Alueperiaate
EU:n ja Japanin talouskumppanuussopimuksen 3.2 artiklan (”Alkuperätuotteita koskevat vaatimukset”) 4 kohta ja 3.11 artikla (”Palautustuotteet”)
Alueperiaate tarkoittaa, että etuuskohteluun oikeuttavat tavarat on tuotettava keskeytyksettä vapaakauppasopimuksen osapuolten alueella.
- Alkuperäaseman saamiseksi tuotannon on tapahduttava EU:n alueella tai etuuskohteluun oikeuttavan yhden tai useamman maan alueella, eikä sitä voida toteuttaa osittain kyseisen alueen ulkopuolella.
- Muihin etuuskohtelukaupan alueen ulkopuolisiin maihin vietäviin alkuperätuotteisiin, jotka palautetaan etuuskohteluun oikeutetulle alueelle, sovelletaan erityissääntöjä:
- Jos muuhun etuuskohtelukaupan alueen ulkopuoliseen maahan vietyjä alkuperätavaroita käytetään, muutetaan, valmistetaan tai käsitellään siellä, niitä pidetään ei-alkuperätuotteina, kun ne palautetaan viejämaahan.
Esimerkki
EU:lla on kauppasopimus Kolumbian, Ecuadorin ja Perun kanssa. EU:sta peräisin olevat renkaat (kauppasopimuksen alkuperäsääntöjen mukaisesti) viedään Yhdysvaltoihin, jossa ne jalostetaan pyöriksi. Pyörät tuodaan sitten EU:hun Yhdysvalloista.
Jos pyörät sitten viedään EU:sta Kolumbiaan, niiden ei katsota olevan EU:n alkuperätuotteita, koska renkaat on jalostettu edelleen kauppasopimuksen kattaman etuuskohtelukaupan alueen ulkopuolella.
-
Jos tulliviranomaisia tyydyttävällä tavalla voidaan osoittaa, että viejämaahan palautetut tavarat ovat samoja kuin viedyt tavarat ja että niille ei ole suoritettu mitään muuta kuin on tarpeen niiden kunnon säilyttämiseksi kolmannessa maassa tai vietäessä, kyseiset tavarat säilyttävät alkuperäasemansa. Tällaisia ”palautettuja tuotteita” koskevia määräyksiä on kaikissa etuuskohtelukauppaa koskevissa järjestelyissä.
Viejän, joka pyytää etuuskohteluun oikeuttavan alkuperäselvityksen antamista tai etuuskohteluun oikeuttavan alkuperäselvityksen laatimista, on pystyttävä todistamaan todistusasiakirjoilla (esimerkiksi kolmannen maan tulliviranomaisten antamalla todistuksella, että palautetut tavarat ovat samat kuin viedyt tavarat).
Esimerkki
EU on Paneurooppa-Välimeri-yleissopimuksen jäsen. EU:sta peräisin olevat tavarat (yleissopimuksen alkuperäsääntöjen mukaisesti) viedään Venäjälle. Ne tuodaan myöhemmin Venäjältä EU:hun ilman jalostusta tai jalostusta.
Jos kyseiset palautettavat tavarat viedään sitten Serbiaan, niitä pidettäisiin edelleen EU:n alkuperätuotteina, koska ne ovat samat kuin Venäjälle viedyt tavarat, eikä niille ole suoritettu mitään muuta kuin on tarpeen niiden kunnon säilyttämiseksi Venäjällä tai viennin aikana. EU:n viejän tehtävänä on osoittaa, että tavarat ovat samat kuin Venäjälle viedyt tavarat.
Esimerkki
EU:lla on kauppasopimus Chilen kanssa. EU:sta peräisin oleva tunnelikone (kauppasopimuksen alkuperäsääntöjen mukaisesti) viedään EU:sta Ecuadoriin. Kahden vuoden kuluttua kone tuodaan ensin takaisin EU:hun ja viedään sen jälkeen Chileen. Se on menettänyt alkuperäasemansa, koska sitä on käytetty Ecuadorissa.
- Lisätietoja on etuuskohteluun oikeuttavia alkuperäsääntöjä koskevissa ohjeissa.
Usein kysyttyä
- Jos tariffissa viitataan painoon, onko se bruttopainoa vai nettopainoa?
- Mistä löydän tuotteeseeni sovellettavan tuontitullin?
- Jos haluan myydä tuotteeni useissa EU-maissa, maksetaanko tuontitulleja aina, kun tuotteeni tuodaan toiseen maahan?
- Voinko saada luettelon tuotteista, joiden tuontitulli on 0 %?
- Sovelletaanko valmisteveroja EU:n vai kansallisella tasolla?
- Miten arvonlisäveroa peritään EU:ssa?
- Miten voin saada luvan viedä kalaa?
- Onko vietävien elintarvikkeiden oltava peräisin EU:n hyväksymästä laitoksesta?
- Onko minun maksettava palvelu- ja investointiavustajani käytöstä?
- Millä kielillä palvelu- ja investointiavustajani on saatavilla?