Εξόρυξη για επιτυχία στην Ιαπωνία

Το εμπόριο του Marin Baturov με την Ιαπωνία έχει αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας τον Φεβρουάριο του 2019. Η Marin Baturov είναι οικογενειακός προμηθευτής φυσικών λίθων με έδρα τη Βουλγαρία. Ιδρύθηκαν το 1996 και διαθέτουν εμπειρία εμπορικών συναλλαγών με την Ιαπωνία τόσο πριν όσο και μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας. Για τη βουλγαρική εταιρεία, τα πρακτικά οφέλη της εμπορικής συμφωνίας είναι σαφή για τις εξαγωγές της στην περιοχή.
Η Ιαπωνία έχει πολύ αυστηρούς τελωνειακούς ελέγχους, αλλά η συμφωνία εταιρικής σχέσης έχει ελαφρύνει αυτό το εμπόδιο για τους εξαγωγείς της ΕΕ. Μία από τις μεγαλύτερες βελτιώσεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι η μείωση της γραφειοκρατίας.
Irina Gueorguieva, Υπεύθυνη εξαγωγών στο Marin Baturov
Εξαγωγή του εύκολου τρόπου
Πριν από τη συμφωνία, η Marin Baturov έπρεπε να προσκομίσει φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό, το οποίο απαιτείται για τη μεταφορά φορτίων φυτικής προέλευσης, πιστοποιητικό καταγωγής, τιμολόγιο, κατάλογο συσκευασίας και πιστοποιητικό υποκαπνισμού. Χάρη στην εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, τα ιαπωνικά τελωνεία δεν απαιτούν πλέον πιστοποιητικό φυτοϋγείας και πιστοποιητικό καταγωγής από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι εξαγωγείς της ΕΕ στην Ιαπωνία μπορούν πλέον να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία στο διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι η ομάδα εξαγωγών του Marin Baturov εξοικονομεί πλέον πολύ χρόνο σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αυτή η διαδικτυακή διαδικασία έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις — μειώνει σημαντικά το κόστος των ταχυμεταφορών. Προηγουμένως, η Marin Baturov έπρεπε να αποστείλει τα εν λόγω έντυπα έγγραφα χωριστά μέσω δαπανηρών διεθνών ταχυμεταφορών. Τώρα παίρνει λίγα μόνο κλικ του ποντικιού.
Συνολικά, η κ. Gueorguieva εκτιμά ότι «υπάρχει μονοήμερη καθυστέρηση στη Βουλγαρία και μία άλλη καθυστέρηση στα τελωνεία στην Ιαπωνία για κάθε αποστολή. Δύο ημέρες γραφειοκρατίας και ελέγχων έχουν πλέον αντικατασταθεί από μια πολύ απλή διαδικασία δέκα λεπτών χάρη στην εμπορική συμφωνία.»
Κατανόηση της ιαπωνικής αγοράς
Η κ. Gueorguieva αναφέρει ότι «η ιαπωνική αγορά είναι πολύ διαφορετική από την Ευρώπη και πληρώνει για τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν πραγματικά αυτές τις διαφορές». Ο Marin Baturov είχε ήδη ορισμένους πελάτες στην Ιαπωνία όταν συμμετείχε σε αποστολή χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ στην Ιαπωνία (πρόγραμμα «EU Gateways Business Avenues») για να μάθει περισσότερα για την επιχειρηματική νοοτροπία και να συνδεθεί με νέους δυνητικούς πελάτες. «Στην Ιαπωνία, μάθαμε ότι έχουν πολύ υψηλά πρότυπα», λέει η κ. Gueorguieva. Για παράδειγμα, η ιαπωνική αγορά έχει χαμηλή ανοχή στις μεταβολές των κόκκων ή του χρώματος των φυσικών λίθων, με αποτέλεσμα η Marin Baturov να καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για να εξασφαλίσει ένα προϊόν με υψηλή συνοχή. Η κ. Gueorguieva δηλώνει ότι «προσπάθησαν σκληρά για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των Ιαπώνων εισαγωγέων, οι οποίοι, με τη σειρά τους, έχουν αποδείξει ότι είναι πολύ προσηλωμένοι στην επιχειρηματική σχέση». Η ισχύς αυτών των σχέσεων καθιστά την Ιαπωνία μια «υπερβολική αγορά».
Πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, νίκη σε τοπικό επίπεδο
Η Marin Baturov αύξησε το εργατικό δυναμικό της τα τελευταία χρόνια σε περίπου 45 άτομα λόγω της αύξησης των παραγγελιών από την Ιαπωνία, η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει το 13 % των πωλήσεων. Οι τοπικοί προμηθευτές συσκευασιών και συναφών υλικών της εταιρείας επωφελούνται επίσης από την αύξηση των εξαγωγών προς την Ιαπωνία. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην αύξηση του όγκου, αλλά και στις πολιτιστικές διαφορές. Οι Ιάπωνες καταναλωτές αναμένουν ότι τα προϊόντα τους θα είναι σε μεγάλο βαθμό και ατομικά συσκευασμένα και ο λίθος δεν είναι διαφορετικός. Ως εκ τούτου, η Marin Baturov εξάγει τους λίθους τους στην Ιαπωνία σε μικρές, ατομικά συσκευασμένες παρτίδες, ανάλογα με το γεγονός ότι οι ιαπωνικοί κήποι είναι κατά μέσο όρο μόλις 5sqm, έναντι 50 τ.μ. κατά μέσο όρο στην Ευρώπη. Αυτές οι μικρότερες παρτίδες συσκευασίας απαιτούν περισσότερα υλικά συσκευασίας (παλέτες, καρφιά, φύλλα κ.λπ.), τα οποία η Marin Baturov προμηθεύεται τοπικά.
Η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών της Marin Baturov με την Ιαπωνία οδήγησε σε απροσδόκητο όφελος για τους ευρωπαίους καταναλωτές. «Στην Ιαπωνία, ο πελάτης είναι βασιλιάς», δηλώνει η κ. Gueorguieva, και η Marin Baturov έχει βελτιώσει το επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών της ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτά τα υψηλά πρότυπα, προς όφελος των Ευρωπαίων πελατών τους. Αυτό δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας — και μάλιστα όλες οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ — δημιουργούν αλυσιδωτά αποτελέσματα που ωφελούν όλους μας.