Bedrijfservaring:

Mijnbouw voor succes in Japan

Mijnbouw voor succes in Japan

De handel van Marin Baturov met Japan is aanzienlijk toegenomen sinds de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan in februari 2019 in werking is getreden. Marin Baturov is een in Bulgarije gevestigde leverancier van natuursteen in familiebezit. Zij zijn opgericht in 1996 en hebben ervaring met de handel met Japan, zowel voor als na de inwerkingtreding van de overeenkomst. Voor de Bulgaarse onderneming zijn de praktische voordelen van de handelsovereenkomst duidelijk zichtbaar in hun uitvoer naar de regio.

Japan heeft zeer strenge douanecontroles, maar de partnerschapsovereenkomst heeft deze belemmering voor EU-exporteurs weggenomen. Een van de grootste verbeteringen voor Europese bedrijven is de vermindering van het papierwerk.
Irina Gueorguieva, uitvoermanager bij Marin Baturov

De gemakkelijke manier exporteren

Voorafgaand aan de overeenkomst moest Marin Baturov een fytosanitair certificaat verstrekken dat verplicht is zendingen van plantaardige oorsprong, een certificaat van oorsprong, een factuur, een paklijst en een fumigatiecertificaat over te brengen. Dankzij de handelsovereenkomst tussen de EU en Japan heeft de Japanse douane geen fytosanitair certificaat en certificaat van oorsprong meer nodig van Europese bedrijven. Bovendien kunnen EU-exporteurs naar Japan het proces nu online uitvoeren, wat betekent dat het exportteam van Marin Baturov nu veel tijd aan papierwerk bespaart. Dit onlineproces heeft een ander voordeel voor bedrijven: het verlaagt de koerierkosten aanzienlijk. Voorheen moest Marin Baturov deze papieren documenten afzonderlijk verzenden via dure internationale koeriers. Nu is er maar een paar klikken van een muis nodig.

In totaal schat mevrouw Gueorguieva dat er sprake was van een vertraging van één dag in Bulgarije en een vertraging van één dag bij de douane in Japan voor elke zending. Dankzij de handelsovereenkomst zijn twee dagen papierwerk en controles vervangen door een zeer eenvoudig proces van tien minuten.”

Inzicht in de Japanse markt

Mevrouw Gueorguieva zegt dat „de Japanse markt sterk verschilt van Europa en dat het voor bedrijven betaalt om deze verschillen echt te begrijpen”. Marin Baturov had al klanten in Japan toen zij deelnamen aan een door de EU gefinancierde missie naar Japan (EU Gateways Business Avenue Programme) om meer te weten te komen over de bedrijfscultuur en contact te leggen met nieuwe potentiële klanten. „In Japan wisten we dat ze zeer hoge normen hanteren,” zegt mevrouw Gueorguieva. Zo kent de Japanse markt een lage tolerantie voor veranderingen in graan of kleur van natuursteen, waardoor Marin Baturov voortdurend streeft naar een zeer consistent product. Mevrouw Gueorguieva zegt dat zij „hard hebben gewerkt om te voldoen aan de verwachtingen van Japanse importeurs, die op hun beurt hebben bewezen zeer gehecht te zijn aan de zakelijke relatie”. Het is de kracht van deze betrekkingen die Japan tot een „wonderrijke markt” maakt.

Wereldwijd verkopen, lokaal winnen

Marin Baturov heeft zijn personeelsbestand de afgelopen jaren uitgebreid tot ongeveer 45 mensen als gevolg van een toename van de orders uit Japan, dat nu goed is voor 13 % van de verkoop. De lokale leveranciers van verpakkingen en aanverwante materialen van de onderneming profiteren ook van de toegenomen uitvoer naar Japan. Dit is niet alleen te wijten aan een toename van het volume, maar ook aan culturele verschillen. De Japanse consumenten verwachten dat hun producten zwaar en individueel worden verpakt en dat steen niet anders is. Marin Baturov voert haar steen dus uit naar Japan in kleine, individueel verpakte partijen die zijn aangepast aan het feit dat de Japanse tuinen gemiddeld slechts 5 m² bedragen, tegenover gemiddeld 50 m² in Europa. Voor deze kleinere partijen is meer verpakkingsmateriaal nodig (pallets, nagels, folie enz.), dat Marin Baturov lokaal betrekt.

De toegenomen handel van Marin Baturov met Japan heeft voor de Europese consument een onverwacht voordeel opgeleverd. „In Japan klopt de klant”, zegt mevrouw Gueorguieva, en Marin Baturov heeft zijn klantenservice verbeterd om aan deze hoge normen te voldoen, ten voordele van hun Europese klanten. Hieruit blijkt hoe de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan — en zelfs alle handelsovereenkomsten van de EU — rimpeleffecten teweegbrengen die ons allen ten goede komen.

Links

Oorsprongsregels

Economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan

Deze pagina delen:

Snelle links