Separarea contabilă pentru materialele fungibile

 

Articolul 50 („segregarea contabilă”) din Acordul comercial și de cooperare dintre UE șiRegatul Unit

Producătorul trebuie să se asigure că materialele originare și neoriginare utilizate la fabricarea produsului său sunt separate fizic în timpul depozitării. În cazul în care aceste materiale sunt fungibile (adică sunt identice și interschimbabile), producătorul poate depozita împreună materiale fungibile originare și neoriginare, cu condiția să se utilizeze o separare contabilă.

  • Printr-un sistem contabil, separarea contabilă trebuie să asigure faptul că cantitatea de produse, care poate fi considerată ca fiind originară din UE, este aceeași cu cea care ar fi fost dacă ar fi existat o separare fizică a materialelor utilizate. Acesta trebuie aplicat în conformitate cu principiile contabile general acceptate ale unei părți.
  • În acordurile comerciale preferențiale ale UE, segregarea contabilă se aplică numai materialelor fungibile. Prin urmare, acestea trebuie să fie de aceeași natură și calitate comercială, având aceleași caracteristici tehnice și fizice. Nu ar trebui să fie posibil să se distingă între ele în scopul originii, odată ce au fost încorporate în produsul finit.
  • În unele acorduri comerciale preferențiale ale UE (de exemplu, Acordul de liber schimb UE-Coreea), separarea contabilă poate fi utilizată numai în cazul în care apar costuri considerabile sau dificultăți materiale în ceea ce privește păstrarea unor stocuri separate.
  • În mod excepțional, Acordul comercial și de cooperare UE-Regatul Unit și Acordul economic și comercial cuprinzător UE-Canada, CETA, permit, de asemenea, separarea contabilă pentru un număr limitat de produse finite fungibile, cum ar fi cerealele (capitolul 10), uleiurile vegetale și grăsimile animale (capitolul 15) și anumite produse chimice (la capitolele 27, 28, 29 și la pozițiile 32.01-32.07 și 39.01-39.14).
  • În unele regimuri preferențiale din UE, autoritățile vamale trebuie să autorizeze mai întâi ca o societate să poată utiliza un astfel de sistem. În alte acorduri, părțile pot solicita o astfel de autorizare prealabilă (de exemplu, Acordul de liber schimb UE-Coreea, CETA, Acordul de parteneriat economic UE-Japonia și Acordul comercial și de cooperare UE-Regatul Unit). În acest caz, exportatorul din UE ar trebui, de preferință, să solicite sprijin din partea autorităților sale vamale înainte de a aplica acest sistem.
  • Pentru informații suplimentare, vă rugăm să consultați Orientările privind regulile de origine preferențiale.

Linkuri relevante