Achiziții publice
Achizițiile publice se referă la procesul prin care autoritățile publice, cum ar fi departamentele guvernamentale, autoritățile locale sau întreprinderile de stat, achizițiile de lucrări, de bunuri sau de servicii din sectorul privat.
Normele privind achizițiile publice asigură faptul că banii publici sunt utilizați în mod corespunzător atunci când autoritățile publice achiziționează din sectorul privat.
Cum atribuie guvernele contractele de achiziții publice întreprinderilor
Pentru a preveni frauda, deșeurile, corupția sau protecționismul local, legislațiile din majoritatea țărilor reglementează achizițiile publice într-o anumită măsură. De obicei, legile impun autorității contractante să emită oferte (competitive) în cazul în care valoarea achizițiilor depășește un anumit prag.
Modul standard de atribuire a contractelor de achiziții de bunuri către întreprinderi este organizarea unei proceduri competitive de atribuire, care permite celor mai multe întreprinderi să liciteze. În cadrul unei licitații competitive, există diferite tipuri de proceduri de achiziții publice.
Acordul OMC privind achizițiile publice al OMC din 2012
Țările membre ale UE au aderat la Acordul OMC privind achizițiile publice ( GPA). Acesta este principalul acord internațional în domeniul achizițiilor publice. Acesta este plurilateral, deoarece nu toate statele membre ale OMC au aderat la aceasta.
Celelalte 19 țări din AAP sunt:
Armenia, Australia, Canada, Taiwan, Hong Kong (China), Islanda, Israel, Japonia, Liechtenstein, Muntenegru, Moldova, Țările de Jos, în ceea ce privește Aruba, Norvegia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Singapore, Elveția, Ucraina și Statele Unite.
Alți membri ai OMC negociază aderarea la AAP.
AAP are două componente principale
- proceduri și norme privind modul în care un contract ar trebui să facă obiectul unei proceduri de ofertare
- Liste ale agențiilor de achiziții publice și ale tipurilor de achiziții publice pe care fiecare țară a fost de acord să le deschidă concurenței străine
Aflați mai multe despre oportunitățile de ofertare prin portalul de resurse de acces la informații privind accesul pe piața achizițiilor publice integrat al OMC.
Aceasta oferă informații cu privire la domeniul de aplicare, inclusiv cu privire la pragurile aplicabile care indică valoarea peste care se aplică normele AAP.
UE susține deschiderea piețelor internaționale de achiziții publice
- din Acordul OMC privind achizițiile publice
- și prin acorduri bilaterale și regionale
Mai multe resurse în domeniul achizițiilor publice
- Prezentare generală a Acordului privind achizițiile publice al OMC
- Introducere generală privind achizițiile publice
- Informații privind politicile europene în materie de achiziții publice
- achizițiile publice în acordurile comerciale
Puteți găsi informații despre achizițiile publice în cadrul unor acorduri comerciale specifice în secțiunea Piețe.