Reguli de origine

UE a încheiat acorduri sau înțelegeri speciale cu țările sale partenere în ceea ce privește tarifele preferențiale, care includ, de asemenea, reguli de origine specifice pentru a stabili când un produs este considerat originar din țara parteneră. În aceste condiții, produsul beneficiază de un tratament tarifar preferențial.

Regulile de origine aplicate fiecărei țări partenere în temeiul diferitelor acorduri nu sunt identice, deși toate se bazează pe aceleași concepte. Astfel, fiecare regim preferențial are un set specific de reguli de origine, pe care trebuie să le consultați după cum urmează:

  • Asistentul meu comercial enumeră normele specifice produsului pentru piața selectată
  • pentru o prezentare generală a particularităților principiilor generale, ale dispozițiilor și ale procedurilor aplicabile, citiți mai mult în secțiunea Piețe din afara UE

Citiți mai multe pentru o explicație a principiilor de bază.

Proceduri de determinare a originii

Dovada originii

O dovadă de origine este un document comercial internațional care certifică faptul că mărfurile incluse într-un transport provin dintr-o anumită țară sau dintr-un anumit teritoriu. Certificatele de origine trebuie să însoțească declarația vamală de import (sau documentul administrativ unic, DAU) atunci când sunt furnizate autorității vamale a UE.

Caracterul originar al mărfurilor poate fi dovedit prin:

  • un certificat de origine nepreferențială. Acesta certifică faptul că țara de origine a mărfurilor nu beneficiază de tratament preferențial – aceste certificate sunt în mod normal eliberate de camerele de comerț.
  • un certificat de origine preferențială – acesta permite mărfurilor să beneficieze de taxe reduse sau nule atunci când sunt importate dintr-o țară din afara UE cu care UE are un acord preferențial cu

Aceste certificate trebuie să fie eliberate de autoritățile vamale ale țării exportatoare și trebuie prezentate în momentul vămuirii.

Ce tip de certificat de utilizat este determinat de fiecare acord preferențial: Formularul A (pentru regimul SGP), EUR MED (pentru unele cazuri concrete în sistemul PEM) sau 1 EUR (toate celelalte cazuri).

Alternativ, pentru transporturile de până la 6,000 EUR, exportatorii pot emite o declarație pe factură indiferent de țara parteneră comercială. Pentru transporturile cu o valoare mai mare de 6,000 EUR, declarațiile pe factură sunt acceptate numai atunci când sunt emise de un așa-numit exportator autorizat.  

Un caz special al declarațiilor pe factură este sistemul REX:

Sistemul REX se bazează pe principiul autocertificării de către operatorii economici care eliberează ele însele așa-numitele „atestate de origine”.

Un atestat de origine este o declarație de origine adăugată de exportatorul înregistrat pe factură sau pe orice alt document comercial. Textul atestatului de origine figurează în anexa 22-07 la APA CVU [regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei (JO L-343 29/12/2015) (CELEX 32015R2447)].

Pentru a avea dreptul de a întocmi un atestat de origine, operatorii economici trebuie să fie înregistrați într-o bază de date de către autoritățile competente din țara lor de origine. În urma acestei înregistrări, operatorul economic va deveni „exportator înregistrat”.

Informațiile privind datele exportatorului înregistrat sunt publicate pe paginile specifice ale UE despre REX. Pe această pagină, societățile pot verifica valabilitatea înregistrărilor exportatorilor înregistrați care prezintă atestate de origine.

Rețineți că, pentru transporturile cu o valoare mai mică de 6,000 EUR, atestatul de origine nu poate fi întocmit fără nicio obligație de înregistrare.

Punerea în aplicare progresivă a sistemului REX

Sistemul REX înlocuiește treptat sistemul actual bazat pe certificatele de origine eliberate de autoritățile guvernamentale și pe declarațiile pe factură întocmite de operatorii economici.

Acesta a fost aplicat mai întâi și treptat pentru sistemul generalizat de preferințe (SGP). A se vedea aici stadiul actual de punere în aplicare și lista țărilor care o aplică.

Informații obligatorii privind originea (BOI)

Dacă nu sunteți sigur cu privire la originea produselor dumneavoastră sau doriți pur și simplu să solicitați securitate juridică, puteți solicita o decizie privind informațiile obligatorii privind originea (IOO).

Deciziile IOO sunt obligatorii pentru titular și pentru autoritățile vamale din UE. Acestea sunt valabile – și obligatorii – după emitere, cu condiția ca mărfurile și circumstanțele descrise atunci când se solicită o decizie IOO să fie identice din toate punctele de vedere.  În mod normal, aceste informații sunt valabile timp de trei ani de la data la care au fost emise.

Aici puteți găsi o listă a autorităților responsabile cu emiterea IOO din fiecare dintre cele 27 de țări ale UE (a se vedea p. 19 din JO C 29 din 28.1.2017). De asemenea, puteți găsi aici orientări suplimentare privind informațiile obligatorii privind originea.

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante