Ghid practic pentru a lucra cu regulile de origine

Ghid practic pentru a lucra cu regulile de origine

Regulile de origine — de ce avem nevoie de ele?

Regulile de origine sunt o parte esențială a acordurilor comerciale ale UE. Deoarece acordurile aplică adesea tarife mai mici pentru bunurile provenite din țările partenere, este esențial să se cunoască originea produsului dumneavoastră.

Regulile de origine determină țara în care un produs a fost fabricat sau fabricat — „cetățenia sa economică” — și să se asigure că autoritățile vamale aplică taxe mai mici, astfel încât întreprinderile să beneficieze de acestea.

Pentru a obține un tarif mai mic în cadrul unui acord comercial al UE, produsul trebuie să respecte regulile de origine specifice ale acordului.

E mai ușor decât 1, 2, 3!

Regulile de origine ale unui acord comercial pot fi enorme, la prima vedere, dar după ce înțelegeți elementele de bază, este ușor.

Trei pași către plata taxelor vamale mai scăzute:

Începeți să beneficiați de taxe vamale mai reduse pentru importurile sau exporturile dumneavoastră!

1

A se vedea dacă produsul este eligibil

Cum să aflați dacă produsul dumneavoastră se califică pentru taxe vamale mai reduse

Fiecare acord comercial stabilește reguli specifice de origine pentru fiecare produs.

Puteți găsi normele în cadrul asistentului meu comercial.

Rosa — Regulamentul R al O riginS elf — instrument de ssesment — vă va ajuta să aflați dacă produsul dumneavoastră se califică.

Produsul dumneavoastră respectă normele de bază privind produsele?

În primul rând, se determină dacă produsul dumneavoastră este obținut integral în țara în cauză. În caz afirmativ, aceasta ar putea beneficia de taxe vamale mai reduse.Obținute în întregime sunt în cea mai mare parte relevante pentru animalele vii și pentru produsele agricole.

Dacă produsul dumneavoastră nu este obținut în întregime în țara în cauză, va trebui să respecte alte reguli specifice produselor. În cazul în care există norme alternative, produsul dumneavoastră trebuie să se conformeze doar unuia dintre ele.

De obicei, acestea sunt normele

sau

  • definirea produselor care pot fi considerate eligibile dacă sunt fabricate exclusiv din materiale originare

Exemple de reguli specifice produsului

  • regula privind valoarea adăugată — valoarea tuturor materialelor neoriginare utilizate nu poate depăși un procentaj dat din prețul franco fabrică al produsului
  • modificarea clasificării tarifare — procesul de producție are ca rezultat o schimbare a clasificării tarifare între materialele neoriginare și produsul finit. De exemplu, producția de hârtie (capitolul 48 din Sistemul armonizat) din pasta neoriginar (capitolul 47 din Sistemul armonizat)
  • operațiuni specifice — este necesar un proces specific de producție. De exemplu, filatură în fire.Aceste norme sunt utilizate în principal în sectorul produselor textile și de îmbrăcăminte, precum și în sectorul chimic.

Sfaturi utile pentru respectarea normelor specifice în materie de produse

În cazul în care produsul dumneavoastră nu respectă în mod direct normele specifice produsului de bază, un set de norme suplimentare vă pot ajuta să obțineți caracterul de produs originar.

Flexibilitatea suplimentară se referă, în principal, la toleranță și cumulare.Acordul comercial poate conține, de asemenea, anumite derogări.

Toleranță 
  • regula toleranței permite utilizarea de materiale neoriginare care sunt în mod normal interzise de norma specifică produsului, până la un anumit procent — de obicei 10 % sau 15 % din prețul franco fabrică al produsului
  • nu puteți utiliza această toleranță pentru a depăși pragul de valoare a materialelor neoriginare maxime admise enumerate în regulile specifice produselor
Cumul 
  • cumulul vă permite să considerați ca fiind originare din țara dumneavoastră sau care sunt efectuate în țara dumneavoastră
  • orice materiale neoriginare utilizate

sau

  • prelucrare efectuată în altă țară

Există trei tipuri principale de cumul

  • Cumulul bilateral (doi parteneri) — materialele originare din țara parteneră pot fi utilizate ca materiale originare din țara dumneavoastră (și viceversa). Acest cumul se aplică tuturor regimurilor preferențiale ale UE
  • Cumulul diagonal (mai mult de doi parteneri care aplică reguli de origine identice) — materiale originare dintr-o țară terță definită (menționate în dispoziția relevantă privind cumulul) pot fi utilizate ca materiale originare din țara dumneavoastră
  • cumulul complet — procesele desfășurate în orice țară din UE sau orice altă țară definită (menționată în dispoziția relevantă privind cumulul) poate fi considerată ca fiind efectuată în țara dumneavoastră
Derogări 
  • se pot aplica, de asemenea, derogări speciale — să verifice acordul comercial

Dacă produsul respectă toate normele, trebuie să aveți în vedere o serie de cerințe suplimentare.

Produsul dumneavoastră satisface, de asemenea, toate celelalte cerințe aplicabile?

Produsul trebuie să îndeplinească toate celelalte cerințe aplicabile, cum ar fi operațiunile minime (prelucrare sau transformare suficientă) și normele privind transportul direct.

Operațiuni minime — prelucrare sau transformare suficientă 
  • trebuie să verificați dacă prelucrarea sau prelucrarea efectuată în țara dumneavoastră depășește operațiunile minime necesare
  • operațiunile minime sunt enumerate în regulile de origine ale acordului comercial. Acestea pot include operațiuni precum
    • ambalare
    • tăiere simplă
    • asamblare simplă
    • simpla amestecare
    • călcarea sau presarea textilelor
    • operațiile de vopsire sau lustruire
  • în cazul în care producția realizată în țara dumneavoastră este una dintre cele enumerate și nu s-a produs nimic altceva, ceea ce înseamnă că niciun material nu a fost produs sau transformat, produsul nu poate fi considerat ca fiind originar, chiar dacă regulile de origine specifice produsului erau respectate
Regula transportului direct sau transportul printr-o țară terță
  • chiar dacă produsul dumneavoastră este considerat „originar”, va trebui să vă asigurați că produsul a fost expediat din țara exportatoare și că a ajuns în țara de destinație fără a fi manipulat în altă țară, cu excepția operațiunilor necesare pentru menținerea produsului în bune condiții.
  • fiecare acord comercial stabilește condițiile specifice
  • de obicei, transbordarea sau antrepozitarea temporară într-o țară terță este permisă în cazul în care produsele rămân sub supravegherea autorităților vamale și nu sunt supuse altor operațiuni în afară de
    • descărcare
    • reîncărcare
    • orice operațiune concepută pentru a le menține în stare bună
  • va trebui să demonstrați autorităților vamale din țara importatoare că produsul dumneavoastră a fost transportat direct
Restituirea taxelor

Unele acorduri comerciale permit un drawback al taxelor.

Aceasta înseamnă că, în cazul în care plătiți taxe vamale pentru materialele neoriginare utilizate pentru fabricarea unui produs pe care îl exportați ulterior sub un tarif preferențial, puteți solicita rambursarea acestor taxe.

Cine poate determina dacă produsul se califică?

  • Utilizați ROSA pentru a vă ajuta să evaluați dacă produsul respectă normele. Mergeți la Asistent My Trade Assistant și selectați produsul și piața pentru a ajunge la această asistență
  • Dacă doriți să fiți sigur că aplicați codul produsului corect pentru produsele dumneavoastră în avans, puteți solicita o decizie referitoare la informațiile tarifare obligatorii (ITO)
  • În cazul în care nu sunteți siguri cu privire la originea mărfurilor dumneavoastră, puteți, de asemenea, să solicitați informații obligatorii privind originea (IOO). O decizie IOO certifică originea mărfurilor dumneavoastră și este obligatorie în Uniunea Europeană.Vă rugăm să aveți în vedere că un BOI nu vă scutește de obligația de a furniza o dovadă a originii în conformitate cu normele din acordul comercial relevant.

Dacă produsul este „originar”

După ce știți că produsul este eligibil pentru taxe vamale mai mici (produsul dumneavoastră este considerat „originar”), următorul pas este de a dovedi caracterul său originar autorităților vamale din țara de destinație. Doar atunci, veți putea să plătiți taxe vamale mai scăzute.

2

Dovada originii produsului

Fiecare acord comercial stabilește norme specifice privind procedurile de determinare a originii.Le puteți găsi în secțiunea Piețe sau în rezultatele căutării după asistentul meu.Regulile precizează modul în care puteți dovedi originea produsului dumneavoastră.

Dovada de origine

Există diferite tipuri de dovezi ale originii, în funcție de acordul comercial.De obicei, acestea pot fi

  • Un certificat de origine oficială eliberat de autoritățile vamale ale țării exportatoare (cum ar fi „certificatul de circulație a mărfurilor EUR.1”)
  • o declarație pe proprie răspundere a exportatorului (denumită adesea „declarație de origine” sau „declarație pe factură”

Pentru certificatele de origine oficiale, acordul comercial

  • include un exemplu
  • instrucțiuni privind completarea

Pentru declarații pe propria răspundere, acordul comercial

  • indică textul care trebuie inclus pe factură sau pe alte documente de identificare a produselor

Dovada originii este valabilă pentru un anumit număr de luni de la data eliberării.

În mod normal, nicio dovadă de origine nu este necesară pentru produsele cu valoare mică.

Un exportator care solicită un certificat de origine ar trebui să fie pregătit să prezinte documente care să ateste caracterul originar al produselor în cauză.

Pentru a putea autodeclara originea, exportatorul trebuie să fie autorizat în prealabil de către autoritățile vamale cu statutul de „exportator autorizat”.

3

Prezentați produsele și documentele dumneavoastră pentru vămuire

Odată ce ați depus toate documentele necesare pentru vămuire, inclusiv dovada originii corecte pentru produsul dumneavoastră, sunteți gata să vă prezentați cererea de a plăti taxe vamale mai scăzute autorităților vamale din țara de destinație.

Fiecare dintre regulile de origine ale unui astfel de acord comercial descrie modul în care autoritățile vamale pot verifica originea produsului.

Verificarea originii

Autoritățile vamale pot verifica dacă un produs importat este într-adevăr originar sau îndeplinește alte cerințe privind originea. Verificarea se bazează, de obicei, pe

  • cooperarea administrativă între autoritățile vamale ale țării importatoare și exportatoare
  • controale efectuate de autoritățile vamale locale

Începeți să beneficiați de taxe vamale mai reduse pentru importurile sau exporturile dumneavoastră!

Ce se întâmplă dacă produsul dumneavoastră nu îndeplinește cerințele?

În cazul în care produsul dumneavoastră nu respectă regulile de origine prevăzute de acordul comercial, se aplică taxele vamale normale.

  • pentru țările care sunt membre ale Organizației Mondiale a Comerțului, se vor aplica ratele națiunii celei mai favorizate (nivelul taxei vamale MFN)
  • pentru alte țări, se aplică rata generală (ratele drepturilor uniforme)
  • Rosa vă ajută să găsiți regulile de origine pentru produsul dumneavoastră
Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante