Acordul comercial UE-Columbia-Peru – Ecuador

Acordul comercial UE-Columbia-Ecuador-Peru include liberalizări tarifare totale sau parțiale, contingente scutite de taxe vamale substanțiale, eliminarea barierelor netarifare tehnice sau de reglementare și introducerea unor măsuri de facilitare a comerțului, cum ar fi procedurile vamale. Acordul comercial liberalizează, de asemenea, circulația capitalurilor, investițiile și piețele de achiziții publice. Nu în ultimul rând, acordul obligă părțile să respecte drepturile omului, să garanteze drepturile de muncă și să asigure un nivel adecvat de protecție a mediului.

Acordul pe scurt

Acordul comercial cuprinzător al UE cu Columbia și Peru a fost aplicat cu titlu provizoriu cu Peru de la 1 martie 2013 și cu Columbia de la 1 august 2013.

La 1 ianuarie 2017, Ecuadorul a aderat, de asemenea, la acord.

Textul integral și anexele la acordul cu Columbia, Peru și Ecuador.

O listă a tuturor modificărilor și anexelor la acord este disponibilă pe site-ul internet al DG TRADE.

Prin urmare, UE are în prezent un acord comercial preferențial cu trei țări din comunitatea andină (Bolivia fiind excepția). În prezent, Bolivia beneficiază de sistemul generalizat de preferințe (SGP) al UE, inclusiv prin regimul special de încurajare a dezvoltării durabile și a guvernanței, cunoscut sub denumirea de SGP +. Bolivia ar putea solicita, de asemenea, să negocieze pentru a adera la acordul comercial, dacă dorește acest lucru.

Care sunt avantajele pentru întreprinderea dumneavoastră?

Acordul comercial dintre UE, pe de o parte, și Columbia, Peru și Ecuador, pe de altă parte, a deschis piețele de ambele părți și prevede:

  • un mediu de afaceri mai stabil și mai previzibil
  • condiții mai bune pentru comerț prin noi norme privind barierele netarifare, concurența, transparența și drepturile de proprietate intelectuală
  • taxe vamale reduse sau zero pentru aproape toate mărfurile
  • îmbunătățirea accesului la achizițiile publice și la piețele de investiții

Plățile curente și circulația capitalurilor sunt, de asemenea, liberalizate. Acest lucru facilitează libera circulație a serviciilor, a investițiilor și a unităților.

 

Relațiile comerciale dintre UE și Columbia, Ecuador și Peru

Cele mai mari exporturi ale UE către cele trei țări andine sunt produse fabricate, în special utilaje și echipamente de transport, precum și produse chimice.

La rândul lor, cele mai mari importuri din Columbia, Peru și Ecuador în UE constau în produse agricole, combustibili și produse miniere.

Tarife

Acordul comercial UE-Columbia-Peru – Ecuador oferă un acces îmbunătățit pe piață prin reducerea sau eliminarea tarifelor aplicate mărfurilor importante pentru comerțul bilateral.

UE

Pe parcursul unei perioade de tranziție, UE elimină tarifele pentru aproape toate exporturile care provin din Columbia, Peru și Ecuador, cu excepția anumitor legume și fructe.

Pentru anumite produse sensibile, există contingente tarifare. Aceasta înseamnă că, în fiecare an, numai o cantitate limitată de produse sensibile poate fi comercializată fără taxe vamale. Produsele care fac obiectul contingentelor tarifare (CT) sunt

  • ciuperci
  • porumb dulce
  • dulciuri
  • bovine
  • lapte de vacă
  • rom
  • zahăr
  • iaurt
  • banane

Aceste contingente sunt gestionate pe baza principiului „primul venit, primul servit”. Perioada de depunere a candidaturilor este cuprinsă între 1 ianuarie și 31 decembrie. În cazul în care importurile care sosesc în UE depășesc aceste contingente tarifare, se va aplica o taxă vamală MFN.

Găsiți dispozițiile specifice referitoare la tarifele pe categorii de produse și la contingentele tarifare aplicabile în

Columbia, Ecuador, Peru

Columbia, Peru și Ecuador acordă, de asemenea, avantaje tarifare Uniunii Europene. Recunoscând asimetria nivelurilor de dezvoltare ale părților, liberalizarea este treptată, extinzându-se pe o perioadă de până la 17 ani. După ce vor fi puse în aplicare toate reducerile tarifare

  • toate produsele industriale și pescărești din UE vor fi exportate cu scutire de taxe vamale către Peru, Columbia și Ecuador, în anumite condiții.
  • majoritatea produselor agricole din UE vor fi, de asemenea, exportate fără taxe vamale. Cu toate acestea, o listă de produse sensibile este exclusă de la liberalizare, în timp ce altele fac obiectul contingentelor tarifare.

Găsiți dispozițiile specifice referitoare la eliminarea tarifelor și la contingentele aplicabile în

 

Înainte de a exporta

Reguli de origine

 

Pentru a putea beneficia de tratament preferențial, produsul dumneavoastră va trebui să respecte regulile de origine prevăzute în acord. Vă rugăm să consultați instrumentulinteractiv de autoevaluare a regulilor de origine (ROSA) din Asistentul meu pentru a evalua dacă produsul dumneavoastră respectă regulile de origine și pentru a afla cum să pregătiți documentele corecte.

Informații generale privindregulile de origineși procedurile de determinare a originii sunt disponibile în această secțiune.

Originea este „naționalitatea economică” a mărfurilor comercializate. Dacă sunteți nou la subiect, găsiți o introducere la principalele concepte din secțiunea „Bunuri”.

Reguli de origine

Unde pot găsi regulile de origine?

Regulile de origine sunt prevăzute în anexa II privind definiția noțiunii de „produse originare” și metodele de cooperare administrativă. Linkul se referă la o versiune consolidată care ia în considerare aderarea Ecuadorului în 2016 (JO L 356, 24.12.2016, p. 1093).

Produsul meu este „originar” în conformitate cu acordul comercial?

Pentru ca produsul dumneavoastră să poată beneficia de un tarif preferențial mai mic sau egal cu zero în temeiul Acordului comercial UE-Columbia, Ecuador și Peru, acesta trebuie să fie originar din UE sau dintr-o țară andină semnatară. Un produs este considerat originar dacă este

  • obținute integral în UE sau într-o țară andină semnatară
  • fabricate în UE sau într-o țară andină semnatară care utilizează materiale neoriginare și respectă regulile specifice produsului prevăzute în apendicele 2. A se vedea apendicele 1 „Note introductive” pentru regulile de origine specifice produsului. A se vedea, de asemenea, apendicele 2A pentru reguli alternative specifice produsului pentru anumite produse.

 

Exemple ale principalelor tipuri de norme specifice produselor din acordurile comerciale ale UE

  • regula valorii adăugate – valoarea tuturor materialelor neoriginare dintr-un produs nu poate depăși un anumit procent din prețul său franco fabrică
  • modificarea clasificării tarifare – procesul de producție duce la o modificare a clasificării tarifare între materialele neoriginare și produsul final – de exemplu, producția de hârtie (capitolul 48 din Sistemul armonizat) din pastă de hârtie neoriginară (capitolul 47 din Sistemul armonizat)
  • operațiuni specifice – este necesar un proces de producție specific, de exemplu filarea fibrelor în fire – astfel de reguli sunt utilizate în principal în industria textilă și în sectorul chimic.

Sfaturi și sugestii pentru a contribui la respectarea normelor specifice produsului

Se prevede o flexibilitate suplimentară pentru a vă ajuta să respectați normele specifice produsului, cum ar fi toleranțele sau cumulul.

Toleranță

  • regula de toleranță permite producătorului să utilizeze materiale neoriginare care sunt în mod normal interzise de regula specifică produsului până la 10 % din prețul franco fabrică al produsului.
  • această toleranță nu poate fi utilizată pentru a depăși niciun prag al valorii maxime a materialelor neoriginare enumerate în regulile specifice produsului
  • toleranțe specifice se aplică textilelor și îmbrăcămintei clasificate la capitolele 50-63 din SA, care sunt incluse în notele 5-6 din apendicele 1 „Note introductive” la regulile de origine specifice produsului

Cumul

Acordul comercial UE-Columbia, Ecuador și Peru prevede mai multe modalități de cumulare a originii

  • cumulul bilateral permite ca materialele originare dintr-o țară andină semnatară să fie considerate ca fiind originare din UE (și viceversa) atunci când se evaluează dacă produsul final este originar
  • cumul diagonal între UE, Columbia, Ecuador și Peru
  • cumulul diagonal permite ca materialele originare din Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama, Venezuela să fie considerate ca fiind originare din Columbia, Ecuador și Peru, în anumite condiții, atunci când sunt utilizate la fabricarea unui produs

 

Cum funcționează cumulul diagonal?

Cumulul diagonal are loc între mai multe țări diferite care au aceleași reguli de origine și care au acorduri comerciale între ele. Acest lucru se întâmplă atunci când un producător de bunuri din oricare dintre țări poate importa materiale și le poate utiliza ca și cum ar proveni din propria țară. De exemplu, în temeiul Convenției PEM, un comerciant moldovenesc care confecționează haine pentru export în UE poate utiliza țesături originare din Moldova, Georgia și Ucraina (și/sau din orice altă parte la invenția PEM) pentru a produce haine. Cerința dublei transformări (adică fabricate din fire) a fost îndeplinită și este considerată ca fiind originară din Moldova atunci când este exportată în UE și, prin urmare, va beneficia de acces liber pe piața UE.

Alte cerințe

De asemenea, produsul trebuie să îndeplinească toate celelalte cerințe aplicabile specificate în protocol, cum ar fi regula privind transportul direct.

Regula transportului direct

Produsele originare trebuie transportate din UE către o țară andină semnatară (și viceversa) fără a fi prelucrate ulterior într-o țară terță.

Transbordarea sau antrepozitarea temporară într-o țară terță este permisă în cazul în care produsele rămân sub supravegherea autorităților vamale și nu sunt supuse altor operațiuni decât:

  • descărcare
  • reîncărcarea
  • orice operațiune destinată păstrării lor în stare bună

Produsele originare pot fi transportate prin conducte printr-un alt teritoriu decât cel al UE sau al țărilor andine semnatare.

Dovada îndeplinirii acestor condiții este furnizată autorităților vamale ale țării importatoare.

Rambursarea drepturilor

Rambursarea taxelor plătite anterior pentru materialele neoriginare utilizate pentru fabricarea unui produs care este exportat în temeiul unui tarif preferențial este permisă în temeiul Acordului comercial UE-Columbia, Ecuador și Peru.

Proceduri de determinare a originii

Secțiunea 4 privind dovada originii și secțiunea 5 privind Regimul de cooperare administrativă stabilesc procedurile de origine referitoare la solicitarea unui tarif preferențial și la verificarea de către autoritățile vamale.

Cum să solicitați un tarif preferențial

Pentru a beneficia de un tarif preferențial, importatorii trebuie să furnizeze dovada originii, care poate fi:

Nu este necesară nicio dovadă de origine atunci când valoarea totală a produselor nu depășește

  • 500 EUR pentru pachetele mici
  • 1,200 EUR pentru bagajele personale

Certificat de circulație EUR.1

  • Apendicele 3 include un model de certificat EUR.1 și instrucțiuni privind completarea acestuia.
  • Certificatele de circulație a mărfurilor EUR.1 sunt eliberate de autoritățile vamale din țara exportatoare
  • exportatorul care solicită certificatul ar trebui să fie pregătit să prezinte documente care să dovedească caracterul originar al produselor în cauză.

Declarația de origine

Exportatorii pot declara pe propria răspundere că produsul lor este originar din UE sau din Columbia, Peru, Ecuador, furnizând o declarație de origine. Declarația de origine poate fi întocmită prin:

  • un exportator autorizat
  • orice exportator, în cazul în care valoarea totală a produselor nu depășește 6,000 EUR
Exportatori autorizați

Exportatorii în temeiul prezentului acord pot solicita din partea autorităților lor vamale autorizația de a întocmi declarații de origine pentru produse de orice valoare.

Autoritățile vamale pot retrage statutul de exportator autorizat în caz de abuz.

Cum se întocmește o declarație de origine
  • exportatorul ar trebui să tipărească, să ștampileze sau să imprime următoarea declarație pe factură, pe bonul de livrare sau pe alt document comercial de identificare a produsului (apendicele 4)
    • „Exportatorul produselor care fac obiectul prezentului document (autorizația vamală [sau autorizația guvernamentală competentă] nr....) declară că, cu excepția cazului în care se indică altfel în mod clar, aceste produse sunt de... origine preferențială.”
  • textul declarației de origine poate fi redactat în oricare dintre limbile oficiale ale UE
  • trebuie să semnați de mână declarația de origine. Dacă sunteți exportator autorizat, sunteți scutit de această cerință, cu condiția să prezentați autorităților vamale din țara dumneavoastră un angajament scris că acceptați întreaga responsabilitate pentru orice declarație care vă identifică.
  • atunci când completați o declarație de origine, trebuie să fiți pregătit să prezentați documente care dovedesc caracterul originar al produselor dumneavoastră.
  • o declarație de origine poate fi întocmită de către exportator atunci când produsele la care se referă sunt exportate sau după export, cu condiția ca aceasta să fie prezentată țării importatoare în termen de cel mult doi ani de la importul produselor la care se referă.

 Verificarea originii

Autoritățile vamale pot verifica dacă un produs importat este într-adevăr originar sau îndeplinește alte cerințe privind originea. Verificarea se bazează pe

  • cooperarea administrativă între autoritățile vamale ale părții importatoare și cele exportatoare
  • controale efectuate de autoritățile vamale locale (vizitele părții importatoare la exportator nu sunt permise)

După încheierea verificării, autoritățile din țara exportatoare fac determinarea finală a originii și informează autoritățile țării importatoare cu privire la rezultate.

Cerințe privind produsele 

Norme și cerințe tehnice

Normele tehnice definesc caracteristicile specifice pe care un produs ar trebui să le aibă în ceea ce privește proiectarea, etichetarea, marcarea, ambalarea, funcționalitatea și performanța, care sunt concepute pentru a proteja sănătatea și siguranța umană, precum și standardele de mediu. Cu toate acestea, comercianților li se poate părea costisitor să îndeplinească cerințe diferite pe piețe diferite.

În temeiul acordului comercial, UE și cele trei țări andine cooperează în ceea ce privește supravegherea pieței, reglementările tehnice, standardele și procedurile de evaluare a conformității. Părțile s-au angajat să asigure transparența, punând la dispoziția publicului toate reglementările tehnice. Această cooperare facilitează comerțul în general și în special cu produse precum produsele farmaceutice, dispozitivele medicale, instrumentele optice, automobilele și alte tipuri de utilaje.

Partenerii supraveghează rezultatele evaluării conformității emise de autoritățile competente, precum și încheierea de acorduri de recunoaștere cu organismele de certificare. Acest lucru contribuie la armonizarea procedurilor de evaluare a conformității între cele două regiuni.

Etichetarea

Acordul prevede discipline inovatoare în materie de etichetare și marcare care limitează cantitatea de informații solicitate pe o etichetă permanentă. Acest lucru împiedică etichetele împovărătoare și inutile care nu sunt strict relevante pentru consumatori.

  • autorizarea prealabilă a înregistrării etichetelor nu mai este necesară, cu excepția cazului în care etichetele sunt necesare pentru a proteja sănătatea oamenilor, a animalelor sau a plantelor.
  • pictogramele internaționale și nomenclatura pentru etichetele produselor sunt permise
  • în cazul textilelor și încălțămintei, informațiile pe care producătorii trebuie să le furnizeze pe etichetele permanente sunt limitate, ceea ce înseamnă că etichetele nepermanente sunt utilizate doar pentru a afișa informații suplimentare, dacă este necesar.

Columbia – date de contact pentru cerințele tehnice

Ecuador – date de contact pentru cerințe tehnice

Peru – date de contact pentru cerințe tehnice

Cerințe privind sănătatea și siguranța (SPS)

Acordul comercial UE-Columbia-Peru/Ecuador asigură un echilibru între comerțul care facilitează armonizarea normelor SPS și protecția normelor sanitare naționale existente, asigurându-se astfel că standardele nu sunt compromise.

Acordul prevede armonizarea măsurilor SPS, inclusiv norme și proceduri specifice pentru inspecțiile efectuate de instituțiile naționale, verificarea informațiilor, transparență și schimb de informații.

Acordul prevede, de asemenea, instituirea unui Subcomitet pentru măsuri sanitare și fitosanitare care să soluționeze orice probleme care ar putea apărea în acest domeniu, precum și să urmărească și să monitorizeze acțiunile SPS desfășurate de toate părțile la acest acord. De exemplu, subcomitetul a înregistrat progrese considerabile în ceea ce privește obținerea accesului real al produselor agricole și alimentare din UE pe piața columbiană.

Columbia – date de contact pentru cerințele sanitare/fitosanitare (SPS)

Ecuador – date de contact pentru cerințele sanitare/fitosanitare (SPS)

Peru – date de contact pentru cerințele sanitare/fitosanitare (SPS)

Barierele tehnice în calea comerțului

Deși normele tehnice sunt importante, acestea pot acționa uneori ca bariere în calea comerțului internațional și, prin urmare, pot reprezenta o povară considerabilă pentru dumneavoastră în calitate de exportator.

 

  • dacă credeți că vă confruntați cu o barieră comercială care vă încetinește activitatea sau vă împiedică să exportați, ne puteți spune
  • să semnalați ce se oprește exporturile dumneavoastră către Columbia, Ecuador sau Peru utilizând formularul online, iar UE va analiza situația dumneavoastră și va lua măsurile adecvate

Contactați-ne

Documente și proceduri de vămuire

Acordul asigură proceduri vamale mai transparente și simplificate pentru a facilita comerțul și a reduce costurile pentru întreprinderi.

Ghidurile pas cu pas descriu diferitele tipuri de documente pe care trebuie să le pregătiți pentru vămuirea produselor dumneavoastră.

În funcție de produsul dumneavoastră, autoritățile vamale pot solicita toate elementele de mai jos sau unele dintre acestea.

  • factura comercială (găsiți cerințele specifice privind forma și conținutul acesteia în Asistentul meu comercial)
  • listă de colisaj
  • licențe de import pentru anumite mărfuri
  • certificatele care atestă conformitatea produsului dumneavoastră cu reglementările obligatorii privind produsele, cum ar fi cerințele de sănătate și siguranță, etichetarea și ambalarea
  • dovada de origine – declarația de origine

Pentru mai multă certitudine, puteți solicita în prealabil informații tarifare obligatorii și/sau informații obligatorii privind originea.

Pentru informații detaliate cu privire la documentele pe care trebuie să le prezentați pentru vămuire pentru produsul dumneavoastră, consultați Asistentul meu pentru comerț.

Proceduri pentru dovedirea și verificarea originii

Pentru descrierea modului în care se poate dovedi originea produselor dumneavoastră pentru a solicita tarife preferențiale și a regulilor referitoare la verificarea originii de către autoritățile vamale, vă rugăm să consultați secțiunea de mai sus privind regulile de origine.

Pentru informații privind procedurile vamale de import și export în general, vizitați site-ul web al DG Impozitare și Uniune Vamală.

Proprietate intelectuală și indicații geografice

Acordul comercial oferă o protecție mai puternică a drepturilor de proprietate intelectuală pentru importurile/exporturile dumneavoastră către și din Columbia, Ecuador sau Peru.

Titlul VII din Acordul comercial UE-Columbia-Peru – Ecuador reafirmă angajamentele părților la Acordul TRIPS și la Convenția privind biodiversitatea (CBD) și le acordă atât tratamentul național, cât și clauza națiunii celei mai favorizate (MFN). Aceasta înseamnă că proprietatea dumneavoastră intelectuală în Columbia, Ecuador sau Peru va fi tratată în același mod ca și cea a resortisanților țărilor respective.

Columbia, Ecuador și Peru au modificat și au adoptat, de asemenea, noi acte legislative pentru a încorpora specialitățile regionale și indicațiile geografice (IG) într-un mod similar cu cel din UE.

Comerțul cu servicii

Acordul comercial deschide piețele de servicii din ambele regiuni și oferă securitatea juridică și previzibilitatea de care aveți nevoie în calitate de furnizor de servicii. Aceasta depășește angajamentele asumate în cadrul Acordului General al OMC privind comerțul cu servicii, consolidând accesul la sectoare importante precum telecomunicațiile, serviciile financiare și pentru întreprinderi, serviciile de mediu, serviciile de distribuție și alte sectoare decât serviciile, rezervând în același timp dreptul părților de a modifica aspecte de o importanță deosebită (de exemplu, restricții privind procentul minim al forței de muncă care trebuie să fie local, serviciile informatice utilizate în activitățile transfrontaliere și serviciile auxiliare utilizate în transportul aerian).

Acordul comercial garantează, de asemenea, că nu veți fi discriminat în calitate de prestator de servicii în sectoarele care vă sunt deschise.

A se vedea titlul IV Comerțul cu servicii, stabilirea și comerțul electronic.

Prestarea și stabilirea transfrontalieră de servicii

Acordul permite accesul aproape deplin pe piață pentru serviciile transfrontaliere și pentru stabilirea într-o gamă largă de domenii, inclusiv serviciile financiare, serviciile profesionale, transportul maritim și serviciile de telecomunicații.

Pentru furnizarea transfrontalieră de servicii bancare și de transport feroviar se aplică mai multe limitări, cum ar fi cele legate de protecția minorităților.

A se vedea anexa VIII (Lista angajamentelor privind prestarea transfrontalieră de servicii)

Limitările nediscriminatorii se aplică, de asemenea, stabilirii în sectoarele distribuției și mediului.

Anexele VII (Lista angajamentelor privind stabilirea)

Circulația persoanelor

Persoanele aflate în vizită de afaceri pe termen scurt din UE pot rămâne temporar în Columbia, Ecuador și Peru și viceversa. Printre aceștia se numără prestatorii de servicii care au fost contractați pentru a furniza un serviciu în Uniunea Europeană unui consumator final (arhitectură, inginerie, servicii medicale, cercetare și proiectare, cercetare de piață, târguri comerciale, turism).

A se vedea anexa IX (Rezerve privind prezența temporară a persoanelor fizice aflate în vizită de afaceri).

Achiziții publice

Acordul comercial UE-Columbia-Ecuador-Peru permite întreprinderilor din UE să liciteze și să concureze pentru licitații guvernamentale în țările partenere în condiții egale cu întreprinderile naționale.

Anexa XII la acord stabilește normele aplicabile achizițiilor publice. Acesta descrie entitățile care fac obiectul acordului, precum și bunurile și serviciile care pot face obiectul unui contract de achiziții publice. Acesta enumeră, de asemenea, zonele excluse, cum ar fi achiziționarea sau închirierea de terenuri, agențiile fiscale sau de depozit și serviciile publice de ocupare a forței de muncă.

În cele din urmă, acordul prevede principii generale privind achizițiile publice, inclusiv procedurile de licitație, utilizarea mijloacelor electronice de comunicare, regulile de origine și compensațiile.

Columbia – date de contact pentru achiziții publice

Ecuador – date de contact pentru achiziții publice

Peru – date de contact pentru achiziții publice

Linkuri, contacte și documente

Columbia

Instituții naționale – Columbia

Banca Republicii Columbia

Carrera 7, nr. 14-78, Cundinamarca, Bogotá, D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 343 1111

Fax: + 57 1 2861686

Direcția Națională Fiscală și Vamală (DIAN)

Dirección de Impuestos y Aduanas Nacionales de Colombia (DIAN)

NIVEL Central, Carrera 8, No. 6-64, Edificio San Agustín, Bogotá, D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 6079999

Fax: + 57 1 3337841

Reprezentanțe, camere de comerț și asociații de întreprinderi – Columbia

Delegația Uniunii Europene în Columbia

Calle 116 número 7-15, interior 2, piso 12, Edificio Cusezar, Barrio Santa Bárbara, Bogotá D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 7477700

Fax: + 57 1 7470074

E-mail: delegation-colombia@eeas.europa.eu

Ambasada Columbiei în Belgia

96a Avenue Franklin Roosevelt, Ixelles, 1050 Bruxelles, BELGIA

Tel.: + 32 2 649 56 79

Fax: + 32 2 646 54 91

E-mail: ebruselas@cancilleria.gov.co

Site-ul web: belgica.embajada.gov.co

Ministerul Comerțului, Industriei și Turismului

Ministerio de Comercio, Industria y Turismo (MINCIT)

Calle 28, No. 13 A-15, Bogotá, D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 4199450

Fax: + 57 1 6967521

PROCOLOMBIA

Calle 28, No. 13 A-15, Piso 35-36, Bogotá, D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 5600100, + 57 1 3275450

Fax: + 57 1 5600104

Site-ul web: http://www.procolombia.co/

Ghișeul unic pentru comerțul exterior (VUCE)

Ventanilla Única de Comercio Exterior (VUCE)

Calle 28 No 13 A – 15, Bogotá, D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 6067676

Site-ul web: http://vuce.gov.co/

EU4Business

De Kleetlaan 2, B-1831 Diegem, BELGIA

Tel.: + 32 2749 1851

E-mail: secretariat@eu4business.eu

Date de contact pentru cerințe tehnice – Columbia

Superintendency for Industry and Trade (SIC) în subordinea Ministerului Comerțului, Industriei și Turismului (MINCIT)

Carrera 13 # 27-00, etaje: 1 și 3,110311 Bogotá D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 5920400, + 57 1 5870000

Fax: + 57 1 5870284

Site-ul web: https://www.sic.gov.co/en/international-community-home

Institutul columbian pentru standarde tehnice și certificare (ICONTEC)

Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación

Carrera 37 52-95, Edificio ICONTEC, PO Box 14237, Bogotá, D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 6078888

Fax: + 57 1 2221435

E-mail: direccion@icontec.org

Site-ul web: https://www.icontec.org/

Organismul național de acreditare din Columbia (ONAC)

Organismo Nacional de Acreditación de Colombia

Calle 26 #57-83 Torre 8 – Oficina 1001, Bogotá, D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 742 7592, ext 103

Fax: + 57 1 321 2938, ext 117

Site-ul web: http://www.onac.org.co

Ministerul minelor și energiei

Ministerio de Minas y Energia (MINMINAS)

Calle 43, No. 57-31, Bogotá, D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 2200300

Fax: + 57 1 3245202, + 57 1 3245207

Autoritatea Națională pentru Licențe de Mediu (ANLA)

Autoridad Nacional de Licencias Ambientales (ANLA) del Ministerio de Ambiente y Desarrollo Sostenible (MINAMBIENTE)

Calle 37, No. 8-40, Bogotá, D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 3323434, + 57 1 3323400

Fax: + 57 1 3406212

Date de contact pentru cerințele sanitare/fitosanitare (SPS) – Columbia

Subdirecția pentru protecția și reglementarea sănătății animale din cadrul Institutului agricol columbian

Subgerencia de Protección y Regulación de la Sanidad Animal del Instituto Colombiano Agropecuario (ICA)

Carrera 41, nr. 17-81, Bogotá, D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 3323700, + 57 1 2884800

Fax: + 57 1 3323700, + 57 1 2322031

Centrul de excelență fitosanitară din cadrul Institutului agricol columbian

Centro de Excelencia Fitosanitaria (CEF) del Instituto Colombiano Agropecuario (ICA)

Carrera 13 No. 37, Piso 6, Edificio Cavipetrol, Bogotá, D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 2328218, + 57 1 2328219

Fax: + 57 1 2328218, + 57 1 2328219

Subdirecția Protecție Agricolă și Reglementare în cadrul Institutului Agricol columbian

Subgerencia de Protección y Regulación Agrícola del Instituto Colombiano Agropecuario (ICA)

Carrera 41, nr. 17-81, Bogotá, D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 3323700, + 57 1 2884800

Fax: + 57 1 3323700, + 57 1 2322031

Comitetul tehnic național pentru biosecuritate din cadrul Institutului agricol columbian

Comitetul Técnico Nacional de Bioseguridad (CTNBio) del Instituto Colombiano Agropecuario (ICA)

Carrera 41, nr. 17-81, Bogotá, D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 3323700, + 57 1 2884800

Fax: + 57 1 3323700, + 57 1 2322031

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MINAGRICULTURA)

Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural (MINAGRICULTURA)

Edificio Bancol, Carrera 8 Nr. 12B – 31 Piso 5, Bogotá D. C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 2543300

Site-ul web: https://www.minagricultura.gov.co/English/Paginas/default.aspx

Ministerul Relațiilor Externe

Ministerio de Relaciones Exteriores

Calle 10, No. 5-51, Bogotá, D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 3814000

Fax: + 57 1 3814747

Autoritatea Națională pentru Acvacultură și Pescuit (AUNAP)

Autoridad Nacional de Acuicultura y Pesca (AUNAP)

Edificio UGI, Calle 40A No. 13-09 Piso 6,14,15, Bogotá, D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 3770500

E-mail: atencionalciudadano@aunap.gov.co

Site-ul web: https://www.aunap.gov.co/

Sistemul de informații sanitare pentru importul și exportul de produse agricole și zootehnice (SISPAP)

Site-ul web: https://www.ica.gov.co/

 

Divizia pentru afaceri multilaterale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe

Viceministerio de Asuntos multilaterales del Ministerio de Relaciones Exteriores

Calle 10, No. 5-51, Bogotá, D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 3814000, + 57 1 3811128, + 57 1 3814014

Fax: + 57 1 3814747

Institutul de Cercetare pentru Resurse Biologice Alexander von Humboldt

Instituto de Investigación de Recursos Biológicos Alexander von Humboldt

Calle 28 A, nr. 15-09, Bogotá, D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 3202767

Contacte pentru achiziții publice – Columbia

Columbia cumpără eficient

Columbia Compra eficiente

Nr. 7 Race 26-20 etajul 17,10 și 8, Building Tequendama, 110311, Bogota, D.C., COLOMBIA

Tel.: + 57 1 7456788, + 57 1 7956600

Site-ul web: https://colombiacompra.gov.co/

Columbia Electronic System for Public Procurement (Secop)

 

Site-ul web:

SECȚIUNEA I: https://colombiacompra.gov.co/secop/secop-i

SECȚIUNEA II: https://colombiacompra.gov.co/secop-ii

Magazinul virtual al statului columbian: https://colombiacompra.gov.co/tienda-virtual-del-estado-colombiano

Ecuador

Instituții naționale – Ecuador

Banca Centrală a Ecuadorului

Banco Central del Ecuador

Avenida 10 de Agosto No. 11-409 y Briceño, EC-170409 Quito, ECUADOR

Tel.: + 593 2 2570013, + 593 2 2572522

Comitetul pentru comerț exterior (COMEX)

Comitetul Comercio Exterior (COMEX)

Eloy Alfaro y Amazonas, CE-Quito, ECUADOR

Tel.: + 593 2 2239258

Fax: + 593 2 2543897

Serviciul Vamal Național din Ecuador (SENAE)

Aduana del Ecuador (SENAE)

Dirección General, Av. Malecón Simón Bolívar entre 9 de Octubre y P. Icaza, CE-Guayaquil, ECUADOR

Tel.: + 593 2 3731030

Site-ul web: https://www.aduana.gob.ec/

Consiliul Național pentru Zonele de Liber Schimb (CONAZOFRA)

Consejo Nacional de Zonas Francas (CONAZOFRA)

Avenida Orellana E9-195 y Avenida 6 de diciembre, Edificio Alisal de Orellana, Oficina 601, CE-Quito, ECUADOR

Tel.: + 593 2 2223612, + 593 2 2225494, + 593 2 2559634

Subsecretar pentru Industriile Intermediare și finale ale Viceminiei Producției și Industriilor din cadrul Ministerului Producției, Comerțului Exterior, Investițiilor și Pescuitului

Subsecretaría de Industrias Intermedias y Finales, Viceministerio de Producción e Industrias, Ministerio de Producción, Comercio Exterior, Inversiones y Pesca (MPCEIP)

Calle Yánez Pinzón N26-12, entre Avenida Colón y La Niña, Edificio Rigel, EC-170516 Quito, ECUADOR

Tel.: + 593 2 3948760

Ministerul Mediului

Ministerio del Ambiente (MAE)

Calle Madrid 1159 y Andaluzia, CE-Quito, ECUADOR

Tel.: + 593 2 3987600

Reprezentanțe, camere de comerț și asociații de întreprinderi – Ecuador

Delegația Uniunii Europene în Ecuador

Orellana E11-160 y Whymper, Edificio Schuman, Quito, ECUADOR

Tel.: + 593 2 2523912, + 593 2 2523161, + 593 2 2902103

E-mail: delegation-ecuador@eeas.europa.eu

Ambasada ecuadoriană în Belgia

AV. Louise 363 – etajul 9, 1050 Bruxelles, BELGIA

Tel.: + 32 2644 3258

E-mail: consulado.ecuador@skynet.be / cecubruselas@cancilleria.gob.ec

Site-ul web: http://bruselas.consulado.gob.ec/

Asociația Națională a Comerțului Agricol

Federacion Nacional de camaras de Agricultura

AV. Amazonas 1429 Y Colon Edificio Espana, Piso 1, Postal 17-21-322, CE-Quito, ECUADOR

Tel.: + 593 2 2230185

National Industry Trade Association of Ecuador (Asociația națională a comerțului industrial din Ecuador)

Federacion Nacional de camaras de Industrias del Ecuador

AV. Amazonas Y Republica, Edificio Las camaras, Piso 10, P.O.BOX 17012438, CE-Quito, ECUADOR

Tel.: + 593 2 2230185

Fax: + 593 2 2448118

E-mail: camara@camindustriales.org.ec

PRO ECUADOR

Malecón Simón Bolivar 100 y 9 de Octubre, Edificio La Previsora piso 18, Guayaquil, ECUADOR

Tel.: + 593 2 2597980

E-mail: contacto@proecuador.gob.ec

Site-ul web: https://www.proecuador.gob.ec/

EU4Business

De Kleetlaan 2, B-1831 Diegem, BELGIA

Tel.: + 32 2749 1851

E-mail: secretariat@eu4business.eu

Date de contact pentru cerințele tehnice – Ecuador

Serviciul ecuadorian de standardizare (INEN)

Servicio Ecuatoriano de Normalización

E8-29 Calles Baquerizo Moreno y Diego de Almagro, Edificio: INEN PO Box 17-01-3999, Quito, DM EC170517, Pichincha, ECUADOR

Tel.: + 593 2 3825960, + 593 2 3825961

E-mail: direccionejecutiva.inen@gmail.com

Site-ul web: https://www.normalizacion.gob.ec/

Direcția de validare și certificare din cadrul Institutului Ecuadorian de Standardizare

Dirección y Certificación del Instituto Ecuatoriano de Normalización (INEN)

Baquerizo Moreno E8-29 y Diego de Almagro, CE-Quito, ECUADOR

Tel.: + 593 2 2501885, + 593 2 2501886, + 593 2 2501887

Fax: + 593 2 2567815

Serviciul ecuadorian de acreditare

Servicio de Acreditación Ecuatoriano (SAE)

AV. Amazonas N38-42 y Juan José Villalengua, Quito, ECUADOR

Tel.: + 593 2 2454393

Site-ul web: http://www.acreditacion.gob.ec

Date de contact pentru cerințele sanitare/fitosanitare (SPS) – Ecuador

Agenția Ecuadoriană pentru Asigurarea Calității Produselor Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii și Animalelor (AGROCALIDAD)

Agencia de Regulación y Control Fito y Zoosanitario (AGROCALIDAD) 

Agenția de Reglementare și Control Fitosanitar și Zoosanitar

Teléfono: (+ 593) 3828 860 

AV. Eloy Alfaro N30-350 y Av. Amazonas. Ed. Mag, piso 9. Quito – Ecuador

Site-ul web: https://www.agrocalidad.gob.ec

Subsecretar pentru acvacultură în cadrul Ministerului Producției, Comerțului Exterior, Investițiilor și Pescuitului (MPCEIP)

Viceministerio de Acuacultura y Pesca, Ministerio de Producción, Comercio Exterior, Inversiones y Pesca

San Salvador E6-49 y Eloy Alfaro, CE-Quito, ECUADOR

Tel.: + 593 2 3827089

Site-ul web: http://www.produccion.gob.ec/viceministerio-de-acuacultura-y-pesca/

Direcția de agrodiversitate a subsecretarului pentru agricultură al Ministerului Agriculturii și Creșterii Animalelor

Dirección de Agrodiversidad de la Subsecretaría de Agricultura del Ministerio de Agricultura y Ganadería (MAG)

Avenida Amazonas y Avenida Eloy Alfaro, EC-170516 Quito, ECUADOR

Tel.: + 593 2 3960100, + 593 2 3960200, + 593 2 3961049, + 593 2 3961051, + 593 2 3961150

Institutul ecuadorian pentru proprietate intelectuală, Direcția Națională pentru Protecția Soiurilor de Plante

Instituto Ecuatoriano de la Propiedad Intelectual, Dirección Nacional de Obtenciones Vegetales

Avenida República 396 y Diego de Almagro, Edificio Forum 300, CE-Quito, ECUADOR

Tel.: + 593 2 3940000

Ministerul Sănătății Publice (MSP)

Ministerio de Salud Pública (MSP)

República del Salvador 36-64, entre Suecia y Naciones Unidas, EC-170515 Quito, ECUADOR

Tel.: + 593 2 3814400

Ministerul Producției, Comerțului Exterior, Investițiilor și Pescuitului (MPCEIP)

Ministerio de Producción, Comercio Exterior, Inversiones y Pesca (MPCEIP)

San Salvador E6-49 y Eloy Alfaro, CE-Quito, ECUADOR

Tel.: + 593 2 3827089

Site-ul web: http://www.produccion.gob.ec/

Direcția Națională pentru Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului

Dirección Nacional de Biodiversidad del Ministerio del Ambiente (MAE)

Calle Madrid 1159 y Andaluzia, EC-170517 Quito, ECUADOR

Tel.: + 593 2 3987600, + 593 2 3981422, + 593 2 3981610

Fax: + 593 2 3987600, + 593 2 3981422, + 593 2 3981610

Direcția Mediu și Dezvoltare Durabilă din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Migrației

Dirección de Ambiente y Desarrollo Sostenible del Ministerio de Relaciones Exteriores y Movilidad Humana

Jerónimo Carrión y Avenida 10 de Agosto, EC-170517 Quito, ECUADOR

Tel.: + 593 2 2993200 extract. + 593 2 2912101

Date de contact pentru achiziții publice – Ecuador

Serviciul Național de Achiziții Publice (SERCOP)

Servicio Nacional de Contratación Pública (SERCOP)

Avenida de Los Shyris 38-28 y el Telégrafo, CE-Quito, ECUADOR

Tel.: + 593 2 2440050

Compras Públicas

Site-ul web: www.compraspublicas.gob.ec

 

Peru 

Instituții naționale – Peru

Banca Centrală a Rezervei din Peru

Banco Central de Reserva del Perů@@

441-445, Santa Rosa Street, Lima-1, PERU

Tel.: + 51 1 6132000

Site-ul web: http://www.bcrp.gob.pe

Autoritatea Națională a Vămilor din Peru (SUNAT)

Superintendencia Nacional de Aduanas y de Administración Tributaria (SUNAT)

AV. Garcilaso de la Vega 1472, Lima 1, PERU

Tel.: + 51 1 3150730

Site-ul web: http://www.sunat.gob.pe/

Ministerul Economiei și Finanțelor (MEF)

Ministerio de Economía y Finanzas

Jirón Junín 319, Cercado de Lima 15001, PE-Lima 1, PERU

Tel.: + 51 1 3115930

Ministerul Comerțului Exterior și Turismului (MINCETUR)

Ministerio de Comercio Exterior y Turismo (MINCETUR)

Calle Uno Oeste N 050 Urb. Corpac, San Isidro, Lima, PERU

Tel.: + 51 1 5136100

E-mail: webmaster@mincetur.gob.pe

Site-ul web: https://www.gob.pe/mincetur

Ghișeul unic pentru comerțul exterior (VUCE)

Ventanilla Única de Comercio Exterior (VUCE)

Calle Uno Oeste N 050 Urb. Córpac, San Isidro, Lima, PERU

Tel.: + 51 1 5136100, + 51 1 5131160

E-mail: vuce@mincetur.gob.pe

Site-ul web: https://www.vuce.gob.pe/

Direcția Generală pentru Sănătatea Mediului (DIGESA)

Dirección General de Salud Ambiental (DIGESA)

LAS Amapolas # 350 Urb. San Eugenio, Lince (Lima 14), Lima, PERU

Tel.: + 51 1 6314430

E-mail: consultas@digesa.minsa.gob.pe

Site-ul web: http://www.digesa.minsa.gob.pe

Reprezentanțe, camere de comerț și asociații de întreprinderi – Peru

Delegația Uniunii Europene în Peru

Víctor Andrés Belaúnde 332, 5-piso (Edificio Cromo), San Isidro, PERU

Tel.: + 51 1 4150800

Fax: + 51 1 4214563

E-mail: delegation-peru@eeas.europa.eu

Misiunea Republicii Peru pe lângă Uniunea Europeană

Ambasada Republicii Peru, 212 Tervuren Avenue, 1150 Bruxelles, BELGIA

Tel.: + 32 2 733 33 19

E-mail: info@embaperu.be

Site-ul web: https://www.embajadaperu.be/

Camera de Comerț din Belgo Perfü- Bruxelles

Rue Hobbema 75, 1000 Bruxelles, Belgia

Tel: + 32 475 920 974 e-mail:

 info@belgoperu.com

pagină web: www.belgoperu.com 

Camera de Comerț din Belgo PerИp – Anvers

Luitenant Lippenslaan 44, 2140 Anvers, Belgia

Tel: + 32 475 920 974 e-mail:

 info@belgoperu.com

pagină web: www.belgoperu.com

EU4Business

De Kleetlaan 2, B-1831 Diegem, BELGIA

Tel.: + 32 2749 1851

E-mail: secretariat@eu4business.eu

Date de contact pentru cerințe tehnice – Peru

Institutul Național al Calității (INACAL)

Instituto Nacional de Calidad (INACAL), Ministerio de Producción

Calle Las Camelias 815, San Isidro, Lima 27, PERU

Tel.: + 51 1 6408820

E-mail: inacal@inacal.gob.pe

Site-ul web: https://www.inacal.gob.pe/

Institutul Național pentru Apărarea Concurenței și Protecția Proprietății Intelectuale (INDECOPI)

Instituto Nacional de la Defensa de la Competencia y Protección de la Propiedad Intelectual (INDECOPI)

Calle La Prosa 104, San Borja, PE-Lima, PERU

Tel.: + 51 1 2247777, + 51 1 2247800

Fax: + 51 1 2241715

Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor, ViceMinisterul Transporturilor

Ministerio de Transportes y Comunicaciones (MTC), Viceministerio de Transportes

Jiron Zorritos 1203, PE-Lima, PERU

Tel.: + 51 1 6157800

Date de contact pentru cerințele sanitare/fitosanitare (SPS) – Peru

Serviciul Național de Sănătate Agricolă (SENASA), Ministerul Agriculturii și Irigațiilor

Servicio Nacional de Sanidad Agraria (SENASA) del Ministerio de Agricultura y Riego (MINAGRI)

Avenida La Molina No. 1915, Lima 12 – La Molina, PE-Lima, PERU

Tel.: + 51 1 3133300

E-mail: senasacontigo@senasa.gob.pe

Organizația Națională a Sănătății în domeniul Pescuitului (SANIPES)

Organismo Nacional de Sanidad Pesquera (SANIPES)

Domingo Orué Nº 165, pisos 6 y 7, Surquillo, Lima, PERU

Tel.: + 51 1 2138570

Site-ul web: https://www.sanipes.gob.pe/web/index.php/es/

Ministerul Producției (PRODUCE)

Ministerio de la Producción (PRODUCE)

Calle Uno Oeste 060 – Urbanización Córpac, Lima 15036, PERU

Tel.: + 51 1 6162222

E-mail: consultas@produce.gob.pe

Subdirecția Carantină Animală, Direcția Generală Sănătate Animală, Serviciul Național de Sănătate Agricolă, Ministerul Agriculturii și Irigațiilor

Subdirección de cuarenfüAnimal, Dirección General de Sanidad Animal, Servicio Nacional de Sanidad Agraria (SENASA) del Ministerio de Agricultura y Riego (MINAGRI)

Avenida La Molina No. 1915, Lima 12 – La Molina, PE-Lima, PERU

Tel.: + 51 1 3133300, + 51 1 3133324

Fax: + 51 1 3401486

E-mail: senasacontigo@senasa.gob.pe

Direcția Invenții și Noi Tehnologii (DIN), Institutul Național de Apărare a Concurenței și Protecției Proprietății Intelectuale (INDECOPI)

Instituto Nacional de la Defensa de la Competencia y Protección de la Propiedad Intelectual (INDECOPI)

Calle La Prosa 104, San Borja, PE-Lima, PERU

Tel.: + 51 1 2247777, + 51 1 2247800

Fax: + 51 1 2241715

Subdirecția Carantină, Direcția Generală pentru Sănătatea Plantelor, Serviciul Național de Sănătate Agricolă, Ministerul Agriculturii și Irigațiilor

Subdirección de cuarenfüVegetal, Dirección General de Sanidad Vegetal, Servicio Nacional de Sanidad Agraria (SENASA) del Ministerio de Agricultura y Riego (MINAGRI)

Avenida La Molina No. 1915, Lima 12 – La Molina, PE-Lima, PERU

Tel.: + 51 1 3133300, + 51 1 3133309, + 51 1 3133321

Fax: + 51 1 3401486

Direcția Generală a Diversității Biologice, Ministerul Mediului

Dirección General de Diversidad Biológica, Ministerio del Ambiente (MINAM)

Avenida Javier Prado Oeste 1440, San Isidro, PE-Lima 27, PERU

Tel.: + 51 1 6116000, prelungire 1349

Fax: + 51 1 6116000, prelungire 1349

Institutul Național de Inovare Agrară

Instituto Nacional de Innovación Agraria (INIA)

Avenida La Molina 1981, Lima 12 – La Molina, Apartado Postal 2791, PE-Lima, PERU

Tel.: + 51 1 3492600, prelungire 295

Fax: + 51 1 3495646

Comitetul peruvian pentru produse cosmetice și igienă din cadrul Camerei de Comerț

Comitetul Peruano de Cosmética e Higiene (COPECOH) de Cámara de Comercio

Avenida Giuseppe Garibaldi (ex Gregorio Escobedo) 396, Jesús María, PE-Lima 11, PERU

Tel.: + 51 1 4633434

Direcția Generală Medicamente, Furnizori și Droguri (DIGEMID)

Dirección General de Medicamentos, Insumos y Drogas (DIGEMID)

AV. Parque de las Leyendas 240 Torre B, San Miguel, PERU

Tel.: + 51 1 6314300 

Site-ul web: http://www.digemid.minsa.gob.pe/

Consiliul Național pentru Interzicerea Armelor Chimice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe

Consejo Nacional para la Prohibicíon de las Armas Químicas (CONAPAC) bajo el Ministerio de Relaciones Exteriores (MRE)

Jirón Lampa 535, PE-Lima 1, PERU

Tel.: + 51 1 2042400, + 51 1 2042505

Fax: + 51 1 2042498

Contacte pentru achiziții publice – Peru

Agenția de supraveghere a achizițiilor publice (OSCE)

Organismo Authority de las Contrataciones del Estado (OSCE)

AV. Gregorio Escobedo CDRA. 7 s/n Jesús María, Lima 11, PERU

Tel.: + 51 1 6143636

Site-ul web: https://portal.osce.gob.pe/osce/,

http://www.osce.gob.pe/english.asp

Registrul național al furnizorilor (RNP)

Registro Nacional de Proveedores (RNP)

AV. Gregorio Escobedo CDRA. 7 s/n Jesús María, Lima 11, PERU

Tel.: + 51 1 6135555, + 51 1 6135000

E-mail: rnpatiende@osce.gob.pe

Site-ul web: https://portal.osce.gob.pe/rnp/

Linkuri suplimentare

Surse

Relațiile comerciale ale UE cu Comunitatea Andină (europa.eu) 

https://www.eumonitor.eu/

https://ec.europa.eu/easme/en/enterprise-europe-network

https://eeas.europa.eu/delegations/colombia_en/15808/Colombia%20and%20the%20EU

https://eeas.europa.eu/diplomatic-network/andean-community/2049/andean-community_en

https://eeas.europa.eu/diplomatic-network/andean-community_en

http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2018/621834/EPRS_STU (2018) 621834_EN.pdf

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante