APE SADC - Comunitatea de Dezvoltare a Africii Australe
Acordul de parteneriat economic (APE) UE-SADC facilitează investițiile și schimburile comerciale între cetățenii și întreprinderile din cele două regiuni, precum și stimularea dezvoltării în Africa de Sud. Aflați cum poate aduce beneficii comerțului dumneavoastră Acordul de parteneriat economic al UE cu cinci state din SADC.
Acordul pe scurt
Statele semnatare ale Acordului de parteneriat economic (APE) UE-Comunitatea de Dezvoltare a Africii Australe (SADC), care cuprinde Botswana, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Eswatini (fosta Swaziland), au semnat acordul APE cu SADC la 10 iunie 2016. APE a intrat în vigoare cu titlu provizoriu la 10 octombrie 2016, Mozambic aplicându-l cu titlu provizoriu de la 4 februarie 2018.
APE cu SADC este un acord comercial axat pe dezvoltare, care acordă un acces asimetric partenerilor din grupul APE cu SADC. Acestea pot proteja produsele sensibile de liberalizarea deplină și pot introduce măsuri de protecție atunci când importurile din UE cresc prea repede. Un capitol privind cooperarea identifică domeniile legate de comerț care pot beneficia de finanțare. Acordul conține, de asemenea, un capitol privind dezvoltarea durabilă, care acoperă aspecte sociale și de mediu.
În ceea ce privește comerțul cu mărfuri, noul acces pe piață include condiții comerciale mai bune, în special în agricultură și pescuit, inclusiv pentru vin, zahăr, produse pescărești, flori și conserve de fructe. La rândul său, UE va obține un nou acces semnificativ pe piața Uniunii vamale sud-africane (produsele includ grâul, orzul, brânza, produsele din carne și untul).
Țări beneficiare
- Botswana
- Lesotho
- Mozambic
- Namibia
- Africa de Sud
- Eswatini (Țările de Jos)
Ceilalți șase membri ai regiunii Comunității de Dezvoltare a Africii Australe – Republica Democratică Congo, Madagascar, Malawi, Mauritius, Zambia și Zimbabwe – fac parte din APE sau negociază APE cu UE ca parte a altor grupuri regionale, și anume Africa Centrală sau Africa de Est și de Sud.
Dispoziții asimetrice în favoarea țărilor SADC
APE prevede dispoziții asimetrice în favoarea țărilor părți la APE din SADC, cum ar fi excluderea produselor sensibile de la liberalizare, reguli de origine flexibile, în plus față de garanțiile și măsurile speciale pentru agricultură, produsele alimentare și industriile incipiente.
- Țările părți la APE din SADC pot activa cinci garanții bilaterale și pot majora taxele la import în cazul în care importurile din UE cresc atât de mult sau atât de rapid încât amenință să perturbe producția internă.
- în cazul în care UE aplică o măsură de salvgardare în temeiul normelor OMC, UE oferă partenerilor săi la APE din SADC o derogare reînnoibilă de 5 ani de la aplicarea acesteia, permițând țărilor părți la APE din SADC să își continue exporturile
Tarife
- UE acordă acces scutit de taxe vamale și contingente în proporție de 100 % la toate importurile care provin din Botswana, Lesotho, Mozambic, Namibia și Swaziland. Accesul la piața UE este permanent, complet și liber pentru toate produsele. UE elimină taxele vamale pentru 98,7 % din importurile provenite din Africa de Sud, în cadrul unor contingente cantitative specifice.
- țările care fac parte din Uniunea vamală sud-africană (Botswana, Lesotho, Namibia, Africa de Sud și Eswatini) elimină taxele vamale pentru aproximativ 86 % din importurile din UE. Mozambic elimină taxele vamale pentru 74 % din importurile din UE
- toate taxele vamale pot fi găsite în anexele I, II și III la APE UE-SADC
Utilizați opțiunea de căutare a My Trade Assistant pentru a găsi informații exacte privind taxele și tarifele pentru produsul dvs. specific, luând în considerare țara sa de origine și de destinație. Dacă aveți îndoieli, contactați autoritățile vamale din țara dumneavoastră
Reguli de origine
Pentru a beneficia de tratament preferențial, produsul dumneavoastră va trebui să îndeplinească regulile de origine prevăzute în acord. Vă rugăm să verificați „Instrumentulde autoevaluare a regulilor de origine (ROSA)” din Asistentul meu comercial pentru a evalua dacă produsul dumneavoastră îndeplinește regulile de origine și pentru a afla cum să pregătiți documentele corecte.
Informații generale privind regulile de origine și procedurile de determinare a originii pot fi găsite în această secțiune.
Originea este "naționalitatea economică" a mărfurilor comercializate. Dacă sunteți nou la subiect, puteți găsi o introducere la principalele concepte din secțiunea bunuri.
Unde pot găsi regulile de origine?
Regulile de origine sunt prevăzute în Protocolul I privind definirea noțiunii de „produse originare” și metodele de cooperare administrativă (JO L 250, 16.9.2016, p. 1924) la Acordul de parteneriat economic UE-SADC. De asemenea, vă rugăm să consultați Ghidul privind aplicarea Protocolului 1 la APE SADC-UE.
Produsul meu este originar din UE sau dintr-un stat parte la APE din SADC?
Pentru ca produsul dumneavoastră să se califice pentru tariful preferențial mai mic sau egal cu zero în temeiul Acordului de parteneriat economic UE-SADC, acesta trebuie să fie originar din UE sau dintr-un stat parte la APE din SADC.
Un produs este considerat originar din UE sau dintr-un stat parte la APE din SADC, dacă este
- obținute integral în UE sau într-un stat parte la APE din SADC sau
- fabricate în UE sau într-un stat parte la APE din SADC utilizând materiale neoriginare, cu condiția ca aceste materiale să fi fost supuse unor prelucrări sau transformări suficiente prin respectarea normelor specifice produsului prevăzute în anexa II.
A se vedea, de asemenea, anexa 1 „Note introductive” la regulile de origine specifice produsului. În plus, anexa II litera (a) prevede derogări de la normele specifice produselor pentru anumite produse.
Produsul trebuie, de asemenea, să îndeplinească toate celelalte cerințe aplicabile specificate în capitol (de exemplu, prelucrarea sau transformarea insuficientă, regula de nemodificare). Există, de asemenea, unele flexibilități suplimentare care vă ajută să respectați normele specifice produsului (de exemplu, toleranța sau cumulul).
Exemple de norme specifice produselor din acordurile comerciale ale UE
- Regula valorii adăugate – valoarea tuturor materialelor neoriginare utilizate nu poate depăși un anumit procent din prețul franco fabrică al produsului
- Modificarea clasificării tarifare – procesul de producție are ca rezultat o modificare a clasificării tarifare între materialele neoriginare și produsul final, de exemplu, producția de hârtie (Sistemul armonizat, capitolul 48) din pastă neoriginară (Sistemul armonizat, capitolul 47).
- Operațiuni specifice – este necesar un proces de producție specific, de exemplu filarea fibrelor pentru fire, astfel de norme fiind utilizate în principal în sectorul textilelor și al îmbrăcămintei, precum și în sectorul chimic
- O combinație a acestor norme diferite este posibilă cu respectarea diferitelor norme în mod alternativ sau în combinație
Sfaturi pentru a vă ajuta să respectați regulile specifice produsului
Acordul oferă o flexibilitate suplimentară, ajutându-vă să respectați normele specifice produselor, cum ar fi toleranța sau cumulul.
Toleranță
- în acordul de parteneriat economic UE-SADC, regula de toleranță permite producătorului să utilizeze materiale neoriginare care sunt interzise în mod normal de regula specifică produsului până la 15 % din prețul franco fabrică al produsului
- această toleranță nu poate fi utilizată pentru a depăși niciun prag de materiale neoriginare maxime exprimate în valoarea menționată în normele specifice produsului
- se aplică toleranțe specifice textilelor și articolelor de îmbrăcăminte clasificate la capitolele 50-63 din Sistemul armonizat, care sunt incluse în notele 5-6 din anexa 1 „Note introductive”
Cumulul
Acordul de parteneriat economic UE-SADC prevede:
- cumulul bilateral , care permite ca materialele originare dintr-un statparte la APE din SADC să fie considerate ca fiind originare din UE (și viceversa) atunci când sunt utilizate la fabricarea unui produs.
- cumulul complet, care permite ca prelucrarea sau transformarea efectuată asupra materialelor neoriginare în UE să fie luată în considerare într-un statparte la APE din SADC (și viceversa) atunci când se evaluează dacă se respectă norma specifică produsului.
- cumulul diagonal, care permite (i) ca materialele originare din orice statparte la APE din SADC, din celălalt stat parte la APE din Africa, zona Caraibilor și Pacific sau dintr-o țară sau teritoriu de peste mări al UE și (ii) ca operațiunile sau transformările efectuate în țările respective să fie considerate originare sau, respectiv, ca fiind efectuate într-un statparte la APE din SADC sau în UE atunci când sunt utilizate la fabricarea unui produs, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții, inclusiv a existenței unor acorduri de cooperare administrativă între cele două țări din care originea este cumulată. Prezentul cumul nu se aplică (i) materialelor de la pozițiile SA 1604-1605 originare din Pacific și (ii) materialelor originare din Africa de Sud care nu pot fi importate în UE fără taxe vamale și fără contingente.
- La 12 noiembrie 2018, Comisia Europeană a publicat lista materialelororiginare din Africa de Sud care nu pot fi importate în UE fără taxe vamale și fără contingente tarifare.
- Începând cu 1 octombrie 2018, exportatorii din UE pot aplica acest cumul diagonal cu alte state ACP APE și cu țările și teritoriile de peste mări ale UE(JO C 407. 12.11.2018, p. 8).
- Statele părți la APE din SADC nu au notificat UE că au încheiat încă acorduri de cooperare administrativă și, prin urmare, nu pot aplica încă acest cumul.
- cumulul în ceea ce privește materialele care fac obiectul regimuluide scutire de taxe vamale în temeiul clauzei națiunii celei mai favorizate în UE, care permite exportatorilor dintr-un stat parte la APE din SADC să contabilizeze materialele neoriginare care, la importul în UE, ar beneficia de un regim de scutire de taxe vamale și de contingente în temeiul tarifelor națiunii celei mai favorizate din UE, ca și cum ar fi originare din statul parte la APE din SADC respectiv, atunci când sunt încorporate într-un produs fabricat în statul respectiv, cu condiția să nu fie instituite taxe antidumping sau anticircumvenție împotriva acestui material din țara de origine
- cumulul în ceea ce privește materialele originare dinalte țări care beneficiază de acces preferențial fără taxe vamale și fără contingente tarifare în UE, care permite ca materialele originare din țările care beneficiază de acces fără taxe vamale și fără contingente tarifare în UE să fie considerate ca fiind originare dintr-un statparte la APE din SADC dacă sunt utilizate la fabricarea unui produs, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții. Acest cumul nu este aplicabil în prezent.
Derogări
La cererea unui statparte la APE din SADC, ar putea fi acordată o derogare specifică, în anumite condiții, pentru a permite aplicarea unor reguli de origine mai relaxate pentru anumite produse originare din anumite țări. În prezent, nu se aplică derogări specifice.
Alte cerințe
Produsul trebuie, de asemenea, să îndeplinească toate celelalte cerințe aplicabile specificate în protocol, cum ar fi prelucrarea sau transformarea insuficientă sau regula privind transportul direct:
Transportul printr-o țară terță: regula transportului direct
În Acordul de parteneriat economic UE-SADC, produsele originare trebuie să fie transportate din UE către un stat parte la APE din SADC (și viceversa) fără a fi prelucrate ulterior într-o țară terță.
Unele operațiuni pot fi efectuate într-o țară terță dacă produsele rămân sub supraveghere vamală, cum ar fi:
- adăugarea sau aplicarea de marcaje, etichete, sigilii sau orice alte documente pentru a asigura conformitatea cu cerințele interne specifice ale țării importatoare
- conservarea produselor în condiții bune
- depozitare
- divizarea loturilor
În cazul în care există îndoieli, autoritățile vamale pot solicita declarantului să furnizeze dovezi de conformitate, care pot fi furnizate prin orice mijloace, inclusiv documente contractuale de transport, cum ar fi conosamente sau dovezi faptice sau concrete bazate pe marcarea sau numerotarea coletelor sau orice dovezi legate de mărfurile în sine.
Inconvenientul taxei
Rambursarea taxelor plătite anterior pentru materialele neoriginare utilizate la fabricarea unui produs care este exportat în cadrul unui tarif preferențial este permisă în temeiul Acordului de parteneriat economic UE-SADC.
Procedurile de determinare a originii
Procedurile de origine legate de solicitarea unui tarif preferențial și de verificarea de către autoritățile vamale sunt prevăzute în titlul IV privind dovada de origine și în titlul V privind modalitățile de cooperare administrativă.
Cum se poate solicita un tarif preferențial?
Pentru a beneficia de tratament preferențial, trebuie să furnizați dovada originii
- Veți avea nevoie fie de
- dovada de origine rămâne valabilă timp de 10 luni de la data eliberării
- nu este necesară nicio dovadă a originii atunci când
- valoarea totală a produselor nu depășește 500 EUR în cazul coletelor mici sau
- 1 200 EUR în cazul produselor care fac parte din bagajul personal al călătorilor
Certificatul de circulație a mărfurilor EUR.1
- un model de certificat EUR.1 este inclus în anexa III și oferă instrucțiuni pentru completarea acestuia
- Certificatele de circulație a mărfurilor EUR.1 sunt eliberate de autoritățile vamale ale țării exportatoare
- exportatorul care solicită certificatul trebuie să fie pregătit să prezinte documente care să ateste caracterul originar al produselor în cauză;
Declarația de origine (declarația pe proprie răspundere a exportatorului)
Exportatorii pot declara pe propria răspundere că produsul lor este originar din UE sau dintr-un stat parte la APE din SADC prin furnizarea unei declarații de origine. Se poate face prin
- un exportator autorizat sau
- de către orice exportator, cu condiția ca valoarea totală a transportului să nu depășească 6 000 EUR
Exportatori autorizați
Autoritățile vamale ale țării exportatoare pot autoriza orice exportator care efectuează frecvent transporturi de produse în temeiul prezentului acord să întocmească declarații de origine, indiferent de valoarea produselor în cauză.
Un exportator care solicită o astfel de autorizație trebuie să furnizeze autorităților vamale toate garanțiile necesare pentru a verifica caracterul originar al produselor, precum și îndeplinirea celorlalte condiții prevăzute de prezentul protocol.
Autoritățile vamale pot retrage statutul de exportator autorizat în caz de abuz.
Ce ar trebui să conțină declarația de origine?
- pentru a face o declarație de origine, exportatorul trebuie să tipărească, să ștampileze sau să imprime următoarea declarație (în limba corespunzătoare) pe factură, pe bonul de livrare sau pe alt document comercial: „Exportatorul produselor care fac obiectul prezentului document (autorizația vamală nr. ... declară că, cu excepția cazului în care se indică altfel în mod clar, aceste produse sunt de origine preferențială.”
- textul declarației de origine poate fi redactat în oricare dintre limbile oficiale ale UE și poate fi găsit în anexa IV. Consultați autoritățile vamale din țara dumneavoastră pentru orice cerințe suplimentare pe care le-ar putea avea.
- trebuie să semnați de mână declarația de origine. Dacă sunteți exportator autorizat, sunteți scutit de această cerință cu condiția să transmiteți autorităților vamale din țara dumneavoastră un angajament scris prin care vă asumați întreaga responsabilitate pentru orice declarație care vă identifică.
Transmitere
- o declarație de origine poate fi făcută de exportator atunci când produsele la care se referă sunt exportate sau după export, cu condiția ca aceasta să fie prezentată în țara importatoare în termen de cel mult doi ani de la importul produselor la care se referă
- atunci când completați o declarație de origine, trebuie să fiți pregătit să prezentați documente care dovedesc caracterul originar al produselor dumneavoastră
Verificarea originii
Autoritățile vamale pot verifica dacă un produs importat este într-adevăr originar sau îndeplinește alte cerințe privind originea. Acordul de parteneriat economic UE-SADC se bazează pe următoarele principii:
- verificarea se bazează pe cooperarea administrativă dintre autoritățile vamale ale părții importatoare și cele ale părții exportatoare
- controalele privind originea produselor sunt efectuate de autoritățile vamale locale – vizitele părții importatoare la exportator nu sunt permise
Autoritățile părții exportatoare stabilesc originea și informează autoritățile părții importatoare cu privire la rezultate.
Cerințe referitoare la produse
Norme și cerințe tehnice
- Aflați mai multe despre cerințele tehnice, normele și procedurile pe care trebuie să le îndeplinească mărfurile pentru a fi importate în Uniunea Europeană
- căutați normele și reglementările specifice aplicabile produsului dumneavoastră și țării sale de origine în baza de date My Trade Assistant
Cerințe de sănătate și siguranță SPS
- Aflați mai multe despre standardele generale de sănătate, siguranță, sanitare și fitosanitare (SPS) pe care trebuie să le îndeplinească mărfurile pentru a fi importate în Uniunea Europeană
- căutați normele specifice în materie de sănătate, siguranță și SPS aplicabile produsului dumneavoastră și țării sale de origine în baza de date My Trade Assistant
Documente și proceduri de vămuire
Pentru o descriere a modului în care puteți dovedi originea produselor dumneavoastră pentru a solicita tarife preferențiale și a normelor referitoare la verificarea originii de către autoritățile vamale, vă rugăm să consultați secțiunea privind regulile de origine de mai sus.
Aflați mai multe despre alte documente și proceduri de vămuire necesare pentru importul în Uniunea Europeană.
Pentru informații privind procedurile vamale de import și export în general, vizitați site-ul web al DG Impozitare și Uniune Vamală .
Proprietatea intelectuală și indicațiile geografice
APE include un protocol bilateral între UE și Africa de Sud privind protecția indicațiilor geografice și comerțul cu vinuri și băuturi spirtoase.
- UE protejează peste 100 de denumiri din Africa de Sud, cum ar fi Rooibos, celebra infuzie din Africa de Sud și numeroase denumiri de vinuri, cum ar fi Stellenbosch și Paarl
- Africa de Sud protejează peste 250 de denumiri din UE răspândite pe categorii de produse alimentare, vinuri și băuturi spirtoase
Aceasta înseamnă, de exemplu, că un producător dintr-o altă țară decât Africa de Sud nu poate comercializa un ceai prelucrat dintr-o plantă de pe teritoriul său sub denumirea de Rooibos, care are o importanță simbolică. Același lucru este valabil și pentru denumirile tradiționale ale produselor din UE.
- să găsească informații specifice despre legislația UE privind proprietatea intelectuală și indicațiile geografice, precum și despre politica UE în domeniul DPI față de țările cel mai puțin dezvoltate și în curs de dezvoltare
Comerțul cu servicii
- găsiți informații specifice privind piața UE a serviciilor
- găsiți informații generale cu privire la normele, reglementările și facilitățile care reglementează comerțul cu servicii
Achiziții publice
- să găsească informații specifice privind piața UE a achizițiilor publice
- să găsească informații generale cu privire la legislația, normele și accesul la diferite piețe în domeniul achizițiilor publice
Investiții
- să găsiți informații specifice despre investițiile din străinătate în UE
- găsiți informații generale pentru a vă permite să investiți în străinătate
Alte domenii
Concurență
- UE a oprit subvențiile la export pentru toate produsele exportate către țările părți la APE din SADC
- UE a redus la minimum măsurile cu efecte de denaturare a producției și a comerțului
- în cazul în care industria locală este amenințată din cauza creșterii importurilor din Europa, APE permit declanșarea unor măsuri de protecție a sectoarelor industriale și a industriei incipiente
Soluționarea litigiilor
În temeiul APE cu SADC, litigiile sunt soluționate prin consultare sau mediere și, în cele din urmă, prin arbitraj. În urma unui proces de arbitraj, partea pârâtă ia toate măsurile necesare pentru a se conforma hotărârii. În caz de nerespectare, cealaltă parte are dreptul la despăgubiri sau este autorizată să ia toate măsurile corespunzătoare, cum ar fi creșterea taxelor.
Dezvoltare durabilă
APE cu SADC se bazează în mod explicit pe elementele „esențiale și fundamentale” prevăzute în Acordul de la Cotonou, și anume drepturile omului, principiile democratice, statul de drept și buna guvernanță. Prin urmare, acordul conține unele dintre cele mai puternice formulări privind drepturile și dezvoltarea durabilă disponibile în acordurile UE.
- „clauza de neexecutare” înseamnă că se pot lua „măsuri adecvate” (astfel cum se prevede în Acordul de la Cotonou) în cazul în care oricare dintre părți nu își îndeplinește obligațiile cu privire la elementele esențiale. Aceasta poate include suspendarea beneficiilor comerciale.
- instituțiile APE comune au sarcina de a monitoriza și evalua impactul punerii în aplicare a APE asupra dezvoltării durabile a părților. În conformitate cu Acordul de la Cotonou, există un rol clar pentru societatea civilă și membrii parlamentului.
Integrarea regională
APE cu SADC se referă atât la comerțul dintre țările părți la APE din SADC, cât și la comerțul cu UE.
- regulile de origine ale APE din SADC sprijină dezvoltarea de noi lanțuri valorice în regiune. Dispozițiile privind acumularea permit aplicarea unor tarife de reducere la frontiera UE pentru fructele recoltate într-o țară din regiune și apoi conservate și conservate în altă țară din regiune. Acest tip de reguli de origine flexibile aduce beneficii întreprinderilor din sectoarele agroalimentar, piscicol și industrial.
- APE cu SADC armonizează tarifele Uniunii vamale sud-africane impuse importurilor originare din UE și, prin urmare, îmbunătățește funcționarea uniunii vamale. În acest fel, APE cu SADC consolidează integrarea regională
- fiecare stat parte la APE din SADC a convenit ca orice avantaj pe care l-a acordat UE să fie extins și la celelalte state părți la APE din SADC
Consolidarea capacităților și asistență tehnică
UE oferă asistență tehnică sub formă de ajutor pentru comerț. Acest lucru ajută țările să își adapteze procedurile vamale și să reducă formalitățile administrative. Pentru dvs., acest lucru înseamnă mai puțină bătaie de cap atunci când aveți de-a face cu vama.
Linkuri și documente utile
- Asistentul meu comercial – consultați condițiile, normele și cerințele detaliate pentru produsul dumneavoastră
- A se vedea textul integral al APE UE-SADC
- Consolidarea capacităților pentru punerea în aplicare Anexa X
- Dispoziții privind cumulul după 2015 Anexa IX
- Aplicarea derogării Anexa VII
- Fișă de informații Anexa VI
- Declarații comune Andorra și San Marino Anexa XI
- Țări și teritorii de peste mări Anexa VIII
- Declarațiile furnizorului Anexa V