Cégtörténet:

Bányászat a sikerért Japánban

Bányászat a sikerért Japánban

Marin Baturov Japánnal folytatott kereskedelme jelentősen nőtt az EU-Japán gazdasági partnerségi megállapodás 2019. februári hatálybalépése óta. Marin Baturov egy bulgáriai székhelyű, családi tulajdonban lévő természetes kőszállító. 1996-ban alapították őket, és a megállapodás hatálybalépése előtt és után is kereskedelmi tapasztalatokkal rendelkeznek Japánnal. A bolgár cég számára a kereskedelmi megállapodás gyakorlati előnyei egyértelműek a régióba irányuló exportjuk során.

Japán igen szigorú vámellenőrzéseket végez, de a partnerségi megállapodás enyhítette ezt az akadályt az uniós exportőrök számára. Az európai vállalkozások számára az egyik legnagyobb előrelépés a papírmunka csökkentése.
Irina Gueorguieva, Marin Baturov exportigazgatója

Könnyű kivitel

A megállapodást megelőzően Marin Baturovnak növény-egészségügyi bizonyítványt, a növényi eredetű szállítmányokat, a származási bizonyítványt, a számlát, a csomagjegyzéket és a fertőtlenítési bizonyítványt kellett bemutatnia. Az EU és Japán közötti kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően a japán vámhatóságok már nem követelik meg az európai vállalkozások növény-egészségügyi bizonyítványát és származási bizonyítványát. Ráadásul a Japánba exportáló uniós exportőrök immár online is elvégezhetik a folyamatot, ami azt jelenti, hogy Marin Baturov exportcsoportja most sok időt takarít meg a papírmunkában. Ez az online folyamat további előnyökkel jár a vállalkozások számára: jelentősen csökkenti a futárköltségeket. Korábban Marin Baturovnak ezeket a nyomtatott dokumentumokat külön kellett elküldenie költséges nemzetközi futárokon keresztül. Most csak néhány kattintással lehet rákattintni egy egérre.

Gueorguieva asszony összességében úgy véli, hogy "bulgáriában egynapos késés, Japánban pedig egynapos késés volt minden egyes szállítmány esetében. A két napig tartó papírmunkát és ellenőrzéseket a kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően egy nagyon egyszerű tízperces folyamat váltotta fel.”

A japán piac megértése

Gueorguieva asszony azt állítja, hogy „a japán piac nagyban különbözik Európától, és fizet azért, hogy a vállalatok valóban megértsék ezeket a különbségeket.” Marin Baturovnak már volt néhány ügyfele Japánban, amikor uniós finanszírozású misszióban vett részt Japánban (EU Gateways Business Avenues Programme), hogy többet megtudjon az üzleti kultúráról, és kapcsolatba lépjen az új potenciális ügyfelekkel. „Japánban megtanultuk, hogy nagyon magas színvonalúak” – mondja Gueorguieva asszony. Például a japán piacon a gabona vagy a természetes kő színének változása tekintetében alacsony a tolerancia, így Marin Baturov folyamatosan törekszik a termék nagyfokú konzisztenciájának biztosítására. Gueorguieva asszony azt állítja, hogy „komoly erőfeszítéseket tettek a japán importőrök elvárásainak való megfelelés érdekében, akik viszont nagyon elkötelezettnek bizonyultak az üzleti kapcsolat iránt”. E kapcsolatok erőssége teszi Japánt „kockázatos piacgá”.

Globális értékesítés, helyi nyeremény

Marin Baturov az elmúlt években mintegy 45 főre növelte munkaerő-állományát a Japánból érkező megrendelések számának növekedése miatt, amely jelenleg az értékesítések 13 %-át teszi ki. A vállalat helyi csomagoló- és kapcsolódóanyag-beszállítói szintén profitálnak a Japánba irányuló megnövekedett exportból. Ez nemcsak a megnövekedett mennyiségnek, hanem a kulturális különbségeknek is köszönhető. A japán fogyasztók azt várják, hogy termékeiket erősen és egyenként csomagolják, és a kő nem más. Marin Baturov ezért kis méretű, egyenként csomagolt tételekben exportálja magját Japánba, alkalmazkodva ahhoz, hogy a japán kertek átlagosan mindössze 5 m²-t tesznek ki, szemben az európai átlag 50 nm-rel. Ezekhez a kisebb csomagolási tételekhez több csomagolóanyagra van szükség (rakodólapok, körömek, fóliák stb.), amelyeket Marin Baturov helyben szerez be.

Marin Baturov Japánnal folytatott megnövekedett kereskedelme váratlan előnyökkel járt az európai fogyasztók számára. „Japánban az ügyfél király”, mondta Gueorguieva asszony, és Marin Baturov javította ügyfélszolgálatának színvonalát, hogy megfeleljen ezeknek a magas szintű normáknak, európai ügyfeleik javára. Ez megmutatja, hogy az EU-Japán gazdasági partnerségi megállapodás – és valójában az összes uniós kereskedelmi megállapodás – hogyan váltja ki a mindannyiunk javát szolgáló bőséges hatásokat.

Linkek

Származási szabályok

Az EU-Japán gazdasági partnerségi megállapodás

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások