Σύστημα επενδυτικών δικαστηρίων

Τι είναι το σύστημα επενδυτικών δικαστηρίων;

Το Σύστημα Επενδυτικών Δικαστηρίων («ICS») αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ελλείψεων της επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους («ISDS») και των ad hoc διαιτητικών δικαστηρίων. Το ΣΕΕ αποσκοπεί στη διασφάλιση των υψηλότερων δυνατών προτύπων διαφάνειας, νομιμότητας και ουδετερότητας.

 

Οιδιαφορές μεταξύ ξένων επενδυτών και του κράτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η επένδυση — δηλαδή του «κράτους υποδοχής», επιλύονται σε ένα ουδέτερο φόρουμ. Ωστόσο, αυτό δεν θα επιτευχθεί μέσω ad hoc διαιτητικής διαδικασίας, στο πλαίσιο της οποίας τα διάδικα μέρη διορίζουν διαιτητές, αλλά μάλλον μέσω θεσμοθετημένου δικαιοδοτικού οργάνου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού δύο επιπέδων με πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Το μόνιμο δικαστήριο θα απαρτίζεται από ανεξάρτητους δικαστές υψηλής ειδίκευσης που θα υπόκεινται σε αυστηρούς δεοντολογικούς κανόνες.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αμεροληψία και η ανεξαρτησία, η σύνθεση του Δικαστηρίου είναι προσεκτικά ισορροπημένη: το ένα τρίτο των μελών του δικαστηρίου είναι υπήκοοι κράτους μέλους της ΕΕ, ένα τρίτο είναι υπήκοοι του άλλου μέρους της επίμαχης συμφωνίας και το υπόλοιπο ένα τρίτο είναι υπήκοοι τρίτων χωρών. Η ίδια αναλογία θα διατηρηθεί και για το ενιαίο τμήμα του Δικαστηρίου ΔΔ που εκδικάζει την υπόθεση, όπως ορίζεται από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου ΔΔ. 

 

Το ΣΕΕ αποτελεί το πρώτο βήμα για τη σύσταση πολυμερούς επενδυτικού δικαστηρίου (MIC) και θα αντικατασταθεί από το ΚΠΠ όταν τεθεί σε ισχύ.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία στο πλαίσιο του ΣΕΕ;

Η δικαιοδοτική διαδικασία στο πλαίσιο του συστήματος ICS χωρίζεται σε τρεις κύριες φάσεις

  • η φάση της διαβούλευσης
  • το στάδιο του δικαστηρίου, και
  • το στάδιο της προσφυγής.

 

Μόνο εάν μια διαφορά δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω διαβουλεύσεων θα περάσει στο στάδιο του δικαστηρίου και μόνο σε περίπτωση άσκησης έφεσης η διαφορά θα περάσει στο στάδιο της έφεσης.

 

Κάθε συμφωνία προστασίας των επενδύσεων (ΜΠΒ) ή ευρύτερη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του ΣΕΕ, περιλαμβάνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις εν λόγω φάσεις.

Σε περίπτωση εικαζόμενης παραβίασης, η διαφορά θα πρέπει να διευθετείται, στο μέτρο του δυνατού, με φιλικό διακανονισμό μέσω ενός σταδίου διαβούλευσης. Ένα μέρος επιδιώκει διαβουλεύσεις μέσω γραπτού αιτήματος που υποβάλλεται στο άλλο μέρος, προσδιορίζοντας το επίμαχο μέτρο και τις καλυπτόμενες διατάξεις που θεωρεί.

Εάν τα μέρη δεν κατορθώσουν να επιλύσουν τη διαφορά μέσω διαβουλεύσεων, μπορεί να υποβληθεί προσφυγή στο δικαστήριο. Το δικαστήριο εκδικάζει την υπόθεση και αποφασίζει και εκδίδει την απόφασή του σύμφωνα με το εφαρμοστέο δίκαιο.

Εάν η απόφαση που εξέδωσε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο περιέχει σφάλματα, μπορεί να ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επανεξετάζει την απόφαση και εκδίδει την τελική απόφαση.

 

Διαβάστε περισσότερα στον Οδηγό για το Σύστημα Επενδυτικών Δικαστηρίων

 

Διαμεσολάβηση

Τι είναι η διαμεσολάβηση;

Η διαμεσολάβηση είναι ένας μηχανισμός εναλλακτικής επίλυσης διαφορών («ΕΕΔ»). Βασίζεται στη συγκατάθεση των διάδικων μερών για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά με τη βοήθεια τρίτου προσώπου, δηλαδή του διαμεσολαβητή.

 

Τα μέρη μπορούν να επιλέξουν τη διαμεσολάβηση ανά πάσα στιγμή, ακόμη και μετά την έναρξη της διαδικασίας.

Δεδομένης της εθελοντικής και συναινετικής βάσης, η διαμεσολάβηση οδηγεί σε μια ευέλικτη διαδικασία, η οποία προσαρμόζεται στις ειδικές ανάγκες των μερών σε μια συγκεκριμένη περίπτωση.

 

Τα μέρη ασκούν έλεγχο στη διαμεσολάβηση όσον αφορά

  • διορισμός του διαμεσολαβητή,
  • το πεδίο εφαρμογής και το αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης.

Πράγματι, ο διαμεσολαβητής διορίζεται με συμφωνία των διάδικων μερών και τα διάδικα μέρη καθορίζουν τα ζητήματα που πρέπει να υποβληθούν στον διαμεσολαβητή. Κατά συνέπεια, η συμφωνία διακανονισμού θα καλύπτει αποκλειστικά τα ζητήματα που τα μέρη αποφάσισαν να επιλύσουν μέσω διαμεσολάβησης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης;

Η διαμεσολάβηση παρέχει διάφορα πλεονεκτήματα. Επιτρέπει στους διαδίκους να εξοικονομούν χρόνο και κόστος λόγω της ευελιξίας της, δεδομένου ότι μπορεί να αποτρέψει μια μακρά και δαπανηρή αντιδικία. Επιπλέον, η διαμεσολάβηση μπορεί να διαφυλάσσει καλύτερα τα συμφέροντα και τις σχέσεις των μερών.

Πώς διαφέρει η διαμεσολάβηση από την ένδικη διαφορά;

Σε αντίθεση με τον δικαστή σε δικαστικές διαδικασίες, ο διαμεσολαβητής δεν επιβάλλει καμία απόφαση στους διαδίκους, αλλά, αντ’ αυτού, βοηθά τους διαδίκους να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση, δρομολογώντας συναντήσεις, συζητώντας τα επίμαχα ζητήματα και βοηθώντας τους διαδίκους να βρουν πιθανές λύσεις. Επίσης, η διαδικασία διαμεσολάβησης είναι προσαρμοσμένη στις ειδικές ανάγκες των μερών, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και ταχεία επίλυση της διαφοράς.

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις