Miten kauppasopimusta luetaan
Jos haluat viedä tuotettasi tai palveluasi, voit hyötyä edullisesta kohtelusta kauppasopimuksen ansiosta. Kauppasopimukset tekevät viennin helpommaksi ja halvemmaksi, mikä antaa tuotteellesi kilpailuedun kohdemarkkinoilla. Tässä osiossa kerrotaan, miten EU:n kauppasopimukset toimivat ja miten löydät tarvitsemasi tiedot.
EU:n kauppasopimukset saattavat vaikuttaa monimutkaisilta asiakirjoilta, mutta ne perustuvat helposti noudatettavaan loogiseen rakenteeseen. Alla on kauppasopimuksen perusrakenne, joka auttaa sinua löytämään tietoja tietystä kaupankäynnistäsi. Tämä on yleinen suuntaviiva. Jokainen sopimus on erilainen riippuen allekirjoittajaosapuolten tilanteesta ja niiden kaupan vapauttamisen tavoitetasosta.
1. Johdanto-osa
Johdanto-osassa yksilöidään osapuolet, vahvistetaan niiden yhteiset tavoitteet niiden taloudellisten suhteiden kehittämiseksi ja tunnustetaan näiden suhteiden perusta.
2. Määritelmät, tavoitteet ja alkusäännökset
Tässä luvussa selitetään sopimuksessa käytetyt termit, jotta varmistetaan yhteinen käsitys kielestä.
3. Tavaroiden kansallinen kohtelu ja markkinoille pääsy
Tässä luvussa ja sen liitteissä kuvataan yleensä, missä määrin ja kuinka nopeasti sopimuksella alennetaan tai poistetaan osapuolten välisen kaupan kohteena olevien tavaroiden tulleja. Täältä löydät kaikkien kauppasopimuksen kattamien tavaroiden tullit. Yleensä on olemassa erillinen liite, jossa on kunkin osapuolen kunkin tavaraluokan osalta tekemät erityiset sitoumukset.
4. Kaupan suojakeinot
Tässä luvussa viitataan vastatoimenpiteisiin, joita osapuoli voi toteuttaa vastauksena epäterveiden kaupan käytäntöjen, kuten polkumyynnin ja laittomien tukien, kielteisiin vaikutuksiin.
5. Kaupan tekniset esteet
Tässä luvussa säädetään tiettyjen asetusten yhdenmukaistamisesta ja tiettyjen laatusertifiointimenettelyjen vastaavuuden tunnustamisesta tietyillä aloilla. Siinä voidaan määrätä vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyjen vastavuoroisesta tunnustamisesta eli tuotteet voidaan hyväksyä tuotaviksi määrämaahan viejämaassa annettujen vaatimustenmukaisuuden arviointiasiakirjojen perusteella.
6. Terveys- ja kasvinsuojelutoimet
Tässä luvussa vahvistetaan elintarvikkeiden turvallisuutta, eläinten terveyttä ja kasvien terveyttä koskevat säännöt. Yleisenä tavoitteena on yksinkertaistaa ja yhdenmukaistaa vaatimustenmukaisuusmenettelyjä ja varmistaa, että oikeutetut elintarvikkeiden turvallisuutta sekä eläinten ja kasvien terveyttä koskevat toimenpiteet eivät luo perusteettomia kaupan esteitä. Täältä löydät kunkin maan toimivaltaiset viranomaiset ja hyväksymismekanismit, joita sinun on noudatettava vientiä varten.
7. Tullimenettelyjen ja kaupan helpottaminen
Tämän luvun tavoitteena on yksinkertaistaa ja tehostaa tullimenettelyjä. Löydät tullimenettelyt, joita ei käsitellä muualla, asiakirjavaatimukset ja alkuperäsääntöjen noudattamisen määrittämismenetelmät sekä tullausarvoon ja -maksuihin liittyvät tiedot ja oikeutesi hakea muutosta tullipäätöksiin.
8. Investoinnit
Tässä luvussa esitetään toimenpiteitä, joilla avataan investointeja ja suojellaan sijoittajia varmistamalla heidän oikeudenmukainen kohtelunsa. Sillä voitaisiin poistaa ulkomaisen pääoman ylärajat tai tulosvaatimukset, helpottaa voittojen siirtoa ja vahvistaa vakaat ja ennakoitavat säännöt investointitakuille. Se voisi myös perustaa investointituomioistuinjärjestelmiä, joiden avulla sijoittajat voivat ratkaista investointiriitoja hallitusten kanssa nopeasti ja oikeudenmukaisesti.
9. Palvelukauppa
Tässä luvussa käsitellään rajat ylittävää palvelukauppaa. Se noudattaa osittain palvelukaupan yleissopimuksen (GATS) rakennetta, jossa vahvistetaan kaikkien WTO:n jäsenten välistä palvelukauppaa koskevat säännöt. Kauppasopimuksiin sisältyy kuitenkin usein lisäsitoumuksia sellaisilla aloilla kuin rahoituspalvelut, televiestintä, sähköinen kaupankäynti ja luonnollisten henkilöiden tilapäinen liikkuvuus. Liitteisiin voidaan sisällyttää erityissitoumuksia, joilla on erillinen aikataulu kutakin osapuolta varten.
10. Julkiset hankinnat
Tässä luvussa esitetään alat, joilla kummankin osapuolen yritykset voivat toimittaa tavaroita ja palveluja toistensa hallituksille, mukaan lukien keskus-, alue-, maakunta- ja paikallishallinnot. Jos osapuolet ovat jo WTO:n julkisia hankintoja koskevan sopimuksen (GPA) jäseniä, kauppasopimuksella voidaan syventää sitoumuksia sopimuksen piiriin kuuluvien hankintayksiköiden lukumäärän, sopimuksen piiriin kuuluvien tavaroiden ja palvelujen lukumäärän sekä tarjouskilpailukelpoisuuden kynnysarvojen osalta.
11. Teollis- ja tekijänoikeudet
Tämä luku perustuu yleensä olemassa oleviin kansainvälisiin teollis- ja tekijänoikeuksia koskeviin yleissopimuksiin, ja siinä hahmotellaan esimerkiksi tekijänoikeuksia, tavaramerkkejä, malleja, patentteja ja tietosuojaa koskevia menettelyjä ja sääntöjä. Siinä voitaisiin myös määritellä uusia yhteistyöaloja, kuten maantieteellisten merkintöjen suoja.
12. Kilpailu ja siihen liittyvät asiat
Tässä jaksossa viitataan yleensä kilpailulainsäädäntöön, kauppakartelleihin liittyviin tutkimuksiin ja seuraamuksiin, määräävässä markkina-asemassa olevien yritysten väärinkäytöksiin ja kilpailunvastaisiin sulautumiin. Siihen voi myös sisältyä sääntöjä tuista, valtion omistamista yrityksistä ja yrityksistä, joille on myönnetty erityisoikeuksia, jotta voidaan varmistaa tasapuoliset toimintaedellytykset yksityisille yrityksille.
13. Riitojen ratkaisu ja sovittelu
Tässä luvussa esitetään järjestelmä sellaisten riitojen ratkaisemiseksi, jotka koskevat tapaa, jolla osapuolet soveltavat tai tulkitsevat sopimusta, ja mainitaan muodolliset menettelyt, joita molempien osapuolten on noudatettava, jos ne eivät pääse sopimukseen sovittelun avulla.
14. Loppusäännökset
Tässä luvussa esitetään yleensä, miten sopimus tulee voimaan, määrätään uusien osapuolten mahdollisuudesta liittyä sopimukseen sen allekirjoittamisen jälkeen ja vahvistetaan menettelyt sopimuksen muuttamiseksi tulevaisuudessa.
15. Muut protokollat
Tämä voi sisältää merkityksellisiä tietoja, joita ei ole sisällytetty muualle, kuten kunkin tuoteluokan erityiset alkuperäsäännöt.