EU:n ja Moldovan pitkälle menevä ja laaja-alainen vapaakauppa-alue
EU ja Moldovan tasavalta allekirjoittivat assosiaatiosopimuksen kesäkuussa 2014, ja sopimus on ollut täysimääräisesti voimassa heinäkuusta 2016 lähtien. Pitkälle menevä ja laaja-alainen vapaakauppa-alue on erottamaton osa sopimusta. Sillä alennetaan tulleja, joita eurooppalaiset yritykset kohtaavat harjoittaessaan vientiä Moldovaan, ja tehostetaan tullimenettelyjä. Lisäksi sopimus helpottaa kauppaa entisestään lähentämällä Moldovan lainsäädäntöä, sääntöjä ja menettelyjä, standardit mukaan lukien, asteittain EU:n lainsäädäntöön, sääntöihin ja menettelyihin.
Sopimus pähkinänkuoressa
Euroopan unionin ja Moldovan tasavallan välinen assosiaatiosopimus allekirjoitettiin kesäkuussa 2014, ja se on ollut täysimääräisesti voimassa heinäkuusta 2016 lähtien.
Ks. sopimuksen koko teksti ja liitteet.
Mitkä ovat hyödyt yrityksellesi?
Assosiaatiosopimus
- helpottaa vientiä Moldovan tasavaltaan, jäljempänä ’Moldova’, ja tuontia sieltä
- alentaa tariffeja ja mahdollistaa tullimenettelyjen tehokkaan ja nopean toteuttamisen
Lisäksi sopimuksella otetaan käyttöön vaiheittainen prosessi Moldovan lainsäädännön, sääntöjen ja menettelyjen lähentämiseksi EU:n lainsäädäntöön, sääntöihin ja menettelyihin esimerkiksi standardien alalla, mikä helpottaa entisestään kaupan alan toimijoiden toimintaa.
Kuka voi viedä EU:sta Moldovaan EU:n ja Moldovan assosiaatiosopimuksen nojalla?
Jos yritys on rekisteröity jossakin EU:n jäsenvaltiossa ja sillä on voimassa oleva tulli-ilmoitus – ja tarvittaessa vientilupa – se voi harjoittaa vientiä EU:n ja Moldovan assosiaatiosopimuksen nojalla.
Kuka voi viedä Moldovasta EU:hun EU:n ja Moldovan assosiaatiosopimuksen nojalla?
Jos haluat harjoittaa vientiä EU:hun EU:n ja Moldovan välisen sopimuksen nojalla, sinun on oltava Moldovan tasavallassa rekisteröity yritys.
EU on yksi Moldovan suurimmista kauppakumppaneista. Keskeisiä kauppatavaroita EU:n ja Moldovan välillä ovat koneet ja laitteet, kasvituotteet, tekstiilit ja tekstiilituotteet sekä epäjalot metallit.
Tullit
Teollisuustuotteet
Sopimuksen väliaikaisena voimaantulopäivänä EU poisti kaikki tullit Moldovasta peräisin olevilta teollisuustuotteilta, ja Moldova alkoi poistaa asteittain tiettyjen tuotteiden tulleja 3–5 vuoden siirtymäkauden aikana, kuten
- tietyntyyppiset muovituotteet ja vastaavat tuotteet
- huonekalut
- erilaiset tekstiilituotteet (esim. matot ja vaatteet)
Moldova poisti kokonaan näitä tuotteita koskevat tullinsa 1. syyskuuta 2019 mennessä.
Maataloustuotteet
Sopimuksella alennetaan myös maataloustuotteiden tulleja.
Moldova suostui poistamaan tullit useimmilta maataloustuotteiltaan enintään kymmenen vuoden siirtymäkauden jälkeen. Tämä on tärkeää esimerkiksi siksi, että
- viinejä
- joitakin elintarvikevalmisteita
Lisäksi Moldova on sitoutunut poistamaan tulleja erityisissä tariffikiintiöissä useilta arkoilta tuotteilta, kuten
- porsas
- siipikarja
- maitotuotteet
- lihajalosteet
- sokereita
Näiden tuotteiden EU:n Moldovaan suuntautuvalle viennille myönnetyt tariffikiintiöt määritellään liitteessä XV-D olevassa myönnytysluettelossa seuraavasti:
Moldova - Tariffikiintiö (tonnia)
2020 |
2021 |
2022 |
|
1. Sianliha * |
4 500 |
5 000 |
5 500 |
2. Siipikarja * |
5 000 |
5 500 |
6 000 |
3. Maitotuotteet * |
1 500 |
2 000 |
|
4. Jalostettu liha |
1 700 |
||
5. Sokerit * |
7 000 |
8 000 |
9 000 |
6. Makeutusaineet |
640 |
* sianlihan, siipikarjanlihan, maitotuotteiden ja sokerien kiintiöitä tarkistettiin vuonna 2020
EU puolestaan poisti maataloustuotteiden tullit ensimmäisestä päivästä alkaen lukuun ottamatta tiettyjä herkkiä tuotteita, joiden osalta se otti käyttöön myös tariffikiintiöt. Tämä tarkoittaa, että joka vuosi vain rajallinen määrä arkoja tuotteita voidaan myydä tullitta. Tarkat määrät määritellään assosiaatiosopimuksen liitteessä 15A.
Moldovan näiden tuotteiden viennille EU:hun myönnetyt tariffikiintiöt määritellään liitteessä XV-A tuotteiksi, joihin sovelletaan vuotuisia tullittomia tariffikiintiöitä (unioni), seuraavasti:
EU – Tariffikiintiö (tonnia)*
Tomaatit | 2 000 |
Valkosipuli | 220 |
Syötäviksi tarkoitetut viinirypäleet | 20 000 |
Omenat | 40 000 |
Tuoreet kirsikat | 1 500 000 |
Luumut | 15 000 |
Viinirypälemehu | 500 |
*Näitä kiintiöitä hallinnoidaan ”ensin tullutta palvellaan ensin” -periaatteen mukaisesti. Hakuaika on 1.1.-31.12. Ennen vientiä tarkastetaan kunkin sovellettavan kiintiön saldo.
Jos EU:hun tuleva tuonti ylittää nämä tariffikiintiöt, sovelletaan suosituimmuustullia. Lisäksi on huomattava, että tietyt hedelmät ja vihannekset edellyttävät tulohintojen maksamista EU:ssa. Näin on esimerkiksi tomaattien kohdalla. Se tarkoittaa, että tavaran tuontimaksuihin voidaan lisätä lisämaksuja, jos sen tuontihinta on alle määrätyn tulohinnan.
Lisäksi liitteessä XV-C on luettelo maataloustuotteista, joihin EU voi soveltaa kiertämisen vastaista mekanismia. Tämä tarkoittaa sitä, että jos tuonti Moldovasta ylittää tietyn tason, EU voi suspendoida näiden tuotteiden alemmat tullit kuudeksi kuukaudeksi.
Sopimuksessa ei sallita vientitulleja. Siihen sisältyy myös niin sanottu standstill-lauseke. Tämä lauseke tarkoittaa, että EU ja Moldova eivät voi korottaa tulleja tai ottaa käyttöön uusia tulleja, jotka kohdistuvat toisen osapuolen tavaroihin. Sopimuksessa kielletään myös tuonnin ja viennin määrälliset rajoitukset (lukuun ottamatta WTO:n sääntöjen, kuten GATT-sopimuksen XI artiklan,mukaisesti sallittuja rajoituksia).
Löydät tuotteeseesi sovellettavan tullin kohdasta My Trade Assistant.
Alkuperäsäännöt
Jotta tuotteelle voidaan myöntää etuuskohtelu (alhaisempi tulli tai ei lainkaan tullia), sen on oltava tiettyjen Paneurooppa–Välimeri-yleissopimuksessa vahvistettujen alkuperäsääntöjen mukainen.
Tarkista kauppa-avustajani interaktiivisesta”Alkuperäsääntöjen itsearviointityökalusta (ROSA)”,miten voit arvioida, täyttääkö tuotteesi alkuperäsäännöt, ja selvittää, miten voit laatia oikeat asiakirjat. Lisätietoa ROSAn käytöstä
Jos aihe on sinulle uusi, voit tutustua pääkäsitteisiin tavaraosiossa.
Tuotevaatimukset
Tekniset säännöt ja vaatimukset
Moldova on toteuttanut toimia lähentääkseen kaupan teknisiä esteitä koskevaa lainsäädäntöään, standardejaan ja menettelyjään EU:n vastaaviin. Tämä helpottaa kaupankäyntiä Moldovan ja EU:n välillä.
Moldova on lähentänyt lainsäädäntöään muun muassa
- tuotteiden akkreditointi ja markkinointi. Siinä vahvistetaan vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyjen moduulit.
- yleinen tuoteturvallisuus, jossa vahvistetaan perusteet sille, mitä on otettava huomioon määritettäessä tuotteen turvallisuutta ja milloin tuote on kiellettävä, koska se aiheuttaa vakavan riskin terveydelle ja turvallisuudelle
Luettelo näistä asetuksista ja muusta lainsäädännöstä, jonka Moldova on pannut täytäntöön, on EU:n ja Moldovan assosiaatiosopimuksen liitteessä XVI.
Moldova on myös sopinut lähentävänsä
- monenlaisten tuotteiden, kuten koneiden, hissien, lelujen, lääkinnällisten laitteiden ja yksinkertaisten paineastioiden, turvallisuusvaatimukset
- tuotteet, jotka eivät edellytä Conformité Européenne (CE) -merkintää, esim. kosmeettiset valmisteet, moottoriajoneuvot, kemikaalit ja lääkkeet
Vaatimusten osalta Moldova on
- ovat ottaneet käyttöön kansainvälisiä ja eurooppalaisia standardeja parhaiden käytäntöjen mukaisesti
- on sitoutunut kumoamaan kaikki ristiriitaiset kansalliset normit. Tähän sisältyvät mahdolliset ristiriitaiset GOST-standardit(Gosudarstvenny Standart), joita käytetään entisissä neuvostotasavalloissa – Moldovan kansallinen standardointielin perusti seitsemän teknistä komiteaa tunnistamaan ristiriitaisia standardeja kumottaviksi.
Jos haluat tuoda tavaroita EU:hun Moldovasta valmistajalta, joka on päättänyt käyttää Moldovan omia eritelmiä, sinun on hankittava valmistajan allekirjoittama EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus.
EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksessa todistetaan ja vakuutetaan, että kyseiset tuotteet täyttävät asiaankuuluvat vaatimukset ja standardit. Tämän jälkeen valmistaja voi kiinnittää tavaroihinsa Conformité Européenne (CE) -merkinnän, joka osoittaa, että tuote on EU:n standardien mukainen.
Jos valmistaja päättää todistaa vaatimustenmukaisuuden EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksella, se voi maksaa enemmän rahaa ja aikaa kuin vastaavuuden antavien yhdenmukaistettujen EU-standardien käyttö.
Tutustu voimassa oleviin alakohtaisiin tuotedirektiiveihin ryhmiteltyihin yhdenmukaistettuihin standardeihin.
Yhteydenotot teknisiä vaatimuksia varten
Mistä tiedän, että EU:hun tuomani tavarat ovat EU:n säännösten ja standardien mukaisia?
Jos EU:hun tuodaan tavaroita, jotka aiheuttavat suuren riskin yleiselle edulle (esim. paineastiat, hissit ja tietyt koneet), vaatimustenmukaisuuden arvioinnin suorittaa ilmoitettu laitos (joka on yleensä tietty organisaatio, kuten laboratoriot tai Moldovan hallituksen akkreditoimat tarkastus- ja sertifiointielimet).
Talous- ja infrastruktuuriministeriö valvoo alaisiaan laitoksia, jotka vastaavat muun muassa vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyistä, metrologisista tarkastuksista ja yritysten akkreditoinnista. Näitä instituutioita ovat muun muassa
- Moldovan standardointilaitos (ISM), jonka tehtävänä on kehittää kansallista standardointipolitiikkaa ja ylläpitää luetteloa Moldovan teknisistä määräyksistä ja standardeista
- Moldovan terveys-, työ- ja sosiaaliturvaministeriö, joka vastaa elintarvikkeita ja tupakkatuotteita koskevista standardeista ja normeista. Tältä osin sen tehtävänä on mukauttaa kansallinen oikeudellinen kehys kansainvälisiin tai alueellisiin määräyksiin.
Huomaa, että monien tavaroiden osalta sinun on hankittava pakollinen sertifiointi, jonka voi myöntää jokin akkreditoiduista vaatimustenmukaisuuden arviointilaitoksista.
EU ja Moldova valmistelevat parhaillaan vastavuoroista tunnustamista koskevaa sopimusta, jonka nojalla tietyt vaatimustenmukaisuusvaatimukset täyttävät teollisuustuotteet voidaan saattaa joko markkinoille ilman lisätestausta tai vaatimustenmukaisuusmenettelyjä.
Terveys- ja turvallisuusvaatimukset – terveys- ja kasvinsuojelutoimet
Elintarvikkeiden turvallisuus sekä eläinten ja kasvien terveys
Kasvien, maatalous- ja elintarvikehyödykkeiden kaupan osalta, jossa otetaan huomioon ihmisten ja eläinten terveys ja turvallisuus, Moldova suostui lähentämään EU:n lainsäädäntöä, mukaan lukien
- maatalouselintarvikkeiden turvallisuutta koskevat säännöt
- rehuja koskevat erityissäännöt
- muuntogeenisiä organismeja koskevat säännöt
- eläinlääkinnällisiin tarkoituksiin käytettäviä lääkinnällisiä tuotteita koskevat säännöt
Luettelo kaikista sopimuksen soveltamisalaan kuuluvista tuotteista on EU:n ja Moldovan assosiaatiosopimuksen liitteessä XVII-A.
Aiotteko tuoda tavaroita EU:hun Moldovasta?
- Tuotteiden on oltava kansallisen elintarviketurvallisuusviraston (ANSA) rekisteröimiä.
- sinun on annettava ilmoitus, jossa ANSAlle ilmoitetaan tietyistä tuomistasi tavaroista
- sinun on hankittava Moldovassa myönnetty kasvinterveystodistus, joka mahdollistaa tuotteidesi saapumisen EU:hun
Huomatkaa, että
- jos tuot EU:hun uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevassa yleissopimuksessa (CITES) lueteltuja lajeja, tuonti on sallittua ainoastaan Moldovan maatalous-, aluekehitys- ja ympäristöministeriön luvalla. Onko sinun hyväsi listattu? Tutustu tähän
- Jos tuot EU:hun myrkyllisiä kemiallisia aineita ja materiaaleja, sinun on hankittava tuontilupa Moldovan maatalousministeriöltä.
- Jos tuot maahan myrkyllisiä kemikaaleja, ota yhteyttä kansalliseen viralliseen yhteyspisteeseen.
Kansallisen elintarviketurvallisuusviraston alaisuudessa toimiva eläinten terveysosasto vastaa elävien eläinten eläinlääkinnällisistä tarkastuksista Moldovassa. Luettelo eläin-, kasvi- ja kalatautien käsittelyä koskevista yksityiskohtaisista määräyksistä on EU:n ja Moldovan assosiaatiosopimuksen liitteessä XVIII-A.
Yhteydenotot terveys- ja kasvinsuojeluvaatimuksia varten
Kaupan tekniset esteet
Vaikka tekniset säännöt ovat tärkeitä, ne voivat toisinaan muodostaa esteitä kansainväliselle kaupalle ja siten olla huomattava rasite viejälle.
- Jos luulet kohtaavasi kaupan esteen, joka hidastaa liiketoimintaasi tai estää vientiäsi, voit kertoa meille
- ilmoittaa verkkolomakkeella, mikä estää Moldovaan suuntautuvan viennin – EU analysoi tilannettasi ja ryhtyy tarvittaviin toimiin
Tulliselvitysasiakirjat ja -menettelyt
Sopimuksella varmistetaan avoimemmat ja yksinkertaisemmat tullimenettelyt kaupan helpottamiseksi ja yrityksille aiheutuvien kustannusten vähentämiseksi.
Asiakirjat
Vaiheittaisissa oppaissa kuvataan erityyppisiä asiakirjoja, jotka sinun on valmisteltava tuotteidesi tulliselvitystä varten.
Tuotteesta riippuen tulliviranomaiset voivat vaatia kaikkia tai joitakin seuraavista seikoista:
- kauppalasku (sen muotoa ja sisältöä koskevat erityisvaatimukset löytyvät kauppa-avustajastani)
- pakkausluettelo
- tiettyjen tavaroidentuontitodistukset
- todistukset, jotka osoittavat, että tuotteesi täyttää pakolliset tuotemääräykset, kuten terveys- ja turvallisuusvaatimukset, merkinnät ja pakkaukset.
- Alkuperäselvitys – alkuperäilmoitus
Voit halutessasi hakea sitovaa tariffitietoa ja/tai sitovaa alkuperätietoa etukäteen.
Lisätietoja siitä, mitä asiakirjoja sinun on esitettävä tuotteesi tulliselvitystä varten, on kohdassa My Trade Assistant.
Alkuperän todistamista ja tarkastamista koskevat menettelyt
Tietoa tuontia ja vientiä koskevista tullimenettelyistä yleensä on verotuksen ja tulliliiton pääosaston verkkosivustolla.
Teollis- ja tekijänoikeudet ja maantieteelliset merkinnät
Sopimus suojaa teollis- ja tekijänoikeuksiasi, kun tuot ja/tai viet tuotteitasi Moldovaan.
Tavaramerkit ja tekijänoikeudet
EU:n ja Moldovan sopimus tarjoaa oikeudenmukaisen ja avoimen järjestelmän tavaramerkkien rekisteröinnille. Jos tavaramerkkihallinto hylkää hakemuksesi, päätöksestä on ilmoitettava sinulle kirjallisesti ja perusteltava hylkääminen.
Mallit ja patentit
Itse luomasi mallit, joilla on yksilöllinen luonne, on suojattu rekisteröinnillä enintään 25 vuoden ajan. Tämä antaa sinulle yksinoikeuden käyttää mallia ja estää kolmansia osapuolia, joilla ei ole suostumustasi, käyttämästä, luomasta uudelleen, myymästä tai tuomasta ja / tai viemästä sitä.
Maantieteelliset merkinnät
EU:n ja Moldovan sopimuksella perustettu maantieteellisiä merkintöjä käsittelevä erityiskomitea seuraa sopimuksen täytäntöönpanoa maantieteellisten merkintöjen osalta ja raportoi kauppakomitealle. Lisätietoja maataloustuotteiden, elintarvikkeiden, viinityyppien ja tislattujen alkoholijuomien maantieteellisistä merkinnöistä on EU:n ja Moldovan välisen sopimuksen liitteessä XXX.
Miten saada suojelua?
Moldovan tekijänoikeusvirasto on teollis- ja tekijänoikeuksista vastaava valtion virasto (AGEPI). Virasto pyrkii parantamaan oikeudellista kehystä ja mukauttamaan sitä EU:n normeihin sekä lisäämään yleistä tietoisuutta ja kehittämään lainvalvontavalmiuksia.
Voit hakea teollis- ja tekijänoikeuksien rekisteröintiä AGEPI:n kautta verkossa. Immateriaalioikeuksien suojan saamiseen Moldovassa kuluva aika vaihtelee sen mukaan, minkä tyyppistä suojaa haet.
- tekijänoikeudet: 15–30 päivää
- tavaramerkit: 10–12 kuukautta
- patentti kasveille: 1,5–3 vuotta
- keksinnön lyhytaikainen patentti: 7–8 kuukautta
- Keksinnön pitkäaikainen patentti: 17–18 kuukautta
- teollinen muotoilu: 10–12 kuukautta
- maantieteelliset merkinnät, alkuperänimitykset tai perinteiset erikoisuudet: 10–12 kuukautta
Palvelukauppa
Sekä Moldovan hallitus että EU ovat esittäneet palvelujen tarjontaa koskevia rajoituksiaan tai varaumiaan erittäin avoimesti. Luettelo Moldovan erityisvaraumista on EU:n ja Moldovan assosiaatiosopimuksen liitteessä XXVII-E––G.
Miten selaat liitteitä?
EU:n ja Moldovan assosiaatiosopimus sisältää kolme liitettä, joihin liittyy Moldovan varaumia, jotka voivat vaikuttaa yritykseesi
- Haluatko perustaa yrityksen Moldovaan? Liitteessä XXVII-E on negatiivinen luettelo kaikista palvelualoista, joihin teillä ei ole pääsyä. Tämä tarkoittaa, että voit hyödyntää mahdollisuuksia kaikilla muilla aloilla, joita ei ole lueteltu.
- Oletko kiinnostunut palvelujen rajatylittävästä kaupasta? Liitteessä XXVIII-F on sallittujen palvelualojen luettelo. Tämä luettelo nimeää kaikki alat, joilla voit käydä kauppaa.
- Etsitkö korkeakoulututkinnon suorittaneita harjoittelijoita tai avainhenkilöitä? Liitteessä XXVII-G luetellaan toimialat tai osa-alat, joilla rajoituksia sovelletaan.
- Oletko riippumaton ammattimainen tai sopimusperusteinen palveluntarjoaja? Liitteessä XXVII-H luetellaan sovelletut varaumat.
Kuka voi perustaa yrityksen Moldovaan?
Jos olet
- EU:n ja Moldovan välisen sopimuksen nojalla voit perustaa tai hankkia yrityksen sivuliikkeitä tai edustustoja Moldovassa tai EU:ssa.
- EU:n ja Moldovan sopimus tarjoaa yksityishenkilöille mahdollisuuden luoda ja perustaa yritys itsenäisten ammatinharjoittajien tai määräysvallassaan olevien yritysten kautta.
Näillä korvauksilla varmistetaan, että saat saman kohtelun kuin Moldovan kansalaiset.
Rajatylittävä palvelujen tarjonta
Aloilla, joille on myönnetty pääsy Moldovaan, sopimuksella poistetaan seuraavat rajoitukset:
- palveluliiketoimien tai varojen kokonaisarvosta
- palvelutoimintojen tai palvelutuotosten kokonaismäärästä
Sinulla on myös oikeus tarjota palveluja Moldovaan samoin edellytyksin kuin Moldovan kansalaisilla.
Tilapäiset oleskelut
EU:n ja Moldovan välisen sopimuksen nojalla voit muuttaa tilapäisesti Moldovaan (tai EU:hun) työskentelemään korkea-asteen tutkinnon suorittaneena harjoittelijana, yritysmyyjänä tai yrityksen avainhenkilöstönä kyseisessä maassa.
Tilapäiset oleskelujaksot ovat seuraavat:
- sisäisen siirron saanut työntekijä (Moldovassa (tai EU:ssa) toimivan yrityksen avainhenkilöstö tai korkeakoulututkinnon suorittaneet harjoittelijat) – enintään 3 vuotta
- liikematkailija (esim. matka yrityksen perustamiseksi Moldovaan (tai EU:hun) tai yritysmyyjä) – enintään 90 päivää minkä tahansa 12 kuukauden jakson aikana
- korkeakoulututkinnon suorittaneet harjoittelijat, jotka eivät ole sisäisen siirron saaneita työntekijöitä – enintään 1 vuosi
EU:n ja Moldovan sopimus tarjoaa myös mahdollisuuksia sopimusperusteisille palveluntarjoajille tietyillä aloilla kummassakin maassa. Tässä yhteydessä palveluntarjoajan on kuitenkin
- tarjota kyseistä palvelua tilapäisesti sellaisen yhteisön työntekijänä, joka on saanut palvelusopimuksen enintään yhdeksi vuodeksi
- hakijalla on oltava vähintään kolmen vuoden työkokemus alalta
- hakijalla on oltava korkeakoulututkinto tai pätevyys, joka osoittaa vastaavantasoisen tietämyksen ja asianmukaisen ammattipätevyyden
Lisätietoja henkilöstöä, korkeakoulututkinnon suorittaneita harjoittelijoita, yritysmyyjiä ja sopimusperusteisia palveluntarjoajia koskevista rajoituksista on EU:n ja Moldovan assosiaatiosopimuksen liitteissä XXVII-G ja XXVII-H.
Julkiset hankinnat
EU ja Moldova suunnittelevat vastavuoroista pääsyä julkisten hankintojen markkinoille kussakin maassa kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla. Tämä koskee julkisia hankintoja ja käyttöoikeussopimuksia perinteisillä aloilla sekä yleishyödyllisten palvelujen alalla.
EU:n ja Moldovan välisellä sopimuksella varmistetaan myös, että tarjouspyynnöt käsitellään kummassakin maassa oikeudenmukaisesti ja että paikallisia ja ulkomaisia hakijoita kohdellaan samalla tavalla.
Sopimus velvoittaa sekä EU:n että Moldovan varmistamaan, että
- kaikki suunnitellut hankinnat julkistetaan markkinoiden avaamiseksi kilpailulle ja aiottua hankintaa koskevien tietojen saamiseksi ennen sopimuksen tekemistä
- hankintasopimuksen kohteesta on olemassa syrjimätön kuvaus, jossa esitetään asianmukaiset määräajat ja joka on kaikkien talouden toimijoiden saatavilla;
- sinua ei syrjitä talouden toimijana, mikä voi estää sinua osallistumasta tarjouskilpailuun
- tarjouskilpailun ratkaisumenettely on avoin tarjouskilpailun voittaneen tarjouksen ilmoittamiseen asti
- Lopullinen päätös annetaan tiedoksi kaikille hakijoille – hylätyt hakijat saavat pyynnöstä selvityksen, jonka perusteella he voivat analysoida päätöstä.
MTender-verkostoitumisen sähköinen hankinta-alusta tarjoaa helpommin saatavilla olevia hankintatietoja, mukaan lukien ilmoitus suunnitelluista hankintatoimista, sähköisten tarjousasiakirjojen saatavuus, automatisoitu julkisia hankintoja koskeva tiedote ja sähköisen tarjousmallin luominen sähköisille toimijoille.
Linkit, yhteystiedot, asiakirjat
Edustustot, kauppakamarit ja elinkeinoelämän järjestöt
Yhteydenotot teknisiä vaatimuksia varten
Yhteydenotot terveys- ja kasvinsuojeluvaatimuksia varten
Kansalliset laitokset
Talousneuvosto Moldovan pääministerille |
Verkkosivut: https://consecon.gov.md/en/misiune/ |
Kaksikäyttötuotteiden kaupan valvontaa käsittelevä talous- ja infrastruktuuriministeriön osasto |
Moldova on kansainvälisen kemiallisten aseiden kieltosopimuksen osapuoli ja valvoo sellaisten aineiden tuontia, joita voidaan käyttää tällaisten aseiden valmistamiseen. Tuonti voi näin ollen edellyttää erityistä lupaa. Secţia control al circulaţiei mărfurilor cu dubla destinaţie al Ministerul Economiei si Infrastructurii Bd. Piata Marii Adunari Nationale 1, MD-2033 Chisinau, Moldova Puhelin: +373 22 250669 Faksi: +373 22 234064 |
Moldovan keskuspankki (BNM) |
Valuuttavalvonnasta ja -vakaudesta vastaava elin on Moldovan keskuspankki (BNM). Kansallinen rahoitusvakauskomitea on BNM:n alainen. Banca Naţională a Moldovei (BNM) Bd. Grigore Vieru nro 1, MD-2005 Chisinau, Moldova Puhelin: +373 22 822348, 822502, 822606 |
Moldovan tulli |
Serviciul Vamal al Republicii Moldova Str. N. Starostenco 30, MD-2065 Chisinau, Moldova Puhelin: +373 22 574201, 574206 Puhelinpalvelukeskus: +373 22 574111 Faksi: +373 22 273061 Sähköposti: vama@customs.gov.md Verkkosivut: http://www.customs.gov.md/ |
Maatalousministeriön alainen pilaantumisen ehkäisemisestä ja jätehuollosta vastaava osasto |
Direcția prevenire poluării şi managementul deşeurilor a Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale ş Mediului Näytä tarkat tiedot Str. Constantin Tanase 9, MD-2005 Chisinau, Moldova Puhelin: +373 22 204512, 204525, 204526 Faksi: +373 22 226858 |
Edustustot, kauppakamarit ja elinkeinoelämän järjestöt
Euroopan unionin edustusto Moldovan tasavallassa |
Delegația Uniunii Europene în Republica Moldovan tasavalta Str. M. Kogalniceanu 12, MD-2001 Chisinau, Moldova Puhelin: +373 22505210 Faksi: +373 22272622 Sähköposti: Valtuuskunta-Moldova@eeas.europa.eu |
Moldovan tasavallan edustusto Euroopan unionissa |
Avenue Franklin Roosevelt 55/Franklin Rooseveltlaan 55 Puhelin: +32 27400660 Faksi: +32 27400669 Sähköposti: mission.bru@mfa.gov.md Verkkosivut: mrmue.mfa.gov.md |
Moldovan tasavallan kauppa- ja teollisuuskamari |
Kamera Comert si Industrie a Republicii Moldova 151, Stefan cel Mare blv., Chisinau, MD2004, Moldova Puhelin: +373 22 22 15 52 Faksi: +373 22 2 44 25 Sähköposti: kamera@chamber.md |
European Business Association Moldova |
Asociația Businessului European (EPV) (Euroopan pankkiviranomainen) 30, Vlaicu Pârcălab str., 7, Chisinau, MD2012, Moldova Puhelin: +373 22 90 70 25 Matkapuhelin: +373 79 025 999 Sähköposti: info@eba.md |
EU4Business | EU4Business-sihteeristö De Kleetlaan 2, B-1831 Diegem, Belgia Puhelin: +32 27491851 Sähköposti: secretariat@eu4business.eu |
Yhteydenotot teknisiä vaatimuksia varten
Moldovan standardointilaitos (ISM) |
Institutul de Standardizare din Moldova (ISM) Str. Eugen Coca 28, MD-2064 Chisinau, Moldova Puhelin: +373 22 905300 Faksi: +373 22 905310 Toisena mainitun ministeriön määräysvallassa olevana organisaationa Moldovan tasavallan kansallinen akkreditointikeskus (MOLDAC) nimetään Moldovan ainoaksi kansalliseksi akkreditointielimeksi. Luettelo Moldovan standardeista ja teknisistä määräyksistä: www.estandard.md |
Terveys-, työ- ja sosiaaliturvaministeriö |
Ministerul Sǎnǎtǎții, Muncii si Protectiei Sociale Str. Vasile Alecsandri 2, MD-2009 Chisinau, Moldova Puhelin: +373 22 729907, 268818 Faksi: +373 22 738781 |
Julkisten palvelujen virasto |
Vasta maahan tuotujen moottoriajoneuvojen on oltava julkisten palvelujen viraston liikennevälinerekisterissä. Lisäksi maahantuojan on ilmoitettava ja yksilöitävä moottoriajoneuvojen tekniset edellytykset. Agenţia Servicii Julkinen Str. Pushkin 42, MD-2012 Chisinau, Moldova Puhelin: +373 22 257070 Faksi: +373 22 212259 |
Kansallinen tieliikennevirasto |
Maantiekuljetuksia koskevien oikeudellisten toimenpiteiden valvonnasta ja seurannasta vastaa kansallinen tieliikennevirasto. Tietoja kohteesta Agenția Naţionala Transport Auto (ANTA) subordonat Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor Str. Alecu Russo 1, MD-2068 Chisinau, Moldova Puhelin: +373 22 498810 Faksi: +373 22 220657 |
Yhteydenotot terveys- ja kasvinsuojeluvaatimuksia varten
Kansallinen kasvinsuojelujärjestö (NPPO) / Kasvinsuojeluosasto |
Samantyyppisiä ohjelmia kuin Plantelor atribuite Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA): Str. Mihail Kogălniceanu 63, MD-2009 Chisinau, Moldova Puhelin: +373 22 264674, 294730 Faksi: +373 22294730 |
Eläinten terveydestä vastaava osasto, kansallinen elintarviketurvallisuusvirasto |
Departamentul de sănătate animală atribuit celei Agenţiei Naţionale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) (englanniksi) Str. Mihail Kogălniceanu 63, MD-2009 Chisinau, Moldova Puhelin: +373 22 210178, 294730 Faksi: +373 22 294730 |
Maatalous-, aluekehitys- ja ympäristöministeriö |
Ministerul Agriculturii (maatalousministeri), Dezvoltării Regionale şi Mediului Str. Constantin Tanase 9, MD-2005 Chisinau, Moldova Puhelin: +373 22 204579 Faksi: +373 22 220748 |
Myrkyllisten kemikaalien virallinen yhteyspiste (OCP) |
Direcția prevenire poluării şi managementul deşeurilor a Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale ş Mediului Näytä tarkat tiedot Str. Constantin Tanase 9, MD-2005 Chisinau, Moldova Puhelin: +373 22 204512, 204525, 204526 Faksi: +373 22 226858 |
Biologista turvallisuutta käsittelevä kansallinen toimikunta |
Comisia Naţională pentru Securitate Biologică Str. Mitropolit Dosoftei 156 A, MD-2004 Chisinau, Moldova Puhelin ja faksi: +373 22 226874 |
Muita linkkejä
- Lisätietoja assosiaatiosopimuksesta sekä EU:n ja Moldovan kauppasuhteista on kauppapolitiikan pääosaston verkkosivustolla.
- Jos haluat tietoa pitkälle menevän ja laaja-alaisen vapaakauppa-alueen täytäntöönpanosta Moldovassa, katso tästä. EU Monitor tarjoaa myös tietoa kauppaan liittyviä kysymyksiä käsittelevässä assosiaatiokomiteassa meneillään olevasta työstä.
- Euroopan ulkosuhdehallinto (EUH) antaa myös yksityiskohtaista tietoa EU:n ja Moldovan suhteista. Yleiskatsaus löytyy myös tietokoosteesta.
- Alueelliset kaupan neuvontapalvelut