Acordul comercial și de cooperare UE-Regatul Unit
UE și Regatul Unit au ajuns la un acord privind Acordul comercial și de cooperare UE-Regatul Unit, care se aplică cu titlu provizoriu de la 1ianuarie 2021 și care a intrat în vigoare la 1 mai 2021.
Acordul comercial și de cooperare acoperă nu numai comerțul cu bunuri, servicii, investiții, achiziții publice și DPI, ci și o gamă largă de alte domenii-cheie de interes pentru UE, cum ar fi transportul aerian și rutier, energia și durabilitatea, pescuitul și coordonarea securității sociale. Normele privind comerțul și investițiile se bazează pe angajamente cuprinzătoare privind condițiile de concurență echitabile și dezvoltarea durabilă.
- Acesta prevede tarife zero și cote zero pentru toate mărfurile care respectă regulile de origine corespunzătoare.
- Aceasta le permite investitorilor din UE să își stabilească întreprinderile pe teritoriul Regatului Unit și să le opereze liber în majoritatea sectoarelor.
- Acesta oferă acces pe piață dincolo de cel convenit cu Japonia, de exemplu, și include dispoziții de reglementare pentru multe sectoare de servicii esențiale.
- Aceasta asigură faptul că întreprinderile din UE deja stabilite în Regatul Unit nu vor fi discriminate în cadrul procedurilor de achiziții publice.
- Aceasta asigură drepturi de suită pentru artiștii din UE, care nu intră sub incidența convențiilor internaționale privind drepturile de proprietate intelectuală.
- Aceasta asigură un comerț și o concurență nedenaturate pentru întreprinderile din UE în sectorul energiei și al materiilor prime și pentru industrie în general.
- Acesta conține un capitol privind IMM-urile menit să promoveze participarea IMM-urilor la acord.
- Ambele părți s-au angajat să asigure condiții de concurență echitabile solide prin menținerea unor niveluri ridicate de protecție în domenii precum:
- protecția mediului;
- combaterea schimbărilor climatice și stabilirea prețului carbonului;
- drepturile sociale și de muncă;
- transparența fiscală și ajutoarele de stat;
- cu o aplicare internă eficace, un mecanism obligatoriu de soluționare a litigiilor și posibilitatea ca ambele părți să ia măsuri de remediere.
În ceea ce privește comerțul cu mărfuri între UE și Irlanda de Nord, se aplică Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord inclus în Acordul de retragere.
Plângeri
Textul acordului și prezentarea generală
- Textul Acordului UE-Regatul Unit
- Întrebări & Răspunsuri
- Descărcați: Relațiile dintre UE și Regatul Unit se schimbă semnificativ în comparație cu beneficiile listei de verificare a membrilor UE
Servicii
Uniunea Europeană și Regatul Unit sunt parteneri importanți în ceea ce privește comerțul cu servicii și investițiile. În 2021, Regatul Unit a fost al doilea partener comercial al UE în ceea ce privește serviciile, după Statele Unite. Principalele sectoare de servicii comercializate între UE și Regatul Unit au fost așa-numitele „alte servicii pentru întreprinderi” (și anume, servicii de C &D, servicii juridice, servicii de arhitectură etc.), servicii financiare și servicii de telecomunicații, informatice și de informare.
Începând cu 1 ianuarie 2021, Regatul Unit nu mai participă la piața unică a UE și, prin urmare, nu mai beneficiază de principiile liberei circulații a persoanelor, liberei prestări a serviciilor și libertății de stabilire. Prin urmare, pentru a oferi servicii în întreaga UE, furnizorii de servicii din Regatul Unit ar putea fi nevoiți să se stabilească în UE pentru a-și continua activitatea. Aceștia trebuie să respecte normele, procedurile și autorizațiile interne aplicabile activităților lor în fiecare stat membru în care își desfășoară activitatea. Același lucru este valabil și pentru operatorii din UE, și anume aceștia trebuie să respecte normele interne din Regatul Unit pentru a putea furniza servicii în Regatul Unit.
Acordul comercial și de cooperare (TCA) dintre UE și Regatul Unit prevede un nivel semnificativ de deschidere pentru comerțul cu servicii și pentru investiții în multe sectoare, inclusiv serviciile profesionale și pentru întreprinderi (de exemplu, serviciile juridice, de audit, de arhitectură), serviciile de livrare și telecomunicații, serviciile digitale și informatice, serviciile financiare, serviciile de cercetare și dezvoltare, majoritatea serviciilor de transport și serviciile de mediu. În plus, aceasta se aplică, de asemenea, investițiilor în alte sectoare decât serviciile, cum ar fi industria prelucrătoare, agricultura, silvicultura, pescuitul, energia și alte industrii primare.
Nivelul real al accesului pe piață va depinde de modul în care este furnizat serviciul: este furnizat transfrontalier din țara de origine a furnizorului, de exemplu prin internet („modul 1”); este furnizat consumatorului în țara furnizorului, de exemplu un turist care călătorește în străinătate și achiziționează servicii („modul 2”); este furnizat prin intermediul unei întreprinderi stabilite local, deținută de furnizorul de servicii străin („modul 3”) sau prin prezența temporară pe teritoriul altei țări a unui furnizor de servicii care este o persoană fizică („modul 4”). În practică, capacitatea efectivă de a furniza un anumit serviciu sau de a investi într-un anumit sector depinde, de asemenea, de rezervele specifice prevăzute în ACC, care pot fi impuse furnizorilor de servicii din UE atunci când furnizează servicii în Regatul Unit în anumite sectoare și viceversa.
În ceea ce privește intrarea și șederea temporară a persoanelor fizice în scopuri comerciale (după cum se menționează mai sus sub denumirea de „modul 4”), UE și Regatul Unit au convenit asupra unei game largi de angajamente reciproce. Părțile nu pot refuza intrarea și șederea din motive economice (de exemplu, cote, teste privind necesitățile economice) – deși, în unele cazuri, ar putea exista rezerve împotriva angajamentelor. De asemenea, în anumite cazuri, poate fi necesară în continuare o viză și/sau un permis de ședere sau de muncă.
Următoarele categorii de persoane fac obiectul acordului:
- Persoanele aflate în vizită de afaceri în scopul stabilirii – de exemplu, un administrator care intră în Regatul Unit pentru a înființa o filială. Aceste persoane pot veni timp de 90 de zile într-o perioadă de 6 luni.
- Persoanele transferate în cadrul aceleiași companii – de exemplu, un administrator pe care societatea X din UE îl trimite pentru a lucra în filiala sa Y din Regatul Unit). Aceste persoane pot veni pentru o perioadă de 3 ani (cu excepția cazului în care sunt stagiari, caz în care perioada de ședere este limitată la 1 an).
- Persoane aflate în vizită de afaceri pe termen scurt: acestor persoane li se permite să intre în UE sau în Regatul Unit pentru a desfășura anumite (unsprezece) activități enumerate la punctul 8 din anexa 21. Acestea pot veni timp de 90 de zile într-o perioadă de 6 luni. Cu toate acestea, statele membre și Regatul Unit pot formula rezerve cu privire la unele dintre aceste activități.
- Prestatori de servicii pe bază de contract: aceste persoane pot intra în UE (sau în Regatul Unit) pentru a pune în aplicare un contract de servicii pe care societatea lor îl are cu un client din UE (sau cu un client din Regatul Unit) pentru o perioadă maximă de 12 luni sau durata contractului – oricare dintre acestea este mai scurtă. Aceștia ar trebui să aibă diplome universitare și experiență profesională în legătură cu serviciul prestat. Aceștia pot furniza serviciile enumerate la punctul 10 din anexa 22. Cu toate acestea, statele membre pot formula rezerve cu privire la unele dintre aceste activități: a se vedea punctul 12 din anexa 22 – și anume, condițiile pentru furnizarea unui anumit serviciu pot fi mai restrictive sau chiar imposibile.
- Profesioniști independenți. La fel ca prestatorii de servicii pe bază de contract, dar aceștia sunt independenți. Lista serviciilor permise este inclusă la punctul 11 din anexa 22.
În plus, se aplică toate normele interne privind calificările profesionale. ACC include un cadru prin care Uniunea Europeană și Regatul Unit pot conveni ulterior, de la caz la caz și pentru anumite profesii, asupra unor modalități suplimentare de recunoaștere a anumitor calificări profesionale, care ar deveni o anexă la acord. Astfel de acorduri trebuie să fie adoptate de Consiliul de parteneriat.
Informații practice privind furnizarea de servicii în Regatul Unit de către prestatorii de servicii din UE
Dispozitiv de identificare a licenței
Pentru a furniza un serviciu în Regatul Unit, este necesară o licență pentru anumite activități comerciale sau alte activități.
Cum se înființează o întreprindere în Regatul Unit
Cerințele pentru înființarea unei întreprinderi în Regatul Unit vor depinde de tipul de întreprindere pe care doriți să o creați, de locul în care lucrați și dacă luați persoane pentru a ajuta. Ghid privind modul de înființare a unei întreprinderi în Regatul Unit
Recunoașterea calificărilor profesionale
Calificarea profesională din afara Regatului Unit va trebui să fie recunoscută oficial de un organism de reglementare din Regatul Unit pentru a lucra într-o profesie care este reglementată în Regatul Unit. Informații privind organismele de reglementare și profesiile reglementate din Regatul Unit
Informații suplimentare privind profesiile reglementate sunt disponibile pe site-ul web al Centrului pentru calificări profesionale din Regatul Unit.
Informații privind serviciile juridice și serviciile de transport maritim
Noul asistent comercial pentru servicii și investiții, disponibil pe portalul Access2Markets, oferă informații întreprinderilor din UE care doresc să furnizeze servicii juridice și servicii de transport maritim în Regatul Unit. Acesta include informații privind cerințele pe care trebuie să le îndeplinească, precum și datele de contact ale autorităților de reglementare relevante.
Norme de intrare și de ședere pentru personalul calificat
Informații generale privind cerințele în materie de vize pentru diferite categorii de solicitanți.
Mai precis, pentru personalul calificat:
- Norme privind vizitatorii de afaceri
- Viză de lucrător calificat
- Viză în cadrul aceleiași companii
- T5 Acordul temporar dintre lucrători și lucrătorii internaționali
- Reprezentant al unei întreprinderi din străinătate
Achiziții publice
Acordul comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit include Acordul OMC privind achizițiile publice (AAP) și îl depășește. Aceasta înseamnă că toate beneficiile legate de normele bilaterale și de accesul pe piața din Regatul Unit pentru societățile din UE care decurg din AAP sunt, de asemenea, confirmate în temeiul Acordului comercial și de cooperare și fac obiectul soluționării bilaterale a litigiilor.
ACC depășește angajamentele AAP și acordă acces suplimentar pe piață:
- Includerea entităților contractante care exploatează rețele de gaze și energie termică și a entităților contractante private care dețin drepturi de monopol în toate sectoarele de utilități;
- Acoperirea unor servicii suplimentare, cum ar fi:
- Servicii hoteliere și de restaurant (CPC Prov. 641)
- Servicii de alimentație publică (CPC Prov. 642)
- Servicii de servire a băuturilor (CPC Prov. 643)
- Servicii conexe de telecomunicații (CPC Prov. 754)
- Servicii imobiliare pe bază de comision sau contract (CPC Prov. 8220)
- Alte servicii pentru întreprinderi (CPC Prov. 87901, 87903, 87905-87907)
- Servicii de învățământ (CPC Prov. 92)
ACC extinde, de asemenea, setul de norme aplicabile și, în consecință, facilitează accesul pe piață datorită:
- utilizarea sporită a mijloacelor electronice;
- portal unic pentru toate anunțurile;
- acceptarea declarațiilor pe propria răspundere;
În Acordul comercial și de cooperare, am inclus, de asemenea, nediscriminarea pentru societățile deținute în UE cu sediul în Regatul Unit pentru toate licitațiile publice, inclusiv pentru achizițiile nereglementate, cum ar fi, de exemplu, achizițiile de mică valoare (tratamentul național sub pragul AAP).
Mai multe informații privind accesul la piața achizițiilor publice din Regatul Unit:
Contracte de achiziții publice în valoare de peste 10,000 GBP
Contracte de achiziții publice Scoția
Contracte publice în Țara Galilor
Contracte publice din Irlanda deNord: eSourcing NI – eTenders NI