Δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και γεωγραφικές ενδείξεις

Εάν εσείς ή η επιχείρησή σας έχετε πνευματική ιδιοκτησία, με βάση μοναδικές ιδέες, καινοτομίες ή εμπορικά σήματα, πρέπει να προστατεύεται. Εδώ είναι ένας οδηγός για τις διάφορες δυνατότητες που υπάρχουν για την προστασία των διαφόρων τύπων πνευματικής ιδιοκτησίας, μαζί με πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επιβολής των δικαιωμάτων σας. Μπορείτε επίσης να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πολιτική της ΕΕ για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και τις συμφωνίες που έχει συνάψει η ΕΕ με άλλες χώρες για την προστασία των επιχειρήσεων της ΕΕ.

Εμπορική πολιτική και πνευματική ιδιοκτησία της ΕΕ

Η ΕΕ υποστηρίζει ισχυρά πρότυπα δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στην ΕΕ και στο εξωτερικό. Η ΕΕ επιδιώκει ένα σταθερό και προβλέψιμο νομικό πλαίσιο για τα ΔΔΙ για το διεθνές εμπόριο, μεταξύ άλλων

  • Δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας που προωθούν την καινοτομία, εγγυώνται την προέλευση ενός προϊόντος και διασφαλίζουν τον γνήσιο χαρακτήρα τους, σε συνδυασμό με την απαγόρευση λήψης μέτρων κατά τυχόν παραβιάσεων των εν λόγω δικαιωμάτων
  • Δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας που προστατεύουν τους καταναλωτές από προϊόντα παραποίησης/απομίμησης που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας της ΕΕ

Για την πρόληψη της παραβίασης των ΔΔΙ, η ΕΕ ενέκρινε αναθεωρημένη στρατηγική για την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας σε τρίτες χώρες, η οποία επικεντρώνεται στα εξής:

  • ανταπόκριση στις πρόσφατες αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον διανοητικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης σε όλους τους οικονομικούς τομείς, καθώς και σε νέα κενά στη νομοθεσία και την επιβολή των ΔΔΙ
  • παροχή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των απαραίτητων εργαλείων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων

Ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΠΟΔΙ), η ΕΕ έχει υπογράψει διεθνείς συμφωνίες ΔΔΙ, όπως η συμφωνία για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας στον τομέα του εμπορίου (TRIPs). Η συμφωνία TRIPS καθορίζει τα ελάχιστα πρότυπα προστασίας των ΔΔΙ που πρέπει να παρέχονται από κάθε χώρα και τις διαδικασίες για την επίλυση των διαφορών που σχετίζονται με τα ΔΔΙ.

 

Τα ΔΔΙ στη συμφωνία TRIPS περιλαμβάνουν:

Δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ

Η ΕΕ διαπραγματεύεται κεφάλαια για τα ΔΔΙ στις εμπορικές συμφωνίες της με άλλες χώρες και περιφέρειες. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι και οι δύο εμπορικοί εταίροι τηρούν τα ίδια πρότυπα προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας.

  • Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ υπερβαίνουν τις συμφωνίες TRIPs του ΠΟΕ και αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με τα ΔΔΙ με τις χώρες αυτές
  • μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους κανόνες για τα ΔΔΙ στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ εδώ

Πολιτική της ΕΕ για τα ΔΔΙ έναντι των αναπτυσσόμενων χωρών

Η ΕΕ προωθεί την ενίσχυση και την επιβολή των προτύπων ΔΔΙ στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ενώ η καλύτερη προστασία των ΔΔΙ είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις της ΕΕ, προσελκύει επίσης μεταφορές τεχνολογίας, ξένες επενδύσεις, έρευνα και καινοτομία προς όφελος των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η ΕΕ παρέχει μια σειρά μέσων και προγραμμάτων τεχνικής βοήθειας για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών για την ενίσχυση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Η ΕΕ συμμετέχει επίσης στην προστασία των δημιουργιών, των εφευρέσεων και των σχεδίων της ΕΕ.

Για να συμβάλει στον σχεδιασμό στρατηγικών και λειτουργιών για την προστασία της αξίας των ιδεών και των δημιουργιών σας, η έκθεση της ΕΕ σχετικά με την προστασία και την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας παρέχει πληροφορίες στις εταιρείες, ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις, σχετικά με πιθανούς κινδύνους για τη διανοητική ιδιοκτησία τους όταν ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού ή με αυτές.

Μεταφορά τεχνολογίας

Η ΕΕ — συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της — εργάζεται για την προώθηση της μεταφοράς τεχνολογίας, ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ).

  • η ΕΕ πιστεύει ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται για την ανάπτυξη ενός ισχυρού καθεστώτος ΔΔΙ μπορούν να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αποκτήσουν τα οφέλη της μεγαλύτερης πρόσβασης σε ξένη τεχνολογία.
  • οι ξένες εταιρείες θα είναι πιο πιθανό να αδειοδοτήσουν γνώσεις και να συνεργαστούν σε κοινά έργα εάν υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα ΔΔΙ σε μια χώρα.

Βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογίας και θέματα IP.

Πολιτική της ΕΕ για την πρόσβαση στα φάρμακα

Η ΕΕ εργάζεται για να διευκολύνει την πρόσβαση σε φάρμακα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στόχος της είναι να επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας των φαρμακευτικών εταιρειών που ηγούνται της έρευνας για νέα φάρμακα και της ανάγκης να διασφαλιστεί ότι τα φάρμακα αυτά είναι διαθέσιμα για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, η ΕΕ προσαρμόζει την προσέγγισή της όσον αφορά τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με τα ναρκωτικά στις ανάγκες και το επίπεδο ανάπτυξης των εμπορικών της εταίρων.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα σχετικά με την οικονομική προσιτότητα, τη διαθεσιμότητα, την προσβασιμότητα, την αποδοχή, την ποιότητα και τη χρήση των φαρμάκων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, υποστηρίζοντας

  • παγκόσμιες οργανώσεις και πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας
  • συστήματα δημόσιας υγείας των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος
  • έρευνα και ανάπτυξη (Ε & Α) φαρμάκων που χρειάζονται οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος
  • εμπορικοί κανόνες που διευκολύνουν την πρόσβαση σε φάρμακα

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της ΕΕ για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις