Cumul

Pentru a afla dacă un produs a fost transformat suficient în țara parteneră, este important să se știe când materialele și materiile prime utilizate pot fi considerate ca fiind originare din UE sau din țara parteneră în cauză. Regulile de origine preferențiale ale UE includ conceptul de cumul, care permite, în anumite circumstanțe, ca importatorul sau exportatorul să considere materialele neoriginare importate din țări terțe sau prelucrarea efectuată într-o țară parteneră, ca provenind din UE sau dintr-o țară parteneră în cadrul comerțului. Există trei tipuri de cumul utilizate în cadrul regimurilor preferențiale ale UE. Cele trei tipuri diferă în ceea ce privește numărul de țări implicate în operațiune și tipurile de materiale — originare sau neoriginare — pot fi cumulate.

Cumul bilateral

Cumulul bilateral se aplică în cazul a două părți: UE și țara sa parteneră. Aceasta permite utilizarea materialelor originare din UE ca materiale originare din țara parteneră și viceversa? Acest cumul se aplică tuturor regimurilor preferențiale ale UE.

Cumulul bilateral se aplică celor trei reguli principale descrise pentru secțiunea de mărfuri transformate suficient, după cum urmează:

  • în cazul în care se utilizează regula valorii adăugate, cumulul bilateral permite să nu se includă valoarea materialelor originare din UE în pragul procentual maxim de materiale neoriginare
  • în cazul în care se utilizează modificarea normelor de clasificare tarifară, nu este necesar să verificați dacă a existat o schimbare a clasificării tarifare a materialelor originare din UE utilizate de producător în țara parteneră
  • în cazul în care se utilizează fabricarea anumitor produse, nu este necesar să verificați dacă materialele originare din UE se referă la o stare de producție ulterioară.

Cumul pe diagonală

Cumulul diagonal este similar cumulului bilateral, dar este utilizat în acorduri cu mai mult de două țări. Vă permite să utilizați materiale originare dintr-o țară definită (astfel cum se menționează în dispoziția privind cumulul) care este diferită de țara parteneră din care doriți să importați ca materiale originare din țara parteneră. Cumulul diagonal poate fi aplicat numai produselor originare din țara definită, adică altor țări care sunt membre ale acordului și care sunt prelucrate ulterior în țara dumneavoastră parteneră.

Cumulul diagonal se aplică celor trei reguli principale descrise pentru secțiunea de mărfuri transformate suficient, după cum urmează:

  • în cazul în care se utilizează regula privind valoarea adăugată, cumulul diagonal permite să nu se țină seama de valoarea materialelor originare din țara definită în pragul procentual maxim al materialelor neoriginare
  • în cazul în care se utilizează modificarea normelor de clasificare tarifară, nu este necesar să verificați dacă a existat o schimbare a clasificării tarifare a materialelor originare din țara respectivă atunci când importă produsul din țara parteneră
  • în cazul în care se utilizează fabricarea din anumite categorii de produse, nu este necesar să se verifice dacă materialele originare din țara definită se referă la o stare de producție ulterioară (și anume, material textil)

C) cumul deplin

Cumulul deplin ia în considerare nu numai materialele originare din UE sau dintr-o țară definită (astfel cum se menționează în dispoziția privind cumulul aplicabil), ci permite, de asemenea, ca intrările care nu sunt originare din UE sau din oricare dintre țările definite să fie luate în calcul pentru conținutul de origine.

Spre deosebire de cumulul bilateral sau diagonal, cumulul deplin permite luarea în considerare a unor materiale pentru cumul care nu sunt originare din UE sau din țara dumneavoastră parteneră. Aceste materiale neoriginare au putut fi importate de către producător în țara parteneră și pot fi utilizate în procesul de producție. În cadrul cumulului integral, aceste intrări neoriginare pot fi, de asemenea, utilizate în scopul cumulului și sunt luate în considerare ca fiind originare din țara parteneră.

Cumulul deplin se aplică celor trei reguli principale descrise pentru secțiunea de mărfuri transformate suficient, după cum urmează:

  • în cazul în care se utilizează regula valorii adăugate, cumulul deplin permite să nu se țină cont de valoarea materialelor importate de țara parteneră în procentul maxim de maximum
  • dacă se utilizează modificarea regulii de clasificare tarifară, nu este necesar să verificați dacă a existat o clasificare tarifară a materialelor importate de țara parteneră
  • în cazul în care se utilizează fabricarea din anumite categorii de produse, nu este necesar să verificați dacă materialele pe care le-ați importat din țara parteneră se referă la o stare de producție ulterioară (și anume, material textil)

Nu uitați că, în cazul în care prelucrarea efectuată în țara dumneavoastră parteneră este doar una dintre operațiunile desfășurate pe lista de operațiuni minime (link către secțiunea privind operațiunile minime), nu se poate aplica cumulul.

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante