Διανοητική ιδιοκτησία
Τι είναι η πνευματική ιδιοκτησία;
Η πνευματική ιδιοκτησία (IP) αναφέρεται σε δημιουργίες όπως εφευρέσεις, λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα, σχέδια και σύμβολα, καθώς και τα ονόματα και τις εικόνες που χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις.
- Είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να προστατεύουν τη ΔΙ τους μέσω των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ).
- Τα ΔΔΙ προστατεύουν τους εφευρέτες, τους δημιουργούς και τις επιχειρήσεις από άλλους που επωφελούνται άδικα από τις δημιουργίες ή τις εφευρέσεις τους.
- Τα ΔΔΙ παρέχουν στις εταιρείες την ευκαιρία να ανακτήσουν τα χρήματα που έχουν επενδύσει στην ανάπτυξη ενός προϊόντος ή τη φήμη των εταιρειών τους —όταν οι ιδέες, τα εμπορικά σήματα ή τα προϊόντα μιας εταιρείας πειρατούν και παραποιηθούν, μειώνεται η ικανότητά τους να αναπτύσσονται και να απασχολούν άτομα.
- Τα ΔΔΙ παρέχουν εγγυήσεις στους καταναλωτές, μέσω εμπορικών σημάτων και γεωγραφικών ενδείξεων που προσδιορίζουν τον τόπο δημιουργίας και μπορούν να λειτουργήσουν ως δείκτες ποιότητας.
- Τα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ή την υγεία των πολιτών, για παράδειγμα στην περίπτωση ανταλλακτικών οχημάτων ή φαρμάκων.
Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας παρέχουν νομική προστασία για την επιχείρησή σας.
Τα κυριότερα είδη δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας περιγράφονται κατωτέρω.
Διπλώματα ευρεσιτεχνίας
Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας προστατεύουν μια εφεύρεση ή ένα τεχνικό προϊόν ή διαδικασία. Είναι παράνομο για άλλους να κάνουν, να χρησιμοποιήσουν, να πουλήσουν, να μισθώσουν ή να προμηθεύσουν το κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αντικείμενο ή διαδικασία. Ωστόσο, ο κάτοχος διπλώματος ευρεσιτεχνίας μπορεί να δώσει σε άλλους άδεια να το πράξουν χορηγώντας άδεια εκμετάλλευσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Η άδεια χρήσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας είναι μια συμφωνία μεταξύ ενός κατόχου διπλώματος ευρεσιτεχνίας και κάποιου που θέλει να χρησιμοποιήσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Συνήθως απαιτείται πληρωμή από το πρόσωπο που λαμβάνει την άδεια.
Πνευματικά δικαιώματα
Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύουν τα λογοτεχνικά, επιστημονικά και καλλιτεχνικά έργα, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων και των άρθρων, των ταινιών, της ζωγραφικής, της μουσικής, των παιχνιδιών, των φωτογραφιών και του λογισμικού. Είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να θυμούνται ότι τα πνευματικά δικαιώματα υπάρχουν αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να εγγραφείτε ή να υποβάλετε αίτηση για αυτό. Για παράδειγμα, όποιος κάνει ένα σχέδιο κατέχει αυτόματα τα πνευματικά δικαιώματα σε αυτό.
Γειτονικά ή συγγενικά δικαιώματα
Εκτός από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, υπάρχουν «συγγενικά δικαιώματα» τα οποία ενίοτε αποκαλούνται «συγγενικά δικαιώματα». Συγγενικά δικαιώματα είναι τα δικαιώματα δημόσιας εκτέλεσης που οφείλονται όταν μια ηχογράφηση ενός κατόχου δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας εκτελείται δημοσίως. Κάθε τραγούδι έχει δύο βασικούς τύπους πνευματικών δικαιωμάτων που συνδέονται με αυτό: ένα για τη σύνθεση του τραγουδιού και ένα για την ηχογράφηση του τραγουδιού. Τα πνευματικά δικαιώματα της σύνθεσης πληρώνουν τον τραγουδοποιό και τον εκδότη, ενώ τα πνευματικά δικαιώματα της ηχογράφησης πληρώνουν τον καλλιτέχνη που ηχογράφησε το τραγούδι και τη δισκογραφική εταιρεία. Όπως και τα πνευματικά δικαιώματα, τα δικαιώματα αυτά είναι αυτόματα.
Εμπορικά σήματα
Η επιχείρησή σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα εμπορικό σήμα για να διακρίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας από εκείνα των ανταγωνιστών σας. Τα δικαιώματα επί εμπορικών σημάτων προστατεύουν τις ονομασίες προϊόντων ή υπηρεσιών. Προστατεύουν επίσης το λογότυπο ενός προϊόντος και τον σχεδιασμό της συσκευασίας του. Η επιχείρησή σας πρέπει να καταχωρίσει το εμπορικό σήμα σας εάν θέλετε να το προστατεύσετε.
Δικαιώματα επί σχεδίων και υποδειγμάτων
Τα δικαιώματα επί σχεδίων και υποδειγμάτων προστατεύουν την εμφάνιση δισδιάστατων ή τρισδιάστατων προϊόντων. Αυτό περιλαμβάνει τα σχέδια ταπετσαριών, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και το σχέδιο των οικιακών ειδών όπως τα ξυπνητήρια, τα παιχνίδια και οι καρέκλες. Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι νέος και πρωτότυπος. Για να τύχει της προστασίας αυτής, ένα σχέδιο ή υπόδειγμα πρέπει, κατ’ αρχήν, να έχει προηγουμένως καταχωριστεί. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα σχέδια ή υποδείγματα προστατεύονται αυτόματα στην ΕΕ χωρίς προηγούμενη καταχώριση.
Γεωγραφικές ενδείξεις
Η γεωγραφική ένδειξη (ΓΕ) είναι ένα σημείο που χρησιμοποιείται σε προϊόντα που έχουν συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση και διαθέτουν ιδιότητες ή φήμη που μπορούν να αποδοθούν στην εν λόγω προέλευση.
Για παράδειγμα, τσάι Darjeeling. Στην περιοχή όπου προστατεύεται η ΓΕ Darjeeling, οι παραγωγοί τσαγιού Darjeeling μπορούν να απαγορεύσουν τη χρήση του όρου «Darjeeling» για τσάι που δεν καλλιεργείται στους κήπους τσαγιού τους ή δεν παράγεται σύμφωνα με τα πρότυπα που ορίζονται στον κώδικα πρακτικής για την ΓΕ.
Οι γεωγραφικές ενδείξεις χρησιμοποιούνται συνήθως για γεωργικά προϊόντα, τρόφιμα, οίνους και αλκοολούχα ποτά, χειροτεχνίες και βιομηχανικά προϊόντα. Το σήμα ΓΕ πρέπει να προσδιορίζει ένα προϊόν ως προερχόμενο από συγκεκριμένο τόπο. Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες.
Δικαιώματα βελτιωτών φυτών
Οι βελτιωτές φυτών μπορούν να επικαλεστούν τα δικαιώματα των βελτιωτών φυτών για την προστασία των νέων φυτικών ποικιλιών τους. Για να είναι επιλέξιμη για τα εν λόγω αποκλειστικά δικαιώματα, μια ποικιλία πρέπει να είναι νέα, διακριτή, ομοιόμορφη και σταθερή. Αυτές οι νέες ποικιλίες είναι συχνά το αποτέλεσμα μακροχρόνιων και δαπανηρών διαδικασιών αναπαραγωγής.
Τα δικαιώματα των βελτιωτών φυτών παρέχουν στον βελτιωτή τον αποκλειστικό έλεγχο του πολλαπλασιαστικού υλικού (το οποίο περιλαμβάνει σπόρους, μοσχεύματα και διαιρέσεις φυτών και καλλιέργεια φυτικών ιστών) και του συγκομιζόμενου υλικού (το οποίο περιλαμβάνει κομμένα άνθη, καρπούς και φύλλωμα) μιας νέας ποικιλίας για αρκετά έτη.
Με αυτά τα δικαιώματα, ο δημιουργός μπορεί να επιλέξει να γίνει ο αποκλειστικός έμπορος της ποικιλίας ή να παραχωρήσει άδεια εκμετάλλευσης της ποικιλίας σε άλλους.
Πολλές χώρες έχουν δικαιώματα βελτιωτή φυτών μέσω της συμμετοχής τους στη διεθνή σύμβαση για την προστασία των νέων ποικιλιών φυτών και στη συμφωνία του ΠΟΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον τομέα του εμπορίου (TRIPS).
Δικαιώματα βάσης δεδομένων
Οι βάσεις δεδομένων, οι οποίες είναι συλλογές διατεταγμένων δεδομένων, μπορούν να προστατεύονται από δικαιώματα βάσεων δεδομένων. Για μια εταιρεία, η δημιουργία μιας τέτοιας βάσης δεδομένων απαιτεί συχνά σημαντική επένδυση χρόνου και χρήματος. Ο κάτοχος βάσης δεδομένων έχει το δικαίωμα να εμποδίζει την αντιγραφή σημαντικών τμημάτων της βάσης δεδομένων του.
Επιχειρήσεις και ΔΙ με λίγα λόγια
Όποια και αν είναι η επιχείρησή σας ή η υπηρεσία που παρέχει, είναι πιθανό να χρησιμοποιήσετε και να δημιουργήσετε πνευματική ιδιοκτησία.
Για παράδειγμα:
- Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν εμπορική επωνυμία ή ένα ή περισσότερα εμπορικά σήματα και θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο προστασίας τους.
- Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις έχουν πολύτιμες εμπιστευτικές επιχειρηματικές πληροφορίες, όπως βάσεις δεδομένων πελατών ή στρατηγικές πωλήσεων, τις οποίες μπορεί να επιθυμούν να προστατεύσουν.
- Πολλές επιχειρήσεις αναπτύσσουν επίσης πρωτότυπα δημιουργικά σχέδια ή εφευρίσκουν ή βελτιώνουν προϊόντα ή υπηρεσίες —οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να παράγουν και να διανέμουν έργα που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η επιχείρησή σας θα πρέπει να εξετάσει τον καλύτερο τρόπο χρήσης του συστήματος IP προς όφελός σας.
- Η επιχείρησή σας θα πρέπει να εξετάσει τι χρειάζεται για την προστασία, τη διαχείριση και την επιβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εμπορικών μυστικών σας, προκειμένου να έχετε τα καλύτερα δυνατά εμπορικά αποτελέσματα από τα περιουσιακά σας στοιχεία.
- Ορισμένες εταιρείες μπορεί να θεωρήσουν ότι η καταχώριση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας είναι δαπανηρή, ιδίως εάν πρόκειται για μικρή επιχείρηση.
- Ωστόσο, να θυμάστε ότι ορισμένα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας μπορούν να αποκτηθούν χωρίς επίσημη διαδικασία και χωρίς την καταβολή επίσημων τελών — αυτό ισχύει για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα μη καταχωρισμένα σχέδια ή υποδείγματα.
Η επιχείρησή σας μπορεί να χρησιμοποιεί πνευματική ιδιοκτησία που ανήκει σε άλλους. Στις περιπτώσεις αυτές, μπορείτε να αποκτήσετε το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσετε με τη λήψη άδειας χρήσης —με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η διένεξη και η δαπανηρή δικαστική διαμάχη που μπορεί να ακολουθήσει.
Πώς να επιβάλετε τα ΔΔΙ σας
Εάν πιστεύετε ότι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σας έχουν παραβιαστεί, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε εμπειρογνώμονες, ενδεχομένως νομικές συμβουλές.
- Μπορεί να σας συμβουλεύσει να στείλετε επίσημη επιστολή —γνωστή ως επιστολή παύσης και παράλειψης— στον εικαζόμενο παραβάτη των ΔΔΙ σας.
- Αυτό θα πρέπει να τους ενημερώνει ότι ενδέχεται να υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας της εταιρείας σας και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους —θα πρέπει να προσδιορίζει την ακριβή σύγκρουση και μπορεί επίσης να προτείνει πιθανή λύση στο πρόβλημα.
- Εάν ο παραβάτης παραβιάζει ακούσια τα δικαιώματά σας, μια επιστολή παύσης και παράλειψης μπορεί να σταματήσει την παραβίαση ή να σας επιτρέψει να διαπραγματευτείτε μια συμφωνία άδειας χρήσης χωρίς να προσφύγετε στο δικαστήριο.
- Για εκ προθέσεως παραβιάσεις ΔΔΙ, όπως η παραποίηση/απομίμηση και η πειρατεία, μπορεί να σας συμβουλεύσουμε να ζητήσετε τη συνδρομή των αρχών επιβολής του νόμου.
Εάν θεωρείτε ότι είναι προς το συμφέρον σας να αποφύγετε την προσφυγή στη δικαιοσύνη, υπάρχουν επίσης εναλλακτικοί μηχανισμοί επίλυσης διαφορών, όπως η διαιτησία και η διαμεσολάβηση, τους οποίους θα μπορούσατε να εξετάσετε.
Ποια είναι η σχέση μεταξύ εμπορίου και ΔΔΙ;
Οι εταιρείες σήμερα κάνουν περισσότερα από την απλή αποστολή αγαθών στο εξωτερικό. Η καινοτομία, η δημιουργικότητα και το branding προσθέτουν πολύ μεγαλύτερη αξία στο εμπόριο τους από ό, τι στο παρελθόν. Οι γνώσεις της εταιρείας σας σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, ιδέες, μεθόδους και τεχνικές αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα.
Προστατεύοντας τις επιχειρηματικές ιδέες με αποτελεσματικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, οι κυβερνήσεις ενθαρρύνουν την επιχειρηματική καινοτομία και δημιουργικότητα, επειδή μπορεί να αναπτύξει την επιχείρησή σας και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Πολλές εταιρείες της ΕΕ δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Καθώς η διανοητική τους ιδιοκτησία αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στο διεθνές εμπόριο, τα διαφορετικά επίπεδα προστασίας και επιβολής των ΔΔΙ σε ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να δημιουργήσουν εντάσεις.
Οι χώρες που έχουν μεγάλη πνευματική ιδιοκτησία στο εξωτερικό προσπαθούν να υπερασπιστούν τα εγχώρια επιχειρηματικά τους συμφέροντα ζητώντας από άλλες κυβερνήσεις να παρέχουν αποτελεσματικούς κανόνες ή την επιβολή των κανόνων για τα ΔΔΙ στις χώρες τους.
Η έγκριση νέων εμπορικών κανόνων για τα ΔΔΙ αποτελεί σημαντικό τρόπο για την παροχή μεγαλύτερης βεβαιότητας και προβλεψιμότητας, καθώς και για τη συστηματικότερη επίλυση διαφορών στον τομέα των ΔΔΙ στο εξωτερικό.
Υπάρχουν διάφορες διεθνείς συμφωνίες ΔΔΙ, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της συμφωνίας του για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον τομέα του εμπορίου (TRIPs). Η συμφωνία TRIPs καθορίζει ελάχιστα πρότυπα για την προστασία των ΔΔΙ που θα πρέπει να παρέχει κάθε χώρα και θεσπίζει διαδικασίες για την επίλυση διαφορών σχετικά με τα ΔΔΙ. Τα ΔΔΙ που καλύπτονται από τη συμφωνία TRIPS περιλαμβάνουν:
- δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικά δικαιώματα
- εμπορικά σήματα, συμπεριλαμβανομένων των σημάτων υπηρεσιών
- γεωγραφικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομασιών προέλευσης
- βιομηχανικά σχέδια και υποδείγματα
- διπλώματα ευρεσιτεχνίας, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας νέων φυτικών ποικιλιών
- σχεδιαγράμματα ολοκληρωμένων κυκλωμάτων
- μη αποκαλυφθείσες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών απορρήτων και δεδομένων δοκιμών.
Διεθνείς οργανισμοί διανοητικής ιδιοκτησίας
Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO):
- Το EUIPO είναι ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των σημάτων της ΕΕ (ΣΕΕ), των καταχωρισμένων κοινοτικών σχεδίων και υποδειγμάτων (ΚΚΣΥ), των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) για βιοτεχνικά και βιομηχανικά προϊόντα και της ευρωπαϊκής και διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΙ), καθώς και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Παραβίαση των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
- Σήματα της ΕΕ (Σήματα της ΕΕ)
- Καταχωρισμένο κοινοτικό σχέδιο ή υπόδειγμα (ΚΚΣΥ)
- Γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ)
- Χρηματοδοτική στήριξη των ΜΜΕ: Το Ideas Powered for Business SME Fund είναι ένα πρόγραμμα επιχορηγήσεων που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που εδρεύουν στην ΕΕ να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους διανοητικής ιδιοκτησίας.
- Διαδικτυακό εργαλείο σάρωσης IP: εργαλείο αυτοαξιολόγησης για την αυτοαξιολόγηση της ορθής χρήσης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.
- Δωρεάν υποστήριξη IP (IP Pro bono): Υποβάλετε αίτηση για δωρεάν υποστήριξη IP από επαγγελματίες IP στη γλώσσα σας.
- Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών (ΕΕΔ): Το Κέντρο Διαμεσολάβησης του EUIPO παρέχει υπηρεσίες εναλλακτικής επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ) σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται σε διαφορές διανοητικής ιδιοκτησίας που εκκρεμούν ενώπιον του EUIPO.
- Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΠΟΔΙ):
- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) είναι ένας οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που παρέχει υπηρεσίες, πολιτικές, πληροφορίες και συνεργασία στον τομέα της διανοητικής ιδιοκτησίας και έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός ισορροπημένου και αποτελεσματικού διεθνούς συστήματος διανοητικής ιδιοκτησίας που επιτρέπει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα προς όφελος όλων.
- Μάθετε περισσότερα για τις διεθνείς συνθήκες του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΠΟΔΙ) για τα ΔΔΙ.