Razvrstitev riža

Vodnik vam bo v pomoč pri razumevanju razvrstitve riža in sorodnih proizvodov, da se določijo veljavne carinske stopnje in netarifni ukrepi, ki veljajo za vaše izdelke.

Uporablja se za oluščeni riž, brušen riž in predkuhan riž za neposredno prehrano ljudi, ki je zapakiran v pakirani obliki ali v razsutem stanju za potrošnika. Uporablja se tudi za druge proizvode, pridobljene iz riža.

Razvrstitev riža in uporabljene terminologije

Razdelek 1006 je razdeljen na štiri podštevilke.

1006 10 – riž v luski (neoluščen ali surov)

Riž, ki je po mlatenju ohranil zunanjo lusko, se imenuje neoluščen riž ali surov riž. To pomeni, da so riževa zrna še vedno tesno pokrita z luščino.

1006 20 – Oluščen (rjavi) riž

Oluščen nebrušen (rjav) riž, s katerega je bila odstranjena le zunanja luska.Rjavi riž je nepoliran riž, ki je bil zmeden, da bi odstranil trup iz jedra, vendar obdrži plast riževih otrobov in kalčka, ki mu dajeta okusom po orehih ali žvečljivo teksturo. Velika zrna rjavega riža so manj puhaje in manj lepljiva, manjša zrna pa so manj lepljiva. Rjavi riž je tudi dvakrat daljši od kuhanja in ima bistveno krajši rok uporabnosti (zaradi olja v kalčkih).

Primeri riža, ki spada v to opredelitev, so primeri s trgovskim imenom „rjavi riž“, „tovorni riž“, „loonzain“ in „riso samaato“. Oluščen nebrušen rjavi riž (tovorni riž), ki kljub temu, da so luščine odstranili z mehaničnimi luščenjem, še vedno ni vključen v osemenje (perikarp). Tovorni riž skoraj vedno vsebuje majhno količino neoluščenega riža.

1006 30 – brušen ali popolnoma brušen riž, poliran ali glaziran ali ne

Riž se lahko zmelje, da se odstrani perikarp (zunanja plast riža, ki je še vedno prisotna v rjavem rižu).Riž te vrste je manj brušen ali dobro brušen (tudi označen kot beljen riž).

Manj brušen riž je riž, s katerega so bili odstranjeni zunanja luska, del kalčka in celotno ali delno osemenje (perikarp), vendar so bile ohranjene notranje plasti osemenja.

Dobro brušen riž je sestavljen iz celega riža, s katerega je bilo osemenje popolnoma odstranjeno po prehodu s posebnimi koničastimi cilindri. Dobro brušeni riž je lahko tudi glaziran in nato glaziran, da se izboljša njegov videz. Postopek poliranja (ki je namenjen temu, da se površina podloga brušenega riža, ki se uporablja, se uporablja v strojih za krtačenje ali „poliranju v stožci“. Zasteklitev je sestavljena iz premagovanja zrn z mešanico glukoze in smukce v posebnih izdelkih za glaziranje. Ta tarifna številka zajema tudi brušeni riž, sestavljen iz brušenega riža, ki je prevlečen s filmom.

Tudi riž se lahko imenuje predkuhan (parboiled). To pomeni, da je bilo zrnje riža, ko je še v luščine in pred kakršnim koli drugim postopkom (npr. luščenje, mletje itd.), prepojeno z vročo vodo in nato sušeno. Struktura zrn predkuhanega riža se v manjši meri spremeni samo s postopkom, ki je bil opravljen in ne spada v kategorijo kuhanega riža. Takšen riž se po mletju, poliranju itd. traja od 20 do 35 minut, da se v celoti kuha. Predkuhan riž se običajno razširi po videzu.

1006 40 – Lomljen riž

Lomljen riž je poškodovan beli riž, poškodovan med predelavo. Drobci žitnega zrnja, katerih dolžina ne presega treh četrtin povprečne dolžine celega zrna, so ločeni od belega riža, katerega oblika ostane nespremenjena. Šteje se za lomljen riž. Zrna lomljenega riža povzročajo nizko vsebnost vlaken in nizko vsebnost hranil, pri tem pa ohranijo svojo visoko stopnjo energije. Lomljen riž vsebuje več drobcev zrn v zrnu. Ta vrsta riža je slabše kakovosti in se običajno uporablja za formule za dojenčke, riževe žitarice, hrano za hišne živali, riževo in riževo moko ter predpaket ali blago v pločevinkah.

Izključitve iz leta 1006

Tar. št. 1006 obsega samo riž v nepredelanem in nepredelanem stanju. To pomeni, da so proizvodi, pridobljeni z mletjem riža, izključeni in uvrščeni v poglavje 11.
Tarifna številka 1006 prav tako izključuje riž, ki je bil predmet obravnave, ki je znatno spremenila strukturo zrn. Predkuhan riž, ki sestoji iz obdelanih zrn, ki so bili bodisi v celoti bodisi delno skuhani, nato pa se dehidrirajo, se uvrščajo pod tar. št. 1904. Delno predkuhan riž traja od 5 do 12 minut, da se pripravi na porabo, medtem ko se mora v celoti predhodno toplotno obdelan riž pred potrošnjo namakati samo v vodi. „ekspandiran“ riž, pridobljen z nabrekanjem in pripravljen za uporabo, se prav tako uvršča pod tar. št. 1904.

Razvrščanje glede na velikost zrna

Riž je običajno razvrščen glede na velikost zrna.

Upošteva se tudi razmerje med dolžino in širino zrna (da se to izračuna tako, da se povprečna dolžina zrna deli s povprečno širino zrna).

Namesto tega se pripravijo štirje kosi riža. Če je zgornji del krajši od ostalih treh, je dolžina/širina obroka enaka manj kot tri, če je enako dolga ali dlje kot obrok, ki je enak ali večji od tri.

Skoraj okroglozrnati riž (imenovan tudi krog) je skoraj okrogel, z vlažnim zrnom, ki se ga kuha in se na splošno uporablja za proizvodnjo krvavic in podobno. Ta vrsta riža ima zrna, katerih dolžina ne presega 5,2 mm, pri čemer je razmerje med dolžino in širino manj kot 2. Riž s kratkimi zrni je kratek, v skoraj okroglem jedru.

Srednje velik riž je krajši in vodomočan ter deluje dobro v posodah, kot sta Paella in Risotto. Ta vrsta riža ima zrna, katerih dolžina je več kot 5,2 mm, vendar ne več kot 6,0 mm, in pri katerih je razmerje med dolžino in širino manj kot 3.

Dolgozrnati riž je dolg in sposojen, ki se po kuhanju ločita. Ta tip riža, pri katerem je dolžina zrn več kot 6,0 mm.

Kuhan riž

Kuhane jedi iz riža se uvrščajo pod tarifno številko 1904. V nadaljevanju so navedeni nekateri primeri proizvodov.

 • pripravljene jedi, ki so sestavljene iz dveh posamično pakiranih sestavnih delov, pripravljenih v kompletu za prodajo na drobno: (a) predkuhan riž (150 g) in (b) curry (200 g), ki je sestavljen iz kokosovega mleka (72 %), piščančjega mesa (20 %), mešanice začimb (7 %), limonine trave (0,5 %) in ekstrakta sardona (0,5 %).
 • pripravljene jedi, ki so sestavljene iz dveh posamično pakiranih sestavnih delov, pripravljenih v kompletu za prodajo na drobno: (a) predkuhan riž (150 g) in (b) curry (200 g), ki je sestavljen iz kokosovega mleka (50 %), govedine (20 %), krompirja (15 %), mešanice začimb (7 %), arašidov (3 %), sardona (3 %) in čebule (2 %).
 • mikrovalovod, s katerim se lahko rodi ocvrti riž, z zelenim curryjem in mesom. Sestavine vključujejo instant riž, meso (16 %), začimbno pakiranje.

Če sestavljena moka iz riža vsebuje več kot 20 % katere koli vrste mesa, rib, rakov ali mehkužcev (izračunano kot odstotek celotne posodice), ga je treba razvrstiti kot pripravek iz navedenega mesa ali rib v poglavju 16.

Vrste, sorte in oblike riža

Zdaj so na voljo številne vrste riža, od znanega belega ali rjavega riža z dolgotrajnim žitom do posebnosti, kot sta basmati in tako imenovani lepilni riž, ki se uporablja pri japonskem kuhanju. Riž se trži tudi v različnih priročnih pakiranjih. Nekatere od teh so navedene v nadaljevanju.

Della, Delrose in Delmont – te sorte združujejo lastnosti navadnih dolgozrnatega riža in riža basmati ter imajo podobno aromo kot basmati. Vendar skuhana zrna, večja po dolžini in širini, kot so navadni dolgozrnati riž.

Črna Jamonica — to je aromatičen riž s temnimi črnimi otromi. Tako kot rjavi riž je tudi minimalno obdelano, da se ohranijo njegove plasti otrobov, priprava pa traja od 45 do 50 minut. Kuhana zrna so rahlo žvečljiva in so rahlo sladka.

Riž z rjavim žitom — v tem rižu je ohranjena plast naravnih otrobov, ki je bogata z več vitamini in minerali, vključno z oljem riževih otrobov. Ta dolgozrnati riž je po teksturi čvrsto, z rahlo okusom po oreščkih.

Dolgozrnati riž — dolgozrnati riž je ločilno žito, ki je okusno v številnih mednarodnih jedi iz Azije, Indije in Španije.

Belo srednjezrnat riž — bolje znano kot Rivito ali Arburio riž. to je mehkejši polzrnat riž, ki ima dobro sposobnost nošenja arom in barv. Zaradi mehke in kremove teksture je idealen za sladice, kot je puding smetanasto riževe pudding. Absorbira toliko kot petkratno težo v tekočini.

Arborio riž — vrsta kratkoročnega riža, ki se tradicionalno prideluje v Italiji in za katerega se risotto uporablja. Zaradi velike vsebnosti škroba v Arorio Riorio je njena značilna kremastna tekstura.

Elay-kuhar dolgozrnatega belega ali rjavega riža — včasih se imenuje predkuhan ali predekspandiran riž. Part je pod pritiskom, preden se mlije zmedenč, s čimer se zmanjša možnost prekuhanja. Ta postopek prav tako prispeva k ohranjanju velikega dela naravne vsebnosti vitaminov in mineralov.

Jasmine ali Thai fradič riž — ta dolgozrnati beli riž ima prefinjen vonj Jasmine Jamine. Dolgozrnata sorta na Tajskem, cenjena zaradi sladkega vonja in okusa po oreščkih. Uporablja se kot poceni nadomestek za riž basmati.

Kalijara riž — ta majhen aromatični riž se prideluje v Bangladešu, se hitro pakira in se še posebej uporablja v riževih pudingih.

Basmati — sorta dolgozrnatega riža. Je aromatičen, dišeč in posojilodajalec, in je neglutiniran riž. Če se kuhajo, se vrtijo samo po dolgem, tako da so zrna dolga sposojena, ki so zelo suha, lahka in nelepljiva. Sta Pakistan in Indija največji kultivatorji in izvozniki riža; goji se predvsem z neizbežnim poljskim kmetovanjem v regiji Pandžab. Riž basmati je daljši od večine drugih vrst riža. Kuhana zrna riža basmati so značilna in ne lepljiva. Kot pri večini dolgozrnatega riža se lahko kuhani riž basmati identificira z dišavo. Riž basmati je na voljo kot belo ali rjavo. Odobrene sorte riža basmati so

 • Basmati 370
 • Basmati 386 (Indija)
 • Tip 3 („dehracun India“)
 • Tarraori Basmati (HBC-19, Indija)
 • Basmati 217 (Indija)
 • Ranbir Basmati (Indija)
 • Jedrca (Pakistan)
 • Pusa Basmati
 • Super Basmati

Divji riž je visoka vodna trava Severne Amerike z zrnom, ki je dve ali več krat toliko časa, kot je dolžina dolgozrnatega riža v Aziji (Oryza). Ime divjega riža je zavajajoče, ker je dejansko seme vrste divje trave (zinania aquatica), ki raste v plitvem jezeru Severne Amerike. Njena dolga zrna so temno rjave, ki se pri kuhanju obarvajo vijolično. Kljub svojemu imenu ni povezano z udomačenim rižem (Oryza).

Deli to stran:

Hitre povezave