Bedrijfservaring:

Mijnbouw voor succes in Japan

Mijnbouw voor succes in Japan

De handel van Marin Baturov met Japan is aanzienlijk toegenomen sinds de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan in februari 2019 in werking trad. Marin Baturov is een in Bulgarije gevestigde leverancier van natuursteen in familiebezit. Zij zijn opgericht in 1996 en hebben ervaring met handel met Japan zowel vóór als na de inwerkingtreding van de overeenkomst. Voor het Bulgaarse bedrijf zijn de praktische voordelen van de handelsovereenkomst duidelijk zichtbaar in hun uitvoer naar de regio.

Japan heeft zeer strenge douanecontroles, maar de partnerschapsovereenkomst heeft deze belemmering voor EU-exporteurs weggenomen. Een van de grootste verbeteringen voor Europese bedrijven is de vermindering van het papierwerk.
Irina Gueorguieva, uitvoermanager bij Marin Baturov

De gemakkelijke manier exporteren

Voorafgaand aan de overeenkomst moest Marin Baturov een fytosanitair certificaat overleggen, dat vereist is voor het vervoer van zendingen van plantaardige oorsprong, een certificaat van oorsprong, een factuur, een paklijst en een fumigatiecertificaat. Dankzij de handelsovereenkomst tussen de EU en Japan heeft de Japanse douane niet langer een fytosanitair certificaat en certificaat van oorsprong van Europese bedrijven nodig. Bovendien kunnen EU-exporteurs naar Japan het proces nu online uitvoeren, wat betekent dat het uitvoerteam van Marin Baturov nu veel tijd aan papierwerk bespaart. Dit onlineproces heeft een ander voordeel voor bedrijven: het verlaagt de kosten van koeriers aanzienlijk. Voorheen moest Marin Baturov deze papieren documenten afzonderlijk verzenden via kostbare internationale koeriers. Nu is er maar een paar klikken van een muis.

In totaal schat mevrouw Gueorguieva dat er sprake was van een vertraging van één dag in Bulgarije en nog eens één dag vertraging bij de douane in Japan voor elke zending. Twee dagen papierwerk en controles zijn nu vervangen door een zeer eenvoudig proces van tien minuten dankzij de handelsovereenkomst.”

Inzicht in de Japanse markt

Mevrouw Gueorguieva zegt dat „de Japanse markt sterk verschilt van Europa en het betaalt voor bedrijven om deze verschillen echt te begrijpen”. Marin Baturov had al enkele klanten in Japan toen zij deelnamen aan een door de EU gefinancierde missie naar Japan (EU Gateways Business Avenues Programme) om meer te weten te komen over de bedrijfscultuur en contact te leggen met nieuwe potentiële klanten. „In Japan hebben we geleerd dat zij zeer hoge normen hanteren,” zegt mevrouw Gueorguieva. Zo heeft de Japanse markt een lage tolerantie voor veranderingen in de korrel of de kleur van natuursteen, zodat Marin Baturov voortdurend streeft naar een zeer consistent product. Mevrouw Gueorguieva zegt dat zij hard hebben gewerkt om te voldoen aan de verwachtingen van de Japanse importeurs, die op hun beurt zeer gehecht zijn aan de zakelijke relatie. Het is de kracht van deze relaties die Japan tot een „prachtige markt” maakt.

Wereldwijd verkopen, lokaal winkelen

Marin Baturov heeft de afgelopen jaren haar personeelsbestand uitgebreid tot ongeveer 45 mensen als gevolg van een toename van het aantal bestellingen uit Japan, dat nu goed is voor 13 % van de verkoop. De lokale leveranciers van verpakkingen en aanverwante materialen van de onderneming profiteren ook van de toegenomen uitvoer naar Japan. Dit is niet alleen te wijten aan een groter volume, maar ook aan culturele verschillen. De Japanse consumenten verwachten dat hun producten zwaar en individueel worden verpakt en steen is niet anders. Marin Baturov exporteert dus zijn steen naar Japan in kleine, individueel verpakte partijen die zich aanpassen aan het feit dat Japanse tuinen gemiddeld slechts 5 m² zijn, vergeleken met gemiddeld 50 m² in Europa. Voor deze kleinere verpakkingspartijen is meer verpakkingsmateriaal nodig (pallets, nagels, folie, enz.), dat Marin Baturov lokaal betrekt.

De toegenomen handel van Marin Baturov met Japan heeft de Europese consument onverwachte voordelen opgeleverd. „In Japan keert de klant,” zegt mevrouw Gueorguieva, en Marin Baturov heeft zijn klantenservice verbeterd om aan deze hoge normen te voldoen, wat hun Europese klanten ten goede komt. Hieruit blijkt hoe de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan — en zelfs alle handelsovereenkomsten van de EU — tal van effecten teweegbrengt die ons allen ten goede komen.

Links

Oorsprongsregels

Economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan

Deze pagina delen:

Snelle links