Talouskumppanuussopimus – Keski-Afrikka

EU:n ja Keski-Afrikan talouskumppanuussopimuksen ansiosta EU:n ja Kamerunin kansalaisten ja yritysten on helpompi investoida ja käydä kauppaa keskenään ja vauhdittaa kehitystä koko Keski-Afrikassa. Lue, miten EU:n ja Kamerunin talouskumppanuussopimus voi hyödyttää kauppaasi.

Lyhyesti

Neuvottelut kattavasta talouskumppanuussopimuksesta koko Keski-Afrikan alueen kanssa aloitettiin vuonna 2003. Tähän mennessä EU:n ja Kamerunin välinen talouskumppanuussopimus on tullut voimaan, mikä on askel kohti täysimääräistä alueellista sopimusta.

Sopimus on antanut Kamerunille ennennäkemättömän vapaan pääsyn EU:n markkinoille kaikille tuotteilleen. Näitä ovat banaanit, alumiini, jalostetut kaakaotuotteet, vaneri ja muut tuoreet ja jalostetut maataloustuotteet. EU puolestaan on hyötynyt tuotteidensa asteittaisesta vapauttamisesta Kamerunin markkinoilla 4. elokuuta 2016 alkaen.

Edunsaajamaat

  • Kamerun on tällä hetkellä ainoa Keski-Afrikan maa, joka panee talouskumppanuussopimuksen täytäntöön.
  • Gabon ja Kongo (Brazzaville) eivät ole vielä allekirjoittaneet talouskumppanuussopimusta. Kongo käy kauppaa EU:n kanssa EU:n GSP-järjestelmän puitteissa, kun taas Gabon, joka on Maailmanpankin luokituksen mukaan ylemmän keskitulotason maa, ei ole ollut oikeutettu GSP-järjestelmään 1. tammikuuta 2014 jälkeen.
  • Tšad, Keski-Afrikan tasavalta, Kongon demokraattinen tasavalta, São Tomé ja Príncipe sekä Päiväntasaajan Guinea ovat vähiten kehittyneitä maita, joten niillä on EU:n EBA-järjestelmän mukainen tulliton ja kiintiötön pääsy EU:n markkinoille.
  • EU ja Keski-Afrikan aluejärjestöt (CEMAC ja ECCAS) tutkivat mahdollisuutta saada aikaan kattava talouskumppanuussopimus Kamerunin jo käyttämän ensivaiheen sopimuksen avulla.

Keski-Afrikkaa suosivat epäsymmetriset säännökset

Ottaen täysin huomioon osapuolten väliset kehityserot talouskumppanuussopimuksessa määrätään Kamerunia suosivista epäsymmetriaa koskevista määräyksistä, kuten arkojen tuotteiden sulkemisesta vapauttamisen ulkopuolelle, pitkistä vapauttamisajoista, joustavista alkuperäsäännöistä sekä tiettyjä herkkiä maatalousmarkkinoita ja -teollisuutta koskevista erityisistä suojatoimista ja -toimenpiteistä.

  • EU:n markkinat avataan välittömästi ja täysin, mutta Kamerunilla on 15 vuotta aikaa avata ovensa EU:n tuonnille. Lisäksi 20 prosenttia herkimpien tuotteiden tuottajista saa pysyvän suojan kilpailulta.

Tullit

  • EU myöntää Kamerunista tulevalle tuonnille nollatullit ja nollakiintiöt. Pääsy EU:n markkinoille on pysyvä, täysimääräinen ja ilmainen kaikille tuotteille.
  • Kamerun poistaa asteittain tullit 80 prosentilta tavaroita 15 vuoden kuluessa. Arkaluonteiset tuotteet, kuten useimmat lihalajit, viinit ja väkevät alkoholijuomat, mallas, maitotuotteet, jauhot, tietyt vihannekset, puu ja puutuotteet, käytetyt vaatteet ja tekstiilit, maalaukset ja käytetyt renkaat, on jätetty kokonaan vapauttamisen ulkopuolelle.
  • Käytä My Trade Assistant -hakutoimintoa löytääksesi tarkat tiedot tietyn tuotteen tulleista ja tariffeista ottaen huomioon sen alkuperämaan ja määränpään. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä tulliviranomaisiin.

Alkuperäsäännöt

 

Saadakseen etuuskohtelun tuotteen on täytettävä sopimuksen alkuperäsäännöt. Tarkista kauppa-avustajani  interaktiivisesta”Alkuperäsääntöjen itsearviointityökalusta (ROSA)”,miten voit arvioida, täyttääkö tuotteesi alkuperäsäännöt, ja selvittää, miten voit laatia oikeat asiakirjat.

Alla on yleistä tietoa alkuperäsäännöistä.

Parhaillaan neuvotellaan uusista, parannetuista alkuperäsäännöistä, jotka liitetään talouskumppanuussopimukseen mahdollisimman pian.

Tällä välin Kamerun hyötyy yleisistä parannetuista talouskumppanuussopimuksista (linkki), jotka sisältyvät EU:n markkinoille pääsyä koskevaan neuvoston asetukseen (EU) 2016/1076 (ex 1528/2007).

Suvaitsevaisuus

Talouskumppanuussopimukseen sisältyvät toleranssit ovat lievempiä kuin tavanomaiset. Niiden osuus lopputuotteen noudettuna-hinnasta on 15 prosenttia, kun se useimmissa EU:n sopimuksissa on 10 prosenttia. Tekstiileihin ja vaatteisiin sovelletaan erityisiä poikkeamia.

Kumulaatio

EU:n ja Keski-Afrikan talouskumppanuussopimukseen sisältyy seuraavanlaista kumulaatiota:

  • Kahdenvälinen kumulaatio EU:n kanssa.
  • Diagonaalinen kumulaatio ja täyskumulaatio MMA:iden ja AKT-maiden kanssa tietyin edellytyksin.
  • Kumulaatio naapureina olevien kehitysmaiden kanssa tietyin edellytyksin.

Suora kuljetus

Todisteet suorasta kuljetuksesta on esitettävä tuojamaan tulliviranomaisille.

Tullin haittapuoli

Palautusta voidaan hakea sellaisista aineksista maksetuista tulleista, jotka on aiemmin tuotu jatkojalostusta varten ja sen jälkeen viety maahan, joka on allekirjoittanut talouskumppanuussopimuksen EU:n kanssa.

Alusta koskevat ehdot

Kamerunin aavalla merellä ja talousvyöhykkeillä pyydettyä kalaa voidaan pitää Kamerunista peräisin olevana ainoastaan, jos se on pyydetty tietyt edellytykset täyttävillä aluksilla. Nämä kriteerit viittaavat aluksen rekisteröintipaikkaan, lippuun, jonka alla alus purjehtii, ja aluksen omistukseen.

Miehistön, päällikön tai päällystön kansalaisuutta koskevia erityisvaatimuksia ei ole. Nämä alkuperäiseen Cotonoun sopimukseen sisältyneet vaatimukset on nyt poistettu, jotta helpotetaan alkuperän myöntämistä talouskumppanuussopimusmaiden pyytämälle kalalle.

Tuotekohtaiset alkuperäsäännöt

Tuotevaatimukset

Tekniset säännöt ja vaatimukset

  • Tutustu teknisiin vaatimuksiin, sääntöihin ja menettelyihin[link], jotka tavaroiden on täytettävä, jotta ne voidaan tuoda Euroopan unioniin.
  • Hae tuotteeseen ja sen alkuperämaahan sovellettavia erityissääntöjä ja -määräyksiä My Trade Assistant -tietokannasta.

Terveys- ja turvallisuusvaatimukset SPS

Tulliselvitysasiakirjat ja -menettelyt

 Alkuperäselvitykset

  • Valtuutetun viejän on pystyttävä todistamaan tulliviranomaisille tuotteidensa alkuperäasema ja muut niiden mahdollisesti asettamat vaatimukset.

Tulliviranomaiset voivat peruuttaa valtuutetun viejän asemasi väärinkäytöstapauksissa. Lisätietoja menettelyistä saat oman maasi tulliviranomaisilta.

  • Jotta Kamerunista peräisin oleviin tuotteisiin voidaan soveltaa etuustulleja, niiden mukana on oltava alkuperäselvitys. Alkuperäselvitys on voimassa 10 kuukautta. Tämä voi olla joko:
    • EUR.1-tavaratodistus – viejämaan tulliviranomaisten antama. Todistusta hakevan viejän (tai valtuutetun edustajan) on oltava valmis esittämään pyynnöstä asiakirjat, joilla todistetaan tuotteiden alkuperäasema, ja täytettävä alkuperäsääntöpöytäkirjan muut vaatimukset.
    • kauppalaskuilmoitus – jonka on antanut kuka tahansa viejä enintään 6 000 euron arvoisista lähetyksistä tai valtuutettu viejä minkä tahansa arvoisista lähetyksistä. Kauppalaskuilmoitusta täytettäessä on oltava valmis toimittamaan asiakirjat, joilla todistetaan tuotteiden alkuperäasema.

Muut asiakirjat

  • Tutustu muihin tulliselvitysasiakirjoihin ja -menettelyihin[link], joita tarvitaan Euroopan unioniin tuontia varten.

Teollis- ja tekijänoikeudet ja maantieteelliset merkinnät

Palvelukauppa

Julkiset hankinnat

Investoinnit

Muut (kilpailu, leluturvallisuus)

Sovittelu ja välimiesmenettely

Sovittelun ja välimiesmenettelyn työjärjestys sekä välimiehiä koskevat käytännesäännöt on äskettäin hyväksytty neuvoston päätöksellä 2019/1954.

Kilpailu

  • Vuodesta 2014 lähtien EU on lopettanut kaikkien talouskumppanuussopimusmaihin vietävien tuotteiden vientituet.
  • EU on minimoinut tuotantoa ja kauppaa vääristävät toimenpiteet
  • Jos paikallinen teollisuus on uhattuna Euroopasta tulevan tuonnin lisääntymisen vuoksi, talouskumppanuussopimus antaa Kamerunille mahdollisuuden käynnistää toimenpiteitä herkkien alojen suojelemiseksi.

Kehitysyhteistyö

Jotta talouskumppanuussopimuksen kauppaetuuksia voitaisiin hyödyntää täysimääräisesti, sopimukseen sisältyy myös yhteistyöosio. EU:n ja Kamerunin määrittelemät kehitysyhteistyön tärkeimmät painopistealueet ovat seuraavat:

  • alueellisen perusinfrastruktuurin kehittäminen;
  • maatalous ja elintarviketurva;
  • teollisuus, talouden monipuolistaminen ja kilpailukyky;
  • alueellisen yhdentymisen vahvistaminen;
  • liiketoimintaympäristön parantaminen;
  • Kauppaan liittyvien sääntöjen täytäntöönpanon tukeminen.

Kestävä kehitys

Talouskumppanuussopimukset perustuvat nimenomaisesti  Cotonoun sopimuksessa vahvistettuihin "olennaisiin ja perustavanlaatuisiin" osiin eli ihmisoikeuksiin, demokratian periaatteisiin, oikeusvaltioperiaatteeseen ja hyvään hallintotapaan. Talouskumppanuussopimukset sisältävät näin ollen joitakin EU:n sopimusten vahvimpia sanoja oikeuksista ja kestävästä kehityksestä.

  • ”Täytäntöönpanosta pidättymistä koskeva lauseke” tarkoittaa, että (Cotonoun sopimuksen mukaisia) ”aiheellisia toimenpiteitä” voidaan toteuttaa, jos jokin osapuoli ei täytä olennaisia osia koskevia velvoitteitaan. Tähän voi sisältyä kauppaetuuksien keskeyttäminen.
  • Yhteisen talouskumppanuussopimuskomitean tehtävänä on seurata ja arvioida täytäntöönpanon vaikutuksia osapuolten kestävään kehitykseen. Cotonoun sopimuksen mukaisesti kansalaisyhteiskunnalla ja parlamentin jäsenillä on selkeä rooli.

Hyödyllisiä linkkejä ja asiakirjoja

Jaa tämä sivu: