Λογιστικός διαχωρισμός για ανταλλάξιμα υλικά
Άρθρο 50 («Λογιστικός διαχωρισμός») της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου
Ο παραγωγός πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι καταγόμενες και οι μη καταγόμενες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του προϊόντος του διαχωρίζονται φυσικά κατά την αποθήκευση. Όταν οι ύλες αυτές είναι ανταλλάξιμες (δηλαδή είναι πανομοιότυπες και εναλλάξιμες), ο παραγωγός μπορεί να αποθηκεύει από κοινού καταγόμενες και μη καταγόμενες ανταλλάξιμες ύλες, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται λογιστικός διαχωρισμός.
- Μέσω ενός λογιστικού συστήματος, ο λογιστικός διαχωρισμός πρέπει να διασφαλίζει ότι η ποσότητα των προϊόντων που μπορούν να θεωρηθούν ως προϊόντα καταγωγής ΕΕ είναι η ίδια με εκείνη που θα είχε αν είχε υπάρξει φυσικός διαχωρισμός των χρησιμοποιούμενων υλών. Πρέπει να εφαρμόζεται σύμφωνα με τις γενικά αποδεκτές λογιστικές αρχές ενός μέρους.
- Στις προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, ο λογιστικός διαχωρισμός εφαρμόζεται μόνο στις ανταλλάξιμες ύλες. Ως εκ τούτου, πρέπει να είναι του ίδιου είδους και της ίδιας εμπορικής ποιότητας, με τα ίδια τεχνικά και φυσικά χαρακτηριστικά. Δεν θα πρέπει να είναι δυνατή η διάκριση μεταξύ τους όσον αφορά την καταγωγή μετά την ενσωμάτωσή τους στο τελικό προϊόν.
- Σε ορισμένες προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ (για παράδειγμα, στη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Κορέας), ο λογιστικός διαχωρισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν προκύπτουν σημαντικές δαπάνες ή ουσιαστικές δυσκολίες για τη διατήρηση χωριστών αποθεμάτων.
- Κατ’ εξαίρεση, η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου και η συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά, CETA, επιτρέπουν επίσης τον λογιστικό διαχωρισμό για περιορισμένο αριθμό ανταλλάξιμων τελικών προϊόντων, όπως τα δημητριακά (κεφάλαιο 10), τα φυτικά έλαια και τα ζωικά λίπη (κεφάλαιο 15) και ορισμένα χημικά προϊόντα (στα κεφάλαια 27, 28, 29 και στις κλάσεις 32.01 έως 32.07 και 39.01 έως 39.14).
- Σε ορισμένα προτιμησιακά καθεστώτα της ΕΕ, οι τελωνειακές αρχές πρέπει πρώτα να επιτρέπουν σε μια εταιρεία να χρησιμοποιεί ένα τέτοιο σύστημα. Σε άλλες ρυθμίσεις, τα μέρη μπορούν να απαιτούν την εν λόγω προηγούμενη έγκριση (για παράδειγμα, τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Κορέας, τη ΣΟΕΣ, τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας και τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου). Στην περίπτωση αυτή, ο εξαγωγέας της ΕΕ θα πρέπει κατά προτίμηση να ζητήσει υποστήριξη από τις τελωνειακές αρχές του πριν από την εφαρμογή του εν λόγω συστήματος.
- Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στο έγγραφο καθοδήγησης σχετικά με τους προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής
Γρήγορες συνδέσεις
Συχνές ερωτήσεις
- Όταν η τιμή αναφέρεται στο βάρος, είναι το μεικτό ή το καθαρό βάρος της;
- Πώς μπορώ να βρω τον εισαγωγικό δασμό που ισχύει για το προϊόν μου;
- Εάν θέλω να πουλάσω το προϊόν μου σε διάφορες χώρες της ΕΕ, υπάρχουν εισαγωγικοί δασμοί για την πληρωμή κάθε φορά που το προϊόν μου εισέρχεται σε άλλη χώρα;
- Μπορώ να λάβω κατάλογο προϊόντων που χρεώνονται με συντελεστή κατά την εισαγωγή 0%
- Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης εφαρμόζονται σε επίπεδο ΕΕ ή σε εθνικό επίπεδο;
- Πώς επιβαρύνεται ο ΦΠΑ στην ΕΕ;
- Πώς μπορώ να λάβω έγκριση για την εξαγωγή ιχθύων στην ΕΕ;
- Τα τρόφιμα που εξάγονται στην ΕΕ πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένη από την ΕΕ εγκατάσταση;
- Πρέπει να πληρώσω για να χρησιμοποιήσω τον εμπορικό βοηθό μου για τις υπηρεσίες και τις επενδύσεις;
- Σε ποιες γλώσσες διατίθεται ο εμπορικός βοηθός μου για υπηρεσίες και επενδύσεις;