Principiul teritorialității
Articolul 3.4 alineatul (2) („Cerințe pentru produsele originare”) și articolul 3.11 („Produse returnate”) din Acordul departeneriat economic UE-Japonia
Principiul teritorialității înseamnă că mărfurile cu origine preferențială trebuie să fie produse pe teritoriul părților la un acord de liber schimb, fără întrerupere.
- Pentru a obține caracterul originar, producția trebuie să aibă loc pe teritoriul UE sau pe teritoriul țării sau țărilor care fac obiectul regimului comercial preferențial și nu poate fi realizată parțial în afara teritoriului respectiv.
- Se aplică norme specifice privind mărfurile originare exportate către o altă țară din afara zonei comerciale preferențiale și care se întorc în zona preferențială:
- În cazul în care mărfurile originare exportate către o altă țară din afara zonei comerciale preferențiale sunt utilizate, modificate, prelucrate sau transformate acolo, acestea vor fi considerate ca fiind neoriginare atunci când se întorc în țara exportatoare.
Exemplu
UE a încheiat un acord comercial cu Columbia, Ecuador și Peru. Pneurile originare din UE (în conformitate cu regulile de origine din acordul comercial) sunt exportate în SUA, unde sunt prelucrate în roți. Roțile sunt apoi importate în UE din SUA.
În cazul în care roțile sunt apoi exportate din UE în Columbia, acestea nu ar fi considerate ca fiind originare din UE, deoarece anvelopele au fost prelucrate ulterior în afara teritoriului zonei comerciale preferențiale care face obiectul acordului comercial.
-
În cazul în care se poate demonstra în mod satisfăcător autorităților vamale că mărfurile reintroduse în țara exportatoare sunt aceleași cu cele exportate și nu au fost supuse niciunei operațiuni în afara celor necesare pentru păstrarea lor în stare bună în timp ce se află în țara terță sau în timpul exportului, mărfurile în cauză își păstrează caracterul originar. Astfel de dispoziții privind „produsele returnate” există în toate regimurile comerciale preferențiale.
Exportatorul care solicită eliberarea unei dovezi de origine preferențiale sau întocmirea unei dovezi de origine preferențiale trebuie să poată dovedi cu documente justificative (de exemplu, un certificat de manipulare eliberat de autoritățile vamale ale unei țări terțe) că mărfurile reintroduse sunt aceleași cu cele exportate.
Exemplu
UE este membră a Convenției paneuromediteraneene. Mărfurile originare din UE (în conformitate cu regulile de origine din convenție) sunt exportate către Rusia. Ulterior, acestea sunt importate în UE din Rusia, fără nicio prelucrare sau transformare.
În cazul în care mărfurile returnate sunt apoi exportate în Serbia, ele ar fi în continuare considerate ca fiind originare din UE, deoarece sunt identice cu cele care au fost exportate către Rusia și nu au fost supuse niciunei operațiuni în afara celor necesare pentru a le păstra în stare bună în Rusia sau în timpul exportului. Este la latitudinea exportatorului din UE să demonstreze că mărfurile sunt aceleași cu cele exportate către Rusia.
Exemplu
UE a încheiat un acord comercial cu Chile. Un utilaj de săpat tunel originar din UE (în conformitate cu regulile de origine din acordul comercial) este exportat în Ecuador din UE. După doi ani, mașina este mai întâi importată înapoi în UE și apoi exportată în Chile. Își va fi pierdut caracterul originar deoarece a fost utilizat în Ecuador.
- Pentru informații suplimentare, vă rugăm să consultați Ghidul privind regulile de origine preferențiale.
Linkuri relevante
Întrebări și răspunsuri
- Când tariful se referă la greutate, este greutatea brută sau greutatea netă?
- Cum pot găsi taxa la import care se aplică produsului meu?
- Dacă doresc să îmi vând produsul în mai multe țări din UE, există taxe la import pentru a plăti de fiecare dată când produsul intră într-o altă țară?
- Pot obține o listă de produse taxate cu o taxă la import de 0%?
- Sunt accizele aplicate la nivelul UE sau la nivel național?
- Cum se percepe TVA în UE?
- Cum pot obține aprobarea de a exporta pește în UE?
- Produsele alimentare exportate în UE trebuie să provină de la o unitate autorizată de UE?
- Trebuie să plătesc pentru a folosi Asistentul meu comercial pentru servicii și investiții?
- În ce limbi sunt disponibile asistentul meu pentru servicii și investiții?