Version: 1.9.1.5 (2021-07-09 11:40) tmldb00204.cc.cec.eu.int

Javna nabava

Javna nabava odnosi se na postupak u kojem javna tijela, kao što su vladini odjeli, lokalna tijela ili poduzeća u državnom vlasništvu, kupuju radove, robu ili usluge iz privatnog sektora.

Pravilima o javnoj nabavi osigurava se pravilna uporaba javnog novca kada javna tijela kupuju od privatnog sektora.

Kako vlade dodjeljuju ugovore poduzećima

Kako bi se spriječile prijevare, rasipanje, korupcija ili lokalni protekcionizam, zakoni većine zemalja u određenoj mjeri reguliraju javnu nabavu. Zakonima se obično zahtijeva da javni naručitelj objavi javne (konkurentne) natječaje ako vrijednost nabave prelazi određeni prag.

 

Standardni način dodjele ugovora za robu poduzećima je konkurentno nadmetanje, što omogućuje najvećem broju poduzeća da se natječu. U okviru konkurentnog nadmetanja postoje različite vrste postupaka javne nabave.

Višestrani sporazum WTO-a o javnoj nabavi (GPA) iz 2012.

Države članice EU-a pristupile su Sporazumu WTO-a o javnoj nabavi (GPA). To je glavni međunarodni sporazum povezan s javnom nabavom. Plurilateralna je jer nisu pristupile sve članice WTO-a.

Ostalih 19 zemalja u GPA-u su: 

Armenija, Australija, Kanada, Kineski Taipei, Hong Kong (Kina), Island, Izrael, Japan, Lihtenštajn, Crna Gora, Moldova, Nizozemska u odnosu na Arubu, Norveška, Novi Zeland, Južna Koreja, Singapur, Švicarska, Ukrajina i Sjedinjene Američke Države.

Druge članice WTO-a pregovaraju o pristupanju SJN-u.

Sporazum o javnoj nabavi ima dva glavna elementa

Saznajte više o mogućnostima nadmetanja na portalu WTO-a za pristup informacijama o pristupu tržištu integrirane javne nabave (e-GPA).

U njemu su navedene informacije o obuhvatu, među ostalim o primjenjivim pragovima u kojima se navodi vrijednost iznad koje se primjenjuju pravila SJN-a.

EU se zalaže za otvorena međunarodna tržišta javne nabave

Više sredstava za javnu nabavu

Informacije o javnoj nabavi u okviru posebnih trgovinskih sporazuma možete pronaći u odjeljku o tržištima.

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice