Συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής

Ο εμπορικός πυλώνας της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής εφαρμόζεται προσωρινά από την 1 Αυγούστου 2013 με την Ονδούρα, τη Νικαράγουα και τον Παναμά, από την 1 Οκτωβρίου 2013 με την Κόστα Ρίκα και το Ελ Σαλβαδόρ και από την 1 Δεκεμβρίου 2013 με τη Γουατεμάλα. Μειώνει τους δασμούς και αυξάνει την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών διαδικασιών.

Η συμφωνία με μια ματιά

Οι έξι χώρες της Κεντρικής Αμερικής που είναι συμβαλλόμενα μέρη της παρούσας συμφωνίας είναι

Πλήρες κείμενο και παραρτήματα της συμφωνίας.

Διαβάστε το συγκεκριμένο μέρος της συμφωνίας που αφορά το εμπόριο.

Ποια είναι τα οφέλη για την επιχείρησή σας;

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής

 • καθιστά ευκολότερη και φθηνότερη για τους εμπόρους της ΕΕ τις εισαγωγές και εξαγωγές από και προς την Κεντρική Αμερική
 • καταργεί τους περισσότερους εισαγωγικούς δασμούς και βελτιώνει την πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις και στις αγορές επενδύσεων.
 • δημιουργεί ένα πιο προβλέψιμο περιβάλλον για το εμπόριο στην Κεντρική Αμερική, με έναν μηχανισμό διαμεσολάβησης για μη δασμολογικούς φραγμούς και έναν διμερή μηχανισμό επίλυσης διαφορών

 

Εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κεντρικής Αμερικής

Η ΕΕ και η Κεντρική Αμερική διατηρούν στενές και ολοκληρωμένες σχέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εξαγωγέας ή εισαγωγέας της ΕΕ, μπορείτε να επωφεληθείτε από τη σχέση μεταξύ των δύο περιοχών προς όφελος της επιχείρησής σας.

Οι σημαντικότερες εισαγωγές από την Κεντρική Αμερική είναι τρόφιμα όπως φρούτα (π.χ. μπανάνες, ανανάδες), ζάχαρη, ζωικά ή φυτικά λίπη και έλαια (κυρίως φοινικέλαιο), ποτά καφέ και ιατρικά εργαλεία.

Όσον αφορά τις εξαγωγές της ΕΕ στην Κεντρική Αμερική, σημαντικές ομάδες προϊόντων περιλαμβάνουν φαρμακευτικά προϊόντα, μηχανήματα και συσκευές, καθώς και εξοπλισμό μεταφορών.

Τιμολόγια

Βιομηχανικά προϊόντα και αλιεία

Γνωρίζετε ότι η συμφωνία σύνδεσης καταργεί σε μεγάλο βαθμό σχεδόν όλους τους δασμούς για τα μεταποιημένα προϊόντα και την αλιεία;

 • κατά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, η ΕΕ αφαίρεσε το 99 % των δασμολογικών κλάσεων της που αφορούσαν βιομηχανικά και αλιευτικά προϊόντα
 • Η Κεντρική Αμερική συμφώνησε να παράσχει αδασμολόγητη πρόσβαση σε όλα τα βιομηχανικά και αλιευτικά προϊόντα έως το 2025

Γεωργικά προϊόντα

Η ΣΕΣ ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής κατάργησε τους περισσότερους δασμούς στα γεωργικά προϊόντα, αφήνοντας μόνο τους δασμούς σε «ευαίσθητες περιοχές». Συνεπώς

 • η ΕΕ συμφώνησε να καταργήσει τους δασμούς για το 73 % των γεωργικών δασμολογικών κλάσεων της που αντιστοιχούν περίπου στο 64 % των γεωργικών εισαγωγών από την Κεντρική Αμερική. Μεταξύ των εμπορευμάτων που μπορούν να εισέλθουν αδασμολόγητα στην ΕΕ είναι ο καφές, οι γαρίδες, οι ανανάδες και τα πεπόνια. Βασικά προϊόντα όπως η ζάχαρη και το ρούμι μπορούν επίσης να εισέρχονται στην ΕΕ στο πλαίσιο ποσοστώσεων δασμολογικής ατέλειας. 
 • Η Κεντρική Αμερική κατάργησε τους δασμούς στο 67 % των γεωργικών δασμολογικών κλάσεων της, καλύπτοντας περίπου το 62 % των γεωργικών εισαγωγών από την ΕΕ. Για παράδειγμα, οι εισαγωγές ευρωπαϊκού ουίσκι σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας ελευθερώθηκαν πλήρως.

 

Πριν από την εξαγωγή

Κανόνες καταγωγής

 

Για να δικαιούστε προτιμησιακή μεταχείριση, το προϊόν σας θα πρέπει να πληροί τους κανόνες καταγωγής βάσει της συμφωνίας. Ελέγξτε το διαδραστικό εργαλείο «Rules of Origin Self Assessment tool (ROSA)» στο « My Trade Assistant» για να αξιολογήσετε κατά πόσον το προϊόν σας πληροί τους κανόνες καταγωγής και να μάθετε πώς να προετοιμάσετε τα σωστά έγγραφα.

Γενικές πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες καταγωγής και τις διαδικασίες καταγωγής παρέχονται στην παρούσα ενότητα.

Η καταγωγή είναι η «οικονομική εθνικότητα» των εμπορεύσιμων αγαθών. Εάν είστε καινούργιος για το θέμα, βρείτε μια εισαγωγή στις κύριες έννοιες στην ενότητα «Προϊόντα».

Κανόνες καταγωγής

Πού μπορώ να βρω τους κανόνες καταγωγής;

Οι κανόνες καταγωγής καθορίζονται στο παράρτημα II σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής.

Το προϊόν μου είναι «καταγόμενο» σύμφωνα με τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής;

Για να μπορεί το προϊόν σας να υπαχθεί στον χαμηλότερο ή μηδενικό προτιμησιακό δασμό στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής, πρέπει να κατάγεται από την ΕΕ ή την Κεντρική Αμερική.

Ένα προϊόν κατάγεται από την ΕΕ ή την Κεντρική Αμερική εάν είναι

 • παραγόμενα εξ ολοκλήρου στην ΕΕ ή την Κεντρική Αμερική
 • που κατασκευάζονται στην ΕΕ ή την Κεντρική Αμερική με τη χρήση μη καταγόμενων υλών, υπό την προϋπόθεση ότι οι ύλες αυτές έχουν υποστεί επαρκή επεξεργασία ή μεταποίηση σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες ανά προϊόν που καθορίζονται στο προσάρτημα 2. Βλέπε επίσης προσάρτημα 1 «Εισαγωγικές σημειώσεις» για τους ειδικούς κανόνες καταγωγής ανά προϊόν. 
  Για ορισμένα προϊόντα υπάρχουν ορισμένοι εναλλακτικοί ειδικοί κανόνες ανά προϊόν — βλ. προσάρτημα 2Α.

 

Παραδείγματα των κύριων τύπων ειδικών ανά προϊόν κανόνων στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ

 • ο κανόνας της προστιθέμενης αξίας — η αξία όλων των μη καταγόμενων υλών ενός προϊόντος δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα ορισμένο ποσοστό της τιμής εκ του εργοστασίου του
 • η αλλαγή της δασμολογικής κατάταξης — η διαδικασία παραγωγής έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της δασμολογικής κατάταξης μεταξύ των μη καταγόμενων υλών και του τελικού προϊόντος — για παράδειγμα παραγωγή χαρτιού (κεφάλαιο 48 του Εναρμονισμένου Συστήματος) από μη καταγόμενο χαρτοπολτό (κεφάλαιο 47 του Εναρμονισμένου Συστήματος)
 • ειδικές εργασίες — απαιτείται ειδική διαδικασία παραγωγής, για παράδειγμα νηματοποίηση ινών σε νήμα — οι κανόνες αυτοί χρησιμοποιούνται κυρίως στους τομείς των κλωστοϋφαντουργικών ειδών ένδυσης και των χημικών προϊόντων

Συμβουλές και τεχνάσματα για τη συμμόρφωση με τους ειδικούς κανόνες ανά προϊόν

Η συμφωνία παρέχει πρόσθετη ευελιξία για να σας βοηθήσει να συμμορφώνεστε με τους ειδικούς κανόνες ανά προϊόν, όπως η ανοχή ή η σώρευση.

Ανοχή

 • ο κανόνας ανοχής επιτρέπει στον παραγωγό να χρησιμοποιεί μη καταγόμενες ύλες που απαγορεύονται κανονικά από τον ειδικό κανόνα ανά προϊόν έως και 10 % της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος
 • η ανοχή αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υπέρβαση οποιουδήποτε ανώτατου ορίου αξίας των μη καταγόμενων υλών που απαριθμούνται στους κανόνες ανά προϊόν.
 • ισχύουν ειδικές ανοχές για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα είδη ένδυσης που κατατάσσονται στα κεφάλαια 50 έως 63 του ΕΣ, τα οποία περιλαμβάνονται στις σημειώσεις 5 έως 6 του προσαρτήματος 1 «Εισαγωγικές σημειώσεις» των κανόνων καταγωγής ανά προϊόν

Σώρευση

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής επιτρέπει επίσης

 • διμερής σώρευση, ύλες καταγωγής υπογράφουσας χώρας της Κεντρικής Αμερικής μπορούν να προσμετρηθούν ως καταγόμενες από την ΕΕ (και αντιστρόφως) όταν χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός προϊόντος
 • διαγώνια σώρευση, ύλες καταγωγής Βολιβίας, Κολομβίας, Ισημερινού, Περού ή Βενεζουέλας μπορούν να προσμετρηθούν ως καταγωγής Κεντρικής Αμερικής όταν χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός προϊόντος, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις
 • επιπλέον, κατόπιν αιτήματος χώρας της Κεντρικής Αμερικής ή της ΕΕ, μπορεί να χορηγηθεί διαγώνια σώρευση για ύλες καταγωγής χωρών του Μεξικού, της Νότιας Αμερικής ή της Καραϊβικής, υπό τον όρο ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Άλλες απαιτήσεις

Το προϊόν πρέπει επίσης να πληροί όλες τις άλλες ισχύουσες απαιτήσεις που καθορίζονται στο πρωτόκολλο, όπως η ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση ή ο κανόνας της απευθείας μεταφοράς.

Κανόνας απευθείας μεταφοράς

Τα καταγόμενα προϊόντα πρέπει να μεταφέρονται από την ΕΕ σε υπογράφουσα χώρα της Κεντρικής Αμερικής (και αντιστρόφως) χωρίς περαιτέρω μεταποίηση σε τρίτη χώρα.

Η μεταφόρτωση ή η προσωρινή αποθήκευση σε τρίτη χώρα επιτρέπεται εάν τα προϊόντα παραμένουν υπό την επιτήρηση των τελωνειακών αρχών και δεν υφίστανται άλλες εργασίες εκτός από

 • εκφόρτωση
 • επαναφόρτωση
 • κάθε εργασία που αποσκοπεί στη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση

Θα πρέπει να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία για την απευθείας μεταφορά στις τελωνειακές αρχές της χώρας εισαγωγής.

Επιστροφή δασμών

Στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής, είναι δυνατή η επιστροφή δασμών που είχαν καταβληθεί προηγουμένως για μη καταγόμενες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εμπορεύματος το οποίο εξάγεται στο πλαίσιο προτιμησιακού δασμού.

Διαδικασίες καταγωγής

Εάν επιθυμείτε να ζητήσετε προτιμησιακό δασμό, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις διαδικασίες καταγωγής και να ζητήσετε την επαλήθευση της αίτησής σας από τις τελωνειακές αρχές της χώρας στην οποία εισάγετε τα εμπορεύματα σας. Οι διαδικασίες καθορίζονται στον τίτλο IV σχετικά με την απόδειξη καταγωγής και στον τίτλο V σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη διοικητική συνεργασία.

Πώς να ζητήσετε προτιμησιακό δασμό;

Για να επωφεληθούν από προτιμησιακό δασμό, οι εισαγωγείς πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικό καταγωγής.

Η απόδειξη καταγωγής μπορεί να είναι:

 • ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ EUR.1
 • δήλωση καταγωγής

Δεν απαιτείται απόδειξη καταγωγής όταν η συνολική αξία των προϊόντων δεν υπερβαίνει

 • 500 EUR για μικρές συσκευασίες
 • 1,200 EUR για προσωπικές αποσκευές

Το πιστοποιητικό καταγωγής ισχύει για περίοδο δώδεκα μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του.

Πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1

 • τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας EUR.1 εκδίδονται από τις τελωνειακές αρχές της χώρας εξαγωγής
 • ο εξαγωγέας που υποβάλλει αίτηση για το πιστοποιητικό πρέπει να είναι σε θέση να υποβάλει έγγραφα που αποδεικνύουν τον χαρακτήρα καταγωγής των σχετικών προϊόντων.
 • Τοπροσάρτημα 3 περιλαμβάνει υπόδειγμα πιστοποιητικού EUR.1 και οδηγίες για τον τρόπο συμπλήρωσής του.

Δήλωση καταγωγής

Οι εξαγωγείς μπορούν να δηλώνουν οι ίδιοι ότι το προϊόν τους κατάγεται από την ΕΕ ή μία από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής παρέχοντας δήλωση καταγωγής. Η δήλωση καταγωγής μπορεί να συνταχθεί από:

 • εγκεκριμένος εξαγωγέας
 • κάθε εξαγωγέας, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική αξία των προϊόντων δεν υπερβαίνει τα 6,000 EUR
Εγκεκριμένοι εξαγωγείς
 • οι εξαγωγείς στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας μπορούν να ζητήσουν άδεια από τις τελωνειακές αρχές τους να συντάξουν δηλώσεις καταγωγής για προϊόντα οποιασδήποτε αξίας.
 • οι τελωνειακές αρχές μπορούν να ανακαλέσουν το καθεστώς εγκεκριμένου εξαγωγέα σε περίπτωση κατάχρησης
Πώς γίνεται η δήλωση καταγωγής;
 • ο εξαγωγέας πρέπει να πληκτρολογήσει, να σφραγίσει ή να εκτυπώσει την ακόλουθη δήλωση στο τιμολόγιο, στο δελτίο παράδοσης ή σε άλλη εμπορική ταυτότητα του προϊόντος (προσάρτημα 4)
  • «Ο εξαγωγέας των προϊόντων που καλύπτονται από το παρόν έγγραφο (τελωνειακή [ή αρμόδια κυβερνητική] άδεια αριθ....) δηλώνει ότι, εκτός εάν αναφέρεται σαφώς διαφορετικά, τα προϊόντα αυτά είναι... προτιμησιακής καταγωγής.»
 • το κείμενο της δήλωσης καταγωγής μπορεί να συνταχθεί σε οποιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ
 • πρέπει να υπογράψετε ιδιοχείρως τη δήλωση καταγωγής σας. Εάν είστε εγκεκριμένος εξαγωγέας, εξαιρείστε από την απαίτηση αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνετε γραπτή δέσμευση στις τελωνειακές αρχές ότι αποδέχεστε πλήρως την ευθύνη για κάθε δήλωση που σας ταυτοποιεί.
 • η δήλωση καταγωγής μπορεί να συντάσσεται από τον εξαγωγέα κατά την εξαγωγή των προϊόντων τα οποία αφορά ή μετά την εξαγωγή, υπό τον όρο ότι προσκομίζεται στη χώρα εισαγωγής το αργότερο δύο έτη μετά την εισαγωγή των προϊόντων τα οποία αφορά.
 • κατά τη συμπλήρωση δήλωσης τιμολογίου, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να υποβάλετε έγγραφα που αποδεικνύουν τον χαρακτήρα καταγωγής των προϊόντων σας.

Επαλήθευση καταγωγής

Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επαληθεύουν αν ένα εισαγόμενο προϊόν είναι πράγματι καταγόμενο ή πληροί άλλες απαιτήσεις καταγωγής. Η επαλήθευση βασίζεται στα εξής:

 • διοικητική συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών των μερών εισαγωγής και εξαγωγής
 • έλεγχοι που διενεργούνται από τα τοπικά τελωνεία (δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις του εισάγοντος μέρους στον εξαγωγέα)

Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, οι αρχές του εξάγοντος μέρους καθορίζουν την καταγωγή και ενημερώνουν τις αρχές του εισάγοντος μέρους για τα αποτελέσματα.

Απαιτήσεις προϊόντων

Τεχνικοί κανόνες και απαιτήσεις

Οι τεχνικοί κανόνες καθορίζουν τα ειδικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένα προϊόν, όπως ο σχεδιασμός, η επισήμανση, η σήμανση, η συσκευασία, η λειτουργικότητα ή οι επιδόσεις, και έχουν σχεδιαστεί για παράδειγμα για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, της ασφάλειας ή του περιβάλλοντος. Ωστόσο, η συμμόρφωση με τις διαφορετικές απαιτήσεις που ισχύουν στις διάφορες αγορές μπορεί να έχει σημαντικό κόστος για τους εμπόρους.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης, η ΕΕ και οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής συνεργάζονται για την εποπτεία της αγοράς, την κατάρτιση τεχνικών κανονισμών, τον καθορισμό προτύπων και τη θέσπιση αξιολογήσεων της συμμόρφωσης. Όλες οι πλευρές είναι προσηλωμένες στη διαφάνεια, καθιστώντας όλους τους τεχνικούς κανονισμούς διαθέσιμους στο κοινό. Το σημαντικότερο είναι ότι τα μέρη καταβάλλουν προσπάθειες για την ανάπτυξη εναρμονισμένων κανονισμών και προτύπων σε κάθε περιφέρεια, με σκοπό τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων. 

Ονδούρα — επαφές για τεχνικές απαιτήσεις

Νικαράγουα — επαφές για τεχνικές απαιτήσεις

Παναμάς — επαφές για τεχνικές απαιτήσεις

Κόστα Ρίκα — επαφές για τεχνικές απαιτήσεις

Ελ Σαλβαδόρ — επαφές για τεχνικές απαιτήσεις

Γουατεμάλα — επαφές για τεχνικές απαιτήσεις

Απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας (ΥΦΠ)

Τοκεφάλαιο 5 σχετικά με τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα (ΥΦΠ) επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΥΦΠ του ΠΟΕ, ενώ παράλληλα προβλέπει μέτρα στο πλαίσιο του ΠΟΕ, καθώς και διαδικαστικά μέτρα για την προώθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής. Λεπτομερή διαδικαστικά και ερμηνευτικά μέτρα περιλαμβάνονται στο παράρτημα VII Απαιτήσεις και διατάξεις για την έγκριση εγκαταστάσεων για προϊόντα ζωικής προέλευσης και στο παράρτημα VIII Κατευθυντήριες γραμμές για τη διενέργεια επαληθεύσεων.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη σύσταση υποεπιτροπής υγειονομικής και φυτοϋγειονομικής προστασίας για την επίλυση τυχόν προβλημάτων που ενδέχεται να ανακύψουν στον τομέα αυτό, καθώς και για την παρακολούθηση και παρακολούθηση των δράσεων ΥΦΠ που εκτελούνται από όλα τα μέρη της παρούσας συμφωνίας.

Συμφωνήθηκαν περαιτέρω βελτιώσεις, π.χ. στον τομέα της καλής μεταχείρισης των ζώων. Τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στην ανάπτυξη ικανοτήτων στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής και, ως εκ τούτου, θα διευκολύνουν την πρόσβασή τους στην αγορά.

Ονδούρα — επαφές για υγειονομικές/φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις (ΥΦΠ) 

Νικαράγουα — επαφές για υγειονομικές/φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις (ΥΦΠ)

Παναμάς — αρμόδιοι επικοινωνίας για τις υγειονομικές/φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις (ΥΦΠ)

Κόστα Ρίκα — επαφές για υγειονομικές/φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις (ΥΦΠ)

Ελ Σαλβαδόρ — επαφές για υγειονομικές/φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις (ΥΦΠ)

Γουατεμάλα — επαφές για υγειονομικές/φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις (ΥΦΠ)

Τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο

Αν και οι τεχνικοί κανόνες είναι σημαντικοί, ενίοτε μπορούν να λειτουργήσουν ως φραγμοί στο διεθνές εμπόριο και, ως εκ τούτου, μπορεί να αποτελέσουν σημαντική επιβάρυνση για εσάς ως εξαγωγέας.

 

 • αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε εμπορικό φραγμό που επιβραδύνει την επιχείρησή σας ή σας εμποδίζει να εξάγετε, μπορείτε να μας πείτε.
 • αναφέρατε τι σταματά τις εξαγωγές σας στην Κεντρική Αμερική χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό έντυπο και στη συνέχεια η ΕΕ θα αναλύσει την κατάστασή σας και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Έγγραφα και διαδικασίες εκτελωνισμού

Η συμφωνία εξασφαλίζει πιο διαφανείς και απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες για τη διευκόλυνση του εμπορίου και τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις.

Οι οδηγοί βήμα προς βήμα περιγράφουν τα διάφορα είδη εγγράφων που θα πρέπει να προετοιμάσετε για τον εκτελωνισμό των προϊόντων σας.

Ανάλογα με το προϊόν σας, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να απαιτήσουν όλα ή ορισμένα από τα παρακάτω στοιχεία

 • εμπορικό τιμολόγιο (βρείτε τις ειδικές απαιτήσεις σχετικά με τη μορφή και το περιεχόμενό του στον βοηθό μου)
 • κατάλογος συσκευασίας
 • πιστοποιητικά εισαγωγής για ορισμένα εμπορεύματα
 • πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι το προϊόν σας συμμορφώνεται με τους υποχρεωτικούς κανονισμούς για τα προϊόντα, όπως οι απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας, η επισήμανση και η συσκευασία
 • ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ — ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

Για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε να υποβάλετε εκ των προτέρων αίτηση για δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες και/ή δεσμευτικές πληροφορίες καταγωγής.

Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσετε για τον εκτελωνισμό του προϊόντος σας, πηγαίνετε στην ενότητα «Ο εμπορικός μου βοηθός».

Διαδικασίες για την απόδειξη και τον έλεγχο της καταγωγής

Για περιγραφή του τρόπου απόδειξης της καταγωγής των προϊόντων σας για την υποβολή αίτησης για προτιμησιακούς δασμούς και των κανόνων σχετικά με τον έλεγχο της καταγωγής από τις τελωνειακές αρχές, ανατρέξτε στην ενότητα σχετικά με τους κανόνες καταγωγής ανωτέρω.

Για πληροφορίες σχετικά με τις τελωνειακές διαδικασίες εισαγωγής και εξαγωγής γενικά, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της ΓΔ Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης.

Διανοητική ιδιοκτησία και γεωγραφικές ενδείξεις

Η συμφωνία ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής προβλέπει ισχυρότερα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας για την εισαγωγή και/ή εξαγωγή των προϊόντων σας στην Κεντρική Αμερική.

Τοπαράρτημα XVII και το παράρτημα XVIII της ΣΕΣ ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής επιβεβαιώνουν τις δεσμεύσεις των μερών στη συμφωνία TRIPS και στη σύμβαση για τη βιοποικιλότητα (CBD) και τους παρέχουν τόσο εθνική μεταχείριση όσο και μεταχείριση του μάλλον ευνοούμενου κράτους (ΜΕΚ). Με άλλα λόγια, οι ιδιοκτήτες διανοητικής ιδιοκτησίας δεν θα τυγχάνουν λιγότερο ευνοϊκής μεταχείρισης από τους ημεδαπούς ή τους υπηκόους οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Γεωγραφικές ενδείξεις

Οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής τροποποίησαν και θέσπισαν νέα νομοθεσία για την ενσωμάτωση των περιφερειακών ιδιότυπων προϊόντων και γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) κατά τρόπο παρόμοιο με αυτόν της ΕΕ. Εάν είστε παραγωγός προϊόντων ΓΕ στην ΕΕ, ενδέχεται να σας ενδιαφέρει να προστατεύονται ειδικά στις αγορές της Κεντρικής Αμερικής πάνω από 200 γεωγραφικές ενδείξεις, όπως η σαμπάνια, το ζαμπόν Πάρμας και το σκωτσέζικο ουίσκι.

Εμπόριο υπηρεσιών

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής διασφαλίζει ότι μπορείτε να επωφεληθείτε από ευκαιρίες στην αγορά της Κεντρικής Αμερικής. Η συμφωνία αυτή ανοίγει την αγορά υπηρεσιών της Κεντρικής Αμερικής και παρέχει την ασφάλεια δικαίου και την προβλεψιμότητα που χρειάζεστε ως πάροχος υπηρεσιών για τις συναλλαγές σε αυτές τις χώρες. Επιπλέον, αντιμετωπίζεστε με τον ίδιο τρόπο όπως οι τοπικοί προμηθευτές.

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ παροχη ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Εάν είστε ΜΜΕ χωρίς πρόθεση φυσικής εγκατάστασης στην Κεντρική Αμερική, η συμφωνία απαριθμεί όλους τους τομείς τους οποίους η ΕΕ και η Κεντρική Αμερική συμφώνησαν να απελευθερώσουν, οι οποίοι μπορείτε να βρείτε στο παράρτημα XI Κατάλογοι δεσμεύσεων σχετικά με τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών.

Μάθετε περισσότερα για τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών στο κεφάλαιο 3 Διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών, στο πλαίσιο του τίτλου ΙΙΙ Εγκατάσταση, συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών και ηλεκτρονικό εμπόριο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τομείς υπηρεσιών που καλύπτονται είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της ΓΔ Εμπορίου ( βλ. άρθρο 170 και παράρτημα XI της συμφωνίας).

Ίδρυση επιχείρησης στην Κεντρική Αμερική

Σε τομείς στους οποίους οι χώρες της ΕΕ και της Κεντρικής Αμερικής έχουν αναλάβει δεσμεύσεις όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά, τα μέρη συμφώνησαν να μην περιορίσουν την εγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους (εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στο παράρτημα X).

 • περιορισμοί στον αριθμό των επιχειρήσεων (είτε με τη μορφή αριθμητικών ποσοστώσεων, μέσω μονοπωλίων ή αποκλειστικών δικαιωμάτων, είτε με την απαίτηση εξέτασης των οικονομικών αναγκών)
 • περιορισμοί στη συνολική αξία των συναλλαγών ή των στοιχείων ενεργητικού που σας επιτρέπονται (είτε με τη μορφή αριθμητικών ποσοστώσεων είτε με την απαίτηση εξέτασης των οικονομικών αναγκών)
 • περιορισμοί ως προς τον συνολικό αριθμό πράξεων που επιτρέπονται στη χώρα ή περιορισμοί ως προς τη συνολική ποσότητα παραγωγής, εκφραζόμενοι σε καθορισμένες αριθμητικές μονάδες (υπό μορφή ποσοστώσεων ή απαιτώντας εξέταση των οικονομικών αναγκών)
 • περιορισμοί όσον αφορά τη συμμετοχή ξένου κεφαλαίου υπό μορφή ανώτατου ποσοστιαίου ορίου στις μετοχές που κατέχουν αλλοδαποί ή της συνολικής αξίας μεμονωμένων ή συνολικών ξένων επενδύσεων
 • μέτρα που περιορίζουν ή απαιτούν συγκεκριμένους τύπους εγκατάστασης (θυγατρική, υποκατάστημα, γραφείο αντιπροσωπείας) ή κοινές επιχειρήσεις μέσω των οποίων ένας επενδυτής του άλλου μέρους μπορεί να ασκήσει οικονομική δραστηριότητα

Προσωρινή διαμονή

Η συμφωνία επιτρέπει την είσοδο και την προσωρινή διαμονή στα εδάφη της ΕΕ και της Κεντρικής Αμερικής

 • βασικό προσωπικό
 • ασκούμενοι πτυχιούχοι
 • πωλητές επιχειρηματικών υπηρεσιών

Αυτό γίνεται σύμφωνα με τον στόχο, το πεδίο εφαρμογής και την κάλυψη του κεφαλαίου για τις υπηρεσίες εντός των ορίων των τομέων που απαριθμούνται στα παραρτήματα X και XI. Συνεπώς

Εάν είστε επενδυτής

 • τα ανώτερα στελέχη της επιχείρησής σας που είναι υπεύθυνα για τη σύσταση της εγκατάστασής σας επιτρέπεται να παραμείνουν σε οποιαδήποτε από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής που είναι συμβαλλόμενα μέρη της παρούσας συμφωνίας για ενενήντα ημέρες εντός οιασδήποτε περιόδου 12 μηνών
 • τα διευθυντικά στελέχη και οι ειδικοί σας που μεταφέρονται από τις δραστηριότητές σας στην ΕΕ σε εκείνους της Κεντρικής Αμερικής μπορούν να παραμείνουν εκεί για διάστημα έως και τριών ετών από τη στιγμή που η επιχείρησή σας έχει εγκατασταθεί εκεί
 • στους ασκούμενους πτυχιούχους που μεταφέρονται από την ΕΕ στην εγκατάσταση στην Κεντρική Αμερική θα πρέπει να χορηγείται διαμονή έως ένα έτος

Εάν είστε πάροχος διασυνοριακών υπηρεσιών, οι χώρες της ΕΕ και της Κεντρικής Αμερικής θα σας επιτρέψουν να εισέλθετε και να διαμείνετε έως και 90 ημέρες τον χρόνο για να διαπραγματευθείτε την πώληση υπηρεσιών.

Ποιοι τομείς εξαιρούνται από την ελευθέρωση;

Ορισμένοι ευαίσθητοι τομείς εξαιρούνται από την ελευθέρωση βάσει της παρούσας συμφωνίας. Οι κύριες εξαιρέσεις είναι οι ακόλουθες:

 • όλα τα μέρη διαθέτουν «προληπτική εξαίρεση» για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που
  • προστατεύει τους επενδυτές, τους καταθέτες, τους χρήστες των χρηματοπιστωτικών αγορών, τους ασφαλισμένους ή τα πρόσωπα στα οποία ο πάροχος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών οφείλει καταπιστευματικό καθήκον
  • διατηρεί την ασφάλεια, την ευρωστία, την ακεραιότητα ή την οικονομική ευθύνη των παρόχων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών
  • διασφαλίζει την ακεραιότητα και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ενός μέρους
 • ΗΚόστα Ρίκα δεν περιλαμβάνει τις ιδιωτικές τράπεζες λιανικής, οι οποίες πρέπει να διατηρούν μόνιμο ελάχιστο δανειακό ισοζύγιο με την κρατική τράπεζα ή, εναλλακτικά, να ιδρύουν τουλάχιστον τέσσερα πρακτορεία ή υποκαταστήματα για την παροχή βασικών τραπεζικών υπηρεσιών σε επιλεγμένες περιοχές
 • ΤοΕλ Σαλβαδόρ εξαιρεί την αγροτική γη, η οποία δεν μπορεί να ανήκει σε αλλοδαπά [νομικά] πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου υποκαταστήματος αλλοδαπού νομικού προσώπου, και έχει απαίτηση ιθαγένειας 75 % (Κεντρική Αμερική) για τις ασφαλιστικές εταιρείες και απαίτηση ιδιοκτησίας 50 % (Κεντρική Αμερική) για τις τράπεζες, εκτός εάν τα εν λόγω χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν εγκριθεί από διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητα ταξινόμησης κινδύνων
 • ΗΓουατεμάλα δεν διατυπώνει επιφυλάξεις.
 • ΗΟνδούρα απαιτεί από τα αλλοδαπά ασφαλιστικά ιδρύματα που είναι εγκατεστημένα στην Ονδούρα να καταθέτουν τουλάχιστον το 10 % του ελάχιστου κεφαλαίου της προτεινόμενης εταιρείας είτε στην Banco Central de Honduras είτε να επενδύουν το ανωτέρω ποσό σε κρατικούς τίτλους. Οι αλλοδαποί πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πρέπει να ιδρύονται ως εταιρείες (sociedades ano ́ nimas), ως υποκαταστήματα ή ως γραφεία αντιπροσώπευσης.
 • ΗΝικαράγουα διατηρεί το δικαίωμα να χορηγεί οφέλη σε παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ή δημόσιους φορείς (που ανήκουν εξ ολοκλήρου ή κατά πλειοψηφία στο κράτος) που επιδιώκουν στόχους δημόσιας πολιτικής παρέχοντας χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (μεταξύ άλλων) στη γεωργία, τη στέγαση για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος ή μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Διατηρεί επίσης το δικαίωμα να θεσπίσει ή να διατηρήσει μέτρα που απαιτούν την ενσωμάτωση στη Νικαράγουα αλλοδαπών παρόχων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η ασφάλιση και η αντασφάλιση απαιτούν νομική προσωπικότητα που έχει συσταθεί και εγκατασταθεί στη Νικαράγουα με τη μορφή δημόσιων εταιρειών.
 • ΟΠαναμάς απαιτεί τουλάχιστον 49 % εθνική ιδιοκτησία για τους μεσίτες ασφαλειών

Τομεακές εκθέσεις για την καθοδήγηση των επενδυτών της ΕΕ στην Κεντρική Αμερική

Στο πλαίσιο της 10ής επετείου της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής, η ΕΕ, με την υποστήριξη του σχεδίου #EUCA_Trade, εκπόνησε σειρά τομεακών εκθέσεων με στόχο τον προσδιορισμό των οικονομικών τομέων που προσφέρουν το υψηλότερο ανταγωνιστικό δυναμικό για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις της ΕΕ στην περιοχή της Κεντρικής Αμερικής.

Υπάρχουν ευκαιρίες για εξαγωγές και επενδύσεις της ΕΕ σε πολλούς τομείς σε ολόκληρη την Κεντρική Αμερική. Ωστόσο, οι επενδυτές της ΕΕ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις όταν δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ως εκ τούτου, τα έγγραφα αυτά συμβάλλουν στον εντοπισμό επιχειρηματικών ευκαιριών που προσφέρουν τις καλύτερες προοπτικές και στις οποίες οι εξαγωγείς της ΕΕ μπορούν να επιτύχουν ανταγωνιστική θέση.

Τηλεφορτώστε τις έξι τομεακές εκθέσεις σε μορφότυπο PDF στον παρακάτω σύνδεσμο:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επενδύσεις προτεραιότητας των χωρών της Κεντρικής Αμερικής μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε τον δικτυακό τόπο των οργανισμών για την προώθηση των επενδύσεων και των εξαγωγών των 6 χωρών της Κεντρικής Αμερικής:

Δημόσιες συμβάσεις

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής ανοίγει μια σειρά ευκαιριών για δημόσιες συμβάσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο σε όλες τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας.

Δεν θα υπάρξει καμία διάκριση μεταξύ ξένων και τοπικών εταιρειών.

Ο τίτλος V και το παράρτημα XVI της συμφωνίας καθορίζουν τις γενικές αρχές και διαδικασίες που είναι συμβατές με τη συμφωνία του ΠΟΕ για τις δημόσιες συμβάσεις (ΣΔΣ).

Τοπαράρτημα XVI καθορίζει

 • οι καλυπτόμενοι αναθέτοντες φορείς και τα κατώτατα όρια για την αξία των συμβάσεων πέραν των οποίων εφαρμόζονται οι διατάξεις
 • βασικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων

Αυτό ισχύει ιδίως όσον αφορά τον τόπο δημοσίευσης των προσφορών, τις απαιτήσεις τεκμηρίωσης, την ανάθεση συμβάσεων και τις χρονικές περιόδους.

Επιπλέον, το άρθρο 212 του τίτλου V: «Δημοσίευση πληροφοριών για τις δημόσιες συμβάσεις», προβλέπει ότι η Κεντρική Αμερική θα αναπτύξει ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης σε περιφερειακό επίπεδο για τους δημόσιους διαγωνισμούς της Κεντρικής Αμερικής. Αυτό το ενιαίο σημείο πρόσβασης εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο δικτυακό τόπο:

Punto de accacciono regional de contratactión pública Centroamericana

Για ειδικές επαφές σε επίπεδο χώρας επισκεφθείτε τη διεύθυνση:

Σύνδεσμοι, επαφές και έγγραφα

Ονδούρα

Εθνικοί φορείς — Ονδούρα

Τράπεζα Οικονομικής Ολοκλήρωσης της Κεντρικής Αμερικής (CABEI)

Edificio Sede, Bulevar Suyapa, Apartado Postal 772, HN-Tegughalpa, HONDURAS

Τηλέφωνο: + 504 22402243

Φαξ: + 504 22402231

Αναπληρώτρια Διεύθυνση Τελωνειακών Εσόδων που υπηρετεί στο Υπουργείο Οικονομικών

Dirección Adjunta de Rentas Aduaneras (DARA) de la Secretaría de Finanzas

Boulevard la Hacienda, frente a Auto Excel, HN-Tegubualpa, HONDURAS

Τηλέφωνο: + 504 32795394, + 504 32799830

Αντιπροσωπείες, εμπορικά επιμελητήρια και επιχειρηματικές ενώσεις — Ονδούρα

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ονδούρα

Συνταγματάρχης Altos de Las Lomas del Guijarro Sur, 4ta Ave — 2da Calle, Bloque B, Tegucigalpa, HONDURAS

Τηλέφωνο: + 504 2239 99 91

Φαξ: + 504 2239 99 94

Ηλ. ταχυδρομείο: delegation-honduras@eeas.europa.eu

Πρεσβεία της Ονδούρας στο Βασίλειο του Βελγίου και αποστολή της Ονδούρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Avenue de Cortenbergh 89, 1000 Βρυξέλλες, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλέφωνο: + 32 27340000

Ηλ. ταχυδρομείο: info@hondurasembassy.be

Ένωση Ζωνών Ελεύθερων Συναλλαγών της Ονδούρας

Asociación de Zonas Francas de Honduras (AZAFRANCA)

P.O. Box 3973, HN-Zip San José San Pedro Sula, HONDURAS

Τηλέφωνο: + 504 25542772, + 50425542776

Φαξ: + 504 25163092, + 504 25540466

EU4Business

De Kleetlaan 2, B-1831 Diegem, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλέφωνο: + 32 2749 1851

Ηλ. ταχυδρομείο: secretariat@eu4business.eu

Επαφές για τεχνικές απαιτήσεις — Ονδούρα

Υπουργείο Οικονομικών (SEFIN)

Secretaría de Finanzas (SEFIN)

3ος όροφος, Edificio SEFIN, HN-Tegucigalpa, HONDURAS

Τηλέφωνο: + 504 22228702

Φαξ: + 504 22201705

Ινστιτούτο της Ονδούρας για την πρόληψη του αλκοολισμού, της τοξικομανίας και της τοξικομανίας (IHADFA)

Instituto Hondureño para la Prevención del Alcoholismo, Drogadicción y Farmacodependencia (IHADFA)

Colonia Rubén Darío, Circuito Choluteca B, Casa No. 2109, HN-Tegucigalpa, HONDURAS

Τηλέφωνο: + 504 22394488

Κυβερνητικό Κοινοτικό Κέντρο που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Πολιτικής και έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών

Centro Cívico Gubernamental bajo la Dirección General de Política Exterior de la Secretaría de Relaciones Exteriores

EN la Proximidad del Boulevard Kuwait, HN-Tegucigalpa, HONDURAS

Τηλέφωνο: + 504 2341942, + 504 2341962, + 504 2345411

Φαξ: + 504 2341678

Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας της Ονδούρας (AHAC)

Agencia Hondureña de Aeronáutica Civil (AHAC)

Boulevard Comunidad Economica Europea, contiguo al correo Nacional, HN-Tegubualpa, HONDURAS

Τηλέφωνο: + 504 22340263

Κέντρο μελετών και ελέγχου μολυσματικών προσμείξεων (CESCCO)

Centro de Estudios y Control de Contaminantes (CESCCO)

Edificio CESCCO, Barrio Morazan, French a Central de Bomberos, HN-Tegughalpa, HONDURAS

Τηλέφωνο: + 504 2390194, + 504 2311006, + 504 2326317

Φαξ: + 504 2390954

Στοιχεία επαφής για υγειονομικές/φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις (ΥΦΠ) — Ονδούρα

Εθνική Υπηρεσία Γεωργικής Υγείας (SENASA) που υπάγεται στο Υπουργείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας

Servicio Nacional de Sanidad Agropecuaria (SENASA) de la Secretaría de Agricultura y Ganadería (SAG)

Boulevard Miraflores, Avenida La FAO, Colonia Loma Linda Sur, HN-Tegucigalpa, HONDURAS

Τηλέφωνο: + 504 22326213, + 504 22397089, + 504 22397067

Φαξ: + 504 22310786

Υπουργείο Ενέργειας, Φυσικών Πόρων, Περιβάλλοντος και Ορυχείων

Secretaría de Energía, Recursos Naturales, Ambiente y Minas

100 metros al sur del Estadio Nacional, HN-Tegucigalpa, HONDURAS

Τηλέφωνο: + 504 22321386, + 504 2322011, + 504 2394298, + 504 22398161, + 504 32193635

Επαφές για δημόσιες συμβάσεις — Ονδούρα

Honducompras Secretaría General de Coordinación de Gobierno, Centro Cívico Gubernamental

Bulevar Fuerzas Armadas, contiguo a Chiminike, Tegucigalpa MDC, HONDURAS

Τηλέφωνο: + 504 2230 7000

Ηλ. ταχυδρομείο: info.oncae@scgg.gob.hn

Διαδίκτυο: http://www.honducompras.gob.hn/

Κρατικός Οργανισμός Προμηθειών (ONCAE)

Oficina Normativa de Contratación και ADQUISICIONES (ONCAE) Centro Cívico Gubernamental

Bulevar Fuerzas Armadas, contiguo a Chiminike, Tegucigalpa MDC, HONDURAS

Τηλέφωνο: + 504 22306562, + 504 22305268, + 504 22308203

Διαδίκτυο: http://www.oncae.gob.hn/

Νικαράγουα

Εθνικοί θεσμοί — Νικαράγουα

Κεντρική Τράπεζα της Νικαράγουας

Banco Central de Nicaragua

Km. 7 Carretera sur, 100 metros al este Pista Juan Pablo II, Managua, NICARAGUA

Τηλέφωνο: + 505 2255-7171

Φαξ: + 505 22650495

Ηλ. ταχυδρομείο: oaip@bcn.gob.ni

Ιστοσελίδα: https://www.bcn.gob.ni/

Τελωνειακή αρχή της Νικαράγουας (DGA)

Dirección General de Servicios Aduaneros (DGA)

10ma Avenida Norte Poniente, 29030, Managua, NICARAGUA

Τηλέφωνο: + 505 22482642, + 505 22495699, + 505 22494259, + 505 22483418, + 505 86411074

Αντιπροσωπείες, εμπορικά επιμελητήρια, επιχειρηματικές ενώσεις — Νικαράγουα

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νικαράγουα και στο Σύστημα Ολοκλήρωσης της Κεντρικής Αμερικής (SICA)

Del Colegio Teresiano 1 C Este, Apartado Postal 2654, Managua, NICARAGUA

Τηλέφωνο: + 505 22704499

Φαξ: + 505 22809569

Ηλ. ταχυδρομείο: delegation-nicaragua@eeas.europa.eu

Πρεσβεία της Νικαράγουας στο Βέλγιο

Wolvendaellaan 55, Uccle, 1180 Βρυξέλλες, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλέφωνο: + 32 2 375 65 00, + 32 2 375 64 34

Φαξ: + 32 2 375 71 88

Ηλ. ταχυδρομείο: sky77706@skynet.be

Εθνική Επιτροπή Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (CNZF)

Zona Franca Industrial Las Mercedes, km 12½ Carretera Norte, NI-Managua, NICARAGUA

Τηλέφωνο: + 505 22631530

Φαξ: + 505 22334144

Γενική Διεύθυνση Τελωνειακών Υπηρεσιών (DGA) που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών και Δημόσιων Πιστώσεων (MHCP)

Dirección General de Servicios Aduaneros (DGA) del Ministerio de Hacienda y Crédito Público (MHCP)

km 4½ Carretera Norte, NI-Managua, NICARAGUA

Τηλέφωνο: + 505 2482642, + 505 2495699, + 505 2494259, + 505 2493418, + 505 2482643, + 505 2495693, + 505 2482736, + 505 2485728

Τράπεζα Οικονομικής Ολοκλήρωσης της Κεντρικής Αμερικής (CABEI)

Edificio Sede, Bulevar Suyapa, Apartado Postal 772, HN-Tegughalpa, NICARAGUA

Τηλέφωνο: + 504 2402243

Φαξ: + 504 2402185

EU4Business

De Kleetlaan 2, B-1831 Diegem, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλέφωνο: + 32 2749 1851

Ηλ. ταχυδρομείο: secretariat@eu4business.eu

Επαφές για τεχνικές απαιτήσεις — Νικαράγουα

Διεύθυνση Τυποποίησης και Μετρολογίας (DNM) του Υπουργείου Προώθησης, Βιομηχανίας και Εμπορίου (MIFIC)

Dirección de Normalización y Metrología (DNM) bajo el Ministerio de Fomento, Industria y Comercio (MIFIC)

km 6 Carretera a Masaya, NI-Managua, NICARAGUA

Τηλέφωνο: + 505 22489300, Κείμενο 2276

Φαξ: + 505 22489300, Κείμενο 2228

ΔΙΟΡΓΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ για την ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ για την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ και ΧΡΗΣΗΣ Χημικών Οπλων και την ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥΣ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

Comisión Interinstitucional para la Aplicación de la Convención sobre la prohibición del Desarrollo, la Producción, el almacenamiento y el Empleo de Armas Químicas y sobre su Destrucción bajo el Ministerio de Defensa

Casa Ricardo Morales Avilés, De los semáforos del Redentor 4 cuadras arriba, NI-Managua, NICARAGUA

Τηλέφωνο: + 505 2285001, + 505 2855003

Φαξ: + 505 2286960

Ινστιτούτο Πολιτικής Αεροναυτικής της Νικαράγουας (INAC)

Instituto Nicaragüense de Aeronáutica Civil (INAC)

km 11½, Carretera Norte 6, NI-Managua, NICARAGUA

Τηλέφωνο: + 505 22768580, + 505 22768586

Φαξ: + 505 22768588

Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών (MTI)

Ministerio de Transporte e Infraestructura (MTI)

Frente al Estadio Nacional de Denis Martínez, NI-Managua, NICARAGUA

Τηλέφωνο: + 505 22225111, + 505 22225955, + 505 22225109, + 505 22222785, + 505 22227515

Γενική Διεύθυνση Ποιότητας Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (MARENA)

Dirección General de Calidad Ambiental del Ministerio del Ambiente y los Recursos Naturales (MARENA)

km 12½ Carretera Norte Panamericana, Frente a Corporación de Zonas Francas, Apartado Postal 5123, NI-Managua, NICARAGUA

Τηλέφωνο: + 505 22331112, + 505 22631994, + 505 22331916

Φαξ: + 505 22631274

Στοιχεία επαφής για υγειονομικές/φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις (ΥΦΠ) — Νικαράγουα

Ινστιτούτο Γεωργικής Προστασίας και Υγείας (IPSA)

Instituto de Protección y Sanidad Agropecuaria (IPSA)

km 5½ Carretera Norte, contiguo a ENACAL, Pista Portezuelo, NI-12066 Managua, NICARAGUA

Τηλέφωνο: + 505 22783418, + 505 22981330, + 505 22981331, + 505 22981349

Τομέας Πιστοποίησης Σπόρων, Τμήμα Σπόρων, Διεύθυνση Υγείας Φυτών και Σπόρων, Ινστιτούτο Γεωργικής Προστασίας και Υγείας

Sección de Certificación de Semillas, Departamento de Semillas, Dirección de Sanidad Vegetal y Semillas, Instituto de Protección y Sanidad Agropecuaria (IPSA)

km 5½ Carretera Norte, contiguo a ENACAL, Pista Portezuelo, NI-12066 Managua, NICARAGUA

Τηλέφωνο: + 505 22783418, + 50522981330, + 50522981331, + 50522981349

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (MARENA)

Ministerio del Ambiente y los Recursos Naturales (MARENA)

km 12½ Carretera Norte Panamericana, Frente a Corporación de Zonas Francas, Apartado Postal 5123, NI-Managua, NICARAGUA

Τηλέφωνο: + 505 22331112, + 505 22631994, + 505 22331916

Φαξ: + 505 22631274

Δ/νση Αναθεώρησης, Αξιολόγησης και Καταγραφής της Εθνικής Επιτροπής Καταγραφής και Ελέγχου Τοξικών Ουσιών

Dirección de Revisión, Evaluación y Registro bajo la Comisión Nacional de Registro y Control de Sustancias tóxicas

Costado sur Asamblea Nacional, NI-Managua, NICARAGUA

Τηλέφωνο: + 505 22282002, Κείμενο 11 ή 12

Επαφές για δημόσιες συμβάσεις — Νικαράγουα

NICARAGUA-COMPRA

Τηλέφωνο: + 505 22441290, + 505 22492795, + 505 22494752, + 505 22494753

Διαδίκτυο: http://www.nicaraguacompra.gob.ni/

Ηλ. ταχυδρομείο: mesadeayudadgce@mhcp.gob.ni, mesadeayudaprovdgce@mhcp.gob.ni

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Dirección General de Contrataciones del Estado, Ministerio de Hacienda y Crédito Público

3a Calle S.E, Managua, NICARAGUA

Τηλέφωνο: + 505 2222-7231

Διαδίκτυο: http://www.hacienda.gob.ni/Direcciones/contrataciones

Παναμάς

Εθνικοί θεσμοί — Παναμάς

Εθνική Τράπεζα του Παναμά

Banco Nacional de Panamá

Vía España y Calle 55, Casa Matriz, PA-Ciudad de Panamá, PANAMA

Τηλέφωνο: + 507 5052612

Αντιπροσωπείες, εμπορικά επιμελητήρια και επιχειρηματικές ενώσεις — Παναμάς

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Παναμά

Bella Vista, Calle 53 Marbella, World Trade Center, όροφος 14, Πόλη του Παναμά, PANAMA

Τηλέφωνο: + 507 2653223

Φαξ: + 507 2653239

Ηλ. ταχυδρομείο: Delegation-Panama@eeas.europa.eu

Πρεσβεία του Παναμά στο Βασίλειο του Βελγίου, Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου και αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Avenue Louise 475, 1050 Ixelles, Βρυξέλλες, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλέφωνο: + 32 2 649 0729

Φαξ: + 32 2 648 9216

Ηλ. ταχυδρομείο: info@embpanamabxl.be

Ιστοσελίδα: http://www.embpanamabxl.be/

Γενική Διεύθυνση Ελεύθερων Ζωνών υπό την Εθνική Διεύθυνση Προώθησης Επενδύσεων, Υφυπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου, Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας (MICI)

Dirección General de Zonas Francas, Dirección Nacional de Promoción de Inversiones, Viceministerio de Comercio Exterior, Ministerio de Comercio e Industrias (MICI)

Edificio Plaza Edison, Sector El PAICAL, Piso 3, PA-Ciudad de Panamá, PANAMA

Τηλέφωνο: + 507 5600600, + 507 5600686

EU4Business

De Kleetlaan 2, B-1831 Diegem, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλέφωνο: + 32 2749 1851

Ηλ. ταχυδρομείο: secretariat@eu4business.eu

Επαφές για τεχνικές απαιτήσεις — Παναμάς

Υπουργείο Υγείας (MINSA)

Ministerio de Salud (MINSA)

Hospital Gorgas Antiguo, Edificio No. 261, Planta Baja, Corregimiento de Ancón, PA-Distrito de Panamá, PANAMA

Τηλέφωνο: + 507 5129100, + 507 5129265, + 507 5234946

Τμήμα Επικίνδυνων Αποβλήτων και Χημικών Ουσιών, Υποτμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας (MINSA)

Sección de Desechos Peligrosos y Sustancias Químicas, Subdirección General de Salud Ambiental del Ministerio de Salud (MINSA)

Hospital Gorgas Antiguo, Corregiento de Ancón, PA-Distrito de Panamá, PANAMA

Τηλέφωνο: + 507 5129131, + 507 5129200

Φαξ: + 507 5129353

Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας και Μη Επικίνδυνων Αποβλήτων, Υποτμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας (MINSA)

Sección de Saneamiento Ambiental y Residuos No Peligrosos, Subdirección General de Salud Ambiental del Ministerio de Salud (MINSA)

Hospital Gorgas Antiguo, Corregiento de Ancón, PA-Distrito de Panamá, PANAMA

Τηλέφωνο: + 507 5129131, + 507 5129200

Φαξ: + 507 5129353

Στοιχεία επαφής για υγειονομικές/φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις (ΥΦΠ) — Παναμάς

Εθνική Διεύθυνση Υγείας των Ζώων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (MIDA)

Dirección Nacional de Salud Animal, Ministerio de Desarrollo Agropecuario (MIDA)

Ταχυδρομείο Apartado 0816-01611, Ζώνη 5, PA-Ciudad de Panamá, PANAMA

Τηλέφωνο: + 507 2662303, + 507 2660323

Τμήμα Ανάλυσης Κινδύνου Φυτών και Φυτοϋγειονομικών Απαιτήσεων, Εθνική Διεύθυνση Υγείας Φυτών (DNSV), Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (MIDA)

Sección de Análisis de Riesgo de Plagas y Requisitos Fitosanitarios, Dirección Nacional de Sanidad Vegetal (DNSV), Ministerio de Desarrollo Agropecuario (MIDA)

Río Tapia, Tocumén, Ταχυδρομείο Apartado 0816-01611, Ζώνη 5, PA-Ciudad de Panamá, PANAMA

Τηλέφωνο: + 507 2200733, + 507 2207979

Φαξ: + 507 2207979, + 507 2207981

Εθνική Διεύθυνση Υγείας Φυτών (DNSV), Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (MIDA)

Dirección Nacional de Sanidad Vegetal (DNSV), Ministerio de Desarrollo Agropecuario (MIDA)

Río Tapia, Tocumén, Ταχυδρομείο Apartado 0816-01611, Ζώνη 5, PA-Ciudad de Panamá, PANAMA

Τηλέφωνο: + 507 2200733, + 507 2207979

Φαξ: + 507 2207979, + 507 2207981

Τμήμα Βιοποικιλότητας και Άγριας Ζωής του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Departamento de Biodiversidad y Vida Silvestre, Ministerio de Ambiente, Sede Principal

Edificio 804, Apartado Ancón, Calle Broberg, PA-Ciudad de Panamá, PANAMA

Τηλέφωνο: + 507 5000822, + 507 5000855, Κείμενο 6877

Φαξ: + 507 5000839

Τμήμα Επικίνδυνων Αποβλήτων και Χημικών Ουσιών, Υποτμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας (MINSA)

Sección de Desechos Peligrosos y Sustancias Químicas, Subdirección General de Salud Ambiental del Ministerio de Salud (MINSA)

Hospital Gorgas Antiguo, Corregiento de Ancón, PA-Distrito de Panamá, PANAMA

Τηλέφωνο: + 507 5129131, + 507 5129200

Φαξ: + 507 5129353

Αρμόδιοι επικοινωνίας για τις δημόσιες συμβάσεις — Παναμάς

Πανάμα-Κόπρα

Τηλέφωνο: + 507 5151555

Διαδίκτυο: http://www.panamacompra.gob.pa/Inicio/#!/

Εθνική Υπηρεσία Προμηθειών (DGCP)

 

Direccion General de Contrataciones Publicas (DGCP)

Avenida Samuel Lewis y Calle Gerardo Ortega, PH. Edificio Central, Piso 1, PA-Distrito de Panamá, PANAMA

Τηλέφωνο: + 507 5151511, + 507 5151510

Ηλ. ταχυδρομείο: info@dgcp.gob.pa

Διαδίκτυο: https://www.dgcp.gob.pa/direccion-general-de-contrataciones-publica

Κόστα Ρίκα

Εθνικοί θεσμοί — Κόστα Ρίκα

Κεντρική Τράπεζα της Κόστα Ρίκα

Banco Central de Costa Rica

Av. central y 1, calles 2 y 4, San José, COSTA RICA

Τηλέφωνο: + 506 22433333

Διαδίκτυο: https://www.bccr.fi.cr/SitePages/default.aspx

Τελωνείο Κόστα Ρίκα

Dirección General de Aduanas

Edificio, La Llacuna, Avenida Central, San José, COSTA RICA

Τηλέφωνο: + 506 25229390

Φαξ: + 506 25229426

Γενική Διεύθυνση Φορολογίας, Υπουργείο Οικονομικών

Dirección General de Tributación, Ministerio de Hacienda

Barrio Don Bosco, Paseo Colón, Calle 26, Avenidas 6 y 8, Edificio Centro Corporativo Internacional, Torre B, CR-San José, COSTA RICA

Τηλέφωνο: + 506 25470000, + 506 25470001

Εθνικό μητρώο

Registro Nacional

Curridabat, Apartado Postal 523-2010, CR-San José, COSTA RICA

Τηλέφωνο: + 506 22020800, + 506 22020777

Αντιπροσωπείες, εμπορικά επιμελητήρια και επιχειρηματικές ενώσεις — Κόστα Ρίκα

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κόστα Ρίκα

Ofiplaza del Este, Edificio D-Tercer piso, 50 metros oeste Rotonda de la Bandera, 11501 San José, Apdo. 836-1007, San José, COSTA RICA

Τηλέφωνο: + 506 22832959

Φαξ: + 506 22832960

Ηλ. ταχυδρομείο: Delegation-costa-rica@eeas.europa.eu

Πρεσβεία της Κόστα Ρίκα στο Βασίλειο του Βελγίου, Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου και αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Λεωφ. Louise 489, 1050 Βρυξέλλες, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλέφωνο: + 32 26405541

Φαξ: + 32 26483192

Ηλ. ταχυδρομείο: info@costaricaembassy.be

Αλλοδαπή Εμπορική Εταιρεία της Κόστα Ρίκα (PROCOMER)

Promotora del Comercio Exterior de Costa Rica (PROCOMER)

Edificio Centro de Comercio Exterior, Avenida 3a, Calle 40, Apartado Postal 1278-1007, Paseo Colón, CR-San José, COSTA RICA

Τηλέφωνο: + 506 22994700, 800 77626637

Φαξ: + 506 22335755

Ενιαία θυρίδα εξωτερικού εμπορίου (VUCE), Γενική Διεύθυνση Τελωνείων (DGA)

Ventanilla Única de Comercio Exterior (VUCE)

Del Ice de Sabana Norte, 100 mts Oeste, 100 mts Norte y 50 mts Oeste, San José, Κόστα Ρίκα

Τηλέφωνο: + 506 2505 4811

EU4Business

De Kleetlaan 2, B-1831 Diegem, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλέφωνο: + 32 2749 1851

Ηλ. ταχυδρομείο: secretariat@eu4business.eu

Επαφές για τεχνικές απαιτήσεις — Κόστα Ρίκα

Ινστιτούτο Τεχνικών Προτύπων της Κόστα Ρίκα (INTECO)

Instituto de Normas Técnicas de Costa Rica (INTECO)

400 metros norte de Muñoz y Nanne, contiguo al Laboratorio de Materiales de la Universidad de Costa Rica, Apartado Postal 10004-1000, CR-San José, COSTA RICA

Τηλέφωνο: + 506 22834522

Φαξ: + 506 22834831

Υπουργείο Υγείας

Ministerio de Salud

Avenidas 6 y 8, Calle 16, Apartado Postal 10123-1000, CR-San José, COSTA RICA

Τηλέφωνο: + 506 22230333, Κείμενο 327 ή 329, + 506 22336922

Φαξ: + 506 22577827

Τμήμα Ελέγχου Όπλων και Εκρηκτικών της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμού που υπάγεται στο Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας

Departamento de Control de Armas y Explosivos bajo la Dirección General de Armamento del Ministerio de Seguridad Pública

Carrera Vieja a Escazť, en la Esquina de la Calle 60, CR-San José, COSTA RICA

Τηλέφωνο: + 506 25864500

Διεύθυνση Διαχείρισης Περιβαλλοντικής Ποιότητας (DIGECA) που υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (MINAE)

Dirección de Gestión de Calidad Ambiental (DIGECA), Ministerio de Ambiente y Energía (MINAE)

Avenida 18, Calles 9 y 9 bis, No. 935 costado norte del Liceo de Costa Rica, CR-San José, COSTA RICA

Τηλέφωνο: + 506 22583272, + 506 22571839, + 506 22532596

Φαξ: + 506 22582820

Στοιχεία επαφής για υγειονομικές/φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις (ΥΦΠ) — Κόστα Ρίκα

Εθνική Υπηρεσία Υγείας των Ζώων (SENASA), Υπουργείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (MAG)

Servicio Nacional de Salud Animal (SENASA), Ministerio de Agricultura y Ganadería (MAG)

Barreal de Heredia Costa Rica de Jardines del Recuerdo 1 km al oeste y 400 al norte en el campus universitario Benjamin Nuñez, Apartado Postal 3-3006, CR-Cenada, COSTA RICA

Τηλέφωνο: + 506 22608300, + 506 25871600

Φαξ: + 506 22608301

Εθνική φυτοϋγειονομική υπηρεσία (SFE), Υπουργείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (MAG)

Servicio Fitosanitario del Estado (SFE), Ministerio de Agricultura y Ganadería (MAG)

SABANA Sur, 200 metros Sur de Teletica Canal 7, en el campus del MAG en el Antiguo edificio del Colegio La Salle, Apartado Postal 1521-1200, CR-San José, COSTA RICA

Τηλέφωνο: + 506 25493400

Φαξ: + 506 25493599

Μονάδα ζώντων τροποποιημένων οργανισμών του Τμήματος Βιοτεχνολογίας υπό την Εθνική Φυτοϋγειονομική Υπηρεσία (SFE), Υπουργείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (MAG)

Unidad de Organismos Vivos Modificados, Departamento de biotecnología, Servicio Fitosanitario del Estado (SFE), Ministerio de Agricultura y Ganadería (MAG)

SABANA Sur, 200 metros Sur de Teletica Canal 7, en el campus del MAG en el Antiguo edificio del Colegio La Salle, Apartado Postal 1521-1200, CR-San José, COSTA RICA

Τηλέφωνο: + 506 25492522, + 506 25493522

Φαξ: + 506 25493599

Επαφές για δημόσιες συμβάσεις — Κόστα Ρίκα

Sistema Integrado de Compras Públicas (SICOP)

Διαδίκτυο: https://www.sicop.go.cr/index.jsp

Gobierno Digital

 

Edificio Interbolsa (Carretera Interamericana), 10108 Mata Redonda, San José, COSTA RICA

Τηλέφωνο: + 506 22561500

Ηλ. ταχυδρομείο: consultas@gobierno-digital.go.cr

Ελ Σαλβαδόρ

Εθνικοί θεσμοί — Ελ Σαλβαδόρ

Τράπεζα Οικονομικής Ολοκλήρωσης της Κεντρικής Αμερικής (BCIE)

Banco Centroamericano de Integración Económica (BCIE)

Calle La Reforma αριθ. 130, Colonia San Benito, San Salvador, EL SALVADOR

Τηλέφωνο: + 503 22676100

Φαξ: + 503 22676130

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ (DGA)

Dirección General de Aduanas (DGA)

Ministerio de Hacienda, Παναμερικανικός αυτοκινητόδρομος Km. 11.5, San Bartolo, Ilopango, San Salvador, EL SALVADOR

Τηλέφωνο: + 503 22445000, + 503 22443000

Φαξ: + 503 22447201

Αντιπροσωπείες, εμπορικά επιμελητήρια και επιχειρηματικές ενώσεις — Ελ Σαλβαδόρ

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ελ Σαλβαδόρ

Calle Cortez Blanco Poniente y Calle Holcim # 2, Urbanización Madreselva, Antiguo Cuscatlán, Apartado Postal 01 298, EL SALVADOR

Τηλέφωνο: + 503 22432424

Φαξ: + 503 22432525

Ηλ. ταχυδρομείο: delegation-el-salvador@eeas.europa.eu

Πρεσβεία του Ελ Σαλβαδόρ στο Βέλγιο

Tervurenlaan 171, Woluwe-Saint-Pierre, 1150 Βρυξέλλες, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλέφωνο: + 32 2 733 04 85, + 32 2 735 32 66

Φαξ: + 32 2 732 65 74

Ηλ. ταχυδρομείο: embajadabruselas@rree.gob.sv

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ministerio de Hacienda

Boulevard de los Héroes No. 1231, Edificio Ministerio de Hacienda, SV-San Salvador, EL SALVADOR

Τηλέφωνο: + 503 22443000, + 503 22373000

Ενιαία θυρίδα εξωτερικού εμπορίου (VUCE), Κέντρο τελειοποίησης εισαγωγών και εξαγωγών της Κεντρικής Τράπεζας Καταθέσεων

Ventanilla Única de Importaciones (VUCE), Centro de Trámites de Importaciones y Exportaciones (CIEX), Banco Central de Reserva (BCR) de El Salvador

Alameda Juan Pablo II, entre 15 y 17 Avenida Norte, Apartado Postal 106, SV-San Salvador, EL SALVADOR

Τηλέφωνο: + 503 22818085, + 503 22818539, + 503 22818131, + 503 22818089, + 503 22818754, + 503 22818514

Φαξ: + 503 22818086

EU4Business

De Kleetlaan 2, B-1831 Diegem, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλέφωνο: + 32 2749 1851

Ηλ. ταχυδρομείο: secretariat@eu4business.eu

Επαφές για τεχνικές απαιτήσεις — Ελ Σαλβαδόρ

Εθνικό Συμβούλιο Ποιότητας (CNC)

Consejo Nacional de Calidad

Boulevard San Bartolo y Calle Lempa, costado norte de INSAFORP, Ilopango, San Salvador, EL SALVADOR

Τηλέφωνο: + 503 25905300

Διαδίκτυο: http://www.cnc.gob.sv/

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (MDN)

Ministerio de Defensa Nacional (MDN)

Avenida Manuel Enrique Araujo, Kilómetro 5½ Carretera a Santa Tecla, SV-San Salvador, EL SALVADOR

Τηλέφωνο: + 503 22500100, + 503 22500134

Διεύθυνση Υδρογονανθράκων και Ορυχείων (DHM), Υπουργείο Οικονομίας (MINEC)

Dirección de Hidrocarburos y Minas (DHM)

Ministerio de Economía (MINEC), Alameda Juan Pablo II y Calle Guadalupe, Edificio C1, Centro de Gobierno, SV-San Salvador, EL SALVADOR

Τηλέφωνο: + 503 25905200, + 503 25905210, + 503 25905221

 

Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (AAC)

Autoridad de Aviación Civil (AAC)

Kilómetro 9½, Boulevard de Ejercito Nacional Frente al Aeropuerto Internacional de Ilopango, SV-San Salvador, EL SALVADOR

Τηλέφωνο: + 503 25654400, + 503 25654553

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (MARN)

Ministerio de Medio Ambiente y Recursos Naturales (MARN)

Kilómetro 5½ Carretera a Santa Tecla, Calle y Colonia Las Mercedes, Edificio MARN No. 2, SV-San Salvador, EL SALVADOR

Τηλέφωνο: + 503 21326276

Φαξ: + 503 21329429

Πρόσωπα επαφής για υγειονομικές/φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις (ΥΦΠ) — Ελ Σαλβαδόρ

Τμήμα Κτηνιατρικής, Γενική Διεύθυνση Κτηνοτροφίας (ΓΔΓ), Υπουργείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (MAG)

División de Servicios Veterinarios, Dirección General de Ganadería (DGG), Ministerio de Agricultura y Ganadería (MAG)

Cantón El Matazano, Soyapango, Apartado Postal 554, SV-San Salvador, EL SALVADOR

Τηλέφωνο: + 503 22020879, + 503 22101763

Γενική Φυτοϋγειονομική Διεύθυνση (DGSV), Υπουργείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (MAG)

Dirección General de Sanidad Vegetal (DGSV), Ministerio de Agricultura y Ganadería (MAG)

Final 1a Avenida Norte, 13 Calle Oriente y Avenida Manuel Gallardo, Departamento de La Libertad, SV-Santa Tecla, EL SALVADOR

Τηλέφωνο: + 503 22101747, + 503 22101700

Φαξ: + 503 22101920

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (MARN)

Ministerio de Medio Ambiente y Recursos Naturales (MARN)

Kilómetro 5½ Carretera a Santa Tecla, Calle y Colonia Las Mercedes, Edificio MARN No. 2, SV-San Salvador, EL SALVADOR

Τηλέφωνο: + 503 21329407, + 503 21329697

Φαξ: + 503 22679317, + 503 22679326

Επαφές για δημόσιες συμβάσεις — Ελ Σαλβαδόρ

Comprasal

Τηλέφωνο: + 503 22443171

Ηλ. ταχυδρομείο: unac.solicitudes@mh.gob.sv

Διαδίκτυο: https://www.comprasal.gob.sv/comprasal_web/

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ministerio de Hacienda

Edificio Ministerio de Hacienda 3er. NIVEL, Blvd. de los Heroes, 1231, San Salvador, EL SALVADOR

Τηλέφωνο: + 503 2244-3171

Γουατεμάλα

Εθνικοί θεσμοί — Γουατεμάλα

Κεντρική Τράπεζα της Γουατεμάλας

Banco de Guatemala

7α. ΑV. 22-01, Ζώνη 1, GUATEMALA

Τηλέφωνο: + 502 24296000, + 502 24856000, + 502 23906000, + 502 23072200

Φαξ: + 502 24296086, + 502 24856041

Διαδίκτυο: https://www.banguat.gob.gt/default.asp?lang=2

Αντιπροσωπείες, εμπορικά επιμελητήρια και επιχειρηματικές ενώσεις — Γουατεμάλα

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γουατεμάλα

Edificio Europlaza, 5ta. Avenida 5-55 zona 14 Torre II, Nivel 17, Guatemala City C.A., GUATEMALA

Τηλέφωνο: + 502 23005900

Φαξ: + 502 23005900

Ηλ. ταχυδρομείο: delegation-guatemala@eeas.europa.eu

Πρεσβεία της Γουατεμάλας στο Βέλγιο

185 Avenue Winston Churchill, Uccle, 1180 Βρυξέλλες, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλέφωνο: + 32 2 345 90 47, + 32 2 345 90 58

Φαξ: + 32 2 344 64 99

Ηλ. ταχυδρομείο: embbelgica@minex.gob.gt, guatemala@skynet.be

EU4Business

De Kleetlaan 2, B-1831 Diegem, ΒΕΛΓΙΟ

Τηλέφωνο: + 32 2749 1851

Ηλ. ταχυδρομείο: secretariat@eu4business.eu

Στοιχεία επικοινωνίας για τις τεχνικές απαιτήσεις — Γουατεμάλα

Επιτροπή Προτύπων της Γουατεμάλας (COGUANOR)

Comisión Guatemalteca de Normas (COGUANOR)

Calzada Atanasio Tzul 27-32, Ζώνη 12, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλέφωνο: + 502 22472654

Φαξ: + 502 22472687

Εθνική Αρχή της Γουατεμάλας για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ANGPAQ), Υπουργείο Εξωτερικών

Autoridad Nacional de Guatemala para la prohibición de las Armas Químicas (ANGPAQ), Ministerio de Relaciones Exteriores

2a Avenida, 4-17 zona 10, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλέφωνο: + 502 24100000

Φαξ: + 502 23321172, + 502 24100011

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (MARN)

Ministerio de Ambiente y Recursos Naturales (MARN)

20 Calle 28-58 Zona 10, Edificio MARN, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλέφωνο: + 502 24230500, + 502 24232408

Υπουργείο Οικονομίας

Ministerio de Economía

8a Avenida 10-43, Ζώνη 1, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλέφωνο: + 502 24120200

Στοιχεία επαφής για υγειονομικές/φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις (ΥΦΠ) — Γουατεμάλα

Υπουργείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Τροφίμων (MAGA)

Ministerio de Agricultura, Ganadería y Alimentación (MAGA)

7a Avenida 12-90, Ζώνη 13, Edificio Anexo Monja Blanca, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλέφωνο: + 502 24137000

Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ανάλυσης Κινδύνου της Διεύθυνσης Φυτοϋγειονομικής Υγείας του Υφυπουργείου Γεωργικής Υγείας και Κανονισμών του Υπουργείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Τροφίμων (MAGA)

Departamento de Vigilancia Epidemiológica y Análisis de Riesgo de la Dirección de Sanidad Vegetal del Viceministerio de Sanidad Agropecuaria y Regulaciones bajo el Ministerio de Agricultura, Ganadería y Alimentación (MAGA)

7a Avenida 12-90, Ζώνη 13, Edificio Anexo Monja Blanca, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλέφωνο: + 502 24137000, + 502 24137418, + 502 24137420, + 502 24137503

Μονάδα Κανονισμών και Κανονισμών, Υπουργείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Τροφίμων (MAGA)

Unidad de Normas y Regulaciones, Ministerio de Agricultura, Ganadería y Alimentación (MAGA)

7a Avenida 12-90, Ζώνη 13, Edificio Anexo Monja Blanca, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλέφωνο: + 502 24137000

Εθνικό Συμβούλιο Προστατευόμενων Περιοχών (CONAP)

Consejo Nacional de Áreas Protegidas (CONAP)

5a Avenida 6-06, Ζώνη 1, Edificio IPM, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλέφωνο: + 502 24226700

Φαξ: + 502 22534141

Τμήμα Εγγραφής Γεωργικών Υλικών της Διεύθυνσης Φυτοϋγειονομικής Υγείας του Υφυπουργείου Γεωργικής Υγείας και Κανονισμών του Υπουργείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Τροφίμων (MAGA)

Departamento de Registro de Insumos Agrícolas de la Dirección de Sanidad Vegetal del Viceministerio de Sanidad Agropecuaria y Regulaciones bajo el Ministerio de Agricultura, Ganadería y Alimentación (MAGA)

7a Avenida 12-90, Ζώνη 13, Edificio Anexo Monja Blanca, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλέφωνο: + 502 24137000, + 502 24137418, + 502 24137420, + 502 24137503

Αρμόδιοι επικοινωνίας για τις δημόσιες συμβάσεις — Γουατεμάλα

GUATECOMPRAS

Τηλέφωνο: + 502 23742872

Ηλ. ταχυδρομείο: administradorgc@minfin.gob.gt

Διαδίκτυο: http://www.guatecompras.gt/

Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων (Γ.Δ.Α.Ε.)

 

Dirección General de ADQUISICIONES del Estado (DGAE)

Edificio Ministerio de Finanzas Públicas 2° Nivel, Dirección General de ADQUISICIONES del Estado, Centro Cívico, GT-Ciudad de Guatemala, GUATEMALA

Τηλέφωνο: + 502 23742872

Περαιτέρω σύνδεσμοι

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις