Impozite

Întreprinderea dumneavoastră vinde bunuri sau servicii? Această secțiune vă ajută să înțelegeți câteva dintre impozitele care pot fi aplicate.

Există două tipuri principale de impozitare pe care trebuie să le cunoașteți

  • Impozite directe — impozite pe venituri, pe venituri sau pe profit, de exemplu, impozitul pe profit
  • Impozite indirecte — impozite impuse de guverne furnizorilor, care sunt colectate ulterior de la client, de exemplu taxa pe valoarea adăugată (TVA)

Următoarea secțiune se referă exclusiv la impozitele indirecte, deoarece acesta este tipul celor care afectează în mod specific importatorii și exportatorii.

Impozitarea indirectă poate lua forme diferite. Printre acestea se numără impozitele pe vânzări, cum ar fi TVA, accizele și taxele percepute, printre altele. Această secțiune se axează pe TVA și pe accize, deoarece acestea sunt principalele pe care le veți găsi.

Taxa pe valoare adăugată (TVA)

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este un impozit pe consum ad valorem, aplicat pe produse și servicii, de fiecare dată când se adaugă valoare în cadrul lanțului de producție. Are patru caracteristici principale

  • este plasată în toate activitățile comerciale. Sunt incluse aici toate livrările de bunuri și prestările de servicii, indiferent de locul de origine
  • este percepută pentru fiecare tranzacție comercială și apare ca procent din prețul de vânzare
  • în mod normal, se percepe la locul de vânzare. Ca atare, exporturile sau produsele vândute pentru consum în străinătate nu sunt, de obicei, taxate cu TVA la locul de origine.
  • costul este suportat, în cele din urmă, de către consumator

Operațiuni taxabile

Principalele activități supuse TVA

  • livrarea de bunuri în scopuri comerciale
  • prestarea de servicii în scopuri comerciale
  • importuri

Plati TVA

TVA se colectează printr-un sistem specific.

  • anumite persoane sau organizații impozabile (cele care au fost înregistrate) percep TVA pentru vânzările lor (taxa aferentă ieșirilor) — ele recuperează TVA percepută pentru achizițiile lor utilizate în activitatea lor comercială (taxa aferentă intrărilor)
  • diferența dintre taxa aferentă ieșirilor și taxa aferentă intrărilor este TVA colectată în final
  • plățile TVA la import sunt ușor diferite. Acestea sunt, de obicei, tratate în același mod ca și taxele vamale
  • persoanele impozabile trebuie să completeze formularele, inclusiv valoarea mărfurilor, locul de origine, destinatarul, destinația, prețul, greutatea etc., înainte de calcularea TVA totale datorate

Accize

Accizele sunt accize aplicate bunurilor care dăunează sănătății consumatorilor sau poluează mediul

Legislația privind această chestiune poate fi clasificată în structura (baza de impozitare și evenimentul) și ratele accizelor

Accizele sunt plătibile numai după eliberarea pentru consum. producătorul nu este întotdeauna responsabil pentru plata accizelor.

Ratele accizelor variază de la o țară la alta. Pentru a afla mai multe informații despre accizele aplicabile produsului dumneavoastră, vă rugăm să consultați ghidul practic pentru a face afaceri în Europa.

Suma totală impozabilă

Baza de impozitare este suma totală plătită efectiv sau care trebuie plătită de cumpărător, de client sau de o terță parte. În total, baza de impozitare este prețul facturat.Aceasta include

  • impozite, drepturi, prelevări și taxe (cu excepția TVA)
  • cheltuieli accesorii, cum ar fi comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport și asigurare percepute de furnizor cumpărătorului sau clientului

La importul de mărfuri, suma impozabilă include, de asemenea, cheltuielile ocazionale efectuate în cursul călătoriei până la destinația finală.

 

Suma impozabilă

=

Valoare în vamă

+

Taxe vamale și orice alte taxe datorate

+

Costuri suplimentare până la locul de destinație

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante