Minedrift for succes i Japan
Marin Baturovs handel med Japan er steget betydeligt, siden den økonomiske partnerskabsaftale mellem EU og Japan trådte i kraft i februar 2019. Marin Baturov er en familieejet leverandør af natursten med hjemsted i Bulgarien. De blev grundlagt i 1996 og har erfaring med handel med Japan både før og efter aftalens ikrafttræden. For den bulgarske virksomhed er de praktiske fordele ved handelsaftalen indlysende at se i deres eksport til regionen.
Japan har meget streng toldkontrol, men partnerskabsaftalen har lettet denne hindring for EU's eksportører. En af de største forbedringer for europæiske virksomheder er reduktionen af papirarbejdet.
Irina Gueorguieva, eksportdirektør, Marin Baturov
Eksport af den nemme måde
Forud for aftalen skulle Marin Baturov fremlægge et plantesundhedscertifikat, som kræves for at sende sendinger af vegetabilsk oprindelse, et oprindelsescertifikat, en faktura, en pakkeliste og et desinfektionscertifikat. Takket være handelsaftalen mellem EU og Japan kræver de japanske toldmyndigheder ikke længere plantesundhedscertifikatet og oprindelsescertifikatet fra europæiske virksomheder. Desuden kan EU's eksportører til Japan nu gennemføre processen online, hvilket betyder, at Marin Baturovs eksportteam nu sparer meget tid på papirarbejdet. Denne onlineproces har en anden fordel for virksomhederne — den reducerer kureromkostningerne betydeligt. Tidligere var Marin Baturov nødt til at sende disse papirdokumenter særskilt via dyre internationale kurerer. Nu kræver det blot nogle få klik på en mus.
I alt anslår Gueorguieva, at der var en forsinkelse på en dag i Bulgarien og endnu en dags forsinkelse på toldbehandlingen i Japan for hver forsendelse. To dages papirarbejde og kontrol er nu blevet erstattet af en meget enkel proces på ti minutter takket være handelsaftalen."
Forståelse af det japanske marked
Marin Baturov havde allerede nogle kunder i Japan, da de deltog i en EU-finansieret mission til Japan (EU Gateways Business Avenue Programme) for at lære mere om virksomhedskulturen og komme i kontakt med nye potentielle kunder. "I Japan erfarede vi, at de har meget høje standarder," siger Gueorguieva. Det japanske marked har f.eks. en lav tolerance over for ændringer i korn eller farve af naturlige stenarter, så Marin Baturov bestræber sig løbende på at sikre et meget ensartet produkt. Gueorguieva siger, at "de arbejdede hårdt på at opfylde de japanske importørers forventninger, som til gengæld har vist sig at være meget engageret i forretningsforbindelserne". Det er styrken af disse forbindelser, der gør Japan til et "fantastisk marked".
At sælge globalt og vinde lokalt
Marin Baturov har i de seneste år øget sin arbejdsstyrke til ca. 45 personer på grund af en stigning i ordrer fra Japan, som nu tegner sig for 13 % af salget. Virksomhedens lokale leverandører af emballage og dertil knyttede materialer drager også fordel af øget eksport til Japan. Dette skyldes ikke blot øget volumen, men også kulturelle forskelle. De japanske forbrugere forventer, at deres produkter er meget og individuelt emballeret, og stenene er ikke anderledes. Marin Baturov eksporterer derfor deres sten til Japan i små, individuelt emballerede partier, der er tilpasset det forhold, at de japanske haver i gennemsnit kun er på 5 m² sammenlignet med gennemsnitligt 50 m² i Europa. Disse mindre emballagepartier kræver mere emballagemateriale (paller, bolte, folie osv.), som Marin Baturov leverer lokalt.
Marin Baturovs øgede handel med Japan har ført til en uventet fordel for de europæiske forbrugere. "I Japan er kunden ved at tænke," siger Gueorguieva, og Marin Baturov har forbedret sit kundeserviceniveau for at opfylde disse høje standarder til gavn for deres europæiske kunder. Dette viser, hvordan den økonomiske partnerskabsaftale mellem EU og Japan — og endda alle EU's handelsaftaler — skaber afsmittende virkninger, der gavner os alle.