Cumulul bilateral

 

Articolul 40 („cumul de origine”) din Acordul comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit

Cumulul bilateral permite ca materialele (de exemplu, părți, componente) originare din țara parteneră preferențială să fie considerate originare din UE atunci când sunt utilizate pentru fabricarea unui alt produs în UE (și viceversa).

  • Acesta este tipul de cumul de bază și este comun tuturor acordurilor comerciale ale UE.
  • Numai materialele originare pot fi utilizate pentru cumulul bilateral.
  • Producția trebuie să depășească operațiunile insuficiente din țara în care a avut loc ultima etapă de prelucrare.

Exemplu de cumul bilateral între UE și Chile în temeiul Acordului de asociere UE-Chile

Pânzele de curățare clasificate la subpoziția 6307.10 din SA sunt fabricate în UE utilizând țesături originare din Chile și ață de cusut originară din China. Țesătura importată din Chile reprezintă 45 % din valoarea prețului franco fabrică al țesăturii, iar ața de cusut 10 %.

Regula specifică produsului din Acordul de asociere UE-Chile prevede că valoarea materialelor neoriginare nu trebuie să depășească 40 % din prețul franco fabrică al produsului.

Datorită cumulului bilateral, țesătura importată din Chile este considerată ca fiind originară din UE. Atunci când îmbrăcămintea de curățare este exportată în Chile, acestea se califică drept originare din UE, deoarece materialele neoriginare (ața de cusut) nu depășesc 40 % din prețul franco fabrică al produsului.

Exemplu de cumul bilateral între UE și Muntenegru în temeiul Convenției paneuromediteraneene (PEM)

Un instrument muzical clasificat la capitolul 92 din SA și originar din UE este exportat în Muntenegru, unde este supus unor prelucrări sau transformări ulterioare (prin lăcuire). Prelucrarea depășește „operațiunile minime” prevăzute în Convenția PEM, astfel încât, atunci când produsul final este exportat înapoi în UE, acesta se califică drept originar din Muntenegru.

Linkuri relevante