Version: 1.9.1.5 (2021-07-09 11:40) tmldb00204.cc.cec.eu.int

Közbeszerzés

A közbeszerzés arra a folyamatra utal, amelynek során a hatóságok – például kormányzati szervek, helyi hatóságok vagy állami tulajdonú vállalatok – munkát, árukat vagy szolgáltatásokat vásárolnak a magánszektortól.

A közbeszerzési szabályok biztosítják, hogy a közpénzeket megfelelően használják fel, amikor a hatóságok a magánszektortól vásárolnak.

Hogyan ítélik oda a kormányok a szerződéseket a vállalkozásoknak?

A csalás, a pazarlás, a korrupció vagy a helyi protekcionizmus megelőzése érdekében a legtöbb ország törvényei bizonyos mértékben szabályozzák a közbeszerzést. A jogszabályok általában előírják a közbeszerzést végző hatóság számára, hogy nyilvános (versenypályázati) ajánlatokat bocsásson ki, amennyiben a beszerzés értéke meghalad egy bizonyos értékhatárt.

 

Az árubeszerzési szerződések vállalkozásoknak történő odaítélésének szokásos módja a versenytárgyalás, amely a legtöbb cég számára teszi lehetővé az ajánlattételt. A versenytárgyalási eljáráson belül különböző típusú közbeszerzési eljárások léteznek.

A WTO 2012. évi többoldalú megállapodása a közbeszerzésről (GPA)

Az uniós tagállamok csatlakoztak a WTO Kormányzati Beszerzési Megállapodásához (GPA). Ez a közbeszerzéssel kapcsolatos fő nemzetközi megállapodás. Plurilaterális, mivel nem minden WTO-tag csatlakozott.

A GPA további 19 országa a következő:

Örményország, Ausztrália, Kanada, Kínai Tajpej, Hongkong (Kína), Izland, Izrael, Japán, Liechtenstein, Montenegró, Moldova, Aruba tekintetében Hollandia, Norvégia, Új-Zéland, Dél-Korea, Szingapúr, Svájc, Ukrajna és az Egyesült Államok.

Más WTO-tagok tárgyalásokat folytatnak a GPA-hoz való csatlakozásról.

A közbeszerzésről szóló megállapodás két fő elemből áll.

További információk az ajánlattételi lehetőségekről a WTO integrált közbeszerzési piacra jutási információs forrásán (e-GPA) keresztül.

Ez tájékoztatást nyújt a lefedettségről, többek között az alkalmazandó küszöbértékekről, megjelölve azt az értéket, amely felett a közbeszerzésről szóló megállapodás szabályai alkalmazandók.

Az EU támogatja a nemzetközi közbeszerzési piacok megnyitását

Több forrás a közbeszerzés területén

A konkrét kereskedelmi megállapodások szerinti közbeszerzésekkel kapcsolatos információk a „Polgárok” részben találhatók.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások