Yleinen tullietuusjärjestelmä (GSP)
Tuoko yrityksesi tuotteita kehitysmaista tai vähiten kehittyneistä maista? Tämä osio auttaa ymmärtämään EU:n yleistä tullietuusjärjestelmää.
Tietoa GSP-järjestelmästä
EU:n nykyistä yleistä tullietuusjärjestelmää (GSP) (asetus(EU) N:o 978/2012)on sovellettu 1. tammikuuta 2014 alkaen. Marraskuussa 2023 tämän GSP-asetuksen soveltamista jatkettiin joulukuuhun 2027, kunnes Euroopan parlamentti ja EU:n neuvosto ovat hyväksyneet tarkistetun GSP-asetuksen.
Järjestelmän kolmea järjestelyä, yleistä GSP-järjestelmää, GSP+-kannustinjärjestelmää ja ”Kaikki paitsi aseet” -järjestelmää, vahvistetaan mukauttamalla etuuksia ja varmistamalla, että niillä on suurempi vaikutus.
GSP-järjestelmään oikeutetut maat luetellaan GSP-asetuksen liitteessä I. Maat, jotka saavat uusia GSP-etuuksia, luetellaan liitteessä II. Kaikki paitsi aseet -aloitteen edunsaajat luetellaan liitteessä IV.
Kestävää kehitystä ja hyvää hallintoa koskevan erityisen kannustusmenettelyn hakemisesta säädetään asetuksessa (EU) N:o 978/2012 ja komission delegoidussa asetuksessa (EU) N:o 155/2013.
Alkuperäsäännöt
Saadakseen etuuskohtelun tuotteen on täytettävä sopimuksen alkuperäsäännöt. Tarkista kauppa-avustajani interaktiivisesta”Alkuperäsääntöjen itsearviointityökalusta (ROSA)”,miten voit arvioida, täyttääkö tuotteesi alkuperäsäännöt, ja selvittää, miten voit laatia oikeat asiakirjat.
Yleistä tietoa alkuperäsäännöistä ja alkuperämenettelyistä on tässä osiossa.
Alkuperä on kaupankäynnin kohteena olevien tavaroiden "taloudellinen kansalaisuus". Jos aihe on sinulle uusi, voit tutustua pääkäsitteisiin tavaraosiossa.
Alkuperäsäännöt
Mistä löydän säännöt?
Alkuperäsäännöt esitetään seuraavissa oikeudellisissa asiakirjoissa:
- Heinäkuun 28. päivänä 2015 annetun komission asetuksen (EU) 2015/2446 37 ja 41–58 artikla
- 24.11.2015 annetun komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2015/2447 60 ja 70–112 artikla
- Heinäkuun 28 päivänä 2015 annetun komission asetuksen (EU) 2015/2446 liite 22-03.
Huomaa, että nämä ovat kattavia asetuksia, jotka eivät koske vain alkuperää. Komission opas käyttäjille GSP-alkuperäsäännöistä (GSP-järjestelmääkoskevat Euroopan unionin alkuperäsäännöt: Opaskäyttäjille ) sisältää epävirallisen konsolidoidun version GSP-alkuperäsääntöjä koskevasta säädöstekstistä.
Onko tuotteeni peräisin GSP-edunsaajamaasta?
Jotta tuotteelle voidaan myöntää GSP-järjestelmän mukainen alempi tullietuus tai tullittomuus, sen on oltava peräisin GSP-edunsaajamaasta. Tuotteen katsotaan olevan peräisin GSP-edunsaajamaasta, jos se on
- jotka on tuotettu kokonaan edunsaajamaassa tai
- jotka on tuotettu edunsaajamaassa käyttäen aineksia, jotka eivät ole kokonaan tuotettuja mutta joille on tehty komission delegoidun asetuksen (EU) 2015/2446 liitteessä 22-03 olevissa tuotekohtaisissa säännöissä määritelty riittävä valmistus tai käsittely,
liite 22-03 sisältää kaksi sääntökokonaisuutta: yhtä sovelletaan vähiten kehittyneisiin GSP-edunsaajamaihin ja toista kaikkiin muihin GSP-edunsaajamaihin.
Esimerkkejä EU:n kauppasopimustentuotekohtaisten sääntöjenpäätyypeistä
- arvonlisäystä koskeva sääntö – tuotteen kaikkien ei-alkuperäainesten arvo ei saa ylittää tiettyä prosenttiosuutta sen noudettuna-hinnasta
- tariffiluokituksen muutos – tuotantoprosessi johtaa tariffiluokituksen muutokseen ei-alkuperäainesten ja lopputuotteen välillä – esimerkiksi paperin tuotanto (harmonoidun järjestelmän 48 ryhmä) ei-alkuperämassasta (harmonoidun järjestelmän 47 ryhmä)
- erityistoimet – tarvitaan erityinen tuotantoprosessi, esimerkiksi kuitujen kehruu langaksi – tällaisia sääntöjä käytetään enimmäkseen tekstiili-, vaatetus- ja kemianteollisuudessa
Vinkkejä tuotekohtaisten sääntöjen noudattamiseen
Joustavuutta on lisätty tuotekohtaisten sääntöjen, kuten toleranssin tai kumulaation, noudattamiseksi.
Suvaitsevaisuus
GSP-järjestelmässä sallittu poikkeama antaa tuottajalle mahdollisuuden käyttää ei-alkuperäaineksia, jotka yleensä kielletään tuotekohtaisessa säännössä, kunhan niiden nettopaino tai -arvo ei ylitä
- 15 prosenttia harmonoidun järjestelmän 2 ja 4–24 ryhmään kuuluvien maataloustuotteiden ja jalostettujen maataloustuotteiden, lukuun ottamatta 16 ryhmään kuuluvia jalostettuja kalastustuotteita, painosta
- 15 % tuotteen noudettuna-hinnasta muiden teollisuustuotteiden kuin tekstiilien ja vaatteiden osalta
Erityisiä poikkeamia sovelletaan harmonoidun järjestelmän 50–63 ryhmään luokiteltuihin tekstiileihin ja vaatteisiin, jotka sisältyvät liitteen A alkuhuomautusten 6 ja 7 huomautukseen liitteessä 22–03 olevassa luettelossa.
Tätä poikkeamaa ei voida käyttää tuotekohtaisissa säännöissä lueteltujen ei-alkuperäainesten minkään enimmäisarvokynnyksen ylittämiseen.
Kumulaatio
GSP-järjestelmässä määrätään seuraavista alkuperän kumulaatiotavoista:
- Kahdenvälinen kumulaatio, jonka avulla EU:n alkuperäainekset voidaan laskea GSP-edunsaajamaan alkuperäaineksiksi, kun niitä käytetään tuotteen valmistuksessa
- Alueellinen kumulaatio, joka mahdollistaa kumulaation tietyissä alueellisissa maaryhmissä. Tällä hetkellä tämä koskee
Ryhmä I
- Kambodža
- Indonesia
- Laos
- Myanmar/Burma
- Filippiineillä
- Vietnam*
*Vietnam ei ole enää GSP-edunsaajamaa 1. tammikuuta2023 alkaen.
ryhmä III
- Bangladesh
- Bhutan
- Intia
- Nepal
- Pakistan
- Sri Lanka
Tämän kumulaation ansiosta samaan ryhmään kuuluvista maista tuotuja aineksia voidaan pitää alkuperäaineksina, kun niitä käytetään tuotteen valmistuksessa. Liitteessä 22–05 on tiettyjä erityisedellytyksiä tekstiilituotteille ja liitteessä 22–04 tietyille tuotteille, jotka eivät kuulu alueellisen kumulaation piiriin.
- Alueiden välinen kumulaatio, jonka ansiosta I ja III ryhmän edunsaajamaat voivat käyttää toisen maan ainesta alkuperäaineksena. Tämä kumulaatio edellyttää pyyntöä, jota ei myönnetä automaattisesti. Tällä hetkellä käytössä on yksi tällainen kumulaatio.
- Laajennettu kumulaatio, jonka ansiosta edunsaajamaa voi hakea kumulaatiota sellaisen maan kanssa, jonka kanssa Euroopan unionilla on vapaakauppasopimus. Tätä kumulaatiota ei tällä hetkellä sovelleta.
- Kumulaatio Norjan, Sveitsin ja Turkin kanssa mahdollistaa sen, että näiden kolmen maan alkuperäaineksia voidaan pitää edunsaajamaan alkuperäaineksina, kun niitä käytetään tuotteen valmistuksessa. Harmonoidun järjestelmän 1–24 ryhmään kuuluvat maataloustuotteet eivät kuulu tämäntyyppisen kumulaation piiriin.
Poikkeukset
Erityispoikkeus voidaan myöntää tietyin edellytyksin, jotta tietyistä maista peräisin oleviin tiettyihin tuotteisiin voidaan soveltaa lievempiä alkuperäsääntöjä. Tällainen poikkeus on myönnetty Kap Verdelle, ja se on tällä hetkellä voimassa Kap Verden osalta.
Muut vaatimukset
Tuotteen on myös täytettävä kaikki muut pöytäkirjan sovellettavat vaatimukset (kuten riittämätön valmistus tai käsittely tai muuttumattomuussääntö).
Muuttumattomuussääntö
Alkuperätuotteet on kuljetettava GSP-edunsaajamaasta EU:hun ilman jatkojalostusta kolmannessa maassa.
Jotkin toimet voidaan suorittaa kolmannessa maassa, jos tuotteet pysyvät tullivalvonnassa, kuten
- merkkien, etikettien, sinettien tai muiden asiakirjojen lisääminen tai kiinnittäminen tuojamaan erityisten kotimaisten vaatimusten noudattamisen varmistamiseksi
- tuotteiden säilyttäminen hyvissä olosuhteissa
- varastointi
- lähetysten jakaminen osiin
Tulliviranomaiset voivat pyytää todisteita säännön noudattamisesta, kuten
- sopimusperusteiset kuljetusasiakirjat, kuten konossementit
- pakkausten merkitsemiseen tai numerointiin perustuva tosiasiallinen tai konkreettinen näyttö
- kaikki itse tavaroihin liittyvät todisteet
Tullin haittapuoli
Etuustullimenettelyssä viedyn tuotteen valmistuksessa käytetyistä ei-alkuperäaineksista aiemmin maksettujen tullien palauttaminen on sallittua GSP-järjestelmässä.
Alkuperämenettelyt
Etuustullin hakeminen
Viejien ja tuojien on noudatettava alkuperämenettelyjä. Tullietuushakemusta koskevista alkuperämenettelyistä ja tulliviranomaisten suorittamista tarkastuksista säädetään komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2015/2447 60 ja 70–112 artiklassa. Niissä selvennetään esimerkiksi, miten tuotteen alkuperä ilmoitetaan, miten etuuksia haetaan tai miten tulliviranomaiset voivat tarkistaa tuotteen alkuperän.
Alkuperäilmoitus
- Alkuperäselvitystä ei vaadita EU:hun suuntautuvassa tuonnissa, jos lähetyksen kokonaisarvo on enintään 500 euroa pikkulähetysten osalta tai 1 200 euroa henkilökohtaisten matkatavaroiden osalta.
Alkuperäselvitykset
Edunsaajamaiden viejät voivat itse ilmoittaa tuotteensa alkuperän antamalla alkuperävakuutuksen, jonka voi antaa
- rekisteröidyn viejän järjestelmään (REX) rekisteröity viejä
- kuka tahansa viejä edellyttäen, että lähetyksen kokonaisarvo on enintään 6 000 euroa
Alkuperävakuutus on alkuperäilmoitus, jonka rekisteröity viejä antaa kauppalaskussa, lähetysluettelossa, pakkausluettelossa tai muussa kaupallisessa asiakirjassa, josta tavarat ja viejä voidaan tunnistaa. Alkuperävakuutuksen teksti on asetuksen (EU) 2015/2447 liitteessä 22–07. Alkuperävakuutusta koskevien sääntöjen osalta viitataan pääasiassa kyseisen asetuksen 92 ja 93 artiklaan.
Alkuperäselvitys tullietuuskohtelun hakemiseksi GSP-järjestelmässä on 30 päivän kesäkuuta 2020 jälkeen alkuperävakuutus, jonka antavat viejät, jotka on rekisteröity edunsaajamaassa rekisteröityjen viejien järjestelmään (REX). A-lomaketta ei hyväksytä enää tämän päivämäärän jälkeen.
Covid-19-pandemian aiheuttamien häiriöiden vuoksi on kuitenkin mahdollista pyytää pidennettyä siirtymäkautta. Maihin, joissa REX-järjestelmää ei voitu ottaa käyttöön tai käyttää pandemian vuoksi, voidaan soveltaa asetuksella (EU) 2020/750 vahvistettua 31 päivään joulukuuta 2020 ulottuvaa siirtymäkauden pidennystä. Säännöllisiä päivityksiä on saatavilla REX-erityisjaoston verkkosivustolla.
Alkuperävakuutus on voimassa 12 kuukautta sen antamispäivästä.
Alkuperän tarkastaminen
Tulliviranomaiset voivat tarkistaa, onko tuotu tuote todella alkuperätuote tai täyttääkö se muut alkuperävaatimukset. GSP-järjestelmä perustuu seuraaviin periaatteisiin:
- tarkastus perustuu edunsaajamaan tulliviranomaisten ja EU:n väliseen hallinnolliseen yhteistyöhön
- Edunsaajamaan tulliviranomaiset tarkastavat tuotteiden alkuperän, mutta tarvittaessa komissio tai EU:n jäsenvaltioiden viranomaiset voivat osallistua tällaisiin tutkimuksiin.
- kun tarkastus on saatu päätökseen, edunsaajamaan viranomaisten on ilmoitettava tulokset EU:n jäsenvaltion pyynnön esittäneille viranomaisille, jotka tekevät lopullisen alkuperän määrityksen.
Tuotevaatimukset
Tekniset säännöt ja vaatimukset
Tuotevaatimukset ja kauppajärjestelmät, jotka tavaroiden on täytettävä, jotta ne voidaan tuoda Euroopan unioniin.
Hae tuotteeseesi ja sen alkuperämaahan sovellettavia erityissääntöjä ja -määräyksiä kauppa-avustajani avulla.
Jotta voit tarkastella tuotteesi vaatimuksia, sinun on ensin yksilöitävä sen tullikoodi. Jos et tiedä tullikoodia, voit hakea sitä tuotteesi nimellä sisäänrakennetussa hakukoneessa.
Terveys- ja turvallisuusvaatimukset, terveys- ja kasvinsuojelunormit
Tutustu terveys-, turvallisuus-, terveys- ja kasvinsuojelustandardeihin, jotka tavaroiden on täytettävä, jotta ne voidaan tuoda Euroopan unioniin.
Hae tuotteeseesi ja sen alkuperämaahan sovellettavia terveys-, turvallisuus- ja terveys- ja kasvinsuojelutoimia koskevia sääntöjä kauppa-avustajastani.
Tulliselvitysasiakirjat ja -menettelyt
Alkuperäselvitys
Edunsaajamaiden viejät voivat itse ilmoittaa tuotteensa alkuperän antamalla alkuperävakuutuksen, jonka voi antaa
- rekisteröidyn viejän järjestelmään (REX) rekisteröity viejä
- kuka tahansa viejä edellyttäen, että lähetyksen kokonaisarvo on enintään 6 000 euroa
Alkuperävakuutus on alkuperäilmoitus, jonka rekisteröity viejä antaa kauppalaskussa, lähetysluettelossa, pakkausluettelossa tai muussa kaupallisessa asiakirjassa, josta tavarat ja viejä voidaan tunnistaa. Alkuperävakuutuksen teksti on asetuksen (EU) 2015/2447 liitteessä 22–07. Alkuperävakuutusta koskevien sääntöjen osalta viitataan pääasiassa kyseisen asetuksen 92 ja 93 artiklaan.
Alkuperäselvitys tullietuuskohtelun hakemiseksi GSP-järjestelmässä on 30 päivän kesäkuuta 2020 jälkeen alkuperävakuutus, jonka antavat viejät, jotka on rekisteröity edunsaajamaassa rekisteröityjen viejien järjestelmään (REX). A-lomaketta ei hyväksytä enää tämän päivämäärän jälkeen.
Covid-19-pandemian aiheuttamien häiriöiden vuoksi on kuitenkin mahdollista pyytää pidennettyä siirtymäkautta. Maihin, joissa REX-järjestelmää ei voitu ottaa käyttöön tai käyttää pandemian vuoksi, voidaan soveltaa asetuksella (EU) 2020/750 vahvistettua 31 päivään joulukuuta 2020 ulottuvaa siirtymäkauden pidennystä. Säännöllisiä päivityksiä on saatavilla REX-erityisjaoston verkkosivustolla.
Alkuperävakuutus on voimassa 12 kuukautta sen antamispäivästä.
Muut asiakirjat
Tuontia ja vientiä koskevat tullimenettelyt.
Teollis- ja tekijänoikeudet ja maantieteelliset merkinnät
- EU:n säännöt
- Teollis- ja tekijänoikeudet ja maantieteelliset merkinnät
- EU:n teollis- ja tekijänoikeuspolitiikka ja kehitysmaat
Palvelukauppa
- erityisiä tietoja EU:n palvelumarkkinoista
- yleistä tietoa palvelukauppaa koskevista säännöistä, määräyksistä ja järjestelyistä
Julkiset hankinnat
- erityisiä tietoja EU:n julkisten hankintojen markkinoista
- yleistä tietoa julkisia hankintoja koskevasta lainsäädännöstä, säännöistä ja pääsystä eri markkinoille
Investoinnit
- tarkat tiedot ulkomailta EU:hun tehdyistä sijoituksista
- yleisiä tietoja, joiden avulla voit tehdä sijoituksen ulkomaille
Hyödyllisiä linkkejä ja asiakirjoja
Tarkista erityissäännöt ja -tariffit, joita sovelletaan tuotteeseen, jonka haluat tuoda/viedä, My Trade Assistantista.
Asetus (EU) N:o 978/2012 yleisistä tullietuuksista.