Rezultatele căutării în „Glosar” pentru „H” (41)
Lista termenilor din glosar:
Taxa pe cantitate, și nu pe valoarea bunurilor — de exemplu N euro per hectolitru de alcool comercializat. Aceasta este o datorie plătită pentru a consuma anumite produse. Percepute în general pentru alcool, tutun, produse energetice (petrol, gaze etc.), vehicule și produse „de lux”.
Acorduri comerciale și de dezvoltare între UE și țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific (ACP), menite să faciliteze integrarea acestora în economia mondială prin liberalizarea treptată a comerțului și îmbunătățirea cooperării în domeniul comerțului. Acestea sunt stabilite în cadrul Acordului de parteneriat ACP-UE (cunoscut drept Acordul de la Cotonou) care reglementează relațiile dintre UE și țările ACP.
În cadrul APE, piețele UE sunt deschise imediat și complet, în timp ce ACP au la dispoziție 15 ani pentru a permite importurilor UE (cu protecție pentru importuri sensibile) și chiar până la 25 ani în cazuri excepționale.
Conținut conex:
Acordurile de parteneriat economic (APE)
APE — Comunitatea Est-Africană
APE SADC: Comunitatea de dezvoltare a Africii de Sud
Acordul de parteneriat economic UE-CARIFORUM
Acordul interimar de parteneriat între statele membre ale UE și statele din Pacific
Africa Subsahariană este, din punct de vedere geografic, zona continentului african care se află la sud de Sahara. Programul de dezvoltare al ONU enumeră 46 dintre cele 54 de țări din Africa ca „subsahariene”, cu excepția Algeriei, Djibouti, Egiptului, Libiei, Marocului, Somaliei, Sudanului și Tunisiei.
Organizație regională a comerțului și a comerțului liber alcătuit din patru state europene: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Organizația funcționează în paralel cu Uniunea Europeană (UE) și toate cele patru state membre participă la piața unică europeană și fac parte din spațiul Schengen. Cu toate acestea, ele nu sunt parte la uniunea vamală a Uniunii Europene.
Baza de date online a UE pentru tarifele vamale
https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=en&SimDate=20200303
Se referă la structura Sistemului armonizat de denumire și codificare a mărfurilor, cunoscut sub denumirea de Sistemul armonizat (SA). Un capitol este un număr din 2 cifre; o rubrică este un număr din 4 cifre; o subpoziție este un număr din 6 cifre. De exemplu: Capitolul 10: cereale; rubrica 10.06: orez; subpoziția 1006.30: orez semialbit sau albit, chiar sticlos sau glasat.
Document vamal utilizat pentru exportul, tranzitul și admiterea temporară a mărfurilor în scopuri specifice, de exemplu pentru afișaje, expoziții și târguri, ca echipament profesional și ca eșantioane comerciale.
Codex Alimentarius sau „Codul alimentar” reprezintă o colecție de standarde, orientări și coduri de practică adoptate de Comisia Codex Alimentarius (CAC) privind produsele alimentare, producția alimentară și siguranța alimentară. Scopul său este de a proteja sănătatea consumatorilor și de a promova practici echitabile în comerțul cu alimente. CAC este stabilită de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a Organizației Națiunilor Unite.
Ce este comerțul electronic?
Comerțul este în prezent facilitat în mare măsură de platformele online pentru comerțul electronic. Acestea pot fi platforme de comerț electronic individuale, adică propriile magazine online sau platforme găzduite în cadrul cărora o firmă oferă o interfață și, de obicei, un software de tip back-office pentru diverși vânzători și cumpărători (de exemplu Ebay sau Amazon). Platformele de comerț electronic facilitează comerțul deoarece permit vânzătorilor dintr-o țară să se adreseze cu ușurință clienților din alte țări. Vânzătorii își pot face publicitate și își pot oferi bunurile și serviciile pe astfel de platforme pentru mulți clienți potențiali. În mod similar, astfel de platforme facilitează căutarea de produse adecvate pentru clienți, întrucât acestea vor fi prezentate și pot compara diferiți vânzători. Clienții pot fi utilizatori finali sau alte întreprinderi care utilizează aceste bunuri pentru propriul proces de producție sau pentru propriul serviciu.
În cazul în care considerați că produsul ar fi vândut prin intermediul unor astfel de canale online clienților de pe piețele străine, este totuși necesar să se evalueze aceleași cerințe de export ca și pentru canalele de vânzare tradiționale. Atunci când se vând cantități mici către utilizatorii finali, este important să vă informați cu privire la normele de minimis. Astfel de norme scutesc adesea elementele cu valoare scăzută din tarife și au doar cerințe formale minime privind documentația necesară. Puteți găsi mai multe informații cu privire la regimurile de minimis aici
În funcție de produsele pe care doriți să le vândă, ar putea fi necesară evaluarea cerințelor suplimentare. De exemplu, va trebui să luați în considerare întrebări cu privire la portalurile de plată utilizate online, cu privire la cerințele din piața-țintă a țării dumneavoastră cu privire la confidențialitatea datelor și transferul transfrontalier de date sau cu privire la modul de gestionare a antrepozitării și a logisticii.
Puteți contacta camerele de comerț, agențiile de promovare a exporturilor, firmele de consultanță sau alte instituții similare pentru a vă ajuta în acest proces (LINK către contacte utile). Enterprise Europe Network oferă, de asemenea, un ghid general pentru IMM-uri în ceea ce privește comerțul electronic în Europa, care include informații privind piețele externe.
Practica de a angaja societăți private specializate pentru a verifica detaliile privind transportul mărfurilor comandate în străinătate, cum ar fi prețul, cantitatea, calitatea etc. Aceasta asigură conformitatea producției cu caietul de sarcini, contractul sau comanda de achiziție.