Proprietatea intelectuală
Ce înseamnă proprietate intelectuală?
Proprietatea intelectuală (PI) se referă la creații precum invenții, opere literare și artistice, desene și simboluri, precum și la numele și imaginile utilizate de întreprinderi.
- este important pentru întreprinderi ca proprietatea lor intelectuală să fie protejată prin intermediul drepturilor de proprietate intelectuală (DPI).
- DPI protejează inventatorii, creatorii și întreprinderile de alte persoane care profită în mod greșit de pe urma creațiilor sau invențiilor lor
- Drepturile de proprietate intelectuală oferă întreprinderilor posibilitatea de a câștiga banii investiți în dezvoltarea unui produs sau reputația lor – atunci când ideile, mărcile sau produsele unei întreprinderi sunt piratate și contrafăcute, acestea reduc oportunitățile unei întreprinderi de a se dezvolta și de a angaja persoane
- DPI oferă garanții consumatorilor, prin mărci comerciale și indicații geografice care identifică originea creării și pot acționa ca indicatori de calitate
- produsele contrafăcute pot pune în pericol siguranța sau sănătatea cetățenilor, de exemplu în ceea ce privește piesele de schimb pentru vehicule sau medicamentele
Drepturile de proprietate intelectuală oferă protecție juridică întreprinderii dumneavoastră.
Iată principalele drepturi de proprietate intelectuală
Brevetele
Brevetele protejează o invenție sau un produs sau un procedeu tehnic. Este ilegal ca alte persoane să realizeze, să utilizeze, să revândă, să închirieze sau să livreze obiectul sau procedeul brevetat. Cu toate acestea, titularul brevetului poate acorda altor persoane permisiunea de a face acest lucru prin acordarea unei licențe de brevet. Acordarea de licențe pentru brevete este un acord între un titular de brevet și o persoană care dorește să utilizeze brevetul. De obicei, aceasta necesită o plată din partea persoanei care obține licența.
Drept de autor
Drepturile de autor protejează operele literare, bursiere, științifice și artistice. Acestea includ cărți și articole, filme, picturi, muzică, jocuri, fotografii și software. Este important ca întreprinderile să își amintească faptul că drepturile de autor există în mod automat. Aceasta înseamnă că nu este necesar să se înregistreze sau să se solicite înregistrarea. De exemplu, orice persoană care realizează un desen deține automat drepturile de autor asupra acestuia.
Drepturi conexe sau drepturi conexe
Pe lângă dreptul de autor, există „drepturi conexe” care sunt uneori cunoscute sub denumirea de „drepturi conexe”. Drepturile conexe sunt redevențe pentru execuții publice datorate difuzării în public a înregistrărilor sonore ale unui titular de drepturi de autor. Fiecare cântec are două tipuri fundamentale de drepturi de autor: unul pentru compoziția cântecului și unul pentru înregistrarea cântecului. Dreptul de autor îl plătește pe autorul de cântece și pe editor, în timp ce dreptul de înregistrare a sunetului îi plătește artistului care a înregistrat cântecul și eticheta de înregistrare. La fel ca dreptul de autor, aceste drepturi se nasc automat.
Mărci
Întreprinderea dumneavoastră poate utiliza o marcă comercială pentru a distinge produsele sau serviciile dumneavoastră de produsele și serviciile concurenților dumneavoastră. Drepturile asupra mărcilor comerciale protejează denumirile produselor sau serviciilor. Acestea protejează, de asemenea, logoul unui produs și designul ambalajului acestuia. Întreprinderea trebuie să își înregistreze marca dacă doriți să o protejați.
Drepturi asupra desenelor și modelelor
Drepturile asupra desenelor și modelelor industriale protejează aspectul produselor bidimensionale sau tridimensionale. Acestea includ modele de hârtie tapet, textile și proiectarea articolelor de uz casnic, cum ar fi ceasurile de alarmă, jucăriile și scaunele. Desenul sau modelul trebuie să fie nou și original. Pentru a obține o astfel de protecție, desenul sau modelul industrial trebuie, în principiu, să fie înregistrat mai întâi. Cu toate acestea, în unele cazuri, desenele sau modelele industriale sunt protejate automat în UE fără înregistrare prealabilă.
Indicațiile geografice
O indicație geografică (IG) este un semn utilizat pe produse care au o origine geografică specifică și care au calități sau o reputație care se datorează acestei origini.
De exemplu, ceaiul Darjeeling. În regiunea în care este protejată indicația geografică Darjeeling, producătorii de ceai Darjeeling pot interzice utilizarea termenului „Darjeeling” pentru ceaiul care nu este cultivat în grădinile lor de ceai sau care nu este produs în conformitate cu standardele stabilite în codul de practică pentru indicația geografică.
Indicațiile geografice sunt utilizate, de regulă, pentru produse agricole, produse alimentare, vin și băuturi spirtoase, artizanat și produse industriale. Un semn IG trebuie să identifice un produs ca fiind originar dintr-un anumit loc. Mai multe informații sunt disponibile aici.
Drepturile amelioratorilor de plante
Amelioratorii de plante pot invoca drepturile amelioratorilor de plante pentru a-și proteja noile soiuri de plante (pentru a beneficia de aceste drepturi exclusive, un soi trebuie să fie nou, distinct, uniform și stabil). Aceste soiuri noi sunt adesea rezultatul unor procese lungi și costisitoare de ameliorare.
Drepturile amelioratorilor conferă amelioratorului controlul exclusiv asupra materialului de înmulțire (care include semințele, butașii și diviziunile vegetale, cultura țesutului vegetal) și asupra materialului recoltat (care include florile tăiate, fructele și frunzișul) dintr-un soi nou timp de mai mulți ani.
Cu aceste drepturi, amelioratorul poate alege să devină martorul exclusiv al soiului sau să acorde alte licențe soiului.
Multe țări au drepturi de ameliorare a plantelor prin aderarea la Convenția internațională pentru protecția noilor soiuri de plante și la Acordul OMC privind aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală.
Drepturile asupra bazelor de date
Bazele de date care constau în culegeri de date comandate pot fi protejate prin drepturi asupra bazelor de date. Pentru o întreprindere, crearea unei astfel de baze de date necesită adesea o investiție considerabilă de timp și bani. Proprietarul are dreptul de a se opune copierii unor părți substanțiale din baza sa de date.
Întreprinderile și drepturile de proprietate intelectuală pe scurt
Indiferent de întreprinderea dumneavoastră sau de serviciul pe care îl furnizează, este probabil să utilizați și să creați drepturi de proprietate intelectuală.
De exemplu,
- majoritatea întreprinderilor au o denumire comercială sau una sau mai multe mărci comerciale și ar trebui să aibă în vedere protejarea acestora
- aproape toate întreprinderile dispun de informații comerciale confidențiale valoroase, cum ar fi baze de date cu clienții sau strategii de vânzare pe care ar putea dori să le protejeze
- multe întreprinderi dezvoltă, de asemenea, modele originale creative sau inventează sau îmbunătățesc produse sau servicii – întreprinderile pot, de asemenea, să producă și să distribuie opere protejate de drepturi de autor
Întreprinderea dumneavoastră ar trebui să ia în considerare cea mai bună modalitate de a utiliza sistemul PI în beneficiul dumneavoastră.
- Întreprinderea dumneavoastră ar trebui să ia în considerare ceea ce este necesar pentru protejarea, gestionarea și asigurarea respectării drepturilor dumneavoastră de proprietate intelectuală și a secretelor comerciale, pentru a obține cele mai bune rezultate comerciale posibile din activele dumneavoastră
- Unele întreprinderi ar putea considera că înregistrarea drepturilor de proprietate intelectuală este costisitoare, în special dacă este o întreprindere mică
- Dar nu uitați că anumite drepturi de proprietate intelectuală pot fi exercitate fără nicio procedură oficială și fără a plăti taxe oficiale – acesta este cazul drepturilor de autor și al desenelor și modelelor industriale neînregistrate.
Este posibil ca întreprinderea dumneavoastră să utilizeze proprietatea intelectuală care aparține altora.
- În astfel de situații, ați putea să o cumpărați sau să dobândiți dreptul de a o utiliza prin obținerea unei licențe – acest lucru vă va evita să vă confruntați cu un litigiu și, în consecință, cu un litigiu costisitor.
Puteți afla mai multe despre beneficiile DPI aici.
Cum să vă asigurați respectarea DPI
În cazul în care considerați că drepturile dumneavoastră de proprietate intelectuală au fost compromise, ar trebui să aveți în vedere solicitarea unui expert și, eventual, a unei consilieri juridice.
- puteți fi sfătuit să trimiteți o scrisoare oficială – cunoscută sub denumirea de scrisoare de încetare și încetare – către presupusul contravenient al drepturilor dumneavoastră de proprietate intelectuală
- acest lucru ar trebui să îi informeze cu privire la posibila existență a unui conflict între drepturile de proprietate intelectuală ale societății dumneavoastră și activitatea lor comercială – ar trebui să identifice conflictul exact și ar putea sugera, de asemenea, o posibilă soluție la această problemă.
- în cazul în care contravenientul încalcă în mod neintenționat drepturile dumneavoastră, o scrisoare de încetare a încălcării ar putea să înceteze încălcarea sau să vă permită să negociați un contract de licență, fără a sesiza instanțele
- pentru încălcări intenționate ale DPI, cum ar fi contrafacerea și pirateria, puteți fi sfătuit să solicitați asistență din partea autorităților de aplicare a legii.
Încazul în care considerați că este în interesul dumneavoastră să evitați procedurile judiciare, există, de asemenea, mecanisme alternative de soluționare a litigiilor, inclusiv arbitraj și mediere, pe care le-ați putea lua în considerare.
Care este legătura dintre comerț și DPI?
În prezent, întreprinderile nu mai transportă bunuri doar către țări străine. Inovarea, creativitatea și brandingul adaugă o valoare mult mai mare valorii schimburilor lor comerciale decât înainte. Cunoștințele firmei dumneavoastră cu privire la noile tehnologii, idei, metode și tehnici reprezintă un atu important.
Prin protejarea ideilor de afaceri cu drepturi efective de proprietate intelectuală, guvernele încurajează inovarea și creativitatea întreprinderilor, deoarece acestea vă pot dezvolta afacerea și pot crea locuri de muncă.
Multe întreprinderi din UE își desfășoară activitatea în străinătate. Pe măsură ce proprietatea lor intelectuală devine din ce în ce mai importantă în comerțul internațional, diferențele dintre nivelurile de protecție și de asigurare a respectării DPI la nivel mondial pot crea tensiuni.
Țările care dețin multe drepturi de proprietate intelectuală în străinătate încearcă să își apere interesele comerciale interne solicitând altor guverne să pună la dispoziție norme eficace sau să asigure respectarea normelor privind DPI în țările lor.
Acceptarea unor noi norme comerciale pentru drepturile de proprietate intelectuală este o modalitate importantă de a introduce mai multă securitate și previzibilitate și, de asemenea, de a soluționa într-un mod mai sistematic litigiile legate de DPI în străinătate.
Există mai multe acorduri privind DPI la nivel internațional, inclusiv
- Organizația Mondială a Comerțului și Acordul său privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (TRIPS). Acordul TRIPS stabilește standarde minime de protecție a DPI pe care fiecare țară ar trebui să le prevadă și stabilește proceduri pentru soluționarea litigiilor legate de DPI. Drepturile de proprietate intelectuală la care se referă Acordul TRIPS includ:
- drepturile de autor și drepturile conexe
- mărci comerciale, inclusiv mărci de servicii
- indicații geografice, inclusiv denumiri de origine
- desene și modele industriale
- brevete, inclusiv protecția noilor soiuri de plante
- proiecte de dispunere a circuitelor integrate
- informații nedivulgate, inclusiv secrete comerciale și date de testare
- Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI)
- OMPI este o agenție a ONU care oferă servicii, politici, informații și cooperare în materie de proprietate intelectuală (PI), care urmărește să dezvolte un sistem internațional echilibrat și eficient de proprietate intelectuală, care să permită inovarea și creativitatea în beneficiul tuturor
- Puteți găsi mai multe informații despre tratatele internaționale în materie de DPI ale OMPI și puteți citi ghidul acesteia privind crearea de servicii în materie de DPI.
- alte resurse pentru organizațiile internaționale în domeniul DPI
- Organizația Mondială a Vămilor: Protecția drepturilor de proprietate intelectuală
- Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD): Programul privind proprietatea intelectuală
- Interpol: Infracțiunile legate de proprietatea intelectuală și contrafacerea
- Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică: Proiect privind contrafacerea și viața privată
- inițiative de afaceri – Reacție și BASCAP