Ιστορία εταιρείας:

Εξόρυξη για επιτυχία στην Ιαπωνία

Εξόρυξη για επιτυχία στην Ιαπωνία

Το εμπόριο του Marin Baturov με την Ιαπωνία έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας τον Φεβρουάριο του 2019. Ο Marin Baturov είναι οικογενειακός προμηθευτής φυσικών λίθων με έδρα τη Βουλγαρία. Ιδρύθηκαν το 1996 και έχουν εμπειρία εμπορικών συναλλαγών με την Ιαπωνία τόσο πριν όσο και μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας. Για τη βουλγαρική εταιρεία, τα πρακτικά οφέλη της εμπορικής συμφωνίας είναι σαφή όσον αφορά τις εξαγωγές της στην περιοχή.

Η Ιαπωνία εφαρμόζει πολύ αυστηρούς τελωνειακούς ελέγχους, αλλά η συμφωνία εταιρικής σχέσης έχει χαλαρώσει αυτό το εμπόδιο για τους εξαγωγείς της ΕΕ. Μία από τις μεγαλύτερες βελτιώσεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι η μείωση της γραφειοκρατίας.
Irina Gueorguieva, διευθύντρια εξαγωγών στο Marin Baturov

Εξαγωγή του εύκολου τρόπου

Πριν από τη συμφωνία, η Marin Baturov έπρεπε να παράσχει φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό, το οποίο απαιτείται για την αποστολή φορτίων φυτικής προέλευσης, πιστοποιητικό καταγωγής, τιμολόγιο, κατάλογο συσκευασίας και πιστοποιητικό υποκαπνισμού. Χάρη στην εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, τα ιαπωνικά τελωνεία δεν απαιτούν πλέον το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό και το πιστοποιητικό καταγωγής από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι εξαγωγείς της ΕΕ στην Ιαπωνία μπορούν πλέον να διεκπεραιώνουν τη διαδικασία στο διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι η ομάδα εξαγωγών της Marin Baturov εξοικονομεί πλέον πολύ χρόνο για τη γραφειοκρατία. Αυτή η διαδικτυακή διαδικασία έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις — μειώνει σημαντικά το κόστος των ταχυμεταφορών. Προηγουμένως, ο Marin Baturov έπρεπε να αποστείλει χωριστά τα εν λόγω έγγραφα σε έντυπη μορφή μέσω δαπανηρών διεθνών ταχυμεταφορών. Τώρα χρειάζεται λίγα μόνο κλικ σε ένα ποντίκι.

Συνολικά, η κ. Gueorguieva εκτιμά ότι «υπήρξε καθυστέρηση μίας ημέρας στη Βουλγαρία και άλλη μία ημέρα καθυστέρησης στα τελωνεία στην Ιαπωνία για κάθε αποστολή. Δύο ημέρες γραφειοκρατίας και ελέγχων έχουν πλέον αντικατασταθεί από μια πολύ απλή διαδικασία δέκα λεπτών χάρη στην εμπορική συμφωνία.»

Κατανόηση της ιαπωνικής αγοράς

Η κ. Gueorguieva δηλώνει ότι «η ιαπωνική αγορά είναι πολύ διαφορετική από την Ευρώπη και πληρώνει για τις εταιρείες ώστε να κατανοήσουν πραγματικά αυτές τις διαφορές». Ο Marin Baturov είχε ήδη ορισμένους πελάτες στην Ιαπωνία όταν συμμετείχαν σε χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ αποστολή στην Ιαπωνία (πρόγραμμα EU Gateways Business Avenue Programme) για να μάθει περισσότερα για την επιχειρηματική νοοτροπία και να έρθει σε επαφή με νέους δυνητικούς πελάτες. «Στην Ιαπωνία, μάθαμε ότι έχουν πολύ υψηλά πρότυπα», λέει η κ. Gueorguieva. Για παράδειγμα, η ιαπωνική αγορά έχει χαμηλή ανοχή στις μεταβολές των κόκκων ή του χρώματος της φυσικής πέτρας και, ως εκ τούτου, η Marin Baturov προσπαθεί συνεχώς να εξασφαλίσει ένα εξαιρετικά συνεκτικό προϊόν. Η κ. Gueorguieva δηλώνει ότι «εργάστηκαν σκληρά για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των Ιαπώνων εισαγωγέων, οι οποίοι, με τη σειρά τους, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα προσηλωμένοι στην επιχειρηματική σχέση». Η ισχύς αυτών των σχέσεων καθιστά την Ιαπωνία μια «υπέροχη αγορά».

Πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, βραβευμένες σε τοπικό επίπεδο

Η Marin Baturov αύξησε το εργατικό δυναμικό της τα τελευταία χρόνια σε περίπου 45 άτομα λόγω της αύξησης των παραγγελιών από την Ιαπωνία, η οποία αντιπροσωπεύει πλέον το 13 % των πωλήσεων. Οι τοπικοί προμηθευτές συσκευασιών και συναφών υλικών της εταιρείας επωφελούνται επίσης από την αύξηση των εξαγωγών προς την Ιαπωνία. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην αύξηση του όγκου, αλλά και στις πολιτισμικές διαφορές. Οι Ιάπωνες καταναλωτές προσδοκούν ότι τα προϊόντα τους θα είναι σε μεγάλο βαθμό και θα είναι εξατομικευμένα και ότι η πέτρα δεν είναι διαφορετική. Ως εκ τούτου, η Marin Baturov εξάγει την πέτρα της στην Ιαπωνία σε μικρές, εξατομικευμένες παρτίδες, οι οποίες προσαρμόζονται στο γεγονός ότι οι ιαπωνικοί κήποι είναι μόλις 5 τ.μ. κατά μέσο όρο, έναντι 50 τ.μ. κατά μέσο όρο στην Ευρώπη. Αυτές οι μικρότερες παρτίδες συσκευασίας απαιτούν περισσότερα υλικά συσκευασίας (παλέτες, καρφιά, αλουμινόχαρτο κ.λπ.), το οποίο προμηθεύεται τοπικά ο Marin Baturov.

Η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών της Marin Baturov με την Ιαπωνία οδήγησε σε απροσδόκητο όφελος για τους ευρωπαίους καταναλωτές. «Στην Ιαπωνία, ο πελάτης είναι ο πελάτης,» δηλώνει η κ. Gueorguieva, και η Marin Baturov έχει βελτιώσει το επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών της για να ανταποκριθεί σε αυτά τα υψηλά πρότυπα, προς όφελος των Ευρωπαίων πελατών τους. Αυτό δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας — και μάλιστα όλες οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ- δημιουργούν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που ωφελούν όλους μας.

Συνδέσεις

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις