Bedrijfservaring:

Mijnbouw voor succes in Japan

Mijnbouw voor succes in Japan

De handel van Marin Baturov met Japan is aanzienlijk toegenomen sinds de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan in februari 2019 in werking is getreden. Marin Baturov is een in Bulgarije gevestigde familieleverancier van natuursteen. Zij zijn opgericht in 1996 en hebben ervaring met handel met Japan, zowel vóór als na de inwerkingtreding van de overeenkomst. Voor de Bulgaarse onderneming zijn de praktische voordelen van de handelsovereenkomst duidelijk te zien in de uitvoer naar de regio.

Japan heeft zeer strenge douanecontroles, maar de partnerschapsovereenkomst heeft deze belemmering voor EU-exporteurs weggenomen. Een van de grootste verbeteringen voor Europese bedrijven is de vermindering van het papierwerk.
Irina Gueorguieva, uitvoermanager bij Marin Baturov

De gemakkelijke weg exporteren

Voorafgaand aan de overeenkomst moest Marin Baturov een fytosanitair certificaat overleggen, dat vereist is voor het vervoer van zendingen van plantaardige oorsprong, een certificaat van oorsprong, een factuur, een paklijst en een fumigatiecertificaat. Dankzij de handelsovereenkomst tussen de EU en Japan eisen de Japanse douane niet langer het fytosanitaire certificaat en het certificaat van oorsprong van Europese bedrijven. Bovendien kunnen EU-exporteurs naar Japan nu online het proces uitvoeren, wat betekent dat het uitvoerteam van Marin Baturov nu veel tijd bespaart op papierwerk. Dit onlineproces heeft een ander voordeel voor bedrijven: het verlaagt de koerierkosten aanzienlijk. Voorheen moest Marin Baturov deze papieren documenten afzonderlijk versturen via dure internationale koeriers. Nu is er maar een paar klikken van een muis nodig.

In totaal schat mevrouw Gueorguieva dat er voor elke zending sprake was van een vertraging van één dag in Bulgarije en nog eens één dag vertraging bij de douane in Japan. Dankzij de handelsovereenkomst zijn twee dagen papierwerk en controles vervangen door een zeer eenvoudig proces van tien minuten.”

Inzicht in de Japanse markt

Mevrouw Gueorguieva zegt dat „de Japanse markt heel anders is dan Europa en het betaalt dat bedrijven deze verschillen echt begrijpen”. Marin Baturov had al een aantal klanten in Japan toen zij deelnamen aan een door de EU gefinancierde missie naar Japan (EU Gateways Business Avenue Programme) om meer te weten te komen over de bedrijfscultuur en contact te leggen met nieuwe potentiële klanten. „In Japan hebben we vernomen dat zij zeer hoge normen hebben,” zegt mevrouw Gueorguieva. Zo kent de Japanse markt een lage tolerantie voor veranderingen in graan of kleur van natuursteen, zodat Marin Baturov voortdurend streeft naar een zeer consistent product. Mevrouw Gueorguieva zegt dat „zij hard hebben gewerkt om te voldoen aan de verwachtingen van Japanse importeurs, die op hun beurt zeer gehecht zijn aan de zakelijke relatie”. Het is de kracht van deze relaties die Japan tot een „wonderlijke markt” maken.

Wereldwijde verkoop, winkelen op lokaal niveau

Marin Baturov heeft haar personeelsbestand de afgelopen jaren uitgebreid tot ongeveer 45 mensen als gevolg van een toename van het aantal bestellingen uit Japan, dat nu goed is voor 13 % van de verkoop. De lokale leveranciers van verpakkingen en aanverwante materialen van de onderneming profiteren ook van de toegenomen uitvoer naar Japan. Dit is niet alleen te wijten aan de toename van het volume, maar ook aan culturele verschillen. Japanse consumenten verwachten dat hun producten zwaar en individueel worden verpakt en dat steen niet anders is. Marin Baturov voert daarom haar steen uit naar Japan in kleine, individueel verpakte partijen die zich aanpassen aan het feit dat Japanse tuinen gemiddeld slechts 5 m² bedragen, tegenover gemiddeld 50 m² in Europa. Voor deze kleinere verpakkingspartijen is meer verpakkingsmateriaal nodig (pallets, nagels, folie enz.), dat Marin Baturov lokaal betrekt.

De toegenomen handel van Marin Baturov met Japan heeft een onverwacht voordeel voor de Europese consumenten opgeleverd. „In Japan is de klant king”, zegt mevrouw Gueorguieva, en Marin Baturov heeft haar klantenservice verbeterd om aan deze hoge normen te voldoen, ten voordele van hun Europese klanten. Hieruit blijkt hoe de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan — en zelfs alle handelsovereenkomsten van de EU — verstrekkende effecten hebben die ons allemaal ten goede komen.

Links

Deze pagina delen:

Snelle links