Gruvdrift för framgång i Japan
Marin Baturovs handel med Japan har ökat avsevärt sedan avtalet om ekonomiskt partnerskap mellan EU och Japan trädde i kraft i februari 2019. Marin Baturov är en familjeägd naturstensleverantör med säte i Bulgarien. De grundades 1996 och har erfarenhet av handel med Japan både före och efter avtalets ikraftträdande. För det bulgariska företaget är de praktiska fördelarna med handelsavtalet uppenbara att se i sin export till regionen.
Japan har mycket strikta tullkontroller, men partnerskapsavtalet har lättat på detta hinder för EU:s exportörer. En av de största förbättringarna för de europeiska företagen är minskningen av pappersarbetet.
Irina Gueorguieva, exportchef vid Marin Baturov
Att exportera det enkla sättet
Innan avtalet ingicks skulle Marin Baturov tillhandahålla ett sundhetscertifikat som krävs för att transportera sändningar av vegetabiliskt ursprung, ett ursprungscertifikat, en faktura, en packsedel och ett gasningscertifikat. Tack vare handelsavtalet mellan EU och Japan kräver den japanska tullen inte längre sundhetscertifikat och ursprungscertifikat från europeiska företag. Dessutom kan EU:s exportörer till Japan nu genomföra processen på nätet, vilket innebär att Marin Baturovs exportteam nu sparar mycket tid på pappersarbetet. Denna onlineprocess har ytterligare en fördel för företagen – den minskar kurirkostnaderna avsevärt. Tidigare var Marin Baturov tvungen att skicka dessa papperskopior separat via kostsamma internationella budfirmor. Nu tar det bara några klick på en mus.
Totalt uppskattar Gueorguieva att det förekom en försening på en dag i Bulgarien och ytterligare en dag i tullen i Japan för varje sändning. Två dagars pappersarbete och kontroller har nu ersatts av en mycket enkel tiominutersprocess tack vare handelsavtalet. ”
Förstå den japanska marknaden
Marin Baturov hade redan några kunder i Japan när de deltog i ett EU-finansierat uppdrag i Japan (EU Gateways Business Avenue Programme) för att lära sig mer om företagskulturen och knyta kontakter med nya potentiella kunder. ”I Japan har vi lärt oss att de har mycket höga standarder”, säger Gueorguieva. Till exempel har den japanska marknaden en låg tolerans för förändringar i spannmål eller färg på naturlig sten, så Marin Baturov strävar kontinuerligt efter att säkerställa en mycket enhetlig produkt. Gueorguieva sade att ”de har arbetat hårt för att uppfylla de japanska importörernas förväntningar, som i sin tur har visat sig vara mycket engagerade i affärsförbindelsen”. Det är styrkan i dessa förbindelser som gör Japan till en ”fantastisk marknad”.
Sälja globalt, vinna lokalt
Marin Baturov har under de senaste åren ökat sin personalstyrka till omkring 45 personer på grund av en ökning av orderingången från Japan, som nu står för 13 % av försäljningen. Företagets lokala leverantörer av förpackningar och tillhörande material gynnas också av ökad export till Japan. Detta beror inte bara på ökad volym utan också på kulturella skillnader. De japanska konsumenterna förväntar sig att deras produkter ska vara kraftigt och individuellt förpackade, och sten skiljer sig inte åt. Marin Baturov exporterar därför sin sten till Japan i små, individuellt förpackade partier som är anpassade till det faktum att de japanska trädgårdarna i genomsnitt bara är 5 m², jämfört med i genomsnitt 50 kvadratmeter i Europa. Dessa mindre förpackningspartier kräver mer förpackningsmaterial (lastpallar, spikar, folie osv.), som Marin Baturov anskaffar lokalt.
Marin Baturovs ökade handel med Japan har lett till oväntade fördelar för de europeiska konsumenterna. ”I Japan är kunden kung”, säger Gueorguieva, och Marin Baturov har förbättrat sin kundservice för att uppfylla dessa höga standarder, vilket gynnar deras europeiska kunder. Detta visar hur avtalet om ekonomiskt partnerskap mellan EU och Japan – och alla EU:s handelsavtal – skapar spridningseffekter som gynnar oss alla.