Izkušnja podjetja:

Rudarjenje za uspeh na Japonskem

Rudarjenje za uspeh na Japonskem

Odkar je februarja 2019 začel veljati sporazum o gospodarskem partnerstvu med EU in Japonsko, se je trgovina Marina Baturova z Japonsko znatno povečala. Marin Baturov je družinski dobavitelj naravnega kamna s sedežem v Bolgariji. Ki so bili ustanovljeni leta 1996, imajo izkušnje s trgovanjem z Japonsko pred začetkom veljavnosti sporazuma in po njem. Za bolgarsko podjetje so praktične koristi trgovinskega sporazuma očitne pri izvozu v regijo.

Japonska ima zelo stroge carinske kontrole, vendar je sporazum o partnerstvu zmanjšal to oviro za izvoznike EU. Ena največjih izboljšav za evropska podjetja je zmanjšanje birokracije.
Irina Gueorguieva, vodja izvoza, Marin Baturov

Enostavno izvažanje

Pred sklenitvijo sporazuma je morala Marin Baturov predložiti fitosanitarno spričevalo, ki se zahteva za odpremo pošiljk rastlinskega izvora, potrdilo o poreklu, račun, dobavnico in potrdilo o zaplinjevanju. Zaradi trgovinskega sporazuma med EU in Japonsko japonski carinski organi ne potrebujejo več fitosanitarnega spričevala in potrdila o poreklu evropskih podjetij. Poleg tega lahko izvozniki iz EU na Japonsko zdaj opravijo postopek na spletu, kar pomeni, da skupina za izvoz Marina Baturova zdaj prihrani veliko časa za pisanje. Ta spletni postopek ima še eno prednost za podjetja, saj znatno zmanjšuje stroške kurirske službe. Pred tem je moral Marin Baturov te dokumente na papirju poslati ločeno prek dragih mednarodnih kurirjev. Zdaj je potrebnih le nekaj klikov miške.

Ga. Gueorguieva ocenjuje, da je "v Bolgariji prišlo do enodnevne zamude in še ene enodnevne zamude pri carinjenju na Japonskem za vsako pošiljko. Zahvaljujoč trgovinskemu sporazumu sta bila dva dneva papirne dokumentacije in pregledov nadomeščena z zelo preprostim desetminutnim postopkom.“

Razumevanje japonskega trga

Ga. Gueorguieva pravi: „Japonski trg se zelo razlikuje od Evrope in podjetjem plačuje, da resnično razumejo te razlike.“ Marin Baturov je že imel nekaj strank na Japonskem, ko so se udeležili misije na Japonskem, ki jo je financirala EU (program EU Gateways Business Avenues), da bi izvedela več o poslovni kulturi in se povezala z novimi potencialnimi strankami. „Na Japonskem smo izvedeli, da imajo zelo visoke standarde,“ pravi ga. Gueorguieva. Na japonskem trgu je na primer nizka toleranca do sprememb v žitu ali barvi naravnega kamna, zato si Marin Baturov nenehno prizadeva zagotoviti zelo usklajen proizvod. Ga. Gueorguieva pravi, da so si „zelo prizadevali, da bi izpolnili pričakovanja japonskih uvoznikov, ki so se nato izkazali za zelo zavezane poslovnemu odnosu.“ To je moč teh odnosov, zaradi česar je Japonska „prijetni trg“.

Prodaja po vsem svetu, zmagovala lokalno

Marin Baturov je v zadnjih letih zaradi povečanja naročil z Japonske, ki zdaj predstavlja 13 % prodaje, svojo delovno silo povečal na približno 45 ljudi. Tudi lokalni dobavitelji embalaže in sorodnih materialov družbe imajo koristi od povečanega izvoza na Japonsko. Razlog za to niso le večje količine, temveč tudi kulturne razlike. Japonski potrošniki pričakujejo, da bodo njihovi proizvodi močno in posamično pakirani, kamen pa se ne razlikuje. Marin Baturov tako izvaža svoj kamen na Japonsko v majhnih, posamično pakiranih lotih, ki se prilagajajo dejstvu, da so japonski vrtovi v povprečju le 5 kvadratnih metrov v primerjavi s povprečno 50 kvadratnimi kilometri v Evropi. Te manjše pakirne serije zahtevajo več embalažnega materiala (palet, nohtov, folije itd.), ki ga Marin Baturov pridobiva lokalno.

Povečana trgovina Marina Baturova z Japonsko je evropskim potrošnikom prinesla nepričakovane koristi. „Na Japonskem stranka kupuje,“ pravi ga. Gueorguieva, Marin Baturov pa je izboljšal raven storitev za stranke, da bi izpolnil te visoke standarde v korist svojih evropskih strank. To kaže, kako sporazum o gospodarskem partnerstvu med EU in Japonsko, pa tudi vsi trgovinski sporazumi EU, ustvarjajo učinke, ki koristijo vsem nam.

Povezave

Pravila o poreklu

Sporazum o gospodarskem partnerstvu med EU in Japonsko

Deli to stran:

Hitre povezave