Drepturi de proprietate intelectuală și indicații geografice

Dacă dumneavoastră sau întreprinderea dumneavoastră aveți proprietate intelectuală, bazată pe idei, inovații sau mărci unice, aceasta trebuie să fie protejată. Iată un ghid privind diferitele posibilități existente de protejare a diferitelor tipuri de proprietate intelectuală, precum și informații privind modul în care vă puteți exercita drepturile. De asemenea, puteți afla mai multe despre politica UE privind drepturile de proprietate intelectuală și despre acordurile pe care UE le-a încheiat cu alte țări pentru a proteja întreprinderile din UE.

Politica comercială a UE și proprietatea intelectuală

UE sprijină standarde solide privind drepturile de proprietate intelectuală (DPI) care au un impact asupra întreprinderilor și consumatorilor din UE și din străinătate. UE caută un cadru juridic solid și previzibil în materie de DPI pentru comerțul internațional, inclusiv

  • Drepturi de proprietate intelectuală care promovează inovarea, garantează originea produselor și asigură caracterul autentic, însoțite de interzicerea măsurilor împotriva oricărei încălcări a acestor drepturi
  • Drepturi de proprietate intelectuală care protejează consumatorii împotriva produselor contrafăcute care nu respectă standardele UE în materie de sănătate și siguranță

Pentru a preveni încălcarea DPI, UE a adoptat o strategie revizuită pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în țările terțe, care se axează pe

  • răspunsul la schimbările recente din mediul internațional al proprietății intelectuale, inclusiv digitalizarea în toate sferele economice, precum și la noile lacune identificate în legislația privind DPI și în asigurarea respectării acestora
  • punerea la dispoziția Comisiei Europene a instrumentelor necesare pentru a face față mai eficient provocărilor actuale

În calitate de membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), UE este semnatară a acordurilor internaționale privind DPI, cum ar fi Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (TRIPS). Acordul TRIPS stabilește standardele minime de protecție a DPI care trebuie furnizate de fiecare țară și procedurile de soluționare a litigiilor legate de DPI.

 

Drepturile de proprietate intelectuală din Acordul TRIPS includ:

Drepturile de proprietate intelectuală în acordurile comerciale ale UE

UE negociază capitolele privind DPI în acordurile sale comerciale cu alte țări și regiuni. Scopul este de a se asigura că ambii parteneri comerciali respectă aceleași standarde de protecție a proprietății intelectuale.

  • Acordurile comerciale ale UE depășesc acordurile TRIPS ale OMC și abordează preocupări specifice în materie de DPI cu aceste țări
  • puteți afla mai multe despre normele privind DPI în acordurile comerciale ale UE aici

Politica UE privind DPI față de țările în curs de dezvoltare

UE promovează consolidarea și aplicarea standardelor DPI în țările în curs de dezvoltare. Deși o mai bună protecție a DPI este importantă pentru întreprinderile din UE, aceasta atrage, de asemenea, transferuri de tehnologie, investiții străine, cercetare și inovare în beneficiul țărilor în curs de dezvoltare.

UE pune la dispoziție o serie de instrumente și programe de asistență tehnică pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare să consolideze drepturile de proprietate intelectuală.

De asemenea, UE se angajează să protejeze creațiile, invențiile și desenele și modelele industriale ale UE.

Pentru a contribui la conceperea de strategii și operațiuni care să protejeze valoarea ideilor și creațiilor dumneavoastră, Raportul UE privind protecția și asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală oferă informații întreprinderilor, în special întreprinderilor mici, cu privire la riscurile potențiale pentru proprietatea lor intelectuală atunci când desfășoară activități comerciale în sau cu anumite țări din străinătate.

Transferul de tehnologie

UE – inclusiv statele sale membre – depune eforturi pentru a promova transferul de tehnologie, în special către țările cel mai puțin dezvoltate (LDC).

  • UE consideră că politicile adoptate pentru dezvoltarea unui regim solid al DPI pot ajuta țările în curs de dezvoltare să beneficieze de un acces mai bun la tehnologia străină.
  • întreprinderile străine vor avea mai multe șanse de a acorda licențe pentru cunoștințe și de a colabora la proiecte comune dacă există un sistem eficient de DPI într-o țară.

Găsiți informații utile pentru întreprinderi cu privire la transferul de tehnologie și la aspecte legate de proprietatea intelectuală.

Politica UE privind accesul la medicamente

UE depune eforturi pentru a facilita accesul la medicamente în țările în curs de dezvoltare. Scopul său este de a găsi un echilibru adecvat între protejarea drepturilor de proprietate intelectuală ale companiilor farmaceutice care conduc cercetarea în domeniul medicamentelor noi și necesitatea de a se asigura că aceste medicamente sunt disponibile pentru oamenii din întreaga lume. Prin urmare, UE își adaptează abordarea privind drepturile de proprietate intelectuală legate de droguri la nevoile și nivelul de dezvoltare ale partenerilor săi comerciali.

UE abordează diverse aspecte legate de prețul abordabil, disponibilitatea, accesibilitatea, acceptabilitatea, calitatea și utilizarea medicamentelor în țările cu venituri mici și medii prin sprijinirea

  • organizații și inițiative în domeniul sănătății la nivel mondial
  • sistemele de sănătate publică din țările cu venituri mici și medii
  • cercetarea și dezvoltarea (C &D) medicamentelor de care au nevoie țările cu venituri mici și medii
  • norme comerciale care facilitează accesul la medicamente

Mai multe informații despre acțiunile UE în domeniul sănătății la nivel mondial pentru țările cu venituri mici și medii.

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante