Sanaluettelo:
AKT – Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden ryhmä (AKT) on 79 Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtiosta koostuva järjestö, joka perustettiin Georgetownin sopimuksella vuonna 1975. Kuubaa lukuun ottamatta kaikki ovat allekirjoittaneet Cotonoun sopimuksen, joka tunnetaan myös nimellä ”AKT-EY-kumppanuussopimus”. Sopimuksella säännellään etuuskohtelukauppaa koskevia ehtoja sekä poliittisia, kaupallisia ja kehityssuhteita EU:n kanssa.
AKT-ministerineuvosto hyväksyi joulukuussa 2019 Georgetownin sopimuksen tarkistuksen, jolla nykyinen AKT-valtioiden ryhmä muutetaan Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden järjestöksi (OACPS).
Asiaan liittyvä sisältö:
Tuonti EU:hun talouskumppanuussopimuksen nojalla
Talouskumppanuussopimus – Keski-Afrikka
Talouskumppanuussopimus – Itäinen ja eteläinen Afrikka
EPA SADC: Eteläisen Afrikan kehitysyhteisö
Yksityiskohtaiset selvitykset kunkin EU:n etuuskohtelukauppaa koskevan järjestelyn tuotekohtaisista säännöistä. Ne löytyvät alkuperäsääntöjä koskevasta pöytäkirjasta/luvusta juuri ennen tuotekohtaisia sääntöjä.
Ainekset, jotka ovat tietyn etuuskohtelukauppaa koskevan järjestelyn osapuolen alkuperätuotteita, koska ne ovat kyseisessä etuuskohtelukauppaa koskevassa järjestelyssä vahvistettujen alkuperäsääntöjen mukaisia. Ks. myös ”Alkuperätila”.
Asiaan liittyvä sisältö:
Kauppasopimuksen mukaisesti tuotteilla on kumppanimaan alkuperäasema, jos ne ovat i) kokonaan tuotettuja tai tuotettuja tuotteita tai ii) tuotteita, jotka täyttävät tuotekohtaiset säännöt. Myös yksinomaan näistä alkuperäaineksista tuotettuja tuotteita pidetään alkuperätuotteina.
Alkuperäsäännöt ovat tuotteen kansallisen alkuperän määrittämisperusteita. Niiden merkitys johtuu siitä, että tullit ja rajoitukset riippuvat useissa tapauksissa tuontilähteestä. Alkuperäsäännöt vaihtelevat suuresti maittain ja kauppasopimuksista kauppasopimuksiin. huomattavien muutosten vaatimus tunnustetaan yleisesti, kun taas joissakin maissa tai kauppasopimuksissa sovelletaan tariffiluokituksen muuttamista koskevaa kriteeriä, toisissa arvoprosenttikriteeriä ja toisissa taas valmistus- tai jalostustoimintoa koskevaa kriteeriä.
Asiaan liittyvä sisältö:
Asiakirja, jossa todetaan, että tavarat täyttävät tietyssä etuuskohtelukauppaa koskevassa järjestelyssä vahvistetut alkuperäsäännöt, mikä tukee etuuskohtelua koskevaa hakemusta kyseisen etuuskohtelukauppaa koskevan järjestelyn mukaisesti. Etuuskohtelukauppaa koskevan järjestelyn mukaan on olemassa erilaisia alkuperäselvityksiä, kuten tullihallinnon tai viranomaisen antama alkuperätodistus tai viejän laatima alkuperävakuutus/kauppalaskuilmoitus/alkuperäilmoitus.
Asiaan liittyvä sisältö:
Toimivaltaisten valtion viranomaisten antama asiakirja, jossa todistetaan maa, jossa tavara on tuotettu. Esimerkiksi EU:n etuuskohtelujärjestelyt tiettyjen maiden kanssa edellyttävät EUR.1- tai EUR-MED-tavaratodistusta.
Alkuperätuotteella tarkoitetaan kaikkien sovellettavien alkuperäsääntöjen täyttämistä EU:n etuuskohtelukauppaa koskevassa järjestelyssä. Nämä ovat i) kokonaan tuotettuja tai tuotettuja tuotteita tai ii) tuotteita, jotka täyttävät tuotekohtaiset säännöt. Myös yksinomaan näistä alkuperäaineksista tuotettuja tuotteita pidetään alkuperätuotteina. Katso myös ei-alkuperäainekset.
Asiaan liittyvä sisältö:
Tuotteet, jotka ovat kauppajärjestelyn osapuolen alkuperätuotteita, koska ne ovat tietyn etuuskohtelukauppaa koskevan järjestelyn alkuperäsääntöjen mukaisia, joten niihin voidaan soveltaa kyseisen etuuskohtelukauppaa koskevan järjestelyn etuustulleja. Ks. myös ”Alkuperätila”.
Asiaan liittyvä sisältö:
Diagonaalisen kumulaation muoto, joka on olemassa ainoastaan yleisessä tullietuusjärjestelmässä (GSP) ja toimii alueellisen edunsaajamaiden ryhmän (esim. ASEAN) jäsenten välillä.
Asiaan liittyvä sisältö: