Ghid pentru exportul de bunuri

Întreprinderea dumneavoastră intenționează să exporte bunuri în afara UE? Această secțiune vă ajută să înțelegeți dacă societatea dumneavoastră este pregătită pentru export și prezintă diferitele etape ale procesului de export.

5 pași pentru exportul unui produs

 
 

Înainte de a începe - Compania dvs. este gata să tranzacționeze?

Intenționați să exportați un produs pentru prima dată?

Înainte de a face acest lucru, verificați dacă compania dvs. este pregătită:

  • Produsul dumneavoastră are deja succes pe piața internă sau în alte țări din UE?
  • Întreprinderea dumneavoastră are capacitatea de a vinde produsul pe piețe străine din afara UE? Are suficient personal, timp, resurse financiare și juridice?
  • Conducerea societății dumneavoastră s-a angajat să se extindă pe piețele de export din afara UE?
  • Întreprinderea dumneavoastră are un plan financiar/de marketing/de afaceri cuprinzător, cu obiective clar definite, în sprijinul exportului către piețe din afara UE?
  • Compania dvs. are o strategie concretă pentru a exporta produsul pe piața dvs. de export? De exemplu, puteți exporta produsul direct către cumpărătorul dvs. de pe piața dvs. de export, cum ar fi o altă companie sau un consumator, sau indirect prin angajarea unei terțe părți, cum ar fi un agent sau distribuitor. Atât exportul direct, cât și cel indirect pot fi sprijinite, de asemenea, de platformele de comerț electronic.
  • Dacă este cazul, proprietatea intelectuală legată de produsul dumneavoastră este protejată pe piața dumneavoastră de export?
  • Întreprinderea dumneavoastră are capacitatea și expertiza necesare pentru a-și adapta produsul la preferințele culturale sau la diferite standarde tehnice din țări din afara UE?

Înainte de a continua, analizați cu atenție întrebările de mai sus și discutați-le în cadrul întreprinderii dumneavoastră pentru a decide dacă sunteți pregătit să faceți comerț cu țări din afara UE sau ce măsuri trebuie să luați pentru a vă pregăti să faceți acest lucru.

 

1

Găsiți o piață și un cumpărător

Pentru a exporta bunuri în afara UE, trebuie să identificați mai întâi o piață și să găsiți un cumpărător pentru produsul dvs. Informațiile oferite în cadrul My Trade Assistantvă vor ajuta să identificați piețele adecvate pentru produsul dvs. De asemenea, vă va ajuta să stabiliți cerințele pentru cumpărătorul dvs., cum ar fi cerințele de înregistrare sau de licențiere pentru a face afaceri cu anumite bunuri sau pentru a participa la o anumită sferă a economiei. Deoarece cumpărătorul dvs. va fi, de obicei, importatorul și își va asuma responsabilitatea pentru introducerea produsului dvs. în țara de destinație și pe piața acesteia, calificarea sa pentru acest rol este de o importanță crucială.

Următoarele instituții sau operatori pot fi de ajutor în identificarea oportunităților de pe piața de export și în găsirea de cumpărători calificați.

  • Camerele de comerț vă pot oferi informații despre diferite piețe și parteneri de afaceri și vă pot îndruma către rapoarte relevante .
  • Furnizorii de știri specifice comerțului sau agențiile de promovare a comerțului din țara dvs. sau de pe piața de export selectată care acoperă analiza pieței și evaluarea oportunităților de afaceri pot fi de ajutor. Aceste organisme furnizează adesea studii privind principalele sectoare de export.
  • Consultanții de export și băncile relevante pot, de asemenea, să ofere consiliere.

Cum să vă alegeți piețele țintă?

Examinați piețele de export potențiale pentru a evalua dacă există cerere pentru produsul dvs. și luați în considerare dacă produsul dvs. ar fi competitiv pe piața de export.

Verificați statisticile comerciale ale pieței dvs. țintă potențiale.

Statisticile privind importurile pot arăta dacă țara dvs. țintă importă deja tipul dvs. de produs, de unde provin importurile și dacă există deja o ofertă ridicată pe piață. Cifrele mici pot indica o oportunitate, dar pot dezvălui și obstacole sau chiar bariere în calea accesului pe piață, pe care le puteți verifica la My Trade Assistant.

Cum să găsiți potențiali cumpărători?

Odată ce ați selectat una sau mai multe piețe țintă, următorul pas este identificarea potențialilor parteneri comerciali și a contactelor de afaceri.

Puteți găsi parteneri și contacte la:

Astfel de evenimente sunt oferite din ce în ce mai mult online și poate fi oportun să se analizeze opțiunile corespunzătoare.

Spre deosebire de tranzacțiile interne, calificarea cumpărătorului pentru tranzacția de import și utilizarea sau comercializarea efectivă a produsului dumneavoastră în țara de destinație trebuie verificate cu atenție.

De asemenea, puteți verifica dacă vi se permite să vindeți către guvern pe piața dumneavoastră potențială de export.

Ce sunt achizițiile publice?

 

2

Verificați condițiile de export în UE și cerințele de import pe piața-țintă

Pentru a exporta produsul în afara UE, trebuie să îndepliniți anumite cerințe de bază.

Cum puteți exporta?

Există diferite moduri în care puteți exporta un produs.

  • De exemplu, puteți exporta direct către un cumpărător de pe piața dvs. de export. Aceasta poate fi o altă companie sau un consumator.
  • În mod alternativ, în special întreprinderile foarte mici exportă adesea indirect prin intermediul platformelor de comerț electronic.

 

Ce este e-commerce?

Cine poate exporta?

  • În mod normal, trebuie să fiți stabilit în UE ca societate sau ca sediu permanent. Aceasta include înregistrarea în scopuri de TVA.
  • În general, trebuie să vă înregistrați și la registrul național al comerțului. Pentru mai multe informații, contactați camera de comerț locală .
  • Dacă sunteți rezident în afara UE, trebuie să aveți un permis de muncă pentru a desfășura o activitate comercială independentă; în plus, trebuie să găsiți o persoană stabilită în UE care este dispusă să acționeze în numele dumneavoastră în calitate de exportator (de exemplu, un furnizor de servicii logistice sau un comisionar în vamă).

Cum să vă înregistrați ca exportator?

În calitate de exportator din UE, trebuie să solicitați administrației vamale competente un așa-numit număr de înregistrare și identificare a operatorilor economici (EORI).

Numărul EORI este un număr de identificare valabil pe întreg teritoriul UE, de care aveți nevoie pentru toate declarațiile vamale de export.

Sfat: Acest proces poate dura ceva timp, astfel încât să se aplice cu mult înainte.

Acorduri comerciale preferențiale:

Dacă doriți să exportați într-o țară cu care UE are un acord comercial preferențial și să beneficiați de tarife mai mici, poate fi necesar, de asemenea, să solicitați statutul de exportator autorizat (EA) sau, în funcție de acord, să solicitați să deveniți exportator înregistrat (REX). EA se aplică la și REX prin intermediul administrației vamale naționale din țara dumneavoastră.

În calitate de persoană autorizată, puteți întocmi „declarații de origine”, iar în calitate de exportator înregistrat, „declarații de origine” care depășesc, de asemenea, pragurile valorice pentru expedieri, astfel cum sunt definite în acordul relevant. Aceste declarații sau declarații precizează că produsele care urmează să fie exportate respectă regulile de origine stabilite într-un anumit acord comercial.

Simplificări potențiale

Dacă exportați adesea și dispuneți de personal calificat și de o organizare fiabilă a proceselor vamale, puteți solicita declarații vamale simplificate, astfel cum se prevede în Codul vamal al Uniunii (CVU). În acest sens, comercianții mai experimentați pot lua în considerare, de asemenea, statutul de operator economic autorizat (AEO).

Exportul produsului dumneavoastră este restricționat în UE?

Exportul de mărfuri specifice sau exporturile unui produs către o anumită țară de destinație pot fi interzise sau restricționate. Este posibil să aveți nevoie de o licență sau de o autorizație.

  • Verificați TARIC pentru a vedea dacă aveți nevoie de o licență de export pentru produsul dumneavoastră;
  • Verificați restricțiile la export pe harta sancțiunilor UE.
  • Pentru anumite produse pot exista, în mod excepțional, restricții naționale în statul dumneavoastră membru, pe care ar trebui să le verificați la autoritățile sale competente.

Principalele tipuri de produse care sunt restricționate sau interzise sunt:

  • unele animale vii, carne și plante.
  • specii pe cale de dispariție
  • anumite produse alimentare
  • substanțe chimice periculoase
  • medicamente și medicamente
  • arme
  • produse cu dublă utilizare
  • deșeuri
  • bunuri culturale (antichități și opere de artă valoroase)
  • mărfuri contrafăcute sau piratate
  • articole, publicații și înregistrări video indecente

Pentru astfel de produse, verificați ce norme se aplică.

Există restricții pe piața dvs. de export?

De asemenea, trebuie să vă asigurați că țara în care doriți să exportați nu aplică nicio interdicție sau restricție asupra produsului dumneavoastră care să îi interzică să intre în țară sau să fie introdus pe piața acesteia. Deși cumpărătorul dvs. își va asuma, de obicei, responsabilitatea pentru importul, utilizarea sau comercializarea produsului dvs., pentru tranzacții de succes și durabile ar trebui să fiți conștienți de interdicțiile de import, precum și de restricțiile la import în țara de import.

Pentru o descriere cuprinzătoare a restricțiilor din diferite țări de destinație, vizitați My Trade Assistant.

În plus, puteți găsi explicații generale cu privire la diferite tipuri de restricții în secțiunea „Mărfuri”.

Ce tarife se aplică produsului dumneavoastră?

Este posibil să fie necesară plata unor tarifepentru produsul dumneavoastră atunci când acesta este introdus pe piața de export. Veți găsi tarifele aplicate în diferite țări de destinație în My Trade Assistant

Depinde de acordul și contractul dvs. cu cumpărătorul, dar în cele mai multe cazuri este recomandabil să lăsați vămuirea la import cumpărătorului care plătește apoi taxele vamale, precum și taxele și taxele suplimentare care devin datorate la import. Rețineți că acesta din urmă va adăuga la prețul produsului dvs. pe piața dvs. de export. Acest așa-numit cost terestru ar trebui să fie în continuare competitiv.

 

Ce este un tarif de import?

Întreprinderea mea poate beneficia de un acord comercial preferențial între UE și țara de destinație?

Dacă UE are un acord comercial preferențial cu țara de destinație, tarifele pentru produsul dumneavoastră pot fi reduse sau chiar eliminate complet. Aceste taxe vamale se numesc tarife preferențiale.

În Asistentul meu comercialveți găsi ratele tarifare preferențiale aplicabile produselor originare din UE din diferite țări de destinație.

Cu toate acestea, aceste rate tarifare preferențiale sunt condiționate de faptul că produsul dumneavoastră este fabricat pe teritoriul partenerilor la acordul comercial preferențial și în conformitate cu regulile de origine ale acestui acord.

Prin urmare, ar trebui să verificați mai întâi dacă există un nivel preferențial al taxei vamale și o așa-numită marjă preferențială între nivelul tarifar normal al clauzei națiunii celei mai favorizate și nivelul preferențial al UE.

În acest caz și dacă doriți să prezentați o dovadă a originii preferențiale pentru a permite aplicarea ratei preferențiale, va trebui să respectați regulile de origine.

În acest scop, veți avea nevoie de dovezi corespunzătoare privind caracterul originar al materialelor provenite de la părți terțe. În cadrul UE, acest lucru se realizează prin așa-numitele declarații ale furnizorilor pe care va trebui să le colectați în acest scop.

Pentru a afla mai multe despre normele specifice în vigoare pentru produsul dumneavoastră și despre țara de destinație, puteți consulta My Trade Assistant.

Acordurile comerciale ale UE:

  • să vă ofere un set de reguli mai stabile și mai previzibile atunci când tranzacționați pe piețe externe.
  • să se asigure că legislația țării terțe nu discriminează produsele din UE.
  • să creați oportunități de export noi și mai bune pentru întreprinderea dumneavoastră și să facilitați investițiile în străinătate.

Produsul dumneavoastră face obiectul unor măsuri de apărare comercială?

Măsurile de apărare comercială ar putea fi aplicate produsului dumneavoastră de către țara importatoare. Astfel de măsuri pot reprezenta un cost semnificativ care trebuie luat în considerare în planificarea exportului. Cele mai relevante sunt măsurile antidumping, dar pot exista și măsuri compensatorii sau de salvgardare. Deși cumpărătorul dvs., conform acordului contractual, va acționa, de obicei, în calitate de importator și va suporta astfel de costuri suplimentare, acestea pot fi un obstacol în calea tranzacțiilor de succes și durabile.

Măsurile conexe, după caz, aplicate de o anumită țară importatoare, sunt reflectate în My Trade Assistant.

Care sunt impozitele și taxele suplimentare relevante pe piața dumneavoastră de export?

De asemenea, verificați ce taxe și, după caz, taxe suplimentare trebuie plătite la importul produsului dumneavoastră. Impozitele și taxele suplimentare datorate la import în diferite țări de destinație pot fi, de asemenea, consultate în My Trade Assistant.

Acestea vor fi, de obicei, suportate de cumpărător în rolul său la importator, dar se vor adăuga la costul terenului și, prin urmare, la competitivitatea produsului dvs. pe piața de export. În ceea ce privește acesta din urmă, luați în considerare alinierea cu importatorul dumneavoastră.

Atunci când vindeți direct consumatorilor, verificați dacă trebuie să vă înregistrați la autoritățile fiscale de pe piața dvs. de export.

Care sunt cerințele tehnice, de siguranță și de sănătate pentru produsul dumneavoastră?

Cerințele vor depinde de piața dvs. de export. Respectarea acestora cade, de obicei, în responsabilitatea cumpărătorului dumneavoastră, în calitate de importator, care însă va avea nevoie de asistența dumneavoastră pentru a dovedi această conformitate. Deoarece acest lucru este determinat de acordul contractual, trebuie să aveți grijă să vă asumați doar responsabilitatea pentru cerințele pe care le puteți îndeplini în rolul dumneavoastră de exportator. Alinierea cu importatorul nu este doar recomandabilă, ci și, de obicei, necesară. Informațiile din My Trade Assistantvă vor ajuta să diferențiați cerințele obiective de interesele individuale ale cumpărătorului.

Cerințele vor depinde de piața dvs. de export.

De exemplu:

Este posibil să trebuiască să prezentați certificate care să ateste că produsul dumneavoastră respectă cerințele de sănătate și siguranță din țară. Acestea pot fi diferite de cele din UE.

Majoritatea produselor trebuie să respecte cerințele tehnice sau de sănătate și igienă (adesea denumite cerințe sanitare și fitosanitare) pe piața dumneavoastră de export. Acestea pot necesita diferite tipuri de testare și certificare.

Acesta este adesea cazul cerințelor tehnice pentru produsele industriale, precum și al cerințelor de sănătate și igienă pentru produsele alimentare și agricole.

Majoritatea țărilor solicită certificate de sănătate pentru:

  • plante
  • animale vii
  • produse de origine animală
  • materiale genetice

Dispozitivele medicale, de exemplu, trebuie, de obicei, să fie însoțite de un certificat.

Cum să vă certificați produsul?

Ar trebui să verificați în secțiunea Proceduri și formalități din Asistentul meu comercial și, după caz, să clarificați ulterior cu clientul dvs. următoarele:

  • Care sunt cerințele de certificare pe piața dumneavoastră de export.
  • Ce certificate sunt acceptate de autoritățile competente.
  • Dacă testarea poate fi efectuată de un laborator sau de o instituție acreditată din UE
  • sau dacă certificarea trebuie efectuată în țara de destinație.

Care sunt cerințele de ambalare și etichetare pentru produsul dumneavoastră?

Țările au adesea cerințe detaliate privind ambalarea și etichetarea produselor.

Aceste cerințe pot fi obligatorii sau voluntare.

  • Marcajele și etichetele obligatorii de pe produsele de consum și de pe ambalajele acestora sunt de obicei legate de preocupări legate de siguranța publică, de sănătate și/sau de mediu. Acestea pot furniza informații precum ingredientele sau data limită de consum.

De obicei, există diferite agenții responsabile pentru diferite industrii, de exemplu, industria medicală, electrică, alimentară și chimică, care au toate cerințe foarte diferite.

Pentru o prezentare generală a cerințelor aferente aplicate de o anumită țară importatoare, consultați secțiunea Proceduri și formalități din secțiunea Asistentul meu comercial.

Produsul dvs. are nevoie de protecție a proprietății intelectuale?

Este important să verificați modul în care proprietatea intelectuală a produsului dumneavoastră este protejată în țara în care doriți să exportați.

 

  • Verificați dacă trebuie să solicitați noi brevete sau modul în care desenul sau modelul, drepturile de autor sau indicația geografică sunt protejate pe piața dumneavoastră de export

În cazul în care UE are un acord comercial cu țara în care doriți să exportați, acordul poate oferi o protecție suplimentară.

 

3

Pregătiți vânzarea și organizați transportul

Cum sunt împărțite datoriile între tine și cumpărătorul tău?

După cum s-a menționat deja mai sus, responsabilitatea părților la o tranzacție de export/import este prevăzută în acordul contractual. Cu excepția cazului în care există motive speciale, responsabilitatea pentru importul, utilizarea sau comercializarea produsului dvs. ar trebui să fie asumată de cumpărător în calitate de importator. Numai comercianții cu experiență ar trebui să se abată de la această regulă. În funcție de reglementările legale din țara de import, este posibil să nu fiți în măsură să respectați anumite cerințe acolo, astfel încât acestea să rămână la cumpărător.

Puteți utiliza Incoterms® pentru a defini obligațiile contractuale ale părților.

Incoterms® stabilește responsabilitățile vânzătorilor și cumpărătorilor pentru livrarea, asigurarea și transportul mărfurilor în baza contractelor de vânzare și stabilește cine este responsabil pentru formalitățile vamale de export în UE și pentru formalitățile de import în țara de destinație.

Exemple în acest sens:

  • „Gratuit la bord” (FOB): înseamnă că este responsabilitatea exportatorului sau a vânzătorului să plătească toate costurile locale:
  • transportul mărfurilor către portul de expediere
  • costuri de încărcare
  • procedurile de vămuire în țara exportatoare.

 

Clientul dvs. este responsabil pentru costul de:

  • transportul începând cu portul de expediere
  • asigurări
  • descarcare
  • transportul de la portul de sosire la destinația finală.
  • „Cost, asigurare și navlu” (CIF)înseamnă că exportatorul este responsabil pentru costurile locale în temeiul FOB, plus:
  • taxe de navlu
  • asigurări

În conformitate cu CIF, exportatorul este responsabil pentru toate costurile până când produsele ajung în portul de destinație.

Trebuie avut în vedere faptul că Incoterm® EXW nu vă poate schimba responsabilitatea în calitate de exportator față de autoritățile din țara dumneavoastră, în timp ce DDP implică riscul de a vă asuma responsabilități în țara de import care nu pot fi îndeplinite de exportator.

Cine vă poate ajuta în procesul de export și transport?

Un agent de expediție vă poate ajuta cu

  • organizarea colectării și livrării bunurilor dvs.
  • negocierea tarifelor de transport de marfă cu transportatorii
  • rezervarea spațiului de marfă
  • ambalare
  • asigurări
  • pregătirea documentelor vamale în numele dumneavoastră

Căutați programe de finanțare a exporturilor și de sprijinire a exporturilor pe care guvernele le oferă adesea în cooperare cu băncile sau cu societățile de asigurări.

  • Luați în considerare asigurarea exporturilor care este oferită fie de părți private, fie de instituții financiare naționale de export-import.

 

4

Pregătirea documentelor pentru vămuirea exporturilor în UE

Documentele pregătite pentru export servesc, cel puțin parțial, și la importul în țara de destinație. Astfel, pregătirea lor ar trebui să țină seama de cerințele corespunzătoare și, după caz, ar trebui să fie aliniată cu cumpărătorul dumneavoastră în calitate de importator.

Ce documente trebuie să pregătiți pentru vamă?

 

Trebuie să depuneți mai întâi o declarație electronică de export la autoritatea vamală națională din țara dumneavoastră.

Fiecare țară din UE are propriul sistem electronic de prelucrare a datelor. Pentru transporturile mici cu o valoare mai mică de 1 000 EUR, poate fi suficientă o declarație verbală însoțită de un document de transport sau de o factură.

Declarația de export furnizează informațiile necesare cu privire la mărfurile propriu-zise și la transport. Acesta include:

  • originea mărfurilor;
  • țara de destinație;
  • codurile mărfurilor;
  • codurile regimurilor vamale și
  • valoarea bunurilor.

Documentele pe care trebuie să le pregătiți includ:

  • Factură și documente de transport și o listă de colisaj: Trebuie să păstrați toate documentele timp de cel puțin trei ani în cazul oricăror verificări după vămuirea exporturilor (legislația comercială și fiscală națională prevede adesea perioade mai lungi).
  • Registrele de TVA și de export: Atunci când exportați în afara UE, produsul dumneavoastră este scutit de taxa pe valoarea adăugată (TVA) în UE, indiferent dacă vindeți unei întreprinderi sau unui consumator individual, cu condiția să țineți evidențe ale exportului și dovada exportului eliberată de autoritatea vamală.
  • Certificate sau licențe: cum ar fi certificatele fitosanitare sau licențele de export în scopuri de export pot fi, de asemenea, necesare.

Cine depune declarația vamală?

Puteți depune singur declarația vamală sau o puteți face de către un furnizor de servicii care este reprezentantul dumneavoastră vamal. Dacă angajați o companie de expediere sau un broker vamal, acesta poate acționa în numele dvs.

Cum se prezintă declarația de export și mărfurile pentru export?

Procedura de export are două etape:

  • depunerea declarației de export și prezentarea mărfurilor la biroul vamal de export și
  • prezentarea mărfurilor și indicarea numărului de referință principal (MRN) al declarației de export la biroul vamal de ieșire, urmate de acordarea liberului de vamă pentru ieșire.

 

Declarația de export este prezentată utilizând sistemul electronic al autorității vamale din țara dumneavoastră.

În general, trebuie să depuneți declarația de export la biroul vamal responsabil de locul în care este stabilită societatea dumneavoastră sau, după caz, la biroul vamal unde mărfurile dumneavoastră sunt ambalate sau încărcate pentru a fi exportate în afara UE.

În cazul în care valoarea mărfurilor dintr-un transport de export nu depășește 3 000 EUR și mărfurile nu fac obiectul unor interdicții sau restricții, declarația de export poate fi depusă la biroul vamal de la locul de ieșire.

 

Rețineți că o declarație de export trebuie depusă înainte de momentul efectiv în care mărfurile vor părăsi UE. Acordarea unui interval de timp suficient pentru ca biroul vamal de export să efectueze analizele de risc necesare înainte de acordarea liberului de vamă pentru mărfuri.

Ce se întâmplă după depunerea declarației dumneavoastră de export?

Există trei cazuri posibile:

  • Mărfurile dumneavoastră pot primi liberul de vamă pentru export pe baza declarației de export pe care ați depus-o sau
  • Bunurile dumneavoastră pot fi selectate pentru o verificare a documentelor și vi se poate solicita să prezentați documente suplimentare înainte ca bunurile dumneavoastră să poată fi vămuite sau
  • Exportul dvs. poate fi selectat pentru un document, precum și pentru un control fizic.

Pentru exporturi mai regulate, ar trebui avute în vedere declarații vamale simplificate, astfel cum se prevede în Codul vamal al Uniunii (CVU).

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați:

https://ec.europa.eu/taxation_customs /sites/taxation/files/resource /documents/customs/customs_code/ guidance_export_ro.pdf

 

5

Pregătiți documentele pentru vămuirea importurilor în țara de destinație.

Atunci când bunurile dvs. ajung în țara de destinație, cerințele și procesele locale de import se vor aplica exporturilor dvs. Utilizați My Trade Assistant pentru a stabili aceste cerințe și pentru a fi în poziția de a le alinia cu cumpărătorul.

Sfat:

  • Uneori este posibilă prelucrarea înainte de sosire, ceea ce înseamnă că puteți prezenta documentele relevante înainte de sosirea mărfurilor în țara în care exportați.
  • Trebuie să conveniți cu cumpărătorul ce documente trebuie să fie pregătite de exportator și care de către cumpărător, care, în calitate de importator, este de obicei responsabil de vămuire și de taxele vamale, precum și de impozite și taxe suplimentare. Rolurile și responsabilitățile exportatorului și importatorului sunt definite în acordul contractual care ar trebui negociat cu atenție în acest sens.

Documente pe care autoritățile competente din țara de destinație le pot solicita

  • Factură comercială (cu cerințe specifice privind forma și conținutul acesteia).
  • Lista de ambalare
  • Licențe de import (automate sau neautomate) pentru anumite mărfuri.
  • Certificate care arată că produsul dvs. respectă reglementările obligatorii privind produsele, cum ar fi cerințele de sănătate și siguranță, etichetarea și ambalarea.
  • Dovada originii preferențiale (și anume EUR.1, EUR-MED, declarația de origine sau atestatul de origine), cu condiția să existe un acord comercial preferențial aplicat între UE și țara de destinație, iar produsele dumneavoastră să îndeplinească regulile de origine relevante.
  • Certificat de origine care atestă originea nepreferențială a produsului dumneavoastră:
    • Un certificat de origine (nepreferențială) poate fi solicitat în cazul restricțiilor la import pentru (anumite) produse din anumite țări, al aplicării măsurilor de apărare comercială sau al monitorizării importurilor specifice. Cu toate acestea, importatorul poate, de asemenea, să solicite un astfel de certificat în scopurile sale.
    • Certificatele de origine sunt, de obicei, emise de camera de comerț locală. În unele țări, această responsabilitate poate fi atribuită și ministerelor sau autorităților vamale.

Unde puteți găsi mai multe informații?

 

Lista dumneavoastră de verificare: 5 pași pentru a exporta un produs

Înainte de a începe

  • Consultați lista de verificare a întrebărilor pentru a evalua gradul de pregătire pentru export al companiei dumneavoastră.
  • Discutați și decideți dacă întreprinderea dumneavoastră este pregătită să efectueze schimburi comerciale cu țări din afara UE sau ce măsuri trebuie luate pentru pregătirea viitoarelor activități comerciale în afara UE.

Etapa 1: Găsiți o piață și un cumpărător

  • Selectați noua piață de export.
  • Evaluați potențialul afacerii dvs. și cât de competitiv este produsul dvs.
  • Includeți costurile legate de export în calcularea prețurilor, cum ar fi tarifele, costurile de transport, costurile pentru agenți etc.
  • Identificați potențialii cumpărători.
  • Identificarea unei agenții/instituții/unui partener care să acorde sprijin în ceea ce privește formalitățile aferente proceselor de export. De exemplu, pentru a pregăti contracte, pentru a stabili condiții de plată, pentru a verifica bonitatea cumpărătorului și dacă există restricții privind transferurile de bani în țara de import.
  • Definiți cu atenție și împărțiți responsabilitățile între vânzător/exportator și cumpărător/importator, astfel încât să fie asumate doar acele responsabilități care pot fi într-adevăr îndeplinite.

Etapa 2: Verificați condițiile de export din UE și evaluați cerințele de pe piața dumneavoastră de export

  • Identificați cerințele legale pentru o afacere de export.
  • Obțineți un număr de înregistrare și identificare a operatorilor economici (EORI) (aplicați cu mult timp înainte).
  • Dacă UE are un acord comercial cu țara în care doriți să exportați, verificați taxele obișnuite și preferențiale pentru a stabili marja preferențială. După caz, evaluați dacă produsul dumneavoastră respectă regulile de origine relevante și identificați nivelul tarifar (preferențial) aplicabil.
  • Solicitați autorizarea unui exportator autorizat sau înregistrați-vă în sistemul REX, dacă doriți să exportați într-o țară cu care UE are un acord comercial și doriți să solicitați tarife preferențiale.
  • Evaluați dacă în UE se aplică restricții sau interdicții la export pentru exporturile către țara vizată sau pentru exporturile produsului dumneavoastră.
  • Investigați ce taxe și taxe suplimentare se aplică pe piața dvs. de export.
  • Verificați dacă produsului dumneavoastră i se pot aplica eventuale măsuri de apărare comercială.
  • Verificați dacă trebuie să obțineți un număr fiscal pentru a vă vinde produsul pe piața de export (dacă vindeți direct consumatorilor).
  • Identificați cerințele de sănătate, siguranță și tehnice aplicabile pe piața dvs. de export.
  • Evaluarea procesului de certificare și a documentației necesare în țara de destinație (inclusiv verificarea laboratoarelor necesare pentru teste și certificări).
  • Verificați regulile de ambalare și etichetare pe piața de export.
  • Verificați dacă trebuie să protejați proprietatea intelectuală pentru produsul dvs. pe piața de export.

Etapa 3: Pregătiți vânzarea și organizați transportul

  • Pregătiți și semnați contractul cu cumpărătorul, inclusiv un acord cu privire la cine este responsabil pentru ce și organizarea procesului de transport.
  • Luați în considerare asigurarea la export
  • Identificați instituțiile care vă pot ajuta să organizați procesul de export și eventualele programe de sprijin pentru export (dacă este necesar).

Etapa 4: Pregătirea documentelor pentru vămuirea exporturilor în UE

  • Completați și depuneți declarația de export.
  • Identificați orice documente suplimentare care ar putea fi necesare și planificați posibilitatea ca autoritățile vamale să solicite documente suplimentare sau să efectueze controale fizice.
  • Prezentați mărfurile pentru export la birourile vamale pentru export și ieșire.

Etapa 5: Pregătiți documentele pentru vămuirea importurilor în țara de destinație

  • Coordonați cu cumpărătorul documentele solicitate de autoritățile competente din țara de destinație.

Sunt de acord cu cumpărătorul cu privire la cine este responsabil pentru furnizarea documentelor și cine este responsabil de vămuirea la import și plătește taxele vamale, precum și impozitele și taxele suplimentare. Asumă-ți doar responsabilitățile pe care le poți îndeplini.

Linkuri relevante