniköverföring, särskilt till de minst utvecklade länderna.
- EU anser att politik som syftar till att utveckla ett starkt system för immateriella rättigheter kan hjälpa utvecklingsländerna att dra nytta av ökad tillgång till utländsk teknik.
- Utländska företag är mer benägna att licensiera kunskap och samarbeta i gemensamma projekt när det finns ett effektivt system för immateriella rättigheter.
Hitta användbar information för företag om tekniköverföring och IP-frågor.
EU:s politik för tillgång till läkemedel
EU har åtagit sig att underlätta tillgången till läkemedel i utvecklingsländerna och strävar efter att hitta rätt balans mellan skyddet av immateriella rättigheter för läkemedelsföretag, som ligger i framkant när det gäller forskning om nya läkemedel, och behovet av att se till att dessa läkemedel är tillgängliga för människor runt om i världen. EU anpassar därför sin strategi för läkemedelsrelaterade immateriella rättigheter till sina handelspartners behov och utvecklingsnivå.
EU tar upp olika frågor som rör överkomlighet, tillgänglighet, tillgänglighet, acceptans, kvalitet och användning av läkemedel i låg- och medelinkomstländer genom att stödja
- Globala hälsoorganisationer och initiativ.
- offentliga hälso- och sjukvårdssystem i låg- och medelinkomstländer,
- Forskning och utveckling (FoU, D) av läkemedel som behövs i låg- och medelinkomstländer.
- handelsregler som underlättar tillgången till läkemedel.
Läs mer om EU:s globala hälsoåtgärder för låg- och medelinkomstländer.