Talouskumppanuussopimus – Itä-Afrikan yhteisö

EU:n ja EAC:n talouskumppanuussopimus helpottaa näiden kahden alueen ihmisten ja yritysten investointeja ja keskinäistä kauppaa sekä edistää kehitystä koko Itä-Afrikassa. Lue, miten EU:n talouskumppanuussopimukset kuuden Afrikan valtion kanssa voivat pian hyödyttää kauppaasi.

Lyhyesti

EAC on yksi Afrikan unionin yhdentyneimmistä alueellisista talousyhteisöistä. Se on tulliliitto, jossa useimmilla tavaroilla ja palveluilla käydään tullitonta kauppaa jäsenvaltioiden välillä ja jolla on yhteinen ulkoinen tullitariffi kolmansien maiden kanssa. Yhteismarkkinoina ihmiset, tavarat, palvelut ja pääoma voivat liikkua vapaasti. Lisäksi EAC aikoo perustaa rahaliiton vuonna 2023 ja edistää tiiviimpää poliittista yhdentymistä.

Neuvottelut EU:n ja EAC:n talouskumppanuussopimuksesta saatiin onnistuneesti päätökseen lokakuussa 2014. Kenia, Ruanda ja kaikki EU:n jäsenvaltiot ovat jo allekirjoittaneet sopimuksen. Muut EAC:n jäsenvaltiot (Tansania, Uganda, Burundi Etelä-Sudanin lisäksi) eivät ole vielä allekirjoittaneet sopimusta ennen kuin kaikki osapuolet ovat ratifioineet sen.

Kun EU:n ja EAC:n talouskumppanuussopimus tulee voimaan, se mahdollistaa kaiken EAC-viennin välittömän tullittoman ja kiintiöttömän pääsyn EU:n markkinoille sekä EAC-markkinoiden osittaisen ja asteittaisen avaamisen EU:sta peräisin olevalle tuonnille.

Sopimuksessa on myös yksityiskohtaisia määräyksiä alkuperäsäännöistä sekä terveys- ja kasvinsuojelutoimista. Siinä kielletään perusteettomat tai syrjivät tuonti- ja vientirajoitukset, mikä auttaa EAC:tä poistamaan tullien ulkopuolisia esteitä EAC:n sisäisessä kaupassa.

Lisäksi maataloutta ja kalastusta koskevilla luvuilla pyritään vahvistamaan luonnonvarojen kestävää käyttöä koskevaa yhteistyötä. Osapuolet sitoutuvat myös jatkamaan neuvotteluja palvelukaupasta ja kauppaan liittyvistä säännöistä, jotka koskevat kestävää kehitystä, kilpailupolitiikkaa, investointeja ja yksityisen sektorin kehittämistä, teollis- ja tekijänoikeuksia sekä julkisten hankintojen avoimuutta.

Edunsaajamaat

  • Burundi – Odottaa allekirjoitusta. kuuluu ”kaikki paitsi aseet” (EBA) -järjestelmän piiriin.
  • Kenia – Allekirjoittanut ja ratifioinut talouskumppanuussopimuksen. Ei kuulu EPV:n toimialaan. Sillä on tulliton ja kiintiötön pääsy EU:n markkinoille.
  • Ruanda – Allekirjoitti talouskumppanuussopimuksen. Kattaa EPV:n.
  • Tansania – odottaa allekirjoitusta. Kattaa EPV:n.
  • Uganda – Odottaa allekirjoitusta. Kattaa EPV:n.
  • South Soudan – Ei osallistunut neuvotteluihin, koska se liittyi EAC:hen vuonna 2016. Voi liittyä sopimukseen, kun se tulee voimaan. Se ei ole WTO:n jäsen. Kattaa EPV:n.

EAC-maita suosivat epäsymmetriset säännökset

EU:n ja EAC:n talouskumppanuussopimuksessa määrätään epäsymmetriaa koskevista määräyksistä EAC-maiden hyväksi, kuten arkojen tuotteiden sulkemisesta vapauttamisen ulkopuolelle, pitkistä vapauttamisajoista, joustavista alkuperäsäännöistä sekä maataloutta, elintarviketurvaa ja alkuvaiheessa olevan teollisuuden suojelua koskevista erityisistä suojatoimista ja -toimenpiteistä.

  • Vaikka EU:n markkinat avataan välittömästi ja täysimääräisesti, EAC-markkinat avautuvat osittain ja asteittain EU:sta tulevalle tuonnille ottaen täysin huomioon kehitystasojen erot.

Tullit

  • EU myöntää 100-prosenttisesti tullittoman ja kiintiöttömän pääsyn kaikkeen EAC-maista tulevaan tuontiin. Pääsy EU:n markkinoille on pysyvä, täysimääräinen ja kaikille vapaa
  • EAC-maat poistavat asteittain 82,6 prosenttia tulleista 15-25 vuoden kuluessa. Markkinoiden vapauttamisen ulkopuolelle jätetään kokonaan arkaluonteiset tuotteet, kuten erilaiset maataloustuotteet, viinit ja väkevät alkoholijuomat, kemikaalit, muovit, puupohjainen paperi, tekstiilit ja vaatteet, jalkineet, keraamiset tuotteet, lasitavarat, epäjalosta metallista valmistetut tavarat ja ajoneuvot.
  • Jos joidenkin EU:n tavaroiden tuonti itäisen kumppanuuden maihin äkillisesti lisääntyy, EAC-maat voivat soveltaa suojatoimia, kuten tuontikiintiöitä ja tullien palauttamista.
  • Raaka-aineiden ja jalostamattomien elintarvikkeiden mahdollisille ylimääräisille vientiveroille asetetaan rajoituksia. Näin ollen EAC:n jäsenet voivat määrätä uusia vientiveroja vasta ilmoitettuaan asiasta EU:lle ja rajoitetun ajan.
  • Käytä My Trade Assistant -hakutoimintoa löytääksesi tarkat tiedot tietyn tuotteen tulleista ja tariffeista ottaen huomioon sen alkuperämaan ja määränpään. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä tulliviranomaisiin.

Alkuperäsäännöt

Saadakseen etuuskohtelun tuotteen on täytettävä sopimuksen alkuperäsäännöt. Tarkista kauppa-avustajani  interaktiivisesta”Alkuperäsääntöjen itsearviointityökalusta (ROSA)”,miten voit arvioida, täyttääkö tuotteesi alkuperäsäännöt, ja selvittää, miten voit laatia oikeat asiakirjat.

Alla on yleistä tietoa alkuperäsäännöistä.

Joustavat alkuperäsäännöt antavat EAC-maille mahdollisuuden viedä tuotteita muista maista, erityisesti keskeisiltä aloilta - maataloudesta, kalastuksesta sekä tekstiileistä ja vaatteista. Tekstiilituote voi esimerkiksi tulla EU:hun tullitta, jos vähintään yksi sen tuotantovaihe – kuten kudonta tai neulonta – tapahtui talouskumppanuussopimusmaassa.

Suvaitsevaisuus

Talouskumppanuussopimukseen sisältyvät toleranssit ovat lievempiä kuin tavanomaiset. Niiden osuus lopputuotteen noudettuna-hinnasta on 15 prosenttia, kun se useimmissa EU:n sopimuksissa on 10 prosenttia. Tekstiileihin ja vaatteisiin sovelletaan erityisiä poikkeamia.

Kumulaatio

Talouskumppanuussopimukseen sisältyy seuraavanlaista kumulaatiota:

  • Kahdenvälinen kumulaatio EU:n kanssa
  • Diagonaalinen ja täysimääräinen kumulaatio MMA:iden ja AKT-maiden kanssa tietyin edellytyksin.
  • Kumulaatio naapurimaiden kanssa tietyin edellytyksin.

Suora kuljetus

Todisteet suorasta kuljetuksesta on esitettävä tuojamaan tulliviranomaisille.

Tullin haittapuoli

Palautusta voidaan hakea sellaisista materiaaleista maksetuista tulleista, jotka on aiemmin tuotu jatkojalostusta varten ja viety sitten maahan, joka on allekirjoittanut talouskumppanuussopimuksen EU:n kanssa.

Alusta koskevat ehdot

Aavalla merellä ja EAC-maiden talousvyöhykkeillä pyydettyä kalaa voidaan pitää EAC-maan alkuperäkalana ainoastaan, jos se on pyydetty tietyt kriteerit täyttävillä aluksilla. Nämä kriteerit viittaavat aluksen rekisteröintipaikkaan, lippuun, jonka alla alus purjehtii, ja aluksen omistukseen.

Miehistön, päällikön tai päällystön kansalaisuutta koskevia erityisvaatimuksia ei ole. Nämä alkuperäiseen Cotonoun sopimukseen sisältyneet vaatimukset on nyt poistettu, jotta helpotetaan alkuperän myöntämistä talouskumppanuussopimusmaiden pyytämälle kalalle.

Tuotekohtaiset alkuperäsäännöt

Tuotevaatimukset

Tekniset säännöt ja vaatimukset

  • Tutustu teknisiin vaatimuksiin, sääntöihin ja menettelyihin[link], jotka tavaroiden on täytettävä, jotta ne voidaan tuoda Euroopan unioniin.
  • Hae tuotteeseen ja sen alkuperämaahan sovellettavia erityissääntöjä ja -määräyksiä My Trade Assistant -tietokannasta.

Terveys- ja turvallisuusvaatimukset SPS

Tulliselvitysasiakirjat ja -menettelyt

Alkuperäselvitykset

  • Valtuutetun viejän on pystyttävä todistamaan tulliviranomaisille tuotteidensa alkuperäasema ja muut niiden mahdollisesti asettamat vaatimukset.

Tulliviranomaiset voivat peruuttaa valtuutetun viejän asemasi väärinkäytöstapauksissa. Lisätietoja menettelyistä saat oman maasi tulliviranomaisilta.

  • Jotta EAC-maista peräisin oleviin tuotteisiin voidaan soveltaa etuustulleja, niiden mukana on oltava alkuperäselvitys. Alkuperäselvitys on voimassa 10 kuukautta. Tämä voi olla joko:
    • viejämaan tulliviranomaisten antama EUR.1-tavaratodistus. Todistusta hakevan viejän (tai valtuutetun edustajan) on oltava valmis esittämään pyynnöstä asiakirjat, joilla todistetaan tuotteiden alkuperäasema, ja täytettävä alkuperäsääntöpöytäkirjan muut vaatimukset.
    • kauppalaskuilmoitus – jonka on antanut kuka tahansa viejä enintään 6 000 euron arvoisista lähetyksistä tai valtuutettu viejä minkä tahansa arvoisista lähetyksistä. Kauppalaskuilmoitusta täytettäessä on oltava valmis toimittamaan asiakirjat, joilla todistetaan tuotteiden alkuperäasema.

Muut asiakirjat

  • Tutustu muihin tulliselvitysasiakirjoihin ja -menettelyihin, joita tarvitaan Euroopan unioniin tuontia varten.

Teollis- ja tekijänoikeudet ja maantieteelliset merkinnät

Palvelukauppa

Julkiset hankinnat

Investoinnit

Muut (kilpailu, leluturvallisuus)

Kilpailu

  • Vuodesta 2014 lähtien EU on lopettanut kaikkien talouskumppanuussopimusmaihin vietävien tuotteiden vientituet.
  • EU on minimoinut tuotantoa ja kauppaa vääristävät toimenpiteet
  • Maataloutta koskevassa luvussa taataan, että EU ei sovella vientitukia edes markkinakriisin aikana.
  • Jos paikallinen teollisuus on uhattuna Euroopasta tulevan tuonnin lisääntymisen vuoksi, talouskumppanuussopimus mahdollistaa toimenpiteiden käynnistämisen teollisuudenalojen ja EAC:n kehittymässä olevan teollisuuden suojelemiseksi.

Kestävä kehitys

  • Maataloutta koskevassa luvussa keskitytään maatalouden kestävään kehitykseen, mukaan lukien elintarviketurva, maaseudun kehittäminen ja köyhyyden vähentäminen EAC-ohjelmassa. Se sitouttaa osapuolet syventämään maataloutta ja elintarviketurvaa koskevaa poliittista vuoropuhelua, mukaan lukien niiden sisäisten politiikkojen avoimuus.
  • Kalastusta koskevassa luvussa vahvistetaan kalavarojen kestävää käyttöä koskevaa yhteistyötä kalastuksen alalla, kuten kalavarojen arviointia ja hoitoa; ympäristövaikutusten sekä taloudellisten ja sosiaalisten vaikutusten seuranta; yhdenmukaisuus voimassa olevan kansallisen lainsäädännön ja asiaa koskevien kansainvälisten välineiden kanssa; tehokas valvonta ja tarkkailu laittoman, ilmoittamattoman ja sääntelemättömän kalastuksen torjumiseksi;
  • Talous- ja kehitysyhteistyötä koskevalla luvulla pyritään parantamaan Itä-Afrikan yhteisön talouksien kilpailukykyä, kehittämään toimitusvalmiuksia ja avustamaan Itä-Afrikan yhteisön jäseniä talouskumppanuussopimuksen sujuvassa täytäntöönpanossa.
  • Talouskumppanuussopimus liittyy läheisesti Cotonoun sopimukseen ja sen olennaisiin osiin, kuten ihmisoikeuksiin, demokratiaan ja oikeusvaltioperiaatteeseen.

Alueellinen yhdentyminen

Talouskumppanuussopimuksessa on kyse yhtä paljon EAC-maiden välisestä kaupasta kuin EU:n kanssa käytävästä kaupasta.

  • Talouskumppanuussopimuksessa kielletään perusteettomat tai syrjivät tuonti- ja vientirajoitukset, mikä edistää EAC:n pyrkimyksiä poistaa tullien ulkopuoliset esteet EAC:n sisäisestä kaupasta.

Valmiuksien kehittäminen ja tekninen apu

EU antaa tukea, jota rahoitetaan olemassa olevista välineistä, pääasiassa EU:n kehitysbudjetista ja Euroopan kehitysrahastosta (EKR) kauppaa tukevan avun kautta.

Hyödyllisiä linkkejä ja asiakirjoja

Jaa tämä sivu: