Ενδιάμεση συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ — κρατών του Ειρηνικού

Η ενδιάμεση συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) ΕΕ-Ειρηνικού διευκολύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις των δύο περιοχών να επενδύουν και να συναλλάσσονται μεταξύ τους και να προωθούν την ανάπτυξη σε ολόκληρο τον Ειρηνικό. Μάθετε πώς η ΣΟΕΣ της ΕΕ με τέσσερα κράτη του Ειρηνικού μπορεί να ωφελήσει το εμπόριο σας.

Η συμφωνία με μια ματιά

Η ΣΟΕΣ ΕΕ-Ειρηνικού επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο του 2011 και από την Παπουασία-Νέα Γουινέα τον Μάιο του 2011. Η κυβέρνηση των Φίτζι άρχισε να εφαρμόζει τη συμφωνία τον Ιούλιο του 2014. Η Σαμόα προσχώρησε στη συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2018 και έκτοτε την εφαρμόζει. Οι Νήσοι Σολομώντος προσχώρησαν επίσης στη συμφωνία τον Μάιο του 2020 και έκτοτε την εφαρμόζουν.

Η Τόνγκα και το Ανατολικό Τιμόρ ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι προτίθενται να προσχωρήσουν στη ΣΟΕΣ.

Η ΣΟΕΣ ΕΕ-Ειρηνικού ανοίγει το εμπόριο αγαθών με την ΕΕ. Η συμφωνία περιλαμβάνει:

  • αδασμολόγητη και χωρίς ποσοστώσεις πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ για όλα τα εμπορεύματα που προέρχονται από κράτη του Ειρηνικού ΣΟΕΣ
  • ασύμμετρο και σταδιακό άνοιγμα των αγορών τους στα αγαθά της ΕΕ, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις διαφορές στα επίπεδα ανάπτυξης και στους ευαίσθητους τομείς
  • εξαίρεση ορισμένων ευαίσθητων τομέων και προϊόντων από την ελευθέρωση από την πλευρά του Ειρηνικού
  • η δυνατότητα των κρατών του Ειρηνικού να επαναφέρουν δασμούς και ποσοστώσεις εάν οι εισαγωγές από την ΕΕ διαταράσσουν ή απειλούν να διαταράξουν τις τοπικές οικονομίες τους
  • κανόνες για τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο και υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα για να βοηθηθούν οι εξαγωγείς του Ειρηνικού να συμμορφωθούν με τα πρότυπα εισαγωγής της ΕΕ
  • αποτελεσματικές τελωνειακές διαδικασίες και ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των διοικήσεων
  • βελτιωμένοι κανόνες καταγωγής για τα μεταποιημένα αλιευτικά προϊόντα από τον Ειρηνικό — η λεγόμενη διάταξη «παγκόσμιας προμήθειας» που αποσκοπεί στην τόνωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης στην περιοχή.

Δικαιούχες χώρες

  • Φίτζι
  • Παπουασία-Νέα Γουινέα
  • Σαμόα
  • Νήσοι Σολομώντος

Πιθανές μελλοντικές δικαιούχες χώρες

  • Η Τόνγκα εξέφρασε την πρόθεσή της να προσχωρήσει στη ΣΟΕΣ.
  • Το Ανατολικό Τιμόρ εξέφρασε την πρόθεσή του να προσχωρήσει στη ΣΟΕΣ.
  • Η συμφωνία παραμένει ανοικτή στην προσχώρηση των άλλων χωρών ΑΚΕ του Ειρηνικού

Ασύμμετρες διατάξεις υπέρ των χωρών του Ειρηνικού

Η ΣΟΕΣ ΕΕ-Ειρηνικού προβλέπει ασύμμετρες διατάξεις υπέρ των χωρών του Ειρηνικού, όπως η εξαίρεση ευαίσθητων προϊόντων από την ελευθέρωση, οι μακρές περίοδοι ελευθέρωσης, οι ευέλικτοι κανόνες καταγωγής, επιπλέον των ειδικών διασφαλίσεων και μέτρων για τη γεωργία, την επισιτιστική ασφάλεια και τις νεοσύστατες βιομηχανίες.

 

Ενώ οι αγορές της ΕΕ άνοιξαν αμέσως και πλήρως, τα κράτη ΣΟΕΣ του Ειρηνικού άνοιξαν εν μέρει και σταδιακά τις αγορές τους στις εισαγωγές από την ΕΕ, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις διαφορές στα επίπεδα ανάπτυξης.

Τιμολόγια

  • Η ΕΕ παρέχει 100 % αδασμολόγητη και χωρίς ποσοστώσεις πρόσβαση σε όλες τις εισαγωγές που προέρχονται από χώρες ΣΟΕΣ του Ειρηνικού. Η πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ είναι μόνιμη, πλήρης και ελεύθερη για όλα τα προϊόντα.
  • Οι χώρες ΣΟΕΣ του Ειρηνικού καταργούν σταδιακά τους δασμούς εν μέρει και σταδιακά ως εξής:
    • Η Παπουασία-Νέα Γουινέα άνοιξε οικειοθελώς την αγορά της στο 88 % των εισαγωγών της ΕΕ από την πρώτη ημέρα (ακόμη και αν είχε επωφεληθεί από μεταβατική περίοδο 15 ετών)
    • Τα Φίτζι ανοίγουν την αγορά τους στο 87 % των εισαγωγών από την ΕΕ σε διάστημα 15 ετών
    • Η Σαμόα ανοίγει την αγορά της στο 80 % των εισαγωγών από την ΕΕ σε διάστημα 20 ετών
    • Οι Νήσοι Σολομώντος ανοίγουν την αγορά τους στο 83 % των εισαγωγών από την ΕΕ σε διάστημα 15 ετών
  • Εάν οι εισαγωγές ορισμένων προϊόντων της ΕΕ σε χώρες ΣΟΕΣ του Ειρηνικού αυξηθούν ξαφνικά, οι χώρες ΣΟΕΣ του Ειρηνικού μπορούν να εφαρμόσουν μέτρα διασφάλισης, όπως οι ποσοστώσεις εισαγωγής και η επαναφορά δασμών, υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

 

Χρησιμοποιήστε την επιλογή αναζήτησης του βοηθού μου για να βρείτε τις ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τους δασμούς και τους δασμούς για το συγκεκριμένο προϊόν σας, λαμβάνοντας υπόψη τη χώρα καταγωγής και προορισμού του. Σε περίπτωση αμφιβολίας, επικοινωνήστε με τις τελωνειακές αρχές της χώρας σας.

 

Κανόνες καταγωγής

Για να δικαιούστε προτιμησιακή μεταχείριση, το προϊόν σας θα πρέπει να πληροί τους κανόνες καταγωγής βάσει της συμφωνίας. Ελέγξτε το διαδραστικό εργαλείο «Rules of Origin Self Assessment tool (ROSA)» στο « My Trade Assistant» για να αξιολογήσετε κατά πόσον το προϊόν σας πληροί τους κανόνες καταγωγής και να μάθετε πώς να προετοιμάσετε τα σωστά έγγραφα.

Γενικές πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες καταγωγής και τις διαδικασίες καταγωγής παρέχονται στην παρούσα ενότητα.

Η καταγωγή είναι η «οικονομική εθνικότητα» των εμπορεύσιμων αγαθών. Εάν είστε καινούργιος για το θέμα, μπορείτε να βρείτε μια εισαγωγή στις κύριες έννοιες στην ενότητα «Προϊόντα».

Κανόνες καταγωγής

Για να δικαιούται προτιμησιακό δασμό, το προϊόν σας πρέπει να συμμορφώνεται με ορισμένους κανόνες που αποδεικνύουν την καταγωγή του.

Πού μπορώ να βρω τους κανόνες καταγωγής;

Οι κανόνες καταγωγής καθορίζονται στο πρωτόκολλο ΙΙ σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ειρηνικού.

Το προϊόν μου κατάγεται από την ΕΕ ή από κράτος ΣΟΕΣ του Ειρηνικού;

Προκειμένου το προϊόν σας να πληροί τις προϋποθέσεις για χαμηλότερο ή μηδενικό προτιμησιακό δασμό στο πλαίσιο της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ειρηνικού, πρέπει να κατάγεται από την ΕΕ ή από κράτος ΣΟΕΣ του Ειρηνικού. Ένα προϊόν θεωρείται καταγωγής ΕΕ ή κράτους ΣΟΕΣ του Ειρηνικού, εάν είναι

Το προϊόν πρέπει επίσης να πληροί όλες τις άλλες ισχύουσες απαιτήσεις που ορίζονται στο κεφάλαιο (π.χ. ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση, κανόνας απευθείας μεταφοράς). Υπάρχουν επίσης ορισμένες πρόσθετες δυνατότητες ευελιξίας που σας βοηθούν να συμμορφώνεστε με τους ειδικούς κανόνες ανά προϊόν (για παράδειγμα, ανοχή ή σώρευση).

 

Παραδείγματα ειδικών ανά προϊόν κανόνων στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ

  • ο κανόνας της προστιθέμενης αξίας — η αξία όλων των χρησιμοποιούμενων μη καταγόμενων υλών δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα ορισμένο ποσοστό της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος.
  • η αλλαγή της δασμολογικής κατάταξης — η διαδικασία παραγωγής έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της δασμολογικής κατάταξης μεταξύ των μη καταγόμενων υλών και του τελικού προϊόντος, π.χ. παραγωγή χαρτιού (κεφάλαιο 48 του Εναρμονισμένου Συστήματος) από μη καταγόμενο χαρτοπολτό (κεφάλαιο 47 του Εναρμονισμένου Συστήματος)·
  • ειδικές εργασίες — απαιτείται ειδική διαδικασία παραγωγής, για παράδειγμα νηματοποίηση ινών για νήματα. Οι κανόνες αυτοί χρησιμοποιούνται κυρίως στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, καθώς και στον χημικό τομέα.
  • είναι δυνατός ο συνδυασμός αυτών των διαφορετικών κανόνων με τους διαφορετικούς κανόνες που τηρούνται εναλλακτικά ή σε συνδυασμό.

Συμβουλές για τη συμμόρφωσή σας με τους ειδικούς κανόνες ανά προϊόν

Η συμφωνία παρέχει πρόσθετη ευελιξία που σας βοηθά να συμμορφώνεστε με τους ειδικούς κανόνες ανά προϊόν, όπως η ανοχή ή η σώρευση.

Ανοχή
  • ο κανόνας ανοχής επιτρέπει στον παραγωγό να χρησιμοποιεί μη καταγόμενες ύλες που απαγορεύονται κανονικά από τον ειδικό κανόνα για κάθε προϊόν έως και 15 % της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος
  • το όριο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υπέρβαση οποιουδήποτε ανώτατου ορίου μη καταγόμενων υλών εκφρασμένου σε αξία που αναφέρεται στους κανόνες ανά προϊόν.
  • οι ειδικές ανοχές ισχύουν για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα είδη ένδυσης που κατατάσσονται στα κεφάλαια 50 έως 63 του Εναρμονισμένου Συστήματος, τα οποία περιλαμβάνονται στις σημειώσεις 5 έως 6 του παραρτήματος 1 «Εισαγωγικές σημειώσεις»
Σώρευση

Η συμφωνία προβλέπει τα ακόλουθα είδη σώρευσης καταγωγής:

  • διμερής σώρευση, η οποία επιτρέπει τις ύλες καταγωγής κράτους ΣΟΕΣ του Ειρηνικού να προσμετρώνται ως καταγόμενες από την ΕΕ (και αντιστρόφως) όταν χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός προϊόντος
  • πλήρης σώρευση, η οποία επιτρέπει να προσμετρώνται οι μη καταγόμενες ύλες ως καταγόμενες από την ΕΕ ή τα κράτη ΣΟΕΣ του Ειρηνικού, όταν έχουν υποστεί επεξεργασία ή μεταποίηση στις εν λόγω χώρες ή σε άλλα κράτη ΑΚΕ ή υπερπόντιες χώρες και εδάφη της ΕΕ
  • διαγώνια σώρευση, η οποία επιτρέπει τις ύλες καταγωγής οποιουδήποτε κράτους ΣΟΕΣ του Ειρηνικού, άλλου κράτους ΑΚΕ ή υπερπόντιας χώρας ή εδάφους της ΕΕ να προσμετρώνται σαν να ήταν καταγωγής κράτους ΣΟΕΣ του Ειρηνικού ή της ΕΕ όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενός προϊόντος υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτό το είδος σώρευσης απαιτεί τη σύναψη συμφωνίας διοικητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών από τις οποίες σωρεύεται η καταγωγή.

Από την 22 Φεβρουαρίου 2019, η ΕΕ μπορεί να εφαρμόζει διαγώνια σώρευση με ορισμένα κράτη ΑΚΕ και με τις υπερπόντιες χώρες και εδάφη της ΕΕ (ΕΕ C 69 της 22.2.2019, σ. 2).

  • σώρευση με γειτονικές αναπτυσσόμενες χώρες, η οποία επιτρέπει τις ύλες καταγωγής των εν λόγω χωρών να προσμετρώνται ως καταγόμενες από κράτος του Ειρηνικού όταν χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός προϊόντος, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις

Άλλες απαιτήσεις

Το προϊόν πρέπει επίσης να πληροί όλες τις άλλες ισχύουσες απαιτήσεις που καθορίζονται στο πρωτόκολλο, όπως η ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση ή ο κανόνας της απευθείας μεταφοράς:

Μεταφορά μέσω τρίτης χώρας: κανόνας απευθείας μεταφοράς

Τα καταγόμενα προϊόντα πρέπει να μεταφέρονται από την ΕΕ σε κράτος ΣΟΕΣ του Ειρηνικού (και αντιστρόφως) χωρίς περαιτέρω μεταποίηση σε τρίτη χώρα.

Η μεταφόρτωση ή η προσωρινή αποθήκευση σε τρίτη χώρα επιτρέπεται εάν τα προϊόντα παραμένουν υπό την επιτήρηση των τελωνειακών αρχών και δεν υφίστανται άλλες εργασίες εκτός από

  • εκφόρτωση
  • επαναφόρτωση
  • κάθε εργασία που αποσκοπεί στη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση

Τα καταγόμενα προϊόντα μπορούν να μεταφέρονται με αγωγούς μέσω εδάφους άλλου από εκείνο των κρατών ΣΟΕΣ του Ειρηνικού ή της ΕΕ.

Αποδεικτικά στοιχεία για την απευθείας μεταφορά θα πρέπει να προσκομίζονται στις τελωνειακές αρχές της χώρας εισαγωγής.

Επιστροφή δασμών

Η επιστροφή δασμών που είχαν προηγουμένως καταβληθεί για μη καταγόμενες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή προϊόντος που εξάγεται στο πλαίσιο προτιμησιακού δασμού επιτρέπεται βάσει της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ειρηνικού.

Διαδικασίες καταγωγής

Οι εξαγωγείς και οι εισαγωγείς πρέπει να ακολουθούν τις διαδικασίες καταγωγής. Οι διαδικασίες καταγωγής που σχετίζονται με τις αιτήσεις για προτιμησιακό δασμολόγιο και τον έλεγχο από τις τελωνειακές αρχές καθορίζονται στον τίτλο IV σχετικά με την απόδειξη της καταγωγής και στον τίτλο V σχετικά με τις ρυθμίσεις διοικητικής συνεργασίας. Διευκρινίζουν, για παράδειγμα, τον τρόπο με τον οποίο:

  • δήλωση της καταγωγής ενός προϊόντος
  • για να ζητήσετε προτιμήσεις
  • οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επαληθεύουν την καταγωγή ενός προϊόντος.

Πώς να ζητήσετε προτιμησιακό δασμό;

Για να επωφεληθείτε από προτιμησιακή μεταχείριση, πρέπει να προσκομίσετε αποδεικτικό καταγωγής.

  • θα χρειαστείτε είτε
    • πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 ή
    • δήλωση καταγωγής
  • το πιστοποιητικό καταγωγής ισχύει για περίοδο 10 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης.
  • δεν απαιτείται απόδειξη καταγωγής όταν η συνολική αξία των προϊόντων δεν υπερβαίνει
    • 500 EUR για μικρές συσκευασίες
    • 1,200 EUR για προσωπικές αποσκευές

Απόδειξη προέλευσης

Πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εμπορευμάτων EUR.1

  • Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας EUR.1 εκδίδονται από τις τελωνειακές αρχές της χώρας εξαγωγής
  • Τοπαράρτημα III περιλαμβάνει υπόδειγμα πιστοποιητικού EUR.1 και παρέχει οδηγίες για τη συμπλήρωσή του.
  • ο εξαγωγέας που υποβάλλει αίτηση για το πιστοποιητικό πρέπει να είναι σε θέση να υποβάλει έγγραφα που αποδεικνύουν τον χαρακτήρα καταγωγής των σχετικών προϊόντων.

Δήλωση καταγωγής (υπεύθυνη δήλωση του εξαγωγέα)

  • οι εξαγωγείς μπορούν να δηλώνουν οι ίδιοι ότι το προϊόν τους κατάγεται από την ΕΕ ή από κράτος ΣΟΕΣ του Ειρηνικού, παρέχοντας δήλωση καταγωγής. Η δήλωση καταγωγής μπορεί να συνταχθεί από
    • εγκεκριμένο εξαγωγέα, ή
    • κάθε εξαγωγέας, εάν η συνολική αξία των προϊόντων δεν υπερβαίνει τα 6,000 EUR

 

Εγκεκριμένοι εξαγωγείς

Οι εξαγωγείς στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας μπορούν να ζητούν άδεια από τις τελωνειακές αρχές τους να συντάσσουν δηλώσεις καταγωγής για προϊόντα οποιασδήποτε αξίας.

Ο εξαγωγέας πρέπει να παρέχει επαρκείς εγγυήσεις στις τελωνειακές αρχές για την επαλήθευση του χαρακτήρα καταγωγής των προϊόντων και της εκπλήρωσης όλων των λοιπών όρων της συμφωνίας (πρωτοκόλλου).

Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να ανακαλέσουν το καθεστώς εγκεκριμένου εξαγωγέα σε περίπτωση κατάχρησης.

Τι πρέπει να περιέχει η δήλωση καταγωγής;

  • ο εξαγωγέας πρέπει να πληκτρολογήσει, να σφραγίσει ή να εκτυπώσει την ακόλουθη δήλωση στο τιμολόγιο, στο δελτίο παράδοσης ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο που προσδιορίζει το προϊόν (παράρτημα IV): «Ο εξαγωγέας των προϊόντων που καλύπτονται από το παρόν έγγραφο (τελωνειακή άδεια αριθ.... ) δηλώνει ότι, εκτός εάν αναφέρεται σαφώς διαφορετικά, τα προϊόντα αυτά είναι... προτιμησιακής καταγωγής.»
  • η δήλωση καταγωγής μπορεί να συνταχθεί σε οποιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ
  • πρέπει να υπογράψετε ιδιοχείρως τη δήλωση καταγωγής σας. Εάν είστε εγκεκριμένος εξαγωγέας, εξαιρείστε από την απαίτηση αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνετε στις τελωνειακές αρχές σας γραπτή δέσμευση ότι αποδέχεστε την πλήρη ευθύνη για κάθε δήλωση που σας ταυτοποιεί

Δελτίο

  • η δήλωση καταγωγής μπορεί να συντάσσεται από τον εξαγωγέα κατά την εξαγωγή των προϊόντων τα οποία αφορά, ή μετά την εξαγωγή, υπό τον όρο ότι προσκομίζεται στη χώρα εισαγωγής το αργότερο δύο έτη μετά την εισαγωγή των προϊόντων τα οποία αφορά.
  • κατά τη συμπλήρωση δήλωσης καταγωγής, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να υποβάλετε έγγραφα που αποδεικνύουν τον χαρακτήρα καταγωγής των προϊόντων σας.

Επαλήθευση καταγωγής

Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επαληθεύουν αν ένα εισαγόμενο προϊόν είναι πράγματι καταγόμενο ή πληροί άλλες απαιτήσεις καταγωγής. Η επαλήθευση βασίζεται στα εξής:

  • διοικητική συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών του μέρους εισαγωγής και εξαγωγής
  • έλεγχοι που διενεργούνται από τις τοπικές τελωνειακές αρχές — δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις του συμβαλλόμενου μέρους εισαγωγής στον εξαγωγέα

Οι αρχές του συμβαλλόμενου μέρους εξαγωγής καθορίζουν την καταγωγή και ενημερώνουν τις αρχές του συμβαλλόμενου μέρους εισαγωγής σχετικά με τα αποτελέσματα.

Απαιτήσεις προϊόντων

Τεχνικοί κανόνες και απαιτήσεις

  • μάθετε για τις τεχνικές απαιτήσεις, τους κανόνες και τις διαδικασίες που πρέπει να πληρούν τα εμπορεύματα προκειμένου να εισαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • αναζητήστε τους ειδικούς κανόνες και κανονισμούς που ισχύουν για το προϊόν σας και τη χώρα καταγωγής σας στον βοηθό μου για το εμπόριο

Απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας ΥΦΠ

Έγγραφα και διαδικασίες εκτελωνισμού

Για περιγραφή του τρόπου απόδειξης της καταγωγής των προϊόντων σας για την υποβολή αίτησης για προτιμησιακούς δασμούς και των κανόνων σχετικά με την επαλήθευση της καταγωγής από τις τελωνειακές αρχές, ανατρέξτε στην ενότητα σχετικά με τους κανόνες καταγωγής ανωτέρω.

Ενημερωθείτε για άλλα έγγραφα εκτελωνισμού και διαδικασίες που απαιτούνται για την εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για πληροφορίες σχετικά με τις τελωνειακές διαδικασίες εισαγωγής και εξαγωγής γενικά, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της ΓΔ Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης.

Διανοητική ιδιοκτησία και γεωγραφικές ενδείξεις

Εμπόριο υπηρεσιών

Δημόσιες συμβάσεις

Επενδύσεις

Άλλες περιοχές

Ανταγωνισμός

  • από το 2014, η ΕΕ έχει σταματήσει τις εξαγωγικές επιδοτήσεις για όλα τα προϊόντα που εξάγονται σε χώρες ΣΟΕΣ
  • η ΕΕ έχει ελαχιστοποιήσει τα μέτρα όσον αφορά την παραγωγή και τη στρέβλωση του εμπορίου
  • εάν η τοπική βιομηχανία απειλείται λόγω της αύξησης των εισαγωγών από την Ευρώπη, η ΣΟΕΣ του Ειρηνικού επιτρέπει την ενεργοποίηση μέτρων για την προστασία των βιομηχανικών τομέων και της νεοσύστατης βιομηχανίας

Βιώσιμη ανάπτυξη και ανθρώπινα δικαιώματα

Η ΣΟΕΣ ΕΕ-Ειρηνικού βασίζεται ρητά στα «ουσιώδη και θεμελιώδη» στοιχεία που ορίζονται στη συμφωνία του Κοτονού, δηλαδή τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και τη χρηστή διακυβέρνηση.

  • η «ρήτρα μη εκτέλεσης» σημαίνει ότι «κατάλληλα μέτρα» (όπως ορίζονται στη συμφωνία του Κοτονού) μπορούν να ληφθούν σε περίπτωση που ένα μέρος δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά τα ουσιώδη στοιχεία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναστολή των εμπορικών οφελών.
  • τα κοινά όργανα ΣΟΕΣ είναι επιφορτισμένα με το καθήκον της παρακολούθησης και της αξιολόγησης του αντικτύπου της εφαρμογής της ΣΟΕΣ στη βιώσιμη ανάπτυξη των μερών. Σύμφωνα με τη συμφωνία του Κοτονού, υπάρχει σαφής ρόλος για την κοινωνία των πολιτών και τα μέλη του κοινοβουλίου.

Ανάπτυξη ικανοτήτων και τεχνική βοήθεια

Η ΕΕ παρέχει βοήθεια για το εμπόριο τεχνικής βοήθειας. Αυτό βοηθά τις χώρες να προσαρμόσουν τις τελωνειακές τους διαδικασίες και να μειώσουν τη γραφειοκρατία. Για εσάς, αυτό σημαίνει μικρότερη ταλαιπωρία στις συναλλαγές με τα τελωνεία.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι και έγγραφα

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις