Συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής

Ο εμπορικός πυλώνας της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής εφαρμόζεται προσωρινά από την 1η Αυγούστου 2013 με την Ονδούρα, τη Νικαράγουα και τον Παναμά, από την 1η Οκτωβρίου 2013 με την Κόστα Ρίκα και το Ελ Σαλβαδόρ και από την 1η Δεκεμβρίου 2013 με τη Γουατεμάλα. Μειώνει τους δασμούς και αυξάνει την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών διαδικασιών.

Η συμφωνία με μια ματιά

Οι έξι χώρες της Κεντρικής Αμερικής που είναι συμβαλλόμενα μέρη αυτής της συμφωνίας είναι

Πλήρες κείμενο και παραρτήματα της συμφωνίας.

Διαβάστε το ειδικό μέρος της συμφωνίας σχετικά με το εμπόριο.

Ποια είναι τα οφέλη για την επιχείρησή σας;

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής

 • καθιστά ευκολότερο και φθηνότερο για τους εμπόρους της ΕΕ να εισάγουν και να εξάγουν στην Κεντρική Αμερική
 • καταργεί τους περισσότερους εισαγωγικούς δασμούς και βελτιώνει την πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις και στις επενδυτικές αγορές.
 • δημιουργεί ένα πιο προβλέψιμο περιβάλλον για το εμπόριο στην Κεντρική Αμερική, με μηχανισμό διαμεσολάβησης για μη δασμολογικούς φραγμούς και διμερή μηχανισμό επίλυσης διαφορών

 

Εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κεντρικής Αμερικής

Η ΕΕ και η Κεντρική Αμερική διατηρούν στενές και ολοκληρωμένες σχέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εξαγωγέας ή εισαγωγέας της ΕΕ, μπορείτε να επωφεληθείτε από τη σχέση μεταξύ των δύο περιφερειών προς όφελος της επιχείρησής σας.

Οι σημαντικότερες εισαγωγές από την Κεντρική Αμερική είναι τρόφιμα όπως φρούτα (π.χ. μπανάνες, ανανάς), ζάχαρη, ζωικά ή φυτικά λίπη και έλαια (κυρίως φοινικέλαιο), ποτά καφέ και ιατρικά όργανα.

Όσον αφορά τις εξαγωγές της ΕΕ στην Κεντρική Αμερική, σημαντικές ομάδες προϊόντων περιλαμβάνουν φαρμακευτικά προϊόντα, μηχανήματα και συσκευές, καθώς και εξοπλισμό μεταφορών.

Τιμολόγια

Βιομηχανικά αγαθά και αλιεία

Γνωρίζατε ότι η συμφωνία σύνδεσης καταργεί σε μεγάλο βαθμό σχεδόν όλους τους δασμούς για τα μεταποιημένα προϊόντα και την αλιεία;

 • με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, η ΕΕ κατάργησε το 99 % των δασμολογικών κλάσεων της που σχετίζονται με τα βιομηχανικά προϊόντα και την αλιεία
 • Η Κεντρική Αμερική συμφώνησε να παράσχει αδασμολόγητη πρόσβαση σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα και την αλιεία έως το 2025

Γεωργικά προϊόντα

Η ΣΕΣ ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής εξάλειψε το μεγαλύτερο μέρος των δασμών στα γεωργικά προϊόντα, αφήνοντας μόνο τους δασμούς σε «ευαίσθητες περιοχές». Ως εκ τούτου,

 • η ΕΕ συμφώνησε να καταργήσει τους δασμούς για το 73 % των γεωργικών δασμολογικών κλάσεων της, οι οποίες αντιστοιχούν στο 64 % περίπου των γεωργικών εισαγωγών από την Κεντρική Αμερική. Μεταξύ των αγαθών που μπορούν να εισέλθουν αφορολόγητα στην ΕΕ είναι ο καφές, οι γαρίδες, οι ανανάδες και τα πεπόνια. Βασικά προϊόντα όπως η ζάχαρη και το ρούμι μπορούν επίσης να εισέλθουν στην ΕΕ στο πλαίσιο ποσοστώσεων αδασμολόγητης.
 • Η Κεντρική Αμερική κατήργησε τους δασμούς στο 67 % των γεωργικών δασμολογικών κλάσεων της, καλύπτοντας περίπου το 62 % των γεωργικών εισαγωγών από την ΕΕ. Για παράδειγμα, οι εισαγωγές ευρωπαϊκών ουίσκι στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας ελευθερώθηκαν πλήρως.

 

Πριν την εξαγωγή

Κανόνες καταγωγής

 

Προκειμένου να τύχει προτιμησιακής μεταχείρισης, το προϊόν σας θα πρέπει να πληροί τους κανόνες καταγωγής βάσει της συμφωνίας. Ελέγξτε το διαδραστικό «Εργαλείο Αυτοαξιολόγησης Κανόνων Προέλευσης (ROSA)» στο My Trade Assistant για να αξιολογήσετε εάν το προϊόν σας πληροί τους κανόνες καταγωγής και να μάθετε πώς μπορείτε να προετοιμάσετε τα σωστά έγγραφα.

Γενικές πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες καταγωγής και τις διαδικασίες καταγωγής διατίθενται στο παρόν τμήμα.

Η καταγωγή είναι η «οικονομική ιθαγένεια» των εμπορευμάτων που αποτελούν αντικείμενο εμπορίας. Εάν είστε νέοι στο θέμα, βρείτε μια εισαγωγή στις κύριες έννοιες στην ενότητα εμπορευμάτων.

Κανόνες καταγωγής

Πού μπορώ να βρω τους κανόνες καταγωγής;

Οι κανόνες καταγωγής παρατίθενται στο παράρτημα ΙΙ σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής.

Είναι το προϊόν μου «καταγόμενο» σύμφωνα με τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής;

Για να είναι το προϊόν σας επιλέξιμο για χαμηλότερο ή μηδενικό προτιμησιακό δασμό στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής, πρέπει να κατάγεται από την ΕΕ ή την Κεντρική Αμερική.

Ένα προϊόν κατάγεται από την ΕΕ ή την Κεντρική Αμερική, εάν είναι

 • παραγόμενα εξ ολοκλήρου στην ΕΕ ή την Κεντρική Αμερική
 • κατασκευάζονται στην ΕΕ ή την Κεντρική Αμερική με τη χρήση μη καταγόμενων υλών, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω ύλες έχουν υποστεί επαρκή επεξεργασία ή μεταποίηση σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες για το προϊόν που ορίζονται στο προσάρτημα 2. Βλέπε επίσης προσάρτημα 1 «Εισαγωγικές σημειώσεις» στους ειδικούς ανά προϊόν κανόνες καταγωγής.
  Για ορισμένα προϊόντα υπάρχουν ορισμένοι εναλλακτικοί ειδικοί ανά προϊόν κανόνες — βλ. προσάρτημα 2Α.

 

Παραδείγματα των κύριων τύπων ειδικών ανά προϊόν κανόνων στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ

 • ο κανόνας της προστιθέμενης αξίας — η αξία όλων των μη καταγόμενων υλών ενός προϊόντος δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα ορισμένο ποσοστό της τιμής εκ του εργοστασίου του
 • η αλλαγή της δασμολογικής κατάταξης — η διαδικασία παραγωγής οδηγεί σε αλλαγή της δασμολογικής κατάταξης μεταξύ των μη καταγόμενων υλών και του τελικού προϊόντος — π.χ. παραγωγή χαρτιού (κεφάλαιο 48 του εναρμονισμένου συστήματος) από μη καταγόμενο πολτό (κεφάλαιο 47 του εναρμονισμένου συστήματος)
 • ειδικές εργασίες —απαιτείται ειδική διαδικασία παραγωγής, π.χ. η κλώση ινών σε νήματα — οι κανόνες αυτοί χρησιμοποιούνται κυρίως στους τομείς της ένδυσης και των χημικών προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας

 

Συμβουλές και κόλπα για τη συμμόρφωση με τους ειδικούς ανά προϊόν κανόνες

Η συμφωνία παρέχει πρόσθετη ευελιξία για να σας βοηθήσει να συμμορφωθείτε με τους ειδικούς ανά προϊόν κανόνες, όπως η ανοχή ή η σώρευση.

Ανοχή

 • ο κανόνας ανοχής επιτρέπει στον παραγωγό να χρησιμοποιεί μη καταγόμενες ύλες που κανονικά απαγορεύονται από τον ειδικό κανόνα έως το 10 % της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος
 • η ανοχή αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υπέρβαση οποιουδήποτε ορίου μέγιστης αξίας μη καταγόμενων υλών που απαριθμούνται στους ειδικούς κανόνες για κάθε προϊόν.
 • ειδικά όρια ανοχής ισχύουν για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα ενδύματα που κατατάσσονται στα κεφάλαια 50 έως 63 του ΕΣ, τα οποία περιλαμβάνονται στις σημειώσεις 5 έως 6 του προσαρτήματος 1 «Εισαγωγικές σημειώσεις» των ειδικών ανά προϊόν κανόνων καταγωγής

Σώρευση

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής επιτρέπει επίσης

 • διμερής σώρευση, ύλες καταγωγής υπογράφουσας χώρας της Κεντρικής Αμερικής μπορούν να υπολογιστούν ως καταγόμενες από την ΕΕ (και αντιστρόφως) όταν χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός προϊόντος
 • διαγώνια σώρευση, ύλες καταγωγής Βολιβίας, Κολομβίας, Ισημερινού, Περού ή Βενεζουέλας μπορούν να θεωρηθούν ως καταγωγής Κεντρικής Αμερικής όταν χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός προϊόντος, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις
 • επιπλέον, κατόπιν αιτήματος χώρας της Κεντρικής Αμερικής ή της ΕΕ, μπορεί να χορηγηθεί διαγώνια σώρευση για ύλες καταγωγής χωρών του Μεξικού, της Νότιας Αμερικής ή της Καραϊβικής, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Άλλες απαιτήσεις

Το προϊόν πρέπει επίσης να πληροί όλες τις άλλες εφαρμοστέες απαιτήσεις που καθορίζονται στο πρωτόκολλο, όπως η ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση, ή ο κανόνας άμεσης μεταφοράς.

Κανόνας άμεσης μεταφοράς

Τα καταγόμενα προϊόντα πρέπει να μεταφέρονται από την ΕΕ σε υπογράφουσα χώρα της Κεντρικής Αμερικής (και αντιστρόφως) χωρίς περαιτέρω μεταποίηση σε τρίτη χώρα.

Η μεταφόρτωση ή η προσωρινή αποθήκευση σε τρίτη χώρα επιτρέπεται εάν τα προϊόντα παραμένουν υπό την επιτήρηση των τελωνειακών αρχών και δεν υφίστανται άλλες εργασίες εκτός από

 • εκφόρτωση
 • επαναφόρτωση
 • κάθε εργασία που αποσκοπεί στη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση

Θα πρέπει να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία για την απευθείας μεταφορά στις τελωνειακές αρχές της χώρας εισαγωγής.

Επιστροφή δασμών

Στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής, είναι δυνατόν να επιστραφούν οι δασμοί που καταβλήθηκαν προηγουμένως για τις μη καταγόμενες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εμπορεύματος το οποίο εξάγεται βάσει προτιμησιακού δασμού.

Διαδικασίες καταγωγής

Εάν επιθυμείτε να ζητήσετε προτιμησιακό δασμό, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις διαδικασίες καταγωγής και να επαληθεύσετε την αίτησή σας από τις τελωνειακές αρχές της χώρας στην οποία εισάγετε τα εμπορεύματά σας. Οι διαδικασίες καθορίζονται στον τίτλο IV σχετικά με την απόδειξη της καταγωγής και στον τίτλο V σχετικά με τις ρυθμίσεις διοικητικής συνεργασίας.

Πώς να διεκδικήσετε ένα προτιμησιακό τιμολόγιο;

Για να επωφεληθούν από προτιμησιακό δασμό, οι εισαγωγείς πρέπει να προσκομίζουν απόδειξη καταγωγής.

Το πιστοποιητικό καταγωγής μπορεί να είναι είτε

 • πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1
 • δήλωση καταγωγής

Δεν απαιτείται απόδειξη καταγωγής όταν η συνολική αξία των προϊόντων δεν υπερβαίνει

 • 500 EUR για μικρές συσκευασίες
 • 1,200 EUR για προσωπικές αποσκευές

Το πιστοποιητικό καταγωγής ισχύει για περίοδο δώδεκα μηνών από την ημερομηνία έκδοσης.

Πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1

 • τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 εκδίδονται από τις τελωνειακές αρχές της χώρας εξαγωγής
 • ο εξαγωγέας που υποβάλλει αίτηση για το πιστοποιητικό πρέπει να είναι έτοιμος να υποβάλει έγγραφα που αποδεικνύουν τον χαρακτήρα καταγωγής των σχετικών προϊόντων.
 • Το προσάρτημα 3 περιλαμβάνει υπόδειγμα πιστοποιητικού EUR.1 και οδηγίες για τον τρόπο ολοκλήρωσής του

Δήλωση καταγωγής

Οι εξαγωγείς μπορούν να δηλώσουν αυτοπροσώπως ότι το προϊόν τους κατάγεται από την ΕΕ ή από μία από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, υποβάλλοντας δήλωση καταγωγής. Η δήλωση καταγωγής μπορεί να συνταχθεί από:

 • εγκεκριμένος εξαγωγέας
 • κάθε εξαγωγέας, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική αξία των προϊόντων δεν υπερβαίνει τα 6,000 EUR
Εγκεκριμένοι εξαγωγείς
 • οι εξαγωγείς στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας μπορούν να ζητήσουν άδεια από τις τελωνειακές αρχές τους για τη σύνταξη δηλώσεων καταγωγής για προϊόντα οποιασδήποτε αξίας
 • οι τελωνειακές αρχές μπορούν να ανακαλέσουν το καθεστώς εγκεκριμένου εξαγωγέα σε περίπτωση κατάχρησης
Πώς να κάνετε μια δήλωση καταγωγής;
 • ο εξαγωγέας πρέπει να πληκτρολογεί, να σφραγίζει ή να εκτυπώνει την ακόλουθη δήλωση στο τιμολόγιο, στο δελτίο παράδοσης ή σε άλλη εμπορική ταυτότητα του προϊόντος (προσάρτημα 4)
  • «Ο εξαγωγέας των προϊόντων που καλύπτονται από το παρόν έγγραφο (τελωνειακή άδεια αριθ....) δηλώνει ότι, εκτός εάν αναφέρεται σαφώς διαφορετικά, τα προϊόντα αυτά είναι προτιμησιακής καταγωγής.»
 • το κείμενο της δήλωσης καταγωγής μπορεί να συνταχθεί σε οποιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.
 • πρέπει να υπογράψετε τη δήλωση καταγωγής σας με το χέρι. Εάν είστε εγκεκριμένος εξαγωγέας, απαλλάσσεστε από την υποχρέωση αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι αναθέτετε στις τελωνειακές αρχές σας γραπτή δέσμευση ότι αποδέχεστε την πλήρη ευθύνη για κάθε δήλωση που σας ταυτοποιεί.
 • δήλωση καταγωγής μπορεί να συντάσσεται από τον εξαγωγέα κατά την εξαγωγή των προϊόντων τα οποία αφορά ή μετά την εξαγωγή, υπό τον όρο ότι προσκομίζεται στη χώρα εισαγωγής το αργότερο δύο έτη μετά την εισαγωγή των προϊόντων τα οποία αφορά.
 • κατά τη συμπλήρωση δήλωσης τιμολογίου, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να υποβάλετε έγγραφα που αποδεικνύουν τον χαρακτήρα καταγωγής των προϊόντων σας

Επαλήθευση καταγωγής

Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επαληθεύουν αν ένα εισαγόμενο προϊόν είναι πράγματι καταγόμενο ή πληροί άλλες απαιτήσεις καταγωγής. Η επαλήθευση βασίζεται σε

 • διοικητική συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών των μερών εισαγωγής και εξαγωγής
 • έλεγχοι που διενεργούνται από τα τοπικά τελωνεία (δεν επιτρέπονται επισκέψεις του εισάγοντος μέρους στον εξαγωγέα)

Μόλις ολοκληρωθεί η επαλήθευση, οι αρχές του εξάγοντος μέρους καθορίζουν την καταγωγή και ενημερώνουν τις αρχές του εισάγοντος μέρους για τα αποτελέσματα.

Απαιτήσεις για τα προϊόντα

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ και ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Οι τεχνικοί κανόνες ορίζουν ειδικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα προϊόν, όπως ο σχεδιασμός, η επισήμανση, η σήμανση, η συσκευασία, η λειτουργικότητα ή οι επιδόσεις, και έχουν σχεδιαστεί για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, της ασφάλειας ή του περιβάλλοντος. Ωστόσο, μπορεί να είναι δαπανηρό για τους εμπόρους να συμμορφώνονται με διαφορετικές απαιτήσεις σε διαφορετικές αγορές.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης, η ΕΕ και οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής συνεργάζονται για την εποπτεία της αγοράς, την κατάρτιση τεχνικών κανονισμών, τον καθορισμό προτύπων και τη θέσπιση αξιολογήσεων της συμμόρφωσης. Όλες οι πλευρές δεσμεύονται για διαφάνεια, δημοσιοποιώντας όλους τους τεχνικούς κανονισμούς. Το σημαντικότερο είναι ότι τα μέρη επιδιώκουν την ανάπτυξη εναρμονισμένων κανονισμών και προτύπων σε κάθε περιοχή, με σκοπό τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων.

Ονδούρα — επαφές για τεχνικές απαιτήσεις

Νικαράγουα — επαφές για τεχνικές απαιτήσεις

Παναμάς — επαφές για τεχνικές απαιτήσεις

Κόστα Ρίκα — επαφές για τεχνικές απαιτήσεις

Ελ Σαλβαδόρ — επαφές για τεχνικές απαιτήσεις

Γουατεμάλα — επαφές για τεχνικές απαιτήσεις

Απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας (ΚΕΕ)

Το κεφάλαιο 5 σχετικά με τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα (ΥΦΠ) επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών βάσει της συμφωνίας ΥΦΠ του ΠΟΕ, παρέχοντας παράλληλα στον ΠΟΕ — καθώς και διαδικαστικά μέτρα για την προώθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής. Λεπτομερή διαδικαστικά και ερμηνευτικά μέτρα περιλαμβάνονται στο παράρτημα VII Απαιτήσεις και διατάξεις για την έγκριση εγκαταστάσεων προϊόντων ζωικής προέλευσης και στο παράρτημα VIII κατευθυντήριες γραμμές για τη διενέργεια επαληθεύσεων.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη σύσταση υποεπιτροπής υγειονομικής και φυτοϋγειονομικής προστασίας για την επίλυση τυχόν προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν στον τομέα αυτό, καθώς και για την παρακολούθηση και την παρακολούθηση των δράσεων ΥΦΠ που εκτελούνται από όλα τα μέρη της παρούσας συμφωνίας.

Έχουν συμφωνηθεί περαιτέρω βελτιώσεις, π.χ. στον τομέα της καλής μεταχείρισης των ζώων. Τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στην ανάπτυξη ικανοτήτων στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής και, ως εκ τούτου, θα διευκολύνουν την πρόσβασή τους στην αγορά.

Ονδούρα — επαφές για υγειονομικές/Φυτοϋγειονομικές Απαιτήσεις (ΥΦΠ)

Νικαράγουα — επαφές για υγειονομικές/Φυτοϋγειονομικές Απαιτήσεις (ΥΦΠ)

Παναμάς — επαφές για Υγειονομικές/Φυτοϋγειονομικές Απαιτήσεις (ΥΦΠ)

Κόστα Ρίκα — επαφές για υγειονομικές/Φυτοϋγειονομικές Απαιτήσεις (ΥΦΠ)

Ελ Σαλβαδόρ — επαφές για Υγειονομικές/Φυτοϋγειονομικές Απαιτήσεις (ΥΦΠ)

Γουατεμάλα — επαφές για υγειονομικές/Φυτοϋγειονομικές Απαιτήσεις (ΥΦΠ)

Τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο

Αν και οι τεχνικοί κανόνες είναι σημαντικοί, μερικές φορές μπορούν να λειτουργήσουν ως φραγμοί στο διεθνές εμπόριο και, ως εκ τούτου, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό βάρος για εσάς ως εξαγωγέα.

 

 • αν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε ένα εμπορικό εμπόδιο που επιβραδύνει την επιχείρησή σας ή σας εμποδίζει να εξάγετε, μπορείτε να μας πείτε.
 • αναφέρετε τι σταματά τις εξαγωγές σας στην Κεντρική Αμερική χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό έντυπο, τότε η ΕΕ θα αναλύσει την κατάστασή σας και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Έγγραφα και διαδικασίες εκτελωνισμού

Η συμφωνία εξασφαλίζει πιο διαφανείς και απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες για τη διευκόλυνση του εμπορίου και τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις.

Οι οδηγοί βήμα προς βήμα περιγράφουν τα διάφορα είδη εγγράφων που πρέπει να προετοιμάσετε για τον εκτελωνισμό των προϊόντων σας.

Ανάλογα με το προϊόν σας, οι τελωνειακές αρχές ενδέχεται να απαιτήσουν όλα ή ορισμένα από τα ακόλουθα στοιχεία

 • εμπορικό τιμολόγιο (βρείτε τις ειδικές απαιτήσεις σχετικά με τη μορφή και το περιεχόμενό του στο My Trade Assistant)
 • κατάλογος συσκευασίας
 • πιστοποιητικά εισαγωγής για ορισμένα εμπορεύματα
 • πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι το προϊόν σας συμμορφώνεται με τους υποχρεωτικούς κανονισμούς για τα προϊόντα, όπως οι απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας, η επισήμανση και η συσκευασία
 • ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ — ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

Για μεγαλύτερη βεβαιότητα, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες ή/και δεσμευτικές πληροφορίες καταγωγής εκ των προτέρων.

Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσετε για τον εκτελωνισμό του προϊόντος σας, μεταβείτε στο My Trade Assistant.

Διαδικασίες απόδειξης και επαλήθευσης της καταγωγής

Για περιγραφή του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να αποδείξετε την καταγωγή των προϊόντων σας για να ζητήσετε προτιμησιακούς δασμούς, καθώς και των κανόνων που αφορούν τον έλεγχο της καταγωγής από τις τελωνειακές αρχές, ανατρέξτε στην ενότητα σχετικά με τους κανόνες καταγωγής ανωτέρω.

Για πληροφορίες σχετικά με τις τελωνειακές διαδικασίες εισαγωγής και εξαγωγής εν γένει, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της ΓΔ Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης.

Πνευματική ιδιοκτησία και γεωγραφικές ενδείξεις

Η συμφωνία ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής προβλέπει ισχυρότερα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για εσάς όσον αφορά την εισαγωγή και/ή την εξαγωγή των προϊόντων σας στην Κεντρική Αμερική.

Το παράρτημα XVII και το παράρτημα XVIII της ΣΕΣ ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής επαναβεβαιώνουν τις δεσμεύσεις των μερών όσον αφορά τη συμφωνία TRIPS και τη σύμβαση για τη βιοποικιλότητα (CBD) και τους επιφυλάσσουν τόσο εθνική μεταχείριση όσο και μεταχείριση του μάλλον ευνοούμενου κράτους. Με άλλα λόγια, οι κάτοχοι πνευματικής ιδιοκτησίας δεν θα τυγχάνουν λιγότερο ευνοϊκής μεταχείρισης από ό,τι οι υπήκοοι μιας χώρας ή οι υπήκοοι οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Γεωγραφικές ενδείξεις

Οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής τροποποίησαν και θέσπισαν νέα νομοθεσία για την ενσωμάτωση των περιφερειακών ιδιαιτεροτήτων και των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) κατά τρόπο παρόμοιο με την ΕΕ. Εάν είστε παραγωγός προϊόντων ΓΕ στην ΕΕ, ενδέχεται να σας ενδιαφέρει το γεγονός ότι πάνω από 200 γεωγραφικές ενδείξεις, όπως η σαμπάνια, το ζαμπόν Πάρμας και το σκωτσέζικο ουίσκι, προστατεύονται επίσης ειδικά στις αγορές της Κεντρικής Αμερικής.

Εμπόριο υπηρεσιών

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής διασφαλίζει ότι μπορείτε να επωφεληθείτε από τις ευκαιρίες στην αγορά της Κεντρικής Αμερικής. Η συμφωνία αυτή ανοίγει την αγορά υπηρεσιών της Κεντρικής Αμερικής και παρέχει την ασφάλεια δικαίου και την προβλεψιμότητα που χρειάζεστε ως πάροχος υπηρεσιών για το εμπόριο σε αυτές τις χώρες. Επιπλέον, αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι τοπικοί προμηθευτές.

Διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών

Εάν είστε ΜΜΕ χωρίς πρόθεση φυσικής εγκατάστασης στην Κεντρική Αμερική, η συμφωνία απαριθμεί όλους τους τομείς που η ΕΕ και η Κεντρική Αμερική συμφώνησαν να ελευθερώσουν, τους οποίους μπορείτε να βρείτε στο παράρτημα XI Κατάλογοι δεσμεύσεων σχετικά με τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών.

Μάθετε περισσότερα για τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών στο κεφάλαιο 3 Διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών, στον τίτλο III Εγκατάσταση, εμπόριο υπηρεσιών και ηλεκτρονικό εμπόριο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τομείς υπηρεσιών που καλύπτονται διατίθενται στον ιστότοπο της ΓΔ Εμπορίου (βλ. άρθρο 170 και παράρτημα XI της συμφωνίας).

Ίδρυση επιχείρησης στην Κεντρική Αμερική

Σε τομείς στους οποίους η ΕΕ και οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής έχουν αναλάβει δεσμεύσεις όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά, τα μέρη συμφώνησαν να μην περιορίσουν την εγκατάσταση επιχειρήσεων με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους (εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στο παράρτημα X)

 • περιορισμοί στον αριθμό των εγκαταστάσεων (είτε με τη μορφή αριθμητικών ποσοστώσεων, μέσω μονοπωλίων ή αποκλειστικών δικαιωμάτων, είτε με την απαίτηση εξέτασης των οικονομικών αναγκών)
 • περιορισμοί στη συνολική αξία των συναλλαγών ή των περιουσιακών στοιχείων που σας επιτρέπονται (είτε με τη μορφή αριθμητικών ποσοστώσεων είτε με την απαίτηση ελέγχου των οικονομικών αναγκών)
 • περιορισμοί του συνολικού αριθμού των πράξεων που επιτρέπονται στη χώρα ή περιορισμοί στη συνολική ποσότητα της παραγωγής εκφρασμένη σε καθορισμένες αριθμητικές μονάδες (με τη μορφή ποσοστώσεων ή απαιτώντας έλεγχο των οικονομικών αναγκών)
 • περιορισμοί στη συμμετοχή ξένου κεφαλαίου από την άποψη του ανώτατου ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου εξωτερικού ή της συνολικής αξίας μεμονωμένων ή συνολικών ξένων επενδύσεων
 • μέτρα που περιορίζουν ή απαιτούν συγκεκριμένους τύπους εγκατάστασης (θυγατρική, υποκατάστημα, γραφείο αντιπροσώπευσης) ή κοινοπραξίες μέσω των οποίων ένας επενδυτής του άλλου μέρους μπορεί να ασκήσει οικονομική δραστηριότητα

Προσωρινή διαμονή

Η συμφωνία επιτρέπει την είσοδο και την προσωρινή διαμονή στα εδάφη της ΕΕ και της Κεντρικής Αμερικής

 • βασικό προσωπικό
 • ασκούμενοι πτυχιούχοι
 • πωλητές επιχειρηματικών υπηρεσιών

Αυτό γίνεται σύμφωνα με τον στόχο, το πεδίο εφαρμογής και την κάλυψη του κεφαλαίου για τις υπηρεσίες στα όρια των τομέων που απαριθμούνται στα παραρτήματα X και XI. Ως εκ τούτου,

Αν είσαι επενδυτής

 • το ανώτερο προσωπικό της επιχείρησής σας που είναι υπεύθυνο για την εγκατάσταση της επιχείρησής σας επιτρέπεται να παραμείνει σε οποιαδήποτε από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής που είναι συμβαλλόμενα μέρη της παρούσας συμφωνίας για ενενήντα ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 12 μηνών.
 • τα διευθυντικά στελέχη και οι ειδικοί σας που μεταφέρονται από τις δραστηριότητές σας στην ΕΕ σε εκείνους που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Αμερική μπορούν να παραμείνουν εκεί έως και τρία έτη μετά την εγκατάσταση της επιχείρησής σας εκεί.
 • στους ασκούμενους πτυχιούχους που μεταφέρονται από την ΕΕ στην εγκατάσταση στην Κεντρική Αμερική θα πρέπει να χορηγείται διαμονή έως και ενός έτους

Εάν είστε πάροχος διασυνοριακών υπηρεσιών, η ΕΕ και οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής θα σας επιτρέψουν να εισέλθετε και να διαμένετε έως και 90 ημέρες το χρόνο, για να διαπραγματευτείτε την πώληση υπηρεσιών.

Ποιοι τομείς αποκλείονται από την ελευθέρωση;

Ορισμένοι ευαίσθητοι τομείς εξαιρούνται από την ελευθέρωση στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας. Οι ακόλουθες είναι οι κυριότερες εξαιρέσεις

 • όλα τα μέρη έχουν μια «προληπτική εξαίρεση» για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που
  • προστατεύει τους επενδυτές, τους καταθέτες, τους χρήστες της χρηματοπιστωτικής αγοράς, τους ασφαλισμένους ή τα πρόσωπα στα οποία ο πάροχος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών οφείλει καθήκον καταπιστευματοδόχου
  • διατηρεί την ασφάλεια, την ευρωστία, την ακεραιότητα ή την οικονομική ευθύνη των παρόχων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών
  • διασφάλιση της ακεραιότητας και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος ενός κόμματος
 • ΗΚόστα Ρίκα αποκλείει τις ιδιωτικές τράπεζες λιανικής, οι οποίες πρέπει να διατηρήσουν ένα μόνιμο ελάχιστο δανειακό υπόλοιπο με την κρατική τράπεζα ή εναλλακτικά να ιδρύσουν τουλάχιστον τέσσερα γραφεία ή υποκαταστήματα για την παροχή βασικών τραπεζικών υπηρεσιών σε επιλεγμένες περιοχές.
 • ΤοΕλ Σαλβαδόρ αποκλείει την αγροτική γη, η οποία δεν μπορεί να ανήκει σε αλλοδαπά [νομικά] πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου υποκαταστήματος αλλοδαπού νομικού προσώπου, και έχει απαίτηση ιθαγένειας 75 % (Κεντρικής Αμερικής) για τις ασφαλιστικές εταιρείες και απαίτηση ιδιοκτησίας 50 % (Κεντρικής Αμερικής) για τις τράπεζες, εκτός εάν τα εν λόγω χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν εγκριθεί από διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητα ταξινόμησης κινδύνων
 • ΗΓουατεμάλα δεν έχει επιφυλάξεις.
 • ΗΟνδούρα απαιτεί από τα ξένα ασφαλιστικά ιδρύματα που εδρεύουν στην Ονδούρα να καταθέτουν τουλάχιστον το 10 % του ελάχιστου κεφαλαίου της προτεινόμενης εταιρείας είτε στην Banco Central de Honduras είτε να επενδύουν το ανωτέρω ποσό σε κρατικούς τίτλους. Οι αλλοδαποί πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πρέπει να ιδρύονται ως εταιρείες (sociedades ano-nimas), ως υποκαταστήματα ή ως γραφεία αντιπροσώπευσης.
 • ΗΝικαράγουα διατηρεί το δικαίωμα να χορηγεί οφέλη σε παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ή δημόσιους φορείς (που ανήκουν εξ ολοκλήρου ή κατά πλειοψηφία στο κράτος) που επιδιώκουν στόχους δημόσιας πολιτικής παρέχοντας χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά) στη γεωργία, τη στέγαση οικογενειών χαμηλού εισοδήματος ή τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επιφυλάσσεται επίσης του δικαιώματος να θεσπίζει ή να διατηρεί μέτρα που απαιτούν τη σύσταση αλλοδαπών παρόχων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη Νικαράγουα. Η ασφάλιση και η αντασφάλιση απαιτούν νομική προσωπικότητα που έχει συσταθεί και εδρεύει στη Νικαράγουα με τη μορφή δημόσιων εταιρειών.
 • ΟΠαναμάς απαιτεί τουλάχιστον 49 % εθνική ιδιοκτησία για ασφαλιστικούς μεσίτες

Τομεακές εκθέσεις για την καθοδήγηση των επενδυτών της ΕΕ στην Κεντρική Αμερική

Στο πλαίσιο της 10ης επετείου της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής, η ΕΕ, με την υποστήριξη του έργου #EUCA_Trade, συνέταξε μια σειρά τομεακών εκθέσεων με στόχο τον εντοπισμό οικονομικών τομέων που προσφέρουν το υψηλότερο ανταγωνιστικό δυναμικό για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις της ΕΕ στην περιοχή της Κεντρικής Αμερικής.

Υπάρχουν ευκαιρίες για εξαγωγές και επενδύσεις της ΕΕ σε πολλούς τομείς σε ολόκληρη την Κεντρική Αμερική. Ωστόσο, οι επενδυτές της ΕΕ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις κατά την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή. Ως εκ τούτου, τα έγγραφα αυτά συμβάλλουν στον εντοπισμό επιχειρηματικών ευκαιριών που προσφέρουν τις καλύτερες προοπτικές και στις οποίες οι εξαγωγείς της ΕΕ μπορούν να επιτύχουν ανταγωνιστική θέση.

Τηλεφόρτωση τομεακών εκθέσεων:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επενδύσεις προτεραιότητας των χωρών της Κεντρικής Αμερικής μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε τον δικτυακό τόπο των οργανισμών προώθησης των επενδύσεων και των εξαγωγών των 6 χωρών της Κεντρικής Αμερικής:

Δημόσιες συμβάσεις

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής ανοίγει μια σειρά από ευκαιρίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο σε όλες τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας.

Δεν θα υπάρξει καμία διάκριση μεταξύ ξένων και τοπικών εταιρειών.

Ο τίτλος V και το παράρτημα XVI της συμφωνίας καθορίζουν τις γενικές αρχές και διαδικασίες που είναι συμβατές με τη συμφωνία του ΠΟΕ για τις δημόσιες συμβάσεις (ΣΔΣ).

Το παράρτημα XVI θεσπίζει

 • οι φορείς σύναψης συμβάσεων που καλύπτονται και τα κατώτατα όρια για την αξία των συμβάσεων πέραν των οποίων εφαρμόζονται οι διατάξεις
 • βασικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων

Αυτό αφορά ιδίως τον τόπο δημοσίευσης των προσφορών, τις απαιτήσεις τεκμηρίωσης, τις αναθέσεις συμβάσεων και τις χρονικές περιόδους.

Επιπλέον, το άρθρο 212 του τίτλου V: «Δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις», προβλέπει ότι η Κεντρική Αμερική αναπτύσσει ενιαίο σημείο πρόσβασης σε περιφερειακό επίπεδο για τους δημόσιους διαγωνισμούς της Κεντρικής Αμερικής. Αυτό το ενιαίο σημείο πρόσβασης εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και διατίθεται στον ακόλουθο ιστότοπο:

Punto de acceso regional de Contratactión pública Centroamericana

Για συγκεκριμένες επαφές σε επίπεδο χώρας, επισκεφθείτε τη διεύθυνση:

Σύνδεσμοι, επαφές και έγγραφα

Ονδούρα

Εθνικοί φορείς — Ονδούρα

Κεντρική Αμερικανική Τράπεζα Οικονομικής Ολοκλήρωσης (CABEI)

Edificio Sede, Bulevar Suyapa, Apartado Ταχυδρομικό 772, HN-Tegucigalpa, HONDURAS

Τηλ.: + 504 22402243

Φαξ: + 504 22402231

Αναπληρώτρια Διεύθυνση Τελωνειακών Εσόδων που έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών

Dirección Adjunta de Rentas aduaneras (DARA) de la Secretaría de Finanzas

Boulevard la Hacienda, frente a Auto Excel, HN-Tegucigalpa, HONDURAS

Τηλ.: + 504 32795394, + 504 32799830

Αντιπροσωπείες, εμπορικά επιμελητήρια και επιχειρηματικές ενώσεις — Ονδούρα

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ονδούρα

Συνταγματάρχης Altos de Las Lomas del Guijarro Sur, 4ta Ave — 2da Calle, Bloque B, Tegucigalpa, HONDURAS

Τηλ.: + 504 2239 99 91

Φαξ: + 504 2239 99 94

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: delegation-honduras@eeas.europa.eu

Πρεσβεία της Ονδούρας στο Βασίλειο του Βελγίου και Αποστολή της Ονδούρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Avenue de Cortenbergh 89, 1000 Βρυξέλλες, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλ.: + 32 27340000

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@hondurasembassy.be

Ένωση Ελευθέρων Συναλλαγών της Ονδούρας

Asociación de Zonas Francas de Ονδούρα (AZAFRANCA)

PO Box 3973, HN-Zip San José San Pedro Sula, HONDURAS

Τηλ.: + 504 25542772, + 50425542776

Φαξ: + 504 25163092, + 504 25540466

EU4Business

De Kleetlaan 2, B-1831 Diegem, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλ.: + 32 2749 1851

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: secretariat@eu4business.eu

Επαφές για τεχνικές απαιτήσεις — Ονδούρα

Υπουργείο Οικονομικών (ΣΕΦΙΝ)

Secretaría de Finanzas (ΣΕΦΙΝ)

3οςόροφος, Edificio SEFIN, HN-Tegucigalpa, HONDURAS

Τηλ.: + 504 22228702

Φαξ: + 504 22201705

Ινστιτούτο της Ονδούρας για την πρόληψη του αλκοολισμού, της τοξικομανίας και της τοξικομανίας (IHADFA)

Instituto Hondureño para la Prevención del Alcoholismo, Drogadicción y Farmacodependencia (IHADFA)

Colonia Rubén Darío, Circuito Choluteca B, Casa αριθ. 2109, HN-Tegucigalpa, HONDURAS

Τηλ.: + 504 22394488

Κυβερνητικό Κοινοτικό Κέντρο υπό τη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Πολιτικής που ανατίθεται στο Υπουργείο Εξωτερικών

Centro Cívico Gubernamental bajo la Dirección General de Política Exterior de la Secretaría de Relaciones Εξωτερικοί χώροι

EN la proximidad del Boulevard Κουβέιτ, HN-Tegucigalpa, HONDURAS

Τηλ.: + 504 2341942, + 504 2341962, + 504 2345411

Φαξ: + 504 2341678

Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ονδούρας (AHAC)

Agencia Hondureña de Aeronáutica Civil (AHAC)

Boulevard Comunidad Economica Europea, contiguo al correo Nacional, HN-Tegucigalpa, HONDURAS

Τηλ.: + 504 22340263

Κέντρο Μελετών και Ελέγχου των Προσμείξεων (CESCCO)

Centro de Estudios y Control de Contaminantes (CESCCO)

Edificio CESCCO, Barrio Morazan, Frente a Central de Bomberos, HN-Tegucigalpa, HONDURAS

Τηλ.: + 504 2390194, + 504 2311006, + 504 2326317

Φαξ: + 504 2390954

Επαφές για Υγειονομικές/Φυτοϋγειονομικές Απαιτήσεις (ΥΦΠ) — Ονδούρα

Εθνική Υπηρεσία Αγροτικής Υγείας (SENASA) που έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας

Servicio Nacional de Sanidad Agropecuaria (SENASA) de la Secretaría de Agricultura y Ganadería (SAG)

Boulevard Miraflores, Avenida La FAO, Colonia Loma Linda Sur, HN-Tegucigalpa, HONDURAS

Τηλ.: + 504 22326213, + 504 22397089, + 504 22397067

Φαξ: + 504 22310786

Υπουργείο Ενέργειας, Φυσικών Πόρων, Περιβάλλοντος και Ορυχείων

Secretaría de Energía, Recursos Naturales, Ambiente y Minas

100 metros al sur del Estadio Nacional, HN-Tegucigalpa, HONDURAS

Τηλ.: + 504 22321386, + 504 2322011, + 504 2394298, + 504 22398161, + 504 32193635

Επαφές για δημόσιες συμβάσεις — Ονδούρα

Honducompras Secretaría General de Coordinación de Gobierno, Centro Cívico Gubernamental

Bulevar Fuerzas Armadas, contiguo a Chiminike, Tegucigalpa MDC, HONDURAS

Τηλ.: + 504 2230 7000

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info.oncae@scgg.gob.hn

WEB: http://www.honducompras.gob.hn/

Οργανισμός Κρατικών Συμβάσεων (ONCAE)

Oficina Normativa de Contratación και Adquisiciones (ONCAE) Centro Cívico Gubernamental

Bulevar Fuerzas Armadas, contiguo a Chiminike, Tegucigalpa MDC, HONDURAS

Τηλ.: + 504 22306562, + 504 22305268, + 504 22308203

WEB: http://www.oncae.gob.hn/

Νικαράγουα

Εθνικοί θεσμοί — Νικαράγουα

Κεντρική Τράπεζα της Νικαράγουας

Banco Central de Νικαράγουα

Χιλιόμετρα. 7 carretera sur, 100 μέτρα al este Pista Juan Pablo II, Managua, NICARAGUA

Τηλ.: + 505 2255-7171

Φαξ: + 505 22650495

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: oaip@bcn.gob.ni

Δικτυακός τόπος: https://www.bcn.gob.ni/

Τελωνειακή αρχή της Νικαράγουας (DGA)

Dirección General de Servicios Aduaneros (DGA)

10MA Avenida Norte Poniente, 29030, Managua, NICARAGUA

Τηλ.: + 505 22482642, + 505 22495699, + 505 22494259, + 505 22483418, + 505 86411074

Αντιπροσωπείες, εμπορικά επιμελητήρια, επιχειρηματικές ενώσεις — Νικαράγουα

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νικαράγουα και στο Σύστημα Ολοκλήρωσης της Κεντρικής Αμερικής (SICA)

Del Colegio Teresiano 1 C Este, Απαρτάδο Ταχυδρομικό 2654, Managua, NICARAGUA

Τηλ.: + 505 22704499

Φαξ: + 505 22809569

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: delegation-nicaragua@eeas.europa.eu

Πρεσβεία της Νικαράγουας στο Βέλγιο

Wolvendaellaan 55, Uccle, 1180 Βρυξέλλες, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλ.: + 32 2 375 65 00, + 32 2 375 64 34

Φαξ: + 32 2 375 71 88

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: sky77706@skynet.be

Επιτροπή Εθνικής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (CNZF)

Ζώνη Franca Industrial Las Mercedes, km 12½ Carretera Norte, NI-Managua, NICARAGUA

Τηλ.: + 505 22631530

Φαξ: + 505 22334144

Γενική Διεύθυνση Τελωνειακών Υπηρεσιών (DGA) που έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών και Δημόσιας Πίστωσης (MHCP)

Dirección General de Servicios Aduaneros (DGA) del Ministerio de Hacienda y Crédito Público (MHCP)

χλμ 4½ Carretera Norte, NI-Managua, NICARAGUA

Τηλ.: + 505 2482642, + 505 2495699, + 505 2494259, + 505 2493418, + 505 2482643, + 505 2495693, + 505 2482736, + 505 2485728

Κεντρική Αμερικανική Τράπεζα Οικονομικής Ολοκλήρωσης (CABEI)

Edificio Sede, Bulevar Suyapa, Apartado Postal 772, HN-Tegucigalpa, NICARAGUA

Τηλ.: + 504 2402243

Φαξ: + 504 2402185

EU4Business

De Kleetlaan 2, B-1831 Diegem, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλ.: + 32 2749 1851

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: secretariat@eu4business.eu

Επαφές για τεχνικές απαιτήσεις — Νικαράγουα

Δ/νση Κανονικοποίησης και Μετρολογίας (DNM) του Υπουργείου Προώθησης, Βιομηχανίας και Εμπορίου (MIFIC)

Dirección de Normalización y Metrología (DNM) bajo el Ministerio de Fomento, Industria y Comercio (MIFIC)

χλμ 6 Carretera a Masaya, NI-Managua, NICARAGUA

Τηλ.: + 505 22489300, ext 2276

Φαξ: + 505 22489300, ext 2228

Διοργανική επιτροπή για την εφαρμογή της σύμβασης για την απαγόρευση της ανάπτυξης, παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης χημικών όπλων και την καταστροφή τους υπό το Υπουργείο Άμυνας

Comisión Interinstitucional para la Aplicación de la Convención sobre la Prohibición del Desarrollo, la Producción, el Almacenamiento y el Empleo de Armas Químicas y sobre su Destrucción bajo el Ministerio de Defensa

Casa Ricardo Morales Avilés, De los Semáforos del Redentor 4 cuadras arriba, NI-Managua, NICARAGUA

Τηλ.: + 505 2285001, + 505 2855003

Φαξ: + 505 2286960

Ινστιτούτο Πολιτικής Αεροναυτικής της Νικαράγουας (INAC)

Instituto Nicaragüense de Aeronáutica Civil (INAC)

χλμ 11½, Carretera Norte 6, NI-Managua, NICARAGUA

Τηλ.: + 505 22768580, + 505 22768586

Φαξ: + 505 22768588

Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών (MTI)

Ministerio de Transporte e Infraestructura (MTI)

Frente al Estadio Nacional de Denis Martínez, NI-Managua, NICARAGUA

Τηλ.: + 505 22225111, + 505 22225955, + 505 22225109, + 505 22222785, + 505 22227515

Γενική Διεύθυνση Ποιότητας Περιβάλλοντος που έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (MARENA)

Dirección General de Calidad Ambiental del Ministerio del Ambiente y los Recursos Naturales (MARENA)

km 12½ Carretera Norte Panamericana, Frente a Corporación de Zonas Francas, Apartado Postal 5123, NI-Managua, NICARAGUA

Τηλ.: + 505 22331112, + 505 22631994, + 505 22331916

Φαξ: + 505 22631274

Επαφές για Υγειονομικές/Φυτοϋγειονομικές Απαιτήσεις (ΥΦΠ) — Νικαράγουα

Ινστιτούτο Γεωργικής Προστασίας και Υγείας (IPSA)

Instituto de Protección y Sanidad Agropecuaria (IPSA)

km 5½ Carretera Norte, contiguo a ENACAL, Pista Portezuelo, NI-12066 Managua, NICARAGUA

Τηλ.: + 505 22783418, + 505 22981330, + 505 22981331, + 505 22981349

Περιοχή Πιστοποίησης Σπόρων, Τμήμα Σπόρων, Διεύθυνση Υγείας Φυτών και Σπόρων, Ινστιτούτο Γεωργικής Προστασίας και Υγείας

Sección de Certificación de Semillas, Departamento de Semillas, Dirección de Sanidad Vegetal y Semillas, Instituto de Protección y Sanidad Agropecuaria (IPSA)

km 5½ Carretera Norte, contiguo a ENACAL, Pista Portezuelo, NI-12066 Managua, NICARAGUA

Τηλ.: + 505 22783418, + 50522981330, + 50522981331, + 50522981349

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (MARENA)

Ministerio del Ambiente y los Recursos Naturales (MARENA)

km 12½ Carretera Norte Panamericana, Frente a Corporación de Zonas Francas, Apartado Postal 5123, NI-Managua, NICARAGUA

Τηλ.: + 505 22331112, + 505 22631994, + 505 22331916

Φαξ: + 505 22631274

Δ/νση Αναθεώρησης, Αξιολόγησης και Εγγραφής της Εθνικής Επιτροπής Καταχώρισης και Ελέγχου Τοξικών Ουσιών

Dirección de Revisión, Evaluación y Registro bajo la Comisión Nacional de Registro y Control de Sustancias Tóxicas

COSTADo sur Asamblea Nacional, NI-Managua, NICARAGUA

Τηλ.: + 505 22282002, ext 11 ή 12

Επαφές για δημόσιες συμβάσεις — Νικαράγουα

ΝΙΚΑΡΆΓΟΥΑ-COMPRA

Τηλ.: + 505 22441290, + 505 22492795, + 505 22494752, + 505 22494753

WEB: http://www.nicaraguacompra.gob.ni/

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: mesadeayudadgce@mhcp.gob.ni,

Υπουργείο Οικονομικών Γραφείο Προμηθειών

 

Dirección General de Contrataciones del Estado, Ministerio de Hacienda y Crédito Público

3a Calle S.E, Managua, NICARAGUA

Τηλ.: + 505 2222-7231

WEB: http://www.hacienda.gob.ni/Direcciones/contrataciones

Παναμάς

Εθνικοί θεσμοί — Παναμάς

Εθνική Τράπεζα του Παναμά

Banco Nacional de Panamá

Vía España y Calle 55, Casa Matriz, PA-Ciudad de Panamá, PANAMA

Τηλ.: + 507 5052612

Αντιπροσωπείες, εμπορικά επιμελητήρια και επιχειρηματικές ενώσεις — Παναμάς

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Παναμά

Bella Vista, Calle 53 Marbella, Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, όροφος 14, Πόλη του Παναμά, PANAMA

Τηλ.: + 507 2653223

Φαξ: + 507 2653239

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Delegation-Panama@eeas.europa.eu

Πρεσβεία του Παναμά στο Βασίλειο του Βελγίου, στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου και στην αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Avenue Louise 475, 1050 Ixelles, Βρυξέλλες, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλ.: + 32 2 649 0729

Φαξ: + 32 2 648 9216

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@embpanamabxl.be

Δικτυακός τόπος: http://www.embpanamabxl.be/

Γενική Διεύθυνση Ελεύθερων Ζωνών υπό την Εθνική Διεύθυνση Προώθησης Επενδύσεων, Αντιπρόεδρος Εξωτερικού Εμπορίου, Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας (MICI)

Dirección General de Zonas Francas, Dirección Nacional de Promoción de Inversiones, Viceministerio de Comercio Exterior, Ministerio de Comercio e Industrias (MICI)

Edificio Plaza Edison, Τομέας El Paical, Piso 3, PA-Ciudad de Panamá, PANAMA

Τηλ.: + 507 5600600, + 507 5600686

EU4Business

De Kleetlaan 2, B-1831 Diegem, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλ.: + 32 2749 1851

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: secretariat@eu4business.eu

Επαφές για τεχνικές απαιτήσεις — Παναμάς

Υπουργείο Υγείας (MINSA)

Ministerio de Salud (MINSA)

Νοσοκομείο Antiguo Gorgas, Edificio No. 261, Planta Baja, Corregimiento de Ancón, PA-Distrito de Panamá, PANAMA

Τηλ.: + 507 5129100, + 507 5129265, + 507 5234946

Τμήμα Επικίνδυνων Αποβλήτων και Χημικών Ουσιών, Υποτμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας (MINSA)

Sección de Desechos Peligrosos y Sustancias Químicas, Subdirección General de Salud Ambiental del Ministerio de Salud (MINSA)

Νοσοκομείο Antiguo Gorgas, Corregiento de Ancón, PA-Distrito de Panamá, PANAMA

Τηλ.: + 507 5129131, + 507 5129200

Φαξ: + 507 5129353

Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας και Μη Επικίνδυνων Αποβλήτων, Υποτμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας (MINSA)

Sección de Saneamiento Ambiental y Residuos No Peligrosos, Subdirección General de Salud Ambiental del Ministerio de Salud (MINSA)

Νοσοκομείο Antiguo Gorgas, Corregiento de Ancón, PA-Distrito de Panamá, PANAMA

Τηλ.: + 507 5129131, + 507 5129200

Φαξ: + 507 5129353

Επαφές για Υγειονομικές/Φυτοϋγειονομικές Απαιτήσεις (ΥΦΠ) — Παναμάς

Εθνική Διεύθυνση Υγείας των Ζώων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (MIDA)

Dirección Nacional de Salud Animal, Ministerio de Desarrollo Agropecuario (MIDA)

Apartado Postal 0816-01611, Ζώνη 5, PA-Ciudad de Panamá, PANAMA

Τηλ.: + 507 2662303, + 507 2660323

Τμήμα Ανάλυσης Κινδύνου και Φυτοϋγειονομικών Απαιτήσεων, Εθνική Δ/νση Φυτοϋγειονομικής Ανάπτυξης, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (MIDA)

Sección de Análisis de Riesgo de Plagas y Requisitos Fitosanitarios, Dirección Nacional de Sanidad Vegetal (DNSV), Ministerio de Desarrollo Agropecuario (MIDA)

Río Tapia, Tocumén, Apartado Postal 0816-01611, Ζώνη 5, PA-Ciudad de Panamá, PANAMA

Τηλ.: + 507 2200733, + 507 2207979

Φαξ: + 507 2207979, + 507 2207981

Εθνική Διεύθυνση Φυτοϋγειονομικής (DNSV), Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (MIDA)

Dirección Nacional de Sanidad Vegetal (DNSV), Ministerio de Desarrollo Agropecuario (MIDA)

Río Tapia, Tocumén, Apartado Postal 0816-01611, Ζώνη 5, PA-Ciudad de Panamá, PANAMA

Τηλ.: + 507 2200733, + 507 2207979

Φαξ: + 507 2207979, + 507 2207981

Τμήμα Βιοποικιλότητας και Άγριας Ζωής του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Departamento de Biodiversidad y Vida Silvestre, Ministerio de Ambiente, Sede Principal

Edificio 804, Apartado Ancón, Calle Broberg, PA-Ciudad de Panamá, PANAMA

Τηλ.: + 507 5000822, + 507 5000855, ext 6877

Φαξ: + 507 5000839

Τμήμα Επικίνδυνων Αποβλήτων και Χημικών Ουσιών, Υποτμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας (MINSA)

Sección de Desechos Peligrosos y Sustancias Químicas, Subdirección General de Salud Ambiental del Ministerio de Salud (MINSA)

Νοσοκομείο Antiguo Gorgas, Corregiento de Ancón, PA-Distrito de Panamá, PANAMA

Τηλ.: + 507 5129131, + 507 5129200

Φαξ: + 507 5129353

Επαφές για δημόσιες συμβάσεις — Παναμάς

Παναμάς-Compra

Τηλ.: + 507 5151555

WEB: http://www.panamacompra.gob.pa/Inicio/#!/

Εθνική Υπηρεσία Προμηθειών (DGCP)

 

Direccion General de Contrataciones Publicas (DGCP)

Avenida Samuel Lewis y Calle Gerardo Ortega, PH. Edificio Central, Πίσω 1, PA-Distrito de Panamá, PANAMA

Τηλ.: + 507 5151511, + 507 5151510

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@dgcp.gob.pa

WEB: https://www.dgcp.gob.pa/direccion-general-de-contrataciones-publica

Κόστα Ρίκα

Εθνικοί θεσμοί — Κόστα Ρίκα

Κεντρική Τράπεζα της Κόστα Ρίκα

Banco Central de Κόστα Ρίκα

Κεντρικό y 1, κλήσεις 2 y 4, Σαν Χοσέ, COSTA RICA

Τηλ.: + 506 22433333

WEB: https://www.bccr.fi.cr/SitePages/default.aspx

Τελωνείο της Κόστα Ρίκα

Dirección General de Aduanas

Edificio, La Llacuna, Avenida Central, Σαν Χοσέ, COSTA RICA

Τηλ.: + 506 25229390

Φαξ: + 506 25229426

Γενική Διεύθυνση Φορολογίας, Υπουργείο Οικονομικών

Dirección General de Tributación, Ministerio de Hacienda

Barrio Don Bosco, Paseo Colón, Calle 26, Avenidas 6 y 8, Edificio Centro Corporativo Internacional, Torre B, CR-San José, COSTA RICA

Τηλ.: + 506 25470000, + 506 25470001

Εθνικό μητρώο

Γραμματέας Nacional

Curridabat, Apartado Postal 523-2010, CR-San José, COSTA RICA

Τηλ.: + 506 22020800, + 506 22020777

Αντιπροσωπείες, εμπορικά επιμελητήρια και επιχειρηματικές ενώσεις — Κόστα Ρίκα

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κόστα Ρίκα

Ofiplaza del Este, Edificio D-Tercer piso, 50 metros oeste Rotonda de la Bandera, 11501 San José, Apdo. 836-1007, Σαν Χοσέ, COSTA RICA

Τηλ.: + 506 22832959

Φαξ: + 506 22832960

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Delegation-costa-rica@eeas.europa.eu

Πρεσβεία της Κόστα Ρίκα στο Βασίλειο του Βελγίου, στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου και Αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση

489 Avenue Louise, 1050 Βρυξέλλες, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλ.: + 32 26405541

Φαξ: + 32 26483192

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@costaricaembassy.be

Εταιρεία Εξωτερικού Εμπορίου της Κόστα Ρίκα (PROCOMER)

Promotora del Comercio Exterior de Κόστα Ρίκα (PROCOMER)

Edificio Centro de Comercio Exterior, Avenida 3a, Calle 40, Apartado Postal 1278-1007, Paseo Colón, CR-San José, COSTA RICA

Τηλ.: + 506 22994700, 800 77626637

Φαξ: + 506 22335755

Ενιαία θυρίδα εξωτερικού εμπορίου (VUCE), Γενική Διεύθυνση Τελωνείων (DGA)

Ventanilla Única de Comercio Εξωτερικό (VUCE)

Σαν Χοσέ, Κόστα Ρίκα, 100 Σαν Χοσέ, Κόστα Ρίκα

Τηλ.: + 506 2505 4811

EU4Business

De Kleetlaan 2, B-1831 Diegem, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλ.: + 32 2749 1851

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: secretariat@eu4business.eu

Επαφές για τεχνικές απαιτήσεις — Κόστα Ρίκα

Ινστιτούτο Τεχνικών Προτύπων της Κόστα Ρίκα (INTECO)

Instituto de Normas Técnicas de Costa Rica (INTECO)

400 metros norte de Muñoz y Nanne, contiguo al Laboratorio de Materiales de la Universidad de Costa Rica, Apartado Postal 10004-1000, CR-San José, COSTA RICA

Τηλ.: + 506 22834522

Φαξ: + 506 22834831

Υπουργείο Υγείας

Ministerio de Salud

Avenidas 6 y 8, Calle 16, Apartado Ταχυδρομικό 10123-1000, CR-San José, COSTA RICA

Τηλ.: + 506 22230333, ext 327 ή 329, + 506 22336922

Φαξ: + 506 22577827

Τμήμα Ελέγχου Όπλων και εκρηκτικών της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών που έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας

Departamento de Control de Armas y Explosivos bajo la Dirección General de Armamento del Ministerio de Seguridad Pública

Carrera Vieja a Escazú, en la esquina de la Calle 60, CR-San José, COSTA RICA

Τηλ.: + 506 25864500

Δ/νση Διαχείρισης Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΔΙΓΕΚΑ) που έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΜΙΝΑΕ)

Dirección de Gestión de Calidad Ambiental (DIGECA), Ministerio de Ambiente y Energía (MINAE)

Avenida 18, Calles 9 y 9 bis, No. 935 costado norte del Liceo de Costa Rica, CR-San José, COSTA RICA

Τηλ.: + 506 22583272, + 506 22571839, + 506 22532596

Φαξ: + 506 22582820

Επαφές για Υγειονομικές/Φυτοϋγειονομικές Απαιτήσεις (ΥΦΠ) — Κόστα Ρίκα

Εθνική Υπηρεσία Υγείας των Ζώων (SENASA), Υπουργείο Γεωργίας και Υγείας των Ζώων (MAG)

Servicio Nacional de Salud Animal (SENASA), Ministerio de Agricultura y Ganadería (MAG)

Barreal de Heredia Costa Rica de Jardines del Recuerdo 1 km al oeste y 400 al norte en el campus universitario Benjamin Nuñez, Apartado Postal 3-3006, CR-Cenada, COSTA RICA

Τηλ.: + 506 22608300, + 506 25871600

Φαξ: + 506 22608301

Εθνική Φυτοϋγειονομική Υπηρεσία (SFE), Υπουργείο Γεωργίας και Ζωικής Οικογένειας (MAG)

Servicio Fitosanitario del Estado (SFE), Ministerio de Agricultura y Ganadería (MAG)

Sabana Sur, 200 μέτρα Sur de Teletica Canal 7, en el campus del MAG en el antiguo edificio del Colegio La Salle, Apartado Postal 1521-1200, CR-San José, COSTA RICA

Τηλ.: + 506 25493400

Φαξ: + 506 25493599

Μονάδα Διαβίωσης Τροποποιημένων Οργανισμών του Τμήματος Βιοτεχνολογίας υπό την Εθνική Φυτοϋγειονομική Υπηρεσία (SFE), Υπουργείο Γεωργίας και Ζωικής Οικογένειας (MAG)

Unidad de Organismos Vivos Modificados, Departamento de Biotecnología, Servicio Fitosanitario del Estado (SFE), Ministerio de Agricultura y Ganadería (MAG)

Sabana Sur, 200 μέτρα Sur de Teletica Canal 7, en el campus del MAG en el antiguo edificio del Colegio La Salle, Apartado Postal 1521-1200, CR-San José, COSTA RICA

Τηλ.: + 506 25492522, + 506 25493522

Φαξ: + 506 25493599

Επαφές για τις δημόσιες συμβάσεις — Κόστα Ρίκα

Sistema Integrado de Compras Públicas (SICOP)

WEB: https://www.sicop.go.cr/index.jsp

Gobierno Digital

 

Edificio Interbolsa (Carretera Interamericana), 10108 Mata Redonda, San José, COSTA RICA

Τηλ.: + 506 22561500

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: consultas@gobierno-digital.go.cr

Ελ Σαλβαδόρ

Εθνικοί θεσμοί — Ελ Σαλβαδόρ

Κεντρική Αμερικανική Τράπεζα Οικονομικής Ολοκλήρωσης (BCIE)

Banco Centroamericano de Integración Económica (BCIE)

Calle La Reforma No.130, Colonia San Benito, Σαν Σαλβαδόρ, EL SALVADOR

Τηλ.: + 503 22676100

Φαξ: + 503 22676130

Γενική Διεύθυνση Τελωνείων (DGA)

Dirección General de Aduanas (DGA)

Ministerio de Hacienda, Pan-American Highway Km. 11.5, San Bartolo, Ilopango, Σαν Σαλβαδόρ, EL SALVADOR

Τηλ.: + 503 22445000, + 503 22443000

Φαξ: + 503 22447201

Αντιπροσωπείες, εμπορικά επιμελητήρια και ενώσεις επιχειρήσεων — Ελ Σαλβαδόρ

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ελ Σαλβαδόρ

Calle Cortez Blanco Poniente y Calle Holcim #2, Urbanización Madreselva, Antiguo Cuscatlán, Apartado Ταχυδρομικό 01298, EL SALVADOR

Τηλ.: + 503 22432424

Φαξ: + 503 22432525

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: delegation-el-salvador@eeas.europa.eu

Πρεσβεία του Ελ Σαλβαδόρ στο Βέλγιο

Tervurenlaan 171, Woluwe-Saint-Pierre, 1150 Βρυξέλλες, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλ.: + 32 2 733 04 85, + 32 2 735 32 66

Φαξ: + 32 2 732 65 74

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: embajadabruselas@rree.gob.sv

Υπουργείο Οικονομικών

Ministerio de Hacienda

Boulevard de los Héroes αριθ. 1231, Edificio Ministerio de Hacienda, SV-San Salvador, EL SALVADOR

Τηλ.: + 503 22443000, + 503 22373000

Ενιαία θυρίδα για το εξωτερικό εμπόριο (VUCE), το κέντρο μεταποίησης εισαγωγών και εξαγωγών της Κεντρικής Τράπεζας

Ventanilla Única de Importaciones (VUCE), Centro de Trámites de Importaciones y Exportaciones (CIEX), Banco Central de Reserva (BCR) του Ελ Σαλβαδόρ

Alameda Juan Pablo II, entre 15 y 17 Avenida Norte, Apartado Postal 106, SV-San Salvador, EL SALVADOR

Τηλ.: + 503 22818085, + 503 22818539, + 503 22818131, + 503 22818089, + 503 22818754, + 503 22818514

Φαξ: + 503 22818086

EU4Business

De Kleetlaan 2, B-1831 Diegem, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλ.: + 32 2749 1851

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: secretariat@eu4business.eu

Επαφές για τεχνικές απαιτήσεις — Ελ Σαλβαδόρ

Εθνικό Συμβούλιο Ποιότητας (CNC)

Consejo Nacional de Calidad

Boulevard San Bartolo y Calle Lempa, costado norte de INSAFORP, Ilopango, Σαν Σαλβαδόρ, EL SALVADOR

Τηλ.: + 503 25905300

WEB: http://www.cnc.gob.sv/

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (MDN)

Ministerio de Defensa Nacional (MDN)

Avenida Manuel Enrique Araujo, Kilómetro 5½ Carretera a Santa Tecla, SV-San Salvador, EL SALVADOR

Τηλ.: + 503 22500100, + 503 22500134

Δ/νση Υδρογονανθράκων και Ορυχείων (DHM), Υπουργείο Οικονομίας (MINEC)

Dirección de Hidrocarburos y Minas (DHM)

Ministerio de Economía (MINEC), Alameda Juan Pablo II y Calle Guadalupe, Edificio C1, Centro de Gobierno, SV-San Salvador, EL SALVADOR

Τηλ.: + 503 25905200, + 503 25905210, + 503 25905221

 

Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (AAC)

Autoridad de Aviación Civil (AAC)

Kilómetro 9½, Boulevard de Ejercito Nacional Frente al Aeropuerto Internacional de Ilopango, SV-San Salvador, EL SALVADOR

Τηλ.: + 503 25654400, + 503 25654553

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (MARN)

Ministerio de Medio Ambiente y Recursos Naturales (MARN)

Kilómetro 5½ Carretera a Santa Tecla, Calle y Colonia Las Mercedes, Edificio MARN No. 2, SV-San Salvador, EL SALVADOR

Τηλ.: + 503 21326276

Φαξ: + 503 21329429

Επαφές για Υγειονομικές/Φυτοϋγειονομικές Απαιτήσεις (ΥΦΠ) — Ελ Σαλβαδόρ

Τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Γενική Διεύθυνση Κτηνοτροφίας (DGG), Υπουργείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (MAG)

División de Servicios Veterinarios, Dirección General de Ganadería (DGG), Ministerio de Agricultura y Ganadería (MAG)

Cantón El Matazano, Soyapango, Apartado Postal 554, SV-San Salvador, EL SALVADOR

Τηλ.: + 503 22020879, + 503 22101763

Γενική Διεύθυνση Υγείας των Φυτών (DGSV), Υπουργείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (MAG)

Dirección General de Sanidad Vegetal (DGSV), Ministerio de Agricultura y Ganadería (MAG)

Τελικό 1a Avenida Norte, 13 Calle Oriente y Avenida Manuel Gallardo, Departamento de La Libertad, SV-Santa Tecla, EL SALVADOR

Τηλ.: + 503 22101747, + 503 22101700

Φαξ: + 503 22101920

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (MARN)

Ministerio de Medio Ambiente y Recursos Naturales (MARN)

Kilómetro 5½ Carretera a Santa Tecla, Calle y Colonia Las Mercedes, Edificio MARN No. 2, SV-San Salvador, EL SALVADOR

Τηλ.: + 503 21329407, + 503 21329697

Φαξ: + 503 22679317, + 503 22679326

Επαφές για δημόσιες συμβάσεις — Ελ Σαλβαδόρ

Comprasal

Τηλ.: + 503 22443171

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: unac.solicitudes@mh.gob.sv

WEB: https://www.comprasal.gob.sv/comprasal_web/

Υπουργείο Οικονομικών

Ministerio de Hacienda

Edificio Ministerio de Hacienda 3er. Nivel, Blvd. de los Heroes,1231, Σαν Σαλβαδόρ, EL SALVADOR

Τηλ.: + 503 2244-3171

Γουατεμάλα

Εθνικοί θεσμοί — Γουατεμάλα

Κεντρική Τράπεζα της Γουατεμάλας

Banco de Γουατεμάλα

7α. AV. 22-01, ζώνη 1, GUATEMALA

Τηλ.: + 502 24296000, + 502 24856000, + 502 23906000, + 502 23072200

Φαξ: + 502 24296086, + 502 24856041

WEB: https://www.banguat.gob.gt/default.asp?lang=2

Αντιπροσωπείες, εμπορικά επιμελητήρια και επιχειρηματικές ενώσεις — Γουατεμάλα

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γουατεμάλα

Edificio Europlaza, 5τα. Avenida 5-55 ζώνη 14 Torre II, Nivel 17, Guatemala City C.A., GUATEMALA

Τηλ.: + 502 23005900

Φαξ: + 502 23005900

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: delegation-guatemala@eeas.europa.eu

Πρεσβεία της Γουατεμάλας στο Βέλγιο

185 Avenue Winston Churchill, Uccle, 1180 Βρυξέλλες, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλ.: + 32 2 345 90 47, + 32 2 345 90 58

Φαξ: + 32 2 344 64 99

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: embbelgica@minex.gob.gt,

EU4Business

De Kleetlaan 2, B-1831 Diegem, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλ.: + 32 2749 1851

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: secretariat@eu4business.eu

Επαφές για τεχνικές απαιτήσεις — Γουατεμάλα

Επιτροπή Προτύπων της Γουατεμάλας (COGUANOR)

Comisión Guatemalteca de Normas (COGUANOR)

Calzada Atanasio Tzul 27-32, Ζώνη 12, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλ.: + 502 22472654

Φαξ: + 502 22472687

Εθνική Αρχή της Γουατεμάλας για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ANGPAQ), Υπουργείο Εξωτερικών

Autoridad Nacional de Guatemala para la Prohibición de las Armas Químicas (ANGPAQ), Ministerio de Relaciones Exteriores

Avenida, 4-17 zona 10, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλ.: + 502 24100000

Φαξ: + 502 23321172, + 502 24100011

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (MARN)

Ministerio de Ambiente y Recursos Naturales (MARN)

20 Calle 28-58 Zona 10, Edificio MARN, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλ.: + 502 24230500, + 502 24232408

Υπουργείο Οικονομίας

Ministerio de Economía

8a Avenida 10-43, Ζώνη 1, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλ.: + 502 24120200

Επαφές για Υγειονομικές/Φυτοϋγειονομικές Απαιτήσεις (ΥΦΠ) — Γουατεμάλα

Υπουργείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Τροφίμων (MAGA)

Ministerio de Agricultura, Ganadería y Alimentación (MAGA)

7a Avenida 12-90, Ζώνη 13, Edificio Anexo Monja Blanca, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλ.: + 502 24137000

Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ανάλυσης Κινδύνου της Δ/νσης Υγείας Φυτών του Αντιυπουργείου Αγροτικής Υγείας και Κανονισμών του Υπουργείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Τροφίμων (ΜΓΑ)

Departamento de Vigilancia Epidemiológica y Análisis de Riesgo de la Dirección de Sanidad Vegetal del Viceministerio de Sanidad Agropecuaria y Regulaciones bajo el Ministerio de Agricultura, Ganadería y Alimentación (MAGA)

7a Avenida 12-90, Ζώνη 13, Edificio Anexo Monja Blanca, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλ.: + 502 24137000, + 502 24137418, + 502 24137420, + 502 24137503

Μονάδα Κανόνων και Κανονισμών, Υπουργείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Τροφίμων (MAGA)

Unidad de Normas y Regulaciones, Ministerio de Agricultura, Ganadería y Alimentación (MAGA)

7a Avenida 12-90, Ζώνη 13, Edificio Anexo Monja Blanca, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλ.: + 502 24137000

Εθνικό Συμβούλιο Προστατευόμενων Περιοχών (CONAP)

Consejo Nacional de Áreas Protegidas (CONAP)

5a Avenida 6-06, Ζώνη 1, Edificio IPM, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλ.: + 502 24226700

Φαξ: + 502 22534141

Τμήμα Εγγραφής Γεωργικών Υλικών της Δ/νσης Υγείας Φυτών του Αντιυπουργείου Αγροτικής Υγείας και Κανονισμοί του Υπουργείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Τροφίμων (ΜΓΑ)

Departamento de Registro de Insumos Agrícolas de la Dirección de Sanidad Vegetal del Viceministerio de Sanidad Agropecuaria y Regulaciones bajo el Ministerio de Agricultura, Ganadería y Alimentación (MAGA)

7a Avenida 12-90, Ζώνη 13, Edificio Anexo Monja Blanca, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλ.: + 502 24137000, + 502 24137418, + 502 24137420, + 502 24137503

Επαφές για τις δημόσιες συμβάσεις — Γουατεμάλα

ΓΚΟΥΑΤΕΚΌΠΡΑΣ

Τηλ.: + 502 23742872

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: administradorgc@minfin.gob.gt

WEB: http://www.guatecompras.gt/

Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων (DGAE)

Dirección General de Adquisiciones del Estado (DGAE)

Edificio Ministerio de Finanzas Públicas 2° Nivel, Dirección General de Adquisiciones del Estado, Centro Cívico, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλ.: + 502 23742872

Περαιτέρω σύνδεσμοι

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις