Muovien luokittelu

Tämä opas auttaa ymmärtämään muoviesineiden luokittelua, jotta voidaan määrittää tuotteisiin sovellettavat tullit ja muut kuin tariffitoimenpiteet.

Lisäksi tässä oppaassa esitetään pääpiirteet polymeereihin liittyvästä kemiasta, yksinkertainen yhteenveto valmistusprosesseista ja käytännön vinkkejä tiettyjen valmiiden tai jalostettujen tuotteiden luokittelusta.

 

Jos tuotatte polymeerejä alkumuodossa, on tärkeää tietää kemiallinen koostumus ja polymeerin hallitseva monomeeri.

Jalostettujen ja valmiiden tuotteidenosalta on hyödyllistä tietää käytetyn polymeerin koostumus ja valmistusprosessi. On syytä muistaa, että jos tavaran määräävä ominaisuus on sen valmistus muovista, kuten muovipullosta tai muoviletkusta, se luokitellaan tariffin 39 ryhmään. Jos tavara kuitenkin mainitaan muualla tariffissa, kuten muovista valmistettu lelu, se on luokiteltava asianmukaiseen nimikkeeseen.

Polymeerit alkumuodossa

’Alkumuodon’ määritelmä on

  • nesteet ja tahnat, myös dispersiot (emulsiot ja suspensiot) ja liuokset
  • harkot tai säännöttömän muotoiset, säännöttömät, rouheet, jauheet (myös muottijauheet), rakeet, hiutaleet ja niiden kaltaiset irtotavarana

Polymeerit ovat monomeereistä valmistettuja suuria molekyylejä, ja niiden osia kutsutaan monomeeriyksiköiksi. Monomeeri on molekyyli tai yhdiste, joka yleensä sisältää hiiltä ja joka pystyy muuntamaan polymeereiksi, synteettisiksi hartseiksi tai elastomeereiksi yhdistettynä itseensä tai muihin vastaaviin molekyyleihin tai yhdisteisiin.

On olemassa monia erilaisia polymeerejä, joilla on erilaiset ominaisuudet ja ominaisuudet ja joita käytetään eri tarkoituksiin. Esimerkiksi polyvinyylikloridia (PVC) käytetään rakennusteollisuudessa yleisesti kaksoislaseissa. Polypropeenia ja polyeteenitereftalaattia (PET) käytetään yleisesti pullojen valmistuksessa.

Jotta alkumuodossa olevat polymeerit voidaan luokitella oikein, on tunnistettava hallitseva monomeeri.

  • eteenipolymeerit (headign 3901)
  • propeenipolymeerit (nimike 3902)
  • styreenipolymeerit (nimike 3903)
  • vinyylikloridipolymeerit ja muut halogenoidut olefiinipolymeerit (nimike 3904)
  • vinyyliasetaatti- ja muut vinyyliesteripolymeerit ja muut vinyylipolymeerit (nimike 3905)
  • akryylipolymeerit (nimike 3906)
  • polyasetaalit, muut polyeetterit ja epoksihartsit, polykarbonaatit, alkydihartsit, polyallyyliesterit ja muut polyesterit (nimike 3907)
  • polyamidit (nimike 3908)
  • aminohartsit, fenolihartsit ja polyuretaanit (nimike 3909)
  • silikonit (nimike 3910)
  • maaöljyhartsit, kumaroni-indeenihartsit, polyterpeenit, polysulfidit, polysulfonit (nimike 3911)

Kopolymeerit valmistetaan polymeroimalla samanaikaisesti kaksi tai useampia erilaisia monomeerejä. Ne sisältävät useamman kuin yhden tyypin tai monomeeriyksikön toiston. Esimerkiksi poly (eteeni/vinyylikloridi) kopolymeeri valmistetaan polymeroimalla etyleeniä ja vinyylikloridia.

Tariffiluokittelussa termi ”kopolymeeri” kattaa kaikki polymeerit, joissa yhdenkään monomeerin osuus on vähintään 95 % kokonaispolymeeripitoisuudesta.

Kopolymeerit – mukaan lukien kopolykondensaatit, kopolyadditiotuotteet, möhkälekopolymeerit ja siirtokopolymeerit – luokitellaan kuitenkin pääasiallisen komonomeerin nimikkeeseen. Jos mikään komonomeeri ei ole hallitseva, tavarat on luokiteltava numerojärjestyksessä viimeiseen koodiin, joka on kunkin komonomeerin kannalta merkityksellinen.

Kemiallisesti muunnetut polymeerit, joissa kemiallinen reaktio on muuttanut vain pääpolymeeriketjun kiinnikkeitä, luokitellaan muuntamattoman polymeerin nimikkeen koodiin.

Jalostetut tai valmiit tuotteet

Jalostettuja tai valmiita muovituotteita luokiteltaessa on hyödyllistä saada mahdollisimman paljon tietoa niistä, mukaan lukien

  • tavaroiden tehtävä tai rooli
  • polymeeri, josta ne on valmistettu
  • valmistusmenetelmä

Tavaroiden oikean luokittelun kannalta on olennaista, että niillä on tehtävä tai tehtävä. Myös koostumusta ja valmistusmenetelmää voidaan vaatia tavaroiden luokittelemiseksi oikein, vaikka näin ei aina ole. On kuitenkin erittäin hyvä, että kaikki nämä tiedot ovat saatavilla, koska se nopeuttaa luokitteluprosessia.

Valmistusmenetelmät

Alkumuodossa olevat polymeerit prosessoidaan käyttäen kolmea eri prosessia lopputuotteiden valmistamiseksi.

  • Ruiskuvalua käytetään muovaamaan muovia onttoon muotoon, esimerkiksi pulloihin ja säiliöihin, leluihin tai bensiinisäiliöihin.
  • Puristusmuovausta käytetään erityismuoteissa, joissa käytetään esimerkiksi nupppuja ja kädensijoja, silmukoita, liedejä tai sähköliittimiä, kuten pistotulpia, pistorasioita ja valaistusvarusteita.
  • Suulakepuristus luo muotoja pakottamalla materiaalin metallinmuodostajan läpi – esimerkiksi kalvot, levyt, tangot, profiilit, putket tai putket

Tietyntyyppiset valmiit tai jalostetut tavarat

Jos jätteet, leikkeet ja romu (nimike 3915) on muunnettu alkumuodoksi, ne on luokiteltava alkumuodossa käyttäen asianmukaista nimikkeistökoodia 3901–3914.

Kun luokitellaan putkia ja letkuja (nimike 3917), on muistettava, että määritelmä kattaa kaikki kaasujen tai nesteiden siirtämiseen käytettävät ontot tuotteet, olivatpa ne puolivalmisteita tai valmiita, kuten uurteiset puutarhaletkut, rei’itetyt putket tai laattalitteät putket. Jos tavaroiden poikkileikkaus ei kuitenkaan ole pyöreä, soikea, suorakaiteen tai muun säännöllisen monikulmion muotoinen, ne on luokiteltava profiileiksi.

Muovisten seinä- ja kattopäällysteiden (nimike 3918) luokittelemiseksi niiden on oltava leveämpiä kuin 54 senttimetriä ja sisällettävä muovia, joka on kiinnitetty pysyvästi muulle alustalle kuin paperille. Muovikerros on myös koristettava kohokuvioimalla, värjäämällä, kuviopainamalla tai rakeistamalla. Tarkoituksena on erottaa ne joistakin seinistä.

Rakennusmuovituotteissa on hyvin erityisiä tuotteita ( nimike 3925).

Tähän nimikkeeseen kuuluvat erityisesti:

  • säiliöt, altaat (myös sappisäiliöt), sammiot ja niiden kaltaiset astiat, enemmän kuin 300 litraa vetävät
  • lattioiden, seinien tai väliseinien sekä kattojen tai kattojen rakenneosat
  • räystäskourut ja niiden liitos- ja muut osat
  • ovet, ikkunat, niiden kehykset ja kynnykset
  • Parvekkeet, parvekkeet, aidat, portit ja niiden kaltaiset esteet
  • ikkunaluukut, kaihtimet (myös Venetsian kaihtimet) ja niiden kaltaiset tavarat sekä niiden osat ja tarvikkeet
  • suuret hyllyt kokoamista ja pysyvää asennusta varten, esimerkiksi myymälöissä, työpajoissa ja varastoissa
  • koriste-arkkitehtuuriin liittyvät piirteet, esimerkiksi flutaatit, cupolas ja dovectes
  • varusteet ja varusteet, jotka on tarkoitettu pysyvästi asennettaviksi oviin, ikkunoihin, portaikkoihin, seiniin tai muihin rakennuksen osiin – esim. nupit, kahvat, koukut, kannattimet, pyyheliinat, kytkinlevyt ja muut suojakilvet

Joissakin tapauksissa muovituotteisiin voidaan lisätä tekstiilejä vahvistuksen antamiseksi. Jos muovi on huokoista ja se on päällystetty vain yhdellä pinnalla tekstiilikankaalla, se olisi luokiteltava 39 ryhmän asianmukaiseen nimikkeeseen. Jos muovi on päällystetty molemmilta puolilta, tavara on luokiteltava tekstiiliksi käyttäen asianmukaista 59 ryhmän nimikekoodia.

Muovin ja polymeerien yhteiset lyhenteet

Lyhenne

Alamomentti

ABS

Akryylinitriili-butadieeni-styreeni

BDS

Butadieeni-styreeni-möhkälekopolymeeri

CA

Selluloosa-asetaatti

CB

Selluloosabutyraatti

CE

Selluloosa/sellofaani

EVA

Etyleeni-vinyyliasetaatti

VAKIOPOLYSTYREENI (GPPS)

Yleiskäyttöinen polystyreeni

RYHMÄ

Lasivahvisteinen polyesteri

SUURTIHEYSPOLYETEENI (HDPE)

Suurtiheyspolyeteeni

ISKUNKESTÄVÄ POLYSTYREENI (HIPS)

Voimakkaasti vaikuttava polystyreeni (karkaistu polystyreeni)

PIENTIHEYSPOLYETEENI (LDPE)

Pientiheyspolyeteeni

LINEAARINEN PIENTIHEYSPOLYETEENI (LLDPE)

Suoraketjuinen pientiheyspolyeteeni

MF

Melamiiniformaldehydi

OPP

Orientattu polypropeeni

PA

Polyamidi (nailon)

MM 6

Nailon 6

MM 6 6

Nailon 6 6

MM 4 6

Nailon 4 6

MM 6 10

Nailon 6 10

MM 11

Nailon 11

MM 12

Nailon 12

PBT

Polybuteenitereftalaatti

PC

Polykarbonaatti

PE

Polyeteeni

BENS.

Polyeteenitereftalaatti

Jaa tämä sivu: