Clasificarea computerelor și a programelor informatice

Acest ghid vă va ajuta să clasificați corect calculatoarele și programele informatice în sensul tarifului.

Computerele, părțile de computere și programele de calculator cuprinse în capitolele 84 și 85 din Clasificarea europeană a mărfurilor (NC) pot fi clasificate în conformitate cu

  • funcția lor
  • proiectarea, construcția și performanța acestora
  • dacă au avut mai multe funcții, inclusiv funcții care nu au legătură cu computerele
  • dacă fac parte dintr-un sistem complet sau dintr-o unitate individuală separată

Calculatoare complete

Articolele clasificate la poziția 8471 ca „mașini automate de prelucrare a datelor” – calculatoare – sunt mașini care trebuie să poată efectua toate operațiunile următoare

  • stocarea programelor de prelucrare care funcționează pe baza acestora și cel puțin datele necesare pentru desfășurarea unui program
  • să fie programate în mod liber în conformitate cu cerințele utilizatorului
  • efectuarea calculelor aritmetice specificate de utilizator
  • executarea, fără intervenție umană, a unui program de prelucrare pentru care trebuie să își modifice executarea prin luarea unor decizii logice pe tot parcursul procesului

Nota 5a de la capitolul 84 definește termenul „mașină automată de prelucrare a datelor” în sensul poziției 8471. În esență, produsele clasificate drept calculatoare trebuie să poată utiliza programe de operare standard și să îndeplinească funcții precum procesarea de text și aplicațiile de foi de calcul. Acestea trebuie să conțină o unitate de hard disk.

Un calculator poate lua forma unui sistem alcătuit din mai multe unități separate – de exemplu, o tastatură, un monitor, o unitate de bază etc. Cu unele excepții, o unitate este considerată ca făcând parte dintr-un sistem informatic dacă îndeplinește toate condițiile următoare:

  • este de tipul celor utilizate exclusiv sau în principal într-un sistem informatic
  • poate fi conectat la unitatea centrală de procesare (CPU) fie direct, fie prin intermediul uneia sau mai multor unități
  • poate accepta sau furniza date într-o formă utilizabilă de sistem, cum ar fi coduri sau semnale

Tastaturile, dispozitivele de intrare în coordonate X-Y, cum ar fi joystick-urile și mouse-urile, precum și unitățile de memorie pe discuri trebuie să îndeplinească numai ultimele două condiții.

Sisteme de birou și de turnuri

Sistemele standard de birou și turnuri trebuie să aibă cel puțin

  • CPU – unitatea de bază sau „caseta sistemului”
  • unitate de intrare – de exemplu, tastatură
  • unitate de ieșire – de exemplu, un monitor

Acestea pot include și alte unități, cum ar fi imprimantele și scanerele. Încorporate în „suplimente”, cum ar fi cardurile de rețea și cardurile de televiziune, sunt, de asemenea, considerate ca făcând parte din sistem. Sistemele computerizate de birou și turnuri se clasifică la subpoziția 8471 49 00 00.

Servere

Serverele de fișiere de rețea care au atât o tastatură, cât și un monitor sunt clasificate, la fel ca sistemele computerizate de birou, la subpoziția 8471 49 00 00.

Serverele de fișiere de rețea care nu au atât tastatură, cât și monitor sunt clasificate ca unități separate individuale. Unitatea de bază însăși este clasificată la subpoziția 8471 50 00 90. Dacă este prezent un monitor (doar D-sub 15 pin – nu video), atunci acesta ar fi clasificat separat la subpoziția 8528 52 10 00, în timp ce o tastatură ar fi clasificată separat la subpoziția 8471 60 60 90.

Serverele de imprimantă și sistemele firewall nu sunt tratate ca servere informatice, ci ca aparate de comunicații de date. Se clasifică la subpoziția 8517 62 00 00.

Calculatoare portabile de mici dimensiuni

Printre acestea se numără laptopurile și laptopurile și asistenții digitali personali cu capacități similare laptopurilor. Pentru a fi clasificate la subpoziția 8471 30 00 00, acestea trebuie să cântărească mai puțin de 10 kg și să aibă cel puțin

  • CPU
  • tastatură
  • afișare
  • mijloace de încărcare a programelor

Pentru a clasifica corect un calculator portabil, vă rugăm să consultați, de asemenea, următoarele descrieri ale articolelor.

Portabile pentru paleți

Aceștia sunt organizatori în format electronic care nu au, de obicei, o tastatură completă. Acestea au, în general, funcții predefinite, cum ar fi un jurnal și o carte de adrese. Se clasifică la subpoziția 8543 70 90 99.

Alte calculatoare portabile

Computerele portabile care nu îndeplinesc cerințele de mai sus pot include ecranul tactil, computerele tactile și cele industriale. Nu există greutate maximă, dar acestea trebuie să includă cel puțin următoarele elemente în aceeași carcasă

  • CPU
  • unitatea de intrare
  • unitate de producție

De obicei, un ecran tactil este considerat atât ca o unitate de intrare, cât și ca o unitate de ieșire.

Aceste tipuri de calculatoare portabile se clasifică la subpoziția 8471 41 00 00.

Unități de calcul separate – monitoare, ecrane și proiectoare

Dispozitivele de ieșire, cum ar fi monitoarele, ecranele și proiectoarele de calculator, sunt clasificate ca unități separate dacă nu fac parte dintr-un sistem complet, cum ar fi un computer de birou. Codul subpoziției la care sunt clasificate depinde în principal de

  • tipul lor – de exemplu tub catodic (CRT) sau ecran cu cristale lichide (LCD)
  • scopul lor – numai pentru ieșirile computerelor sau pentru dublă utilizare

Vă atragem atenția asupra faptului că, atunci când monitoarele de calculator și proiectoarele sunt unități separate, acestea nu sunt niciodată clasificate la poziția 471.

Monitoare cu plasmă, LCD și alte dispozitive de afișare cu ecran plat

Este necesar să se decidă dacă un monitor LCD care nu este combinat cu niciun alt aparat este clasificat la subpoziția 8528 52 sau ca monitor „alt” la subpoziția 8528 59 00.

Subpoziția 8528 52 cuprinde: monitoare capabile să se conecteze direct la o mașină automată de prelucrare a datelor de la poziția 8471 și concepute pentru a fi utilizate cu aceasta, care nu sunt monitoare CRT.

Subpoziția 8528 59 00 cuprinde alte monitoare decât cele menționate mai sus.

Pentru a decide care subpoziție se aplică, este necesară o evaluare globală a funcțiilor îndeplinite de monitor, precum și a gradului lor de performanță. Această evaluare poate lua în considerare caracteristici precum raportul de aspect, rezoluția, dimensiunea ecranului etc.

Următoarele regulamente de punere în aplicare ale Comisiei au clasificat diferite monitoare la cele două subpoziții 8528 52 și 8528 59

Monitoarele care nu sunt capabile să recepționeze un semnal direct de la un calculator sau care nu pot primi deloc un semnal de la un calculator se clasifică la subpoziția 8528 59 00.

Regulamentul de punere în aplicare 459/2014 al Comisiei clasifică diferite produse ca monitoare la subpoziția 8528 59 00. Produsele care includ o interfață USB concepută exclusiv pentru transferul de fișiere media sau pentru reproducerea audio sau video de pe un stick de memorie USB etc. vor fi clasificate la subpoziția 8528 59 00. A se vedea aceste produse în anexele I, II și IV la regulament.

Monitoarele cu LCD sau cu diode electroluminiscente (LED) care includ un tuner de televiziune se clasifică la subpozițiile 8528 72 40 00, respectiv 8528 72 80 00, ca aparate receptoare de televiziune.

Monitoarele cu tub catodic (CRT) se clasifică la subpozițiile 8528 42 00 00 sau 8528 49 00.

Proiectoare

Cele care se pot conecta direct la o mașină automată de prelucrare a datelor de la poziția 8471 și care sunt concepute pentru a fi utilizate cu aceasta sunt clasificate la subpoziția 8528 62 00 00.

Proiectoarele cu dublă utilizare pot afișa semnale de la un calculator, precum și de la alte dispozitive, cum ar fi:

  • aparate de înregistrare video și DVD
  • tunere TV
  • camere video de fotografiat

Aceste tipuri de proiectoare cu dublă utilizare sunt adesea cunoscute sub denumirea de proiectoare video. Proiectoarele cu ecran plat care utilizează tehnologii precum LCD și procesarea digitală a luminii (DLP) și alte tipuri de proiectoare, cum ar fi CRT, se clasifică la subpoziția 8528 69.

  • aparate monocrome – 8528 69 20 00
  • altele – 8528 69 80

Perete video LED

Acestea sunt panouri de ecran pentru module concepute pentru vizualizarea în aer liber, cum ar fi pe stadioane sportive, locuri de divertisment etc. Unitățile cuprind mai multe module alcătuite din plăci, fiecare placă conține LED roșu, verde și albastru, panoul este prezentat cu un procesor video și un procesor de semnale care permit afișarea imaginilor și a materialelor video. Acestea sunt clasificate la subpoziția 8528 52 99 00. Cu toate acestea, plăcile LED, indiferent dacă sunt sau nu conectate în plăci fără procesor video și, prin urmare, nu pot afișa o sursă video direct pe ecran, se clasifică la subpoziția 8529 90 92 99.

Regulamentele de punere în aplicare 2015/712 și 875/2014 ale Comisiei au clasificat un perete video LED la subpoziția 8528 59 39 (în prezent 8528 52 99) și o placă LED la subpoziția 8529 90 92.

Perete video LCD

Aceste module LCD sunt destinate configurării mai multor ecrane, de exemplu, 5x5, sunt concepute pentru vizualizarea în interior, cum ar fi prezentarea video, informarea publicului, publicitatea prin imagini fixe sau în mișcare etc. Calculul integrat este conceput pentru prelucrarea video și controlul rețelei. Modulele LCD se clasifică la subpoziția 8528 52 91 00.

Regulamentul de punere în aplicare 877/2014 al Comisiei a clasificat un zid video LCD la subpoziția 8528 59 31 (în prezent 8528 52 91).

Alte tipuri de ecran

Plăcile albe electronice se clasifică la subpoziția 8471 60 70 00.

Ecranele de proiecție neelectrice se clasifică la capitolul 90 la subpoziția 9010 60 00 00.

Imprimante și scanere de calculatoare

Imprimantele și scanerele informatice sunt clasificate ca unități separate dacă nu fac parte dintr-un sistem informatic complet. Vă atragem atenția asupra faptului că, atunci când imprimantele – inclusiv mașinile multifuncționale – sunt unități separate, ele nu sunt niciodată clasificate la poziția 8471.

Imprimante informatice

Toate tipurile de imprimante – laser, jet de cerneală, transfer termic, panglică etc. – se clasifică la subpoziția 8443 32 10 90 atât timp cât sunt destinate ca dispozitive de ieșire pentru computere. Alte tipuri de imprimante se clasifică la subpoziția 8443 39 00 00.

Scanere

Scanerele cu pat plat și cu filtre se clasifică la subpoziția 8471 60 70 00.

Imprimante și scanere combinate

Mașinile multifuncționale care combină o imprimantă laser, un scaner, un fotocopiator și uneori un fax se clasifică la subpozițiile 8443 31, 8443 32 sau 8443 39.

Cartușe de cerneală

Cartușele de cerneală cu cap de imprimare se clasifică la subpoziția 8443 99 10 90.

Cartușele de cerneală fără cap de imprimare se clasifică la capitolul 39 la subpoziția 3923 30 10 00 dacă sunt goale și la capitolul 32 la subpoziția 3215 90 70 90, dacă au fost reumplute. Cartușele prevăzute cu un „cip” pentru măsurarea nivelului de cerneală se clasifică, de asemenea, la subpoziția 3215 90 70 90.

Tastaturi pentru computere, mouse și alte dispozitive de calcul

Dispozitivele de intrare ale calculatorului, cum ar fi tastaturile, sunt clasificate ca unități separate dacă nu fac parte dintr-un sistem informatic complet.

Tastaturi pentru computer

Tastaturile de calculator se clasifică la subpoziția 8471 60 60 00.

Dispozitive de intrare în coordonate X-Y

Unitățile de intrare, cum ar fi dispozitivele pentru șoareci, balustradele, tabletele grafice și stilourile luminoase, se clasifică la subpoziția 8471 60 70 00. La această subpoziție se clasifică atât dispozitivele cu cordă standard, cât și unitățile fără fir.

Plăcile albe electronice sunt, de asemenea, dispozitive de intrare și sunt clasificate la subpoziția 8471 60 70 00.

Centre de computere, adaptoare și alte unități de rețea

Unitățile de rețea includ mașinile pentru recepționarea, conversia, transmiterea și regenerarea vocii, a imaginilor sau a altor date. Acestea includ diferite tipuri de aparate de comutare și rutare. Vă atragem atenția asupra faptului că, atunci când aparatele de rețea sunt unități separate, acestea nu sunt niciodată clasificate la poziția 8471.

Toate articolele următoare se clasifică la subpoziția 8517 62 00 00

  • modemuri, inclusiv modemuri externe și adaptoare ale rețelei digitale integrate (ISDN)
  • unități ale rețelei locale externe (LAN), inclusiv adaptoare, poduri și noduri
  • unități de rețea de arie largă (WAN), inclusiv gateway-uri și cartele ISDN
  • cartele de rețea pentru ethernet, inel token și alte tehnologii de rețea

Unitățile de acces fix fără fir (Wi-Fi) se clasifică, de asemenea, la această subpoziție. Acestea sunt unități emițătoare/receptoare care permit accesul fără fir la rețelele fixe. Acestea pot lua forma unor plăci de circuite imprimate sau a unor unități complete într-o carcasă.

Module ale Sistemului global de comunicații mobile fără fir (GSM) și ale serviciului general de radiocomunicații în ambalaje (GPRS)

Acestea sunt unități emițătoare/receptoare care permit accesul fără fir de la distanță la echipamentele de asistență digitală personală (PDA) prin intermediul rețelelor de telefonie mobilă celulară. Ele se clasifică, de asemenea, la subpoziția 8517 62 00 00.

Cabluri prevăzute cu conectori

Cablurile coaxiale prevăzute cu conectori se clasifică la subpoziția 8544 20 00 00.

Cablurile utilizate pentru conectarea modemurilor la prizele de telefon se clasifică la subpoziția 8544 42 10 00.

Cablurile de date și cablurile electrice utilizate pentru tensiuni de maximum 1,000 de volți se clasifică la subpoziția 8544 42 90 00.

Aparate computerizate pentru sunet, imagini și grafice

Camerele web și alte camere digitale care nu înregistrează, nu salvează sau nu stochează imagini sunt clasificate ca camere de televiziune la subpoziția 8525 80 19 90. Acestea sunt concepute pentru a forma imagini pentru a fi transmise mai departe, prin fir sau radio, către alte aparate.

Alte aparate fotografice digitale

Acestea sunt camere care înregistrează sau salvează imagini pe un card de memorie sau pe un modul, disc, bandă sau alt dispozitiv de stocare.

Aparatele fotografice digitale pentru imagini statice cu capabilitate de captare video se clasifică la subpoziția 8525 80 91 sau la subpoziția 8525 80 99 în cazul în care îndeplinesc următoarele criterii:

  • sunt capabile, utilizând capacitatea maximă de stocare, să înregistreze la o calitate mai mare sau egală cu 800 x 600 pixeli la 23 cadre pe secundă, cel puțin 30 de minute într-o singură secvență video
  • unele camere pot înregistra în permanență videoclipuri mai mult de 30 minute, dar imaginile captate sunt înregistrate în fișiere separate care durează mai puțin de 30 minute – cu excepția cazului în care camera este oprită automat după 30 minute, captarea imaginilor în fișiere separate care durează mai puțin de 30 minute nu influențează durata capacității de înregistrare video continuă a camerei.

Camerele video – camere video digitale – se clasifică la subpoziția 8525 80 99 00 dacă fișierele pot fi transferate către aparat de la o mașină automată de prelucrare a datelor sau de la un alt dispozitiv extern prin interfața USB sau DV-in.

Vă atragem atenția asupra faptului că, atunci când camerele video pe internet, camerele digitale și camerele video digitale sunt unități separate, acestea nu sunt niciodată clasificate la poziția 8471.

Există mai multe regulamente de punere în aplicare ale Comisiei privind camerele

CJUE a emis, de asemenea, o hotărâre în cauza C-178/14 Vario Tek GmbH/Hauptzollamt Dusseldorf privind clasificarea camerelor video fără funcție de zoom.

Vorbitorii

Vorbitorii pot fi unități pasive sau active. Unitățile active includ un amplificator în carcasă sau în dulap. Codul subpoziției la care sunt clasificate difuzoarele depinde de numărul de „unități de comandă” – conuri sau panglici ale difuzoarelor reale – din fiecare dulap.

Vorbitorii cu un singur dispozitiv de comandă în fiecare cabinet se clasifică la subpoziția 8518 21 00 00.

Vorbitorii cu mai mult de un dispozitiv de comandă în fiecare cabinet se clasifică la subpoziția 8518 22 00 90.

Rețineți că, atunci când difuzoarele – și microfoanele – sunt unități separate, acestea nu sunt niciodată clasificate la poziția 8471.

Jucători MP3

Playerele MP3 sunt clasificate ca aparate de înregistrare sau de reproducere a sunetului. Codul de subpoziție la care sunt clasificate depinde de aspectul dacă au primit sau nu un dispozitiv radio sau video încorporat.

Playerele MP3 fără radio se clasifică la subpoziția 8519 81 95 90. Cele cu un radio încorporat se clasifică la subpoziția 8527 13 99 00. În cazul în care pot înregistra sau juca videoclipuri, ele „se clasifică la subpoziția 8521 90 00 90, indiferent dacă au primit sau nu un radio.

Plăci grafice

Acestea pot fi adaptoare grafice 2D de bază, dispozitive 2D/3D sau acceleratoare grafice 3D care funcționează prin intermediul unei plăci grafice existente sau printr-o placă de captare sau editare. Se clasifică la subpoziția 8471 80 00 00.

Cartonașe sonore

Cărțile de sunet ca atare se clasifică la subpoziția 8471 80 00 00.

Cartele tunere de televiziune

Ansamblurile de carduri de tuner PCI pentru televizoare se clasifică la subpoziția 8528 71 11 00. Produsele conținute într-o carcasă se consideră că și-au pierdut caracterul de subansambluri electronice și se clasifică la subpoziția 8528 71 19 00.

Alte unități de calcul separate

Diverse alte unități informatice sunt clasificate ca unități separate dacă nu fac parte dintr-un sistem informatic complet.

Unități de bază

Unitățile de bază sau „casetele de sistem” ar trebui să conțină cel puțin o unitate centrală de procesare (CPU) și o memorie principală. Se clasifică la subpoziția 8471 50 00 00.

Unități externe

Unitățile centrale de stocare, cum ar fi sistemele Redundant Array of Independent Disks (RAID) pentru rețele, pot fi discuri magnetice, benzi sau unități optice. Se clasifică la subpoziția 8471 70 20 00.

Regulatoarele de raid fără unități se clasifică la subpoziția 8471 70 98 00.

Unitățile externe destinate utilizării cu un singur calculator sunt clasificate în funcție de tipul de motor, după cum urmează:

  • unitățile optice, cum ar fi unitățile CD, DVD și MO (magneto-optice), se clasifică la subpoziția 8471 70 30 00, indiferent dacă sunt numai pentru citire sau citire și scriere (discuri CD pot extrage semnale de pe CD-Rom-uri, CD-uri audio și CD-uri foto și includ un sac pentru căști, o comandă de volum sau un buton de pornire/oprire)
  • unitățile de hard disk, inclusiv unitățile de disc detașabile și microunitățile, se clasifică la subpoziția 8471 70 50 00.
  • unitățile de făină, inclusiv super-făina, se clasifică la subpoziția 8471 70 70 00.
  • unitățile de bandă se clasifică la subpoziția 8471 70 80 00.
  • penele – dispozitive portabile de memorie USB – se clasifică la subpoziția 8523 5110 00

Duplicatoare CD și DVD

Mașinile de sine stătătoare pentru copierea în vrac a discurilor CD sau DVD se clasifică la subpoziția 8521 90 00 90.

Cititoare de carduri

Următoarele tipuri de cititoare de carduri se clasifică la subpoziția 8471 90 00 00

  • cititoare de carduri magnetice
  • cititoare de carduri inteligente [un card inteligent este un card care a integrat în acesta unul sau mai multe circuite integrate electronice – un microprocesor, o memorie cu acces aleatoriu (RAM) sau o memorie numai pentru citire (ROM) – sub formă de „cipuri” care pot conține contacte, o bandă magnetică sau o antenă integrată, dar care nu includ niciun alt element de circuit activ sau pasiv]
  • cititoare de carduri de memorie – inclusiv Compact Flash, Smart Media, Secure Digital (SD), Multimedia Card (MMC), Memory Stick, XD Picture Card și PC Card

Module pentru sistemul de poziționare globală (GPS)

Aceste unități asigură o funcție de determinare a poziției unor dispozitive precum asistenții digitali personali (PDA) și laptopurile prin intermediul unei conexiuni prin cablu sau fără fir. Se clasifică la subpoziția 8526 91 20 20, în cazul în care se prezintă sub formă de asamblare, sau la subpoziția 8526 91 20 90.

Hub-uri USB externe

Acestea se clasifică la subpoziția 8517 62 00.

Clești

Ongelele sunt dispozitive de interfață USB care oferă un mijloc de comunicare (Bluetooth sau WI-FI) cu un calculator. Bureții se clasifică la subpoziția 8517 62 00 00.

Dispozitivele de criptare hardware conectate la un calculator prin intermediul interfeței USB pentru dezactivarea software-ului sau pentru protecția datelor din calculator se clasifică la subpoziția 8471 80 00 00.

Dispozitive de securitate de criptare

Acestea sunt generatoare de coduri de acces care le permit utilizatorilor să se conecteze la o rețea de la distanță. Acestea nu pot fi conectate direct la un calculator. Dispozitivele de securitate de criptare se clasifică la subpoziția 8543 70 90 99.

Modernizări interne și piese

Multe părți și accesorii pentru computere sunt clasificate la poziția 8473. Cu toate acestea, unele articole sunt tratate ca unități complete, nu părți, și sunt clasificate la alte poziții.

Părți

Următoarele articole sunt clasificate ca părți și nu ca unități complete la poziția 8473.

Unitățile centrale de procesare (CPU) sunt alcătuite din două sau mai multe circuite integrate electronice. Acestea pot fi ambalate cu anumite alte componente, de obicei un disipator termic și uneori un ventilator de răcire. Printre exemple se numără persoanele împuternicite de operatori. Se clasifică la subpoziția 8473 30 20 00.

Absorbanții de căldură CPU ca atare se clasifică la subpoziția 8473 30 80 00.

Tablele de bază care nu sunt complet populate cu CPU și memorie cu acces aleatoriu (RAM) sunt tratate ca părți electronice și sunt clasificate la subpoziția 8473 30 20 00.

Carcasele computerelor – cu sau fără sursă de alimentare – se clasifică la subpoziția 8473 30 80 00.

Unitățile nude constau, de obicei, dintr-o carcasă pentru calculator, o placă de bază și o sursă de alimentare cu energie. Se clasifică la subpoziția 8473 30 80 00.

Modulele de memorie concepute pentru a fi utilizate numai sau în principal cu computere și unități informatice clasificate la poziția 8471 se clasifică la poziția 8473. Modulele de memorie destinate exclusiv sau în principal aparatelor clasificate la o poziție diferită sunt clasificate ca parte a aparatului. Modulele de memorie concepute pentru a fi utilizate cu o serie de aparate se clasifică la poziția 8548.

Memoria dinamică standard cu acces aleatoriu (DRAM) și modulele de tehnologie cu semiconductori cu oxid metalic (MOS), cum ar fi modulul de memorie mono in line (SIMM) și modulul de memorie duală in line (DIMM), se clasifică la subpoziția 8473 30 20 00.

Alte module de memorie standard, inclusiv tipurile nevolatile, cum ar fi modulele cu memorie statică cu acces aleatoriu (SRAM), se clasifică la subpoziția 8473 30 20 00.

Unități complete

Următoarele articole sunt clasificate ca unități complete și nu ca părți la diferite coduri de poziții.

Unitățile de alimentare cu energie electrică (PSU) special construite și adecvate pentru a fi utilizate cu computere, cum ar fi sistemele de bază sau imprimantele, se clasifică la subpoziția 8504 40 30 90.

Ventilatoarele CPU combinate și unitățile de disipator termic pentru computerele personale se clasifică la subpoziția 8414 59 20 90.

Plăcile de bază care sunt complete cu CPU și RAM sunt tratate ca o unitate de bază completă și sunt clasificate la subpoziția 8471 50 00 90.

Unitățile interne sunt clasificate în funcție de tipul de comandă, după cum urmează:

  • unitățile optice, precum CD, DVD și MO, se clasifică la subpoziția 8471 70 30 00, indiferent dacă sunt numai pentru citire sau citire și scriere.
  • unitățile de hard disk, inclusiv unitățile de disc detașabile, se clasifică la subpoziția 8471 70 50 00.
  • cititoarele de carduri pentru suporturi semiconductoare se clasifică la subpoziția 8471 70 98 00
  • unitățile de făină, inclusiv super-făina, se clasifică la subpoziția 8471 70 70 00.
  • unitățile de bandă se clasifică la subpoziția 8471 70 80 00.

Alte carduri de extensie sunt, de asemenea, clasificate mai degrabă ca unități complete decât ca părți componente. Următoarele plăci de extensie se clasifică la subpoziția 8471 80 00 00:

  • cartele de intrare/ieșire (I/O)
  • cardurile portuare seriale și paralele
  • Carduri USB și adaptoare
  • Cartele de controlor SCSI (micul sistem informatic) și IDE (Integrated Drive Electronics)

Diverse alte tipuri de plăci de extensie pentru calculator sunt, de asemenea, clasificate la această subpoziție.

Modulele de memorie concepute pentru a fi utilizate la alte aparate decât computerele și unitățile informatice clasificate la poziția 8471 se clasifică la subpoziția 8548 90.

Mașini cu funcție specifică care nu sunt calculatoare

O „parte a calculatorului” este o componentă integrantă a unui calculator. Diferite părți ale calculatorului sunt clasificate ca unități separate dacă nu fac parte dintr-un sistem informatic complet.

Un „accesoriu informatic” oferă unui computer o funcție suplimentară, dar nu este o componentă integrantă. Este o piesă sau un dispozitiv interschimbabil care este conceput pentru a adapta o mașină la

  • efectuează o anumită operațiune
  • prestează un anumit serviciu
  • să își extindă gama de operațiuni

Componente pentru calculatoare

Nota 2 la secțiunea XVI stabilește temeiul juridic pentru clasificarea părților (informatice).

Multe părți integrate ale calculatorului sunt clasificate la poziția 8473.

O parte care face parte integrantă dintr-un calculator, dar care este încadrată în mod specific la o poziție din capitolul 84 sau capitolul 85, este clasificată la această poziție. De exemplu, deoarece cablul coaxial este clasificat în mod specific la poziția 8544, el este clasificat la această poziție, iar nu ca parte a calculatorului, la poziția 8473. Cu toate acestea, există anumite poziții cărora nu li se aplică această regulă, deoarece sunt desemnate poziții ale părților. Sunt enumerate în nota 2a la secțiunea XVI și sunt

  • 8409
  • 8431
  • 8448
  • 8466
  • 8473
  • 8487
  • 8503
  • 8522
  • 8529
  • 8538
  • 8548

Unele părți pot fi recunoscute ca fiind destinate exclusiv sau în principal unei mașini de un anumit tip sau mai multor mașini clasificate la aceeași poziție, dar care nu sunt clasificate în mod specific la o poziție din capitolul 84 sau capitolul 85. Acestea sunt clasificate fie la una dintre pozițiile enumerate mai sus, fie la aceeași poziție ca mașina sau mașinile pentru care sunt adecvate.

Părțile care pot fi recunoscute ca fiind destinate exclusiv sau în principal mărfurilor clasificate la poziția 8517 și la pozițiile 8525-8528 se clasifică întotdeauna la poziția 8517. Această regulă este prevăzută în nota 2b la secțiunea XVI.

Orice alte părți care pot fi utilizate cu mai multe mașini clasificate la diferite poziții se clasifică, după caz, la una din următoarele poziții:

  • 8409
  • 8431
  • 8448
  • 8466
  • 8473
  • 8503
  • 8522
  • 8529
  • 8538

În cazul în care niciunul dintre codurile pozițiilor de mai sus nu este adecvat, acestea se clasifică la poziția 8487 sau 8548. Această regulă este prevăzută în nota 2c la secțiunea XVI.

Accesorii pentru computere

Multe accesorii pentru calculatoare sunt clasificate la poziția 8473, care se referă în mod specific la părți și accesorii pentru mașini care includ computere. Numai câteva poziții din capitolul 84 și capitolul 85 se referă la accesoriile pentru computere. În cazul în care articolul sau articolele cărora le sunt destinate accesoriile sunt clasificate la o poziție care nu cuprinde accesoriile, atunci accesoriile în sine sunt clasificate în altă parte a tarifului, în funcție de funcția sau materialul lor constitutiv.

Software

Clasificarea software-ului depinde de suportul pe care a fost înregistrat și de natura software-ului. Mass-media include:

  • CD, DVD, Laserdisc, Minidisc și alte discuri citite cu laser. Chiar dacă există diferențe în ceea ce privește procesele de fabricație și înregistrare sau scriere, toate acestea sunt concepute pentru a fi citite de un tip de sistem laser odată înregistrat.
  • discuri de făină
  • benzi magnetice
  • cartele cu bandă magnetică
  • carduri de memorie
  • cartușe pentru console de jocuri video

În scopul clasificării tarifare, categoriile de software includ:

  • programe și date
  • înregistrări sonore
  • jocuri pe calculator
  • filme, imagini și fișiere de imagini
  • jocuri pentru console de jocuri video

Programe și date

Printre acestea se numără programele de prelucrare a textelor, foile de calcul, programele de editare a calculatoarelor de birou, programele de pictură sau de desen, planificatoarele de rute, enciclopediile, anuarele de afaceri sau telefonice, cataloagele, șoferii de dispozitive, discurile de boot-discuri de sistem și dischetele de rezervă. Programele și datele sunt clasificate în funcție de suporturile pe care sunt înregistrate. Dacă sunt înregistrate la data de

  • Discuri CD, Laserdisc, Minidisc sau alte discuri citite cu laser, apoi sunt clasificate la subpoziția 8523 49 20 00
  • DVD, apoi sunt clasificate la subpoziția 8523 49 10 00
  • bandă magnetică și disc de făină, apoi sunt clasificate la subpoziția 8523 29 19 00

Înregistrări sonore

Printre acestea se numără discuri muzicale, cursuri de limbă, înregistrări ale florei și faunei sălbatice, antrenarea biturilor sonore ale entuziașilor, discutarea cărților și așa mai departe. Înregistrările sonore sunt clasificate în funcție de suporturile pe care sunt înregistrate. Dacă sunt înregistrate la data de

  • Minidiscul este apoi clasificat la subpoziția 8523 29 19 00
  • orice alt disc citit cu laser – de exemplu CD, SACD sau DVD – este clasificat la subpozițiile 8523 49 10 sau 8523 49 20 00

Jocuri pe calculator

Printre acestea se numără simulatoarele de zbor, „shoot’em up”, jocurile sportive, jocurile de curse auto, jocurile strategice etc., destinate utilizării exclusiv pe o mașină automată de prelucrare a datelor (calculator). Jocurile pe calculator sunt clasificate în funcție de suporturile pe care sunt înregistrate. Dacă sunt înregistrate la data de

  • Discuri CD, Laserdisc, Minidisc sau alte discuri citite cu laser, apoi sunt clasificate la subpoziția 8523 49 20 00
  • disc de făină, apoi se clasifică la subpoziția 8523 29 19 00

Filme, imagini și fișiere de imagini

Printre acestea se numără filme, materiale video, CD-uri foto, colecții de artă video, colecții foto și discuri de karaoke. Filmele, fotografiile și fișierele de imagini sunt clasificate în funcție de suporturile pe care sunt înregistrate. Dacă sunt înregistrate la data de

  • DVD-urile sunt apoi clasificate la subpoziția 8523 49 10 00
  • orice alt disc citit cu laser, după care sunt clasificate la subpoziția 8523 49 20 00
  • disc de făină, apoi se clasifică la subpoziția 8523 29 19 00

Jocuri pentru console de jocuri video

Acestea sunt clasificate în funcție de suporturile pe care sunt înregistrate. Dacă sunt înregistrate la data de

  • DVD, apoi sunt clasificate la subpoziția 8523 49 10 00
  • orice alt disc citit cu laser, apoi este clasificat la subpoziția 8523 49 20 00
  • cartușe, apoi sunt clasificate împreună cu consolele de jocuri la capitolul 95 la subpoziția 9504 50 00

Software pentru cardurile de memorie și cardurile magnetice

Software-ul înregistrat pe un card de memorie – de exemplu Compact Flash, Smart Media, Secure Digital (SD), Multimedia Card (MMC), Memory Stick, XD Picture Card, PC Card sau PCMCIA Card – se clasifică la subpoziția 8523 51 90 00.

Programele de calculator care sunt înregistrate pe o cartelă magnetică cu bandă se clasifică la subpoziția 8523 21 00 00.

Media necompletată

Media necompletată include

  • CD, DVD, Minidisc și alte discuri citite cu laser
  • carduri de memorie flash
  • benzi magnetice și discuri magnetice
  • hard discuri detașabile
  • microunități
  • discuri de făină, module cookie pentru discuri de făină și discuri super de făină

CD, DVD, Minidisc și alte discuri citite cu laser

Discurile necompletate (neînregistrate) se clasifică la subpoziția 8523 41. În funcție de capacitatea discurilor, acestea sunt clasificate la subpozițiile 8523 41 10, 8543 41 30 sau 8523 41 90.Minidiscuri rabatabile. Acestea utilizează tehnologia optică magnetică pentru înregistrare și ștergere. Au un strat magnetic și sunt discuri magnetice rigide. Minidiscurile necompletate se clasifică la subpoziția 8523 29 15 00.

  • alte discuri magneto-optice oarbe – acestea se clasifică la subpoziția 8523 29 15 00.
  • Discuri DVD-R – tehnologia acestor discuri este considerată similară cu discul CD-R în măsura în care utilizează tehnologia laser atât pentru citire, cât și pentru scris – discurile DVD-R se clasifică la subpoziția 8523 41.

Discuri DVD + RW. Acestea utilizează tehnologia de schimbare treptată pentru înregistrare și ștergere și se clasifică la subpoziția 8523 41.

Carduri de memorie flash

Aceste carduri conțin două sau mai multe circuite electronice integrate cu memorie flash montate pe o bază. Există diferite tipuri de carduri de memorie flash, inclusiv Compact Flash, Smart Media, Secure Digital (SD), Multimedia Card (MMC), Memory Stick, XD Picture Card, PC Card și PCMCIA Card. Cardurile de memorie flash se clasifică la subpoziția 8523 51 10 00 dacă nu sunt înregistrate. Înregistrate se clasifică la subpoziția 8523 51 90.

Benzi magnetice și discuri magnetice

Acestea includ casete compacte, SHV și mini-DV și se clasifică la subpoziția 8523 29 15 00.

Hard diskuri demontabile – doar disc, nu unitatea completă

Acest tip de disc este furnizat, de obicei, cu anumite echipamente informatice preîncărcate, astfel încât este clasificat ca software înregistrat la subpoziția 8523 80 10 00.

Microunități

Acestea sunt unități miniaturale de hard disk destinate utilizării pe un card PC sau pe o fantă similară. Se clasifică la subpoziția 8471 70 50 00.

Discuri de făină

Acestea includ discuri standard de făină, module cookie pentru discuri de făină și discuri super de făină – de exemplu, de tipul LS120. Toate sunt clasificate la subpoziția 8523 29 15 00.

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante