Razvrstavanje riže

Ovaj vodič pomoći će vam u razumijevanju razvrstavanja riže i povezanih proizvoda kako bi se utvrdile primjenjive carinske stope i netarifne mjere koje se primjenjuju na vaše proizvode.

Primjenjuje se na oljuštenu rižu, bijelu rižu i pretkuhanu rižu za neposrednu prehranu ljudi, u pakiranom obliku ili izravno potrošaču u rasutom stanju. Primjenjuje se i na druge proizvode dobivene od riže.

Razvrstavanje riže i korištena terminologija

Tarifni broj 1006 dijeli se u četiri podbroja.

1006 10 – Riža u ljusci (neoljuštena ili sirova)

Riža koja je zadržala svoju ljusku nakon mlaćenja naziva se neoljuštena ili sirova riža. To znači da su zrna riže još uvijek čvrsto prekrivena ljuskom.

1006 20 – oljuštena (smeđa) riža

Oljuštena (smeđa) riža s koje je odstranjena samo vanjska ljuska.Smeđa je riža nepolirana riža koja je mljevena kako bi se uklonio trup iz jezgre, ali se zadržava sloj mekinja i klica, što mu daje orašastog okusa i žvakaće teksture. Duga zrna smeđe riže obično su manje prozirna i mekana, a kratka zrna manje ljepljiva. Smeđa riža također traje dvostruko dulje za kuhanje i ima mnogo kraći rok trajanja (zbog ulja u klicama).

Primjeri riže obuhvaćene ovom definicijom su oni s komercijalnim nazivima „smeđa riža”, „teretna riža”, „loonzain” i „riso sabamato”. Oljuštena smeđa riža (teretna riža) koja je, iako je vanjska ljuska uklonjena mehaničkim ljuskicama, još uvijek ograđena u perikarpu. Oljuštena riža gotovo uvijek sadrži malu količinu neoljuštenog riže.

1006 30 – Bijela ili bijela riža, uključujući poliranu ili glaziranu

Riža se može i mljevenje kako bi se uklonio perikarp (vanjski sloj riže koji je još uvijek prisutan u smeđoj riži).Riža ove vrste je polubijela ili bijela (naziva se i bijeljena riža).

Polubijela riža sastoji se od riže s koje su odstranjeni vanjska ljuska, dio klice i cijeli ili dio vanjskih slojeva usplođa, ali ne i unutarnji slojevi.

Bijela riža sastoji se od cijele riže s koje je perikarp potpuno odstranjen prolaskom kroz posebne cilindre za rezanje. Bijela riža također se može polirati i potom glasiti kako bi se poboljšao njezin izgled. Postupak poliranja (koji je namijenjen za usitnjavanje površine stjenke ravne riže provodi se u strojevima za četkanje ili „stošcima za poliranje”. Staklo se sastoji od premazivanja zrna mješavinom glukoze i talkuma u posebnim bubnjevima za ostakljenje. Taj tarifni broj također uključuje rižu „Camolino”, koja se sastoji od mljevene riže prevučene uljnim filmom.

Riža se može nazivati i pretkuhanom rižom. To znači da su zrna riže, dok su još uvijek u ljusci i prije bilo kojeg drugog postupka (npr. ljuštenje, mljevenje itd.), natopljena u vrućoj vodi ili na pari i zatim osušena. Struktura zrna pretkuhane riže samo se u manjoj mjeri mijenja postupkom kojim je podvrgnuta i nije klasificirana kao kuhana riža. Takva riža, nakon mljevenja, poliranja itd., traje od 20 do 35 minuta za potpuno kuhanje. Obložena riža obično se izlučuje.

1006 40 – Brojena riža

Lomljena riža oštećena je bijela riža, lomljena tijekom prerade. Tijekom postupka mljevenja fragmenti zrna čija duljina nije veća od tri četvrtine prosječne duljine cijelog zrna odvajaju se od bijele riže čiji oblik ostaje netaknut. Razvrstava se kao lomljena riža. Zrnje lomljene riže daje nisku vlaknastu teksturu i nisku razinu hranjivih tvari, a istodobno zadržava visoku razinu energije. Slomljena riža sadrži više dijelova zrna unutar zrna. Ta je vrsta riže niže kvalitete i obično se upotrebljava za dječje formule, rižine žitarice, hranu za kućne ljubimce, rižino vino i rižino brašno te pretpakovinu ili konzerviranu robu.

Izuzeća iz 1006.

U tarifni se broj 1006 razvrstava samo rižu u nekuhanom i neprerađenom stanju. To znači da su proizvodi dobiveni mljevenjem riže isključeni i razvrstani u poglavlje 11.
Tarifni broj 1006 također isključuje rižu koja je podvrgnuta postupku kojim je značajno promijenjena struktura zrna. Prethodno kuhanu rižu koja se sastoji od obrađenih zrna koja su u potpunosti ili djelomično kuhana, a zatim dehidrirana, razvrstava se u tarifni broj 1904. Za pripremu za konzumaciju potrebno je 5 do 12 minuta prethodno kuhane riže, dok se potpuno prethodno kuhana riža mora namakati samo u vodi i dovesti do vrenja prije konzumacije. „Pufiziranu” rižu dobivenu postupkom bubrenja i spremnu za potrošnju također se razvrstava u tarifni broj 1904.

Razvrstavanje prema veličini zrna

Riža se obično razvrstava prema veličini zrna.

U obzir se uzima i omjer duljine i širine veličine zrna (kako bi se to izračunalo, prosječna duljina zrna podijeljena je s prosječnom širinom).

Druga je mogućnost urediti četiri komada riže. Ako je komad uzduž gornjeg dijela kraći od preostala tri, tada je obrok duljine/širine manji od tri, ako je ista dužina ili dulja, tada će obrok između duljine i širine biti jednak ili veći od tri.

Riža kratkog zrna (koja se naziva i okrugla riža) gotovo je okrugla, s vlažnim zrnima koje se kuhaju zajedno i obično se upotrebljavaju za proizvodnju rižinih pudinga i sličnih proizvoda. Ova vrsta riže ima zrna duljine ne veće od 5,2 mm i omjera između duljine i širine manjeg od 2. Riža kratkog zrna ima kratko, sitnozrnato zrnje, gotovo okrugle jezgre.

Riža srednjeg zrna kraća je i plumper i dobro djeluje u posudama kao što su Paella i Risotto. Ova vrsta riže ima zrna s dužinom većom od 5,2 mm, ali ne većom od 6,0 mm i omjerom između duljine i širine manjim od 3.

Riža dugog zrna dugačka je, a zrna ostaju odvojena nakon kuhanja. Ova vrsta riže s dužinom zrna većom od 6,0 mm.

Kuhana riža

Kuhana rižina jela razvrstava se u tarifni broj 1904. U nastavku su navedeni neki primjeri proizvoda

 • gotovi obroci, koji se sastoje od sljedeće dvije pojedinačno pakirane komponente, pripremljeni u setu za pojedinačnu prodaju: (a) prethodno kuhana riža (150 g) i (b) karija (200 g) koja se sastoji od kokosovog mlijeka (72 %), pilećeg mesa (20 %), mješavine začina (7 %), limuzne trave (0,5 %) i ekstrakta inćuna (0,5 %).
 • gotovi obroci, koji se sastoje od sljedeće dvije pojedinačno pakirane komponente, pripremljeni u setu za pojedinačnu prodaju: (a) prethodno kuhana riža (150 g) i (b) karija (200 g) koja se sastoji od kokosovog mlijeka (50 %), govedine (20 %), krumpira (15 %), mješavine začina (7 %), kikirikija (3 %), ekstrakta inćuna (3 %) i luka (2 %).
 • mikrovalovita instant-pržena riža sa zelenim karom i mesom. Sastojci uključuju instant-rižu, meso (16 %), začinsko pakiranje.

Ako gotovo brašno na temelju ribarenja sadrži više od 20 % bilo koje vrste mesa, ribe, rakova ili mekušaca (izračunano kao postotak čitave posude), trebalo bi ga razvrstati kao pripravak tog mesa ili ribe u poglavlju 16.

Tipovi, sorte i oblici riže

Danas su dostupne brojne sorte riže, od poznate bijele ili smeđe riže dugog zrna do specijaliteta kao što su basmati i takozvana glutinousna riža koja se upotrebljava u japanskom kuhanju za proizvodnju sushi. Riža se također stavlja na tržište u raznim pakiranjima za praktičnu upotrebu. Neke od njih navedene su u nastavku.

Della, Delrose i Delmont — te sorte imaju svojstva obične riže dugog zrna i riže basmati te imaju aromu sličnu aromi basmati. Međutim, kuhana zrna i po dužini i po širini, poput obične riže dugog zrna.

Crna Japonica — to je aromatična riža s tamnom crnom mekinjom. Kao i smeđa riža, minimalno se prerađuje kako bi se zadržali slojevi posija te je za pripremu potrebno 45 do 50 minuta. Kuhana zrna blago su žvakaća, blago slatkaste pikantnosti.

Smeđa riža dugog zrna — ova riža zadržava prirodni sloj posija bogat brojnim vitaminima i mineralima, uključujući ulje od rižinih posija. Ta je riža dugog zrna čvrsta tekstura, blago orašastog okusa.

Bijela riža dugog zrna – riža dugog zrna je odijeljena zrna koja su ukusna u mnogim međunarodnim jelima Azije, Indije i Španjolske.

Bijela riža srednjeg zrna – bolje poznaje kao Risotto ili Arborio riža. Zbog svoje meke, kremaste teksture idealna je za deserte kao što je pudanje od kremaste riže. Apsorbira se do peterostruke mase u tekućini.

Arborio riža — vrsta riže kratkog zrna koja se tradicionalno uzgaja u Italiji i upotrebljava se za proizvodnju rizota. Visok udio škroba u riži Arborio daje rižu karakterističnu kremastu teksturu.

Siva kuhana bijela ili smeđa riža dugog zrna, koja se ponekad naziva obarena ili prethodno topljena riža. Parenje se vrši pod pritiskom prije mljevenja, čime se učvršćuju zrna, čime se smanjuje mogućnost prekomjernog kuhanja. Taj postupak također pomaže u zadržavanju većeg dijela prirodnog vitamina i minerala.

JaSMINE ili tajlandski fragrant riža — ova bijela riža dugog zrna ima blagi miris Jasmine. Sorte dugog zrna popularne na Tajlandu i cijenjene po slatkoj aromi i okusu orašastih plodova. Upotrebljava se kao jeftina zamjena za Basmati rižu.

Riža Kalijira — ova sitna aromatična riža uzgaja se u Bangladešu, brzo se kuhala i posebno se upotrebljava u pudingu riže.

Basmati — raznovrsna riža dugog zrna. Aromatična je, mirisna i ugodna te je neglutinousna riža. Kuhanjem se probuši samo po dužini, što rezultira dugim miješalicama zrna koja su vrlo suha, lagana i odvojena, neljepljiva. Pakistan i Indija najveći su kultivatori i izvoznici riže; uglavnom se uzgaja u poljskom uzgoju u ljusci u regiji Punjab. Zrna Basmati dulja su od većine drugih vrsta riže. Kuhana zrna Basmati riže su karakteristična, a ne ljepljiva. Kao i kod najviše riže dugog zrna, kuhana Basmati riža može se na jedinstven način identificirati svojim mirisom. Basmati riža dostupna je kao bijela ili smeđa. Odobrene sorte riže basmati su

 • Basmati 370
 • Basmati 386 (Indija)
 • Tip 3 (Dehradun India)
 • Taraori Basmati (HBC-19 Indija)
 • Basmati 217 (Indija)
 • Ranbir Basmati (Indija)
 • Jezgra (Basmati Pakistan)
 • Pusa Basmati
 • Super Basmati

Divlja riža — visoka je vodena trava iz Sjeverne Amerike čija je zrna dva ili više puta veća od duljine sorti riže dugog zrna Azije (Oryza). Naziv divlje riže dovodi u zabludu jer se zapravo radi o sjemenu divlje trave (zinania aquatica) koja raste u plitkim jezerskim područjima Sjeverne Amerike. Njegovo je dugosmeđe sjemenke tamnosmeđe boje koje se nakon kuhanja okreću ljubičastim. Unatoč svojem nazivu nije povezana s pripitomljenom rižom (oryza).

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice