Mineritul pentru succes în Japonia

Comerțul lui Marin Baturov cu Japonia a crescut semnificativ de la intrarea în vigoare a Acordului de parteneriat economic UE-Japonia în februarie 2019. Marin Baturov este un furnizor familial de piatră naturală cu sediul în Bulgaria. Înființate în 1996, acestea au experiență comercială cu Japonia atât înainte, cât și după intrarea în vigoare a acordului. Pentru societatea bulgară, beneficiile practice ale acordului comercial sunt evidente în ceea ce privește exporturile sale către regiune.
Japonia efectuează controale vamale foarte stricte, dar acordul de parteneriat a redus această barieră pentru exportatorii din UE. Una dintre cele mai mari îmbunătățiri pentru întreprinderile europene este reducerea birocrației.
Irina Gueorguieva, directoare de export la Marin Baturov
Exportarea cu ușurință a căii
Înainte de încheierea acordului, Marin Baturov trebuia să furnizeze un certificat fitosanitar, care este necesar pentru expedierea loturilor de origine vegetală, un certificat de origine, o factură, o listă de colisaj și un certificat de fumigație. Datorită acordului comercial dintre UE și Japonia, autoritățile vamale japoneze nu mai solicită certificatul fitosanitar și certificatul de origine din partea întreprinderilor europene. În plus, exportatorii din UE în Japonia pot realiza acum acest proces online, ceea ce înseamnă că echipa de export a lui Marin Baturov economisește acum mult timp pe hârtie. Acest proces online are un alt avantaj pentru întreprinderi – reduce semnificativ costurile serviciilor de curierat. Anterior, Marin Baturov trebuia să trimită aceste documente pe suport de hârtie separat prin curieri internaționali costisitoare. Acum ia doar câteva clicuri dintr-un mouse.
În total, dna Gueorguieva estimează că „a existat o întârziere de o zi în Bulgaria și o altă întârziere de o zi în vamă în Japonia pentru fiecare transport. Două zile de documente și controale au fost înlocuite de un proces foarte simplu de zece minute datorită acordului comercial.”
Înțelegerea pieței japoneze
Dna Gueorguieva afirmă că „piața japoneză este foarte diferită de Europa și plătește întreprinderilor pentru a înțelege cu adevărat aceste diferențe.” Marin Baturov avea deja unii clienți în Japonia atunci când au participat la o misiune finanțată de UE în Japonia (EU Gateways Business Avenue Programme) pentru a afla mai multe despre cultura antreprenorială și pentru a intra în contact cu noi potențiali clienți. „În Japonia, am aflat că au standarde foarte ridicate”, spune dna Gueorguieva. De exemplu, piața japoneză are o toleranță scăzută în ceea ce privește modificarea boabelor sau a culorii pietrei naturale, astfel încât Marin Baturov se străduiește în permanență să asigure un produs foarte coerent. Dna Gueorguieva afirmă că „a depus eforturi susținute pentru a răspunde așteptărilor importatorilor japonezi, care, la rândul lor, s-au dovedit a fi foarte angajați în relația de afaceri.” Apolul acestor relații face din Japonia o „piață minunată”.
Vânzarea la nivel mondial, câștigarea la nivel local
Marin Baturov și-a mărit forța de muncă în ultimii ani la aproximativ 45 de persoane din cauza unei creșteri a comenzilor din Japonia, care reprezintă în prezent 13 % din vânzări. Furnizorii locali de ambalaje și materiale conexe ai societății beneficiază, de asemenea, de creșterea exporturilor către Japonia. Acest lucru se datorează nu numai creșterii volumului, ci și diferențelor culturale. Consumatorii japonezi se așteaptă ca produsele lor să fie ambalate masiv și individual, iar piatra nu este diferită. Prin urmare, Marin Baturov își exportă piatra în Japonia în loturi mici, ambalate individual, care se adaptează la faptul că grădinile japoneze sunt, în medie, de doar 5 m², comparativ cu 50 m² în medie în Europa. Aceste loturi de ambalaje mai mici necesită mai multe materiale de ambalare (paleți, unghii, folii etc.), pe care Marin Baturov le obține la nivel local.
Intensificarea schimburilor comerciale ale Marin Baturov cu Japonia a condus la un beneficiu neașteptat pentru consumatorii europeni. „În Japonia, clientul reglează”, afirmă dna Gueorguieva, iar Marin Baturov și-a îmbunătățit nivelul serviciilor pentru clienți pentru a îndeplini aceste standarde ridicate, în beneficiul clienților lor europeni. Acest lucru arată modul în care Acordul de parteneriat economic UE-Japonia – și, într-adevăr, toate acordurile comerciale ale UE – creează efecte de domino de care beneficiază toți.