Bilaterale cumulatie

 

Artikel 40 („cumulatie van de oorsprong”) van de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK

Bilaterale cumulatie maakt het mogelijk materialen (bv. onderdelen, componenten) van oorsprong uit het preferentiële partnerland als van oorsprong uit de EU te beschouwen wanneer zij worden gebruikt voor de vervaardiging van een ander product in de EU (en omgekeerd).

  • Dit is het basistype van cumulatie en is gemeenschappelijk voor alle handelsovereenkomsten van de EU.
  • Alleen materialen van oorsprong kunnen voor bilaterale cumulatie worden gebruikt.
  • De productie moet verder gaan dan ontoereikende bewerkingen in het land waar de laatste verwerking heeft plaatsgevonden.

Voorbeeld van bilaterale cumulatie tussen de EU en Chili in het kader van de associatieovereenkomst EU-Chili

Schoonmaakdoeken die zijn ingedeeld onder GS-onderverdeling 6307.10 worden in de EU vervaardigd met weefsels van oorsprong uit Chili en niet van oorsprong zijnde naaigarens uit China. Het uit Chili ingevoerde weefsel vertegenwoordigt 45 % van de waarde van de prijs af fabriek van het weefsel en de naaigarens 10 %.

Volgens de productspecifieke regel in de associatieovereenkomst tussen de EU en Chili mag de waarde van de niet van oorsprong zijnde materialen niet hoger zijn dan 40 % van de prijs af fabriek van het product.

Dankzij bilaterale cumulatie wordt het uit Chili ingevoerde weefsel beschouwd als van oorsprong uit de EU. Wanneer de schoonmaakkleding naar Chili wordt uitgevoerd, worden zij aangemerkt als van oorsprong uit de EU omdat de niet van oorsprong zijnde materialen (naaigarens) niet meer dan 40 % van de prijs af fabriek van het product bedragen.

Voorbeeld van bilaterale cumulatie tussen de EU en Montenegro in het kader van de pan-Euro-mediterrane conventie (PEM)

Een muziekinstrument, ingedeeld onder GS-hoofdstuk 92 en van oorsprong uit de EU, wordt naar Montenegro uitgevoerd waar het een verdere be- of verwerking (door middel van vernis) ondergaat. De verwerking gaat verder dan de „minimale bewerkingen” die in de PEM-conventie zijn vastgesteld, zodat wanneer het eindproduct weer naar de EU wordt uitgevoerd, het als van oorsprong uit Montenegro kan worden aangemerkt.

Snelle links