Ιστορία εταιρείας:

Εξόρυξη για επιτυχία στην Ιαπωνία

Εξόρυξη για επιτυχία στην Ιαπωνία

Το εμπόριο του Marin Baturov με την Ιαπωνία έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, του Φεβρουαρίου 2019. Ο Marin Baturov είναι οικογενειακός προμηθευτής φυσικών λίθων με έδρα τη Βουλγαρία. Ιδρύθηκε το 1996 και έχει εμπειρία εμπορικών συναλλαγών με την Ιαπωνία τόσο πριν όσο και μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας. Για τη βουλγαρική εταιρεία, τα πρακτικά οφέλη της εμπορικής συμφωνίας είναι εμφανή στις εξαγωγές τους προς την περιοχή.

Η Ιαπωνία έχει πολύ αυστηρούς τελωνειακούς ελέγχους, αλλά η συμφωνία εταιρικής σχέσης έχει μειώσει αυτό το εμπόδιο για τους εξαγωγείς της ΕΕ. Μία από τις μεγαλύτερες βελτιώσεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι η μείωση της γραφειοκρατίας.
Irina Gueorguieva, Διευθύντρια Εξαγωγών στο Marin Baturov

Εξαγωγή του εύκολου τρόπου

Πριν από τη συμφωνία, η Marin Baturov έπρεπε να προσκομίσει φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό, το οποίο απαιτείται για την αποστολή αποστολών φυτικής προέλευσης, πιστοποιητικό καταγωγής, τιμολόγιο, κατάλογο συσκευασίας και πιστοποιητικό υποκαπνισμού. Χάρη στην εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, τα ιαπωνικά τελωνεία δεν απαιτούν πλέον φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό και πιστοποιητικό καταγωγής από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι εξαγωγείς της ΕΕ στην Ιαπωνία μπορούν πλέον να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία διαδικτυακά, πράγμα που σημαίνει ότι η ομάδα εξαγωγών του Marin Baturov εξοικονομεί πλέον πολλή χρόνο στη γραφειοκρατία. Αυτή η ηλεκτρονική διαδικασία έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις — μειώνει σημαντικά το κόστος των ταχυμεταφορών. Προηγουμένως, ο Marin Baturov έπρεπε να αποστείλει τα εν λόγω έντυπα έγγραφα χωριστά μέσω δαπανηρών διεθνών ταχυμεταφορών. Τώρα παίρνει λίγα μόνο κλικ από ποντίκι.

Συνολικά, η κα Gueorguieva εκτιμά ότι «υπήρξε καθυστέρηση μίας ημέρας στη Βουλγαρία και άλλη μία ημέρα καθυστέρησης στα τελωνεία στην Ιαπωνία για κάθε αποστολή. Δύο ημέρες γραφειοκρατίας και ελέγχων έχουν πλέον αντικατασταθεί από μια πολύ απλή διαδικασία δέκα λεπτών χάρη στην εμπορική συμφωνία.»

Κατανόηση της ιαπωνικής αγοράς

Η κ. Gueorguieva αναφέρει ότι «η ιαπωνική αγορά είναι πολύ διαφορετική από την Ευρώπη και πληρώνει τις εταιρείες για να κατανοήσουν πραγματικά αυτές τις διαφορές». Η Marin Baturov είχε ήδη ορισμένους πελάτες στην Ιαπωνία όταν συμμετείχαν σε χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ αποστολή στην Ιαπωνία (πρόγραμμα EU Gateways Business Avenues Programme) για να μάθουν περισσότερα σχετικά με την επιχειρηματική κουλτούρα και να έρθουν σε επαφή με νέους δυνητικούς πελάτες. «Στην Ιαπωνία, μάθαμε ότι έχουν πολύ υψηλά πρότυπα», δηλώνει η κα Gueorguieva. Για παράδειγμα, η ιαπωνική αγορά έχει χαμηλή ανοχή όσον αφορά τις αλλαγές στους κόκκους ή στο χρώμα των φυσικών λίθων, με αποτέλεσμα ο Marin Baturov να προσπαθεί συνεχώς να εξασφαλίζει ένα προϊόν υψηλής σταθερότητας. Η κα Gueorguieva αναφέρει ότι «εργάστηκαν σκληρά για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των Ιαπώνων εισαγωγέων, οι οποίοι, με τη σειρά τους, έχουν αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα προσηλωμένοι στην επιχειρηματική σχέση». Η ισχύς των σχέσεων αυτών καθιστά την Ιαπωνία «υπέροχη αγορά».

Πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, νικητές σε τοπικό επίπεδο

Η Marin Baturov αύξησε το εργατικό δυναμικό της τα τελευταία χρόνια σε περίπου 45 άτομα λόγω της αύξησης των παραγγελιών από την Ιαπωνία, η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει το 13 % των πωλήσεων. Οι τοπικοί προμηθευτές συσκευασιών και συναφών υλικών της εταιρείας επωφελούνται επίσης από τις αυξημένες εξαγωγές στην Ιαπωνία. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην αύξηση του όγκου, αλλά και στις πολιτισμικές διαφορές. Οι Ιάπωνες καταναλωτές αναμένουν ότι τα προϊόντα τους θα είναι σε μεγάλο βαθμό και ατομικά συσκευασμένα και η πέτρα δεν είναι διαφορετική. Ως εκ τούτου, ο Marin Baturov εξάγει τα πέτρά του στην Ιαπωνία σε μικρές, ατομικές συσκευασίες, προσαρμοσμένες στο γεγονός ότι οι ιαπωνικοί κήποι είναι μόλις 5 τ.μ. κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 50 τ.μ. κατά μέσο όρο στην Ευρώπη. Αυτές οι μικρότερες παρτίδες συσκευασίας απαιτούν περισσότερα υλικά συσκευασίας (παλέτες, καρφιά, φύλλα κ.λπ.), τα οποία η Marin Baturov προμηθεύεται τοπικά.

Η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών του Marin Baturov με την Ιαπωνία έχει οδηγήσει σε απροσδόκητο όφελος για τους ευρωπαίους καταναλωτές. «Στην Ιαπωνία, ο πελάτης κερδίζει», δηλώνει η κ. Gueorguieva, και ο Marin Baturov έχει βελτιώσει το επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών της ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτά τα υψηλά πρότυπα, προς όφελος των ευρωπαίων πελατών τους. Αυτό δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας — και μάλιστα όλες οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ- έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που ωφελούν όλους μας.

Συνδέσεις

Κανόνες καταγωγής

Συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις