Класифициране на ориза

Това ръководство ще ви помогне да разберете класификацията на ориз и свързаните с него продукти, за да определите приложимите митнически ставки и нетарифните мерки, приложими за вашите продукти.

Той се прилага за олющен ориз, бланширан ориз и пропарен ориз за пряка консумация от човека, представен в опакован вид или в насипно състояние директно на потребителя. Той се прилага и за други продукти, получени от ориз.

Класифициране на използвания ориз и използваната терминология

Позиция 1006 включва четири подпозиции

1006 10 — Неолющен ориз (неолющен или неолющен ориз)

Ориз, запазил обвивката си след очукване, е наричан неолющен ориз или ориз. Това означава, че зърната са все още плътно обвити с обвивката.

1006 20 — олющен ориз (Cargo или кафяв)

Олющен ориз (Cargo или кафяв), на който е отстранена само обвивката.Кафявият ориз е неполиран, който се смила, за да се извади корпусът от ядката, но се задържат слоят от оризови трици и зародишът, който придава на орехите аромати на ядки и бърсане. Дългите зърна от кафяв ориз обикновено са по-малко пухими и крехки, а късите зърна са по-малко лепкави. Кафявият ориз също отнема два пъти по-дълго време за готвене и има много по-кратък срок на съхранение (поради маслото в зародиша).

Примери за ориз, попадащи в обхвата на това определение, са тези, които съдържат търговските наименования „кафяв ориз „, „ориз карго„, „лоонзаин „и „рче саамato“. Олющеният кафяв ориз (товарен), който, въпреки че е отстранен от механични ролки, все още е затворен в перикарпа. Олющеният ориз почти винаги все още съдържа малко количество неолющен ориз.

1006 30 — бланширан (избелен) или бланширан (избелен) ориз, дори полиран или гланциран

Оризът може да бъде плодотворен и за отстраняване на перикарпа (външният слой на ориза, който все още присъства в кафяв ориз).Ориз от този вид е полубланширан или изцяло бланширан (наричан още „избелен ориз“).

Оризът, полубланширан, е ориз, на който е премахната обвивката, част от кълна и целия перикарп или част от външните слоеве на перикарпа, но не и вътрешните слоеве.

Бланшираният (избелен) ориз се състои от цял ориз, при който перикарпа е бил напълно отстранен чрез преминаване през специални цилиндри с затягащо устройство. Оризът, бланширан (избелен), може да бъде полиран и впоследствие гланциран, за да се подобри външният му вид. Процесът на полиране (който е предназначен за подчертаване на повърхността на бланширания (избелен) ориз се извършва в машини за рязане на храсти или „полиране на шишарки“. Глаголите стъкла се състоят от обмазване на зърното със смес от глюкоза и талк в специални стъкла за остъкляване. Заглавието включва също ориз „Camolino“, който се състои от бланширан (избелен) ориз, покрит с масло.

Също така може да се говори за пропарен ориз. Това означава, че зърната на ориза, въпреки че все още са с обвивка и преди извършването на какъвто и да е друг процес (например лющене, мелене и т.н.), се накисват в гореща вода или пара и след това се изсушават. Зърнената структура на бланширания ориз се модифицира в незначителна степен от процеса, през който е преминал, и не се класифицира като сварен ориз. Този ориз, след смилане, полиране и т.н., отнема от 20 до 35 минути, за да се готви напълно. Бланшираният ориз обикновено се поставя под формата на експандиран ориз.

1006 40 — натрошен ориз

Натрошен ориз се поврежда бял ориз, начупен по време на обработката. По време на смилането зърната на зърна, чиято дължина е по-малка или равна на три четвърти от средната дължина на цялото зърно, са отделени от белия ориз, чиято форма остава непокътнат. Това е натрошен ориз. Едно зърно с начупен ориз придава ниско съдържание на фибри и ниско съдържание на хранителни вещества, като в същото време запазва високата си енергийна стойност. Натрошен ориз съдържа повече фрагменти от зърна в зърното. Този вид ориз е с по-ниско качество и обикновено се използва за детски храни, ориз зърнени храни, храни за домашни любимци, оризово вино и оризово брашно, както и предварително опаковане или консерви.

Изключвания от 1006

Позиция 1006 включва само ориз в неварено и непреработено състояние. Това означава, че продуктите от меленето на ориз са изключени и са класирани в глава 11.
От позиция 1006 също не се включват ориз, който е бил подложен на обработка, която е изменила значително структурата на зърното. Предварително свареният ориз, състоящ се от обработени зърна, претърпели пълна или частична топлинна обработка и след това дехидратиран, се класира в позиция 1904. Частично свареният ориз отнема 5—12 минути, за да се подготви за консумация, докато напълно предварително обработен ориз се нуждае само от накисване във вода и доведен до кипене преди консумация. „Порталът“, получен от процеса на отока и готов за консумация, се класифицира и в позиция 1904.

Класифициране според размера на зърното

Ориз обикновено се класифицира в зависимост от размера на зърното.

Отчита се и съотношението дължина/широчина на размера на зърната (за да се изчисли това, да се раздели средната дължина на зърното по средната ширина).

При условията на евентуалност, се уреждат четири парчета ориз. Ако частта по дължината на горната част е по-малка от останалите три, съотношението дължина/ширина е равно или по-голямо от 3, ако съотношението дължина/широчина е равно или по-голямо от 3.

Оризът с къси зърна (наричан също „кръглозърнест“) е почти кръгъл с влажното зърно, който се залепва при топлинна обработка и обикновено се използва за производство на ориз. Този вид ориз има зърна с дължина не по-голяма от 5,2 mm и със съотношение дължина/ширина по-малко от 2. Оризът с къси зърна има къса, топяща се, почти кръгла ядка.

Среднозърнест ориз е по-кратък и фиксиран и работи добре в ястия като Paella и Risotto. Този вид ориз има зърна с дължина по-голяма от 5,2 mm, но по-малка или равна на 6,0 mm, и със съотношение дължина/ширина, по-малко от 3.

Дългозърнест ориз е дълъг и тънък, а зърната остават отделени след топлинна обработка. Този вид ориз, чиято дължина на зърната е по-голяма от 6,0 mm.

Обработен ориз

Обработените оризови тигри се класират в позиция 1904. Следните примери за продукти са:

 • готови ястия, състоящи се от две индивидуално опаковани съставки, представени в комплект за продажба на дребно: А) предварително сварен ориз (150 g), и б) къри (200 g), което се състои от кокосово мляко (72 %), пилешко месо (20 %), смес от подправки (7 %), лимонова трева (0,5 %) и екстракт от хамсия (0,5 %).
 • готови ястия, състоящи се от две индивидуално опаковани съставки, представени в комплект за продажба на дребно: А) предварително сварен ориз (150 g), и б) къри (200 g), което се състои от кокосово мляко (50 %), говеждо месо (20 %), картофи (15 %), смес от подправки (7 %), фъстъци (3 %), екстракт от хамсия (3 %) и лук (2 %).
 • вафичен ориз, пържен, със зелено къри и месо. Съставките включват настоящия вид на ориза, месото (16 %), подправянето на подправките.

Ако каша от готови продукти съдържа повече от 20 % месо, риба, ракообразни или мекотели (изчислена като процент от цялата паничка), тя следва да бъде класифицирана като препарат от това месо или риба в глава 16.

Видове ориз и видове ориз

Понастоящем има много видове ориз, като се започне от познатия бял или кафяв ориз и се стигне до специалните сортове, като басмати и т.нар. лепкав ориз, използван при варене в Япония, за да се суши в суши. Оризът се предлага на пазара и в различни видове удобни опаковки. Някои от тях са изброени по-долу.

Della, Delrose и Delmont — тези сортове съчетават качествата на обикновен ориз с дълги зърна и ориз басмати и имат аромат, подобен на този на басмати. Печените зърна обаче набъбват както по дължина, така и по ширина, като обикновен ориз с дълги зърна.

Black Japonica — ароматен ориз с тъмни черни трици. Също като кафявият ориз, той се обработва минимално, за да се запазят неговите трици, и отнема между 45 и 50 минути, за да се подготви. Сварените зърна леко дъвчат със слаба сладка пикантност.

Ориз с дълги зърна — този ориз задържа естествения трифатен слой, богат на много витамини и минерали, включително оризови трици. Този дългозърнест ориз с дългозърнест ориз е с лек аромат на ядки или.

Дългозърнест ориз с дълги зърна е разделителното зърно, което е вкусно в много международни тигли от Азия, Индия и Испания.

Оризът със средно съдържание на зърна — по-добре да познава „Risotto „или „Arborio“ ориз Това е по-олекотената топлинна обработка със среднозърнест ориз с предимство, че е в състояние да носи аромати и да се оцветява добре. Неговата мека, кремообразна консистенция я е идеалната за десерти, като например кремообразна оризова кървавица. Той поема до пет пъти теглото си в течно състояние.

„Arborio“ — вид ориз с къси зърна, който традиционно се отглежда в Италия и се използва за производство на ризото. Високото съдържание на скорбяла в арбаорин ориз придава характерния кремообразна консистенция.

Ориз на дългозърнест бял или кафяв ориз — наричан понякога пропарен или препариран ориз. Това е стегнато преди смилане, което втвърдява зърното, като по този начин се намалява възможността за преготвене. Този процес допринася също така за запазване на голяма част от съдържанието на витамини и минерали.

Жасмин или ориз в Тайланд — този дългозърнест бял ориз има деликатен аромат на Jasmine. Дългозърнест сорт, който се радва на популярност в Тайланд и е високо ценен заради неговия сладък аромат и вкус на ядки. Използва се като евтин заместител на ориз басмати.

Ориз „ Kaliziira“ — този малък ароматен ориз се отглежда в Бангладеш, който се отглежда бързо и се използва по-специално в оризовата опаковка.

Басмати — сорт дългозърнест ориз. Той е ароматен, ароматен и тънък, и е незалепващ се ориз. При варене се сварят само надлъжно, което води до дълги тънки зърна, които са много сухи, леки и отделни не лепкави. Пакистан и Индия са най-големите култиватори и износители на ориз; той се отглежда основно чрез неолющения полски култури в района на Пенджаб. Зърната на басмати са по-дълги от повечето други видове ориз. Сготвени зърна от ориз басмати са характерни за свободно течащи, а не лепкави. Както при повечето дългозърнест ориз, печеният ориз басмати може да бъде еднозначно обозначен с неговия аромат. Ориз басмати се предлага под формата на бял или кафяв цвят. Одобрените сортове ориз басмати са:

 • Басмати 370
 • Басмати 386 (Индия)
 • Тип-3 (Dehradun India)
 • Taraori Basmati (HBC-19 Индия)
 • Басмати 217 (Индия)
 • Ranbir Basmati (India)
 • Ядка (басмати)
 • Pusa Basmati
 • Супер басмати

Див ориз — е висока водна трева в Северна Америка с зърно, което е два или повече пъти от дължината на дългозърнест оризов сорт Asia (Oryza). Наименованието „див ориз „е подвеждащо, тъй като то всъщност е семената от вида дива трева (zinania aquatica), която расте в района на плитката езеро в Северна Америка. Дългите и тънки семена са тъмно кафяво на цвят, което се превръща в пурпурен, когато е сготвен. Въпреки наименованието си той не е свързан с опитомен ориз.

Споделяне на тази страница:

Бързи връзки