Acordului de liber schimb UE-Singapore

Acordul elimină taxele vamale și birocrația cu care se confruntă întreprinderile europene atunci când exportă în Singapore. De asemenea, elimină alte obstacole în calea comerțului și îmbunătățește comerțul cu bunuri esențiale, cum ar fi produsele electronice, produsele alimentare și produsele farmaceutice. Acordul deschide, de asemenea, piața Republicii Singapore pentru exporturile de servicii din UE, de exemplu în domeniul transporturilor și al telecomunicațiilor.

Acordul pe scurt

Acordul de liber schimb UE-Singapore (EUSFTA) a intrat în vigoare la 21 noiembrie 2019. A se vedea textul integral și anexele la acord.

UE și Singapore au semnat, de asemenea, un acord privind protecția investițiilor (EUSIPA). Acesta va intra în vigoare după ratificarea sa de către toate statele membre ale UE, în conformitate cu propriile proceduri naționale.

Care sunt avantajele pentru întreprinderea dumneavoastră?

EUSFTA aduce beneficii semnificative pentru întreprinderi, inclusiv

  • acces sporit pe piață pentru întreprinderile din UE în Singapore și viceversa
  • norme tehnice mai puțin împovărătoare
  • eliminarea duplicării testelor pentru anumite produse
  • proceduri vamale și reguli de origine care facilitează schimburile comerciale
  • protecția drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv a indicațiilor geografice (IG) – produse alimentare și băuturi regionale speciale, cum ar fi jambonul de Parma și whiskey irlandez
  • noi oportunități în domeniul serviciilor de mediu și al licitațiilor publice ecologice
  • eliminarea obstacolelor din calea comerțului și a investițiilor în tehnologii ecologice

Cum va aduce acordul comercial beneficii comunităților agricole din UE?

Înainte de acordul comercial, Singapore avea taxe vamale zero la importurile tuturor produselor agroalimentare, cu excepția berii. La intrarea în vigoare a acordului, Singapore a eliminat, de asemenea, toate tarifele sale restante la bere, prăjire și samsu.

Acordul recunoaște și protejează indicațiile geografice pentru vinuri, băuturi spirtoase, produse agricole și alimentare originare de pe teritoriul UE sau al Republicii Singapore.

De asemenea, măsurile prevăzute în cadrul părții sanitare și fitosanitare a acordului vizează protejarea vieții și sănătății oamenilor, animalelor și plantelor. Astfel de măsuri se referă la recunoașterea zonelor cu dăunători sau boli scăzute/indemne și asigură transparența și schimbul de informații, precum și evitarea barierelor în calea comerțului.

 

Singapore deține foarte puține terenuri agricole, astfel încât să răspundă nevoilor sale alimentare prin importuri.

Producția sa agricolă este la scară mică și se limitează la

  • flori
  • anumite fructe (în principal duriane și rambutani)
  • ouă
  • legume
  • păsări de curte
  • carne de porc

În 2019, UE-27 a exportat produse agroalimentare în valoare de 1.9 miliarde EUR în Singapore, cu mai mult de două ori mai devreme cu 10 ani. În prezent, Singapore este cea de a 5-a piață de export agroalimentar a UE din Asia și cea de a 18-a sa piață la nivel mondial.

Cât de mare este piața din Singapore? Care este valoarea schimburilor comerciale ale UE cu Singapore?

Cu o populație de 5.6 milioane de locuitori, Singapore este un centru comercial, de transport și financiar esențial în Asia. Având o rețea extinsă de acorduri comerciale cu peste 30 de parteneri, țara tranzacționează peste 550 de miliarde EUR cu restul lumii în fiecare an.

Pentru UE, Singapore este al 14-lea partener al comerțului cu mărfuri din lume și primul din Asia de Sud-Est (SEA). Având o economie profund orientată spre servicii, Singapore este, de asemenea, al 5-lea partener comercial al UE ca mărime la nivel mondial.

Cu peste 10,000 de întreprinderi europene care și-au înființat birouri/centre regionale în Singapore, această țară a devenit cea de a 6-a destinație globalăa UE pentru investițiile directe în străinătate și reprezintă două treimi din stocul de investiții directe al UE în SEA.

Tarife

Pentru exporturi către Singapore

Înainte de acord, aproape toate mărfurile originare din UE puteau intra deja în Singapore cu scutire de taxe vamale. De la intrarea în vigoare a acordului, Singapore este obligată să aplice acces scutit de taxe vamale tuturor mărfurilor originare din UE, inclusiv celor care anterior au făcut obiectul unor tarife (cum ar fi berea și stout).

Pentru importurile în UE

Începând cu 21 noiembrie 2019, aproximativ 84 % din importurile din Singapore în UE intră în regim de scutire de taxe vamale.

Printre exemplele de sectoare care beneficiază de eliminarea imediată a taxelor vamale se numără:

  • sectorul produselor electronice
  • produse farmaceutice
  • majoritatea substanțelor petrochimice (anumite tarife pentru produsele petrochimice vor fi eliminate treptat numai după 3 ani)
  • produse agricole prelucrate (cu excepția fructozei chimic pure și a porumbului dulce)

Aproape toate taxele vamale rămase care se aplică mărfurilor singaporeze care intră în UE vor fi eliminate treptat înainte de noiembrie 2024.

UE va continua să aplice tarife pentru câteva produse chiar și după încheierea perioadei de eliminare treptată, inclusiv pentru anumite produse pescărești (Tilapia, Skipjack) și pentru agricultura prelucrată, precum și pentru fructoza pură și porumbul dulce din punct de vedere chimic.

Eliminarea tarifelor

Acordul comercial descrie în detaliu categoriile de etape pentru eliminarea tarifelor pe o perioadă de 5 ani în anexa 2-A la acord.

 

Programul de eliminare a tarifelor pentru produsul dumneavoastră specific este disponibil în Asistentul meu pentru comerț.

Reguli de origine

 

Pentru a putea beneficia de tratament preferențial, produsul dumneavoastră va trebui să respecte regulile de origine prevăzute în acord. Vă rugăm să consultați instrumentulinteractiv de autoevaluare a regulilor de origine (ROSA) din Asistentul meu pentru a evalua dacă produsul dumneavoastră respectă regulile de origine și pentru a afla cum să pregătiți documentele corecte.

Informații generale privindregulile de origineși procedurile de determinare a originii sunt disponibile în această secțiune.

Originea este „naționalitatea economică” a mărfurilor comercializate. Dacă sunteți nou la subiect, puteți găsi o introducere la principalele concepte din secțiunea „Produse”.

Reguli de origine

Unde pot găsi regulile de origine?

Regulile de origine sunt prevăzute în Protocolul 1 la EUSFTA.

Produsul meu este originar din UE sau din Singapore?

Pentru a beneficia de tariful preferențial mai mic sau egal cu zero în temeiul Acordului de liber schimb UE-Singapore, produsul dumneavoastră trebuie să fie originar din UE sau din Singapore. Un produs este considerat originar din UE sau din Singapore dacă este

De asemenea, produsul trebuie să îndeplinească toate celelalte cerințe aplicabile specificate în capitol (de exemplu, prelucrare sau transformare insuficientă, regula de nemodificare). Există, de asemenea, câteva flexibilități suplimentare pentru a vă ajuta să respectați normele specifice produsului (de exemplu, toleranță și cumul).

 

Exemple ale principalelor tipuri de norme specifice produselor din acordurile comerciale ale UE

  • regula valorii adăugate – valoarea tuturor materialelor neoriginare dintr-un produs nu poate depăși un anumit procent din prețul său franco fabrică
  • modificarea clasificării tarifare – procesul de producție duce la o modificare a clasificării tarifare între materialele neoriginare și produsul final – de exemplu, producția de hârtie (capitolul 48 din Sistemul armonizat) din pastă de hârtie neoriginară (capitolul 47 din Sistemul armonizat)
  • operațiuni specifice – este necesar un proces de producție specific, de exemplu filarea fibrelor în fire – astfel de reguli sunt utilizate în principal în industria textilă și în sectorul chimic.

Sfaturi pentru a vă ajuta să respectați normele specifice produsului

Se prevede o flexibilitate suplimentară pentru a vă ajuta să respectați normele specifice produsului, cum ar fi toleranțele sau cumulul.

Toleranță

În Acordul de liber schimb UE-Singapore, regula de toleranță permite producătorului să utilizeze materiale neoriginare care sunt în mod normal interzise de regula specifică produsului, atât timp cât greutatea sau valoarea lor netă nu depășește

  • 10 % din greutatea produsului pentru produsele agricole și produsele agricole prelucrate încadrate la capitolele 2 și 4-24 din Sistemul armonizat, altele decât produsele pescărești prelucrate de la capitolul 16
  • 10 % din prețul franco fabrică al produsului pentru produse industriale, altele decât textile și îmbrăcăminte

Toleranțele specifice se aplică textilelor și îmbrăcămintei clasificate la capitolele 50-63 din Sistemul armonizat, care sunt incluse în nota 6 și în nota 7 din anexa A Note introductive la lista din anexa B

Această toleranță nu poate fi utilizată pentru a depăși niciun prag al valorii maxime a materialelor neoriginare enumerate în regulile specifice produsului.

Cumul

Acordul de liber schimb UE-Singapore prevede trei modalități de cumulare a originii. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că, în prezent, se aplică doar primul (cumul bilateral).

  • cumul bilateral – materialele originare din Singapore pot fi considerate ca fiind originare din UE atunci când sunt utilizate la fabricarea unui produs în UE (și viceversa)
  • cumulul cu o țară ASEAN care are un acord preferențial cu UE, care permite ca materialele originare din aceste țări să fie considerate ca fiind originare din Singapore sau din UE atunci când sunt utilizate la fabricarea unui produs.
    Vă atragem atenția asupra faptului că materialele enumerate în anexa C la Protocolul privind regulile de origine sunt excluse de la acest cumul. În prezent, acest cumul nu se aplică.
  • cumulul cu o țară ASEAN care nu are un acord preferențial cu UE, care permite ca materialele originare din aceste țări să fie considerate ca fiind originare din UE sau Singapore atunci când sunt utilizate la fabricarea produselor enumerate în anexa D la Protocolul privind regulile de origine, în
    prezent, acest cumul nu se aplică.

Alte cerințe

De asemenea, produsul trebuie să îndeplinească toate celelalte cerințe aplicabile specificate în Protocolul privind regulile de origine, cum ar fi regula de nemodificare.

Transportul printr-o țară terță: regula de nemodificare

Produsele originare trebuie transportate din UE în Singapore (și viceversa) fără a fi prelucrate ulterior într-o țară terță.

Unele operațiuni pot fi efectuate într-o țară terță dacă produsele rămân sub supraveghere vamală, cum ar fi:

  • adăugarea sau aplicarea de mărci, etichete, sigilii sau orice documente pentru a asigura conformitatea cu cerințele interne specifice ale țării importatoare
  • conservarea produselor în bune condiții
  • depozitare
  • fracționarea transporturilor

În cazul în care există îndoieli, autoritățile vamale pot solicita declarantului să furnizeze dovada conformității. Dovada conformității poate fi furnizată prin orice mijloace, inclusiv prin:

  • documente contractuale de transport, cum ar fi conosamentele 
  • dovezi concrete sau concrete bazate pe marcarea sau numerotarea coletelor 
  • orice dovezi referitoare la mărfurile în sine

Rambursarea drepturilor

Rambursarea taxelor plătite anterior pentru materialele neoriginare utilizate pentru fabricarea unui produs care este exportat în temeiul unui tarif preferențial nu este permisă în temeiul prezentului acord comercial.

Proceduri de determinare a originii

Exportatorii și importatorii trebuie să urmeze procedurile de origine. Procedurile sunt prevăzute în secțiunea B din Protocolul privind regulile de origine la acord. Acestea clarifică, de exemplu, modul în care:

  • pentru a declara originea unui produs
  • pentru a solicita preferințe
  • autoritățile vamale pot verifica originea unui produs

Cum se poate solicita un tarif preferențial?

Pentru a beneficia de un tarif preferențial, importatorii trebuie să prezinte dovada originii.

În temeiul acestui acord, importatorii pot solicita un tarif preferențial pe baza unei declarații de origine furnizate de exportator.

Declarația de origine

Declarația pe propria răspundere a exportatorului

Exportatorii pot declara pe propria răspundere că produsul lor este originar din UE sau din Singapore, furnizând o declarație de origine

  • în UE, acest lucru poate fi realizat
    • de către un exportator autorizat
    • de către orice exportator, cu condiția ca valoarea totală a transportului să nu depășească 6,000 EUR
  • în Singapore, aceasta poate fi făcută de un exportator care
    • este înregistrată la autoritățile din Singapore
    • a primit un număr unic de entitate

 

Exportatori autorizați

Autoritățile vamale ale țării exportatoare pot autoriza orice exportator care exportă produse în temeiul acordului comercial să întocmească declarații de origine pentru produse, indiferent de valoarea acestora. Exportatorul trebuie să ofere garanții suficiente autorităților vamale cu privire la faptul că caracterul originar al produselor și îndeplinirea tuturor celorlalte condiții prevăzute în acord (protocolul) pot fi verificate. Autoritățile vamale pot retrage statutul de exportator autorizat în cazul oricărui abuz.

Ce ar trebui să conțină declarația de origine?

Pentru a întocmi o declarație de origine, trebuie să introduceți, să ștampilați sau să imprimați declarația pe factură, pe nota de livrare sau pe alt document comercial, după cum urmează:

„Exportatorul produselor care fac obiectul prezentului document (autorizația vamală sau autorizația guvernamentală competentă nr....) declară că, cu excepția cazului în care se indică altfel în mod clar, aceste produse sunt de... origine preferențială.”

Textul declarației de origine poate fi redactat în oricare dintre limbile oficiale ale UE și se găsește în anexa E la Protocolul privind regulile de origine.

Trebuie să semnați personal declarația pe factură. Dacă sunteți exportator autorizat, sunteți scutit de această cerință cu condiția să prezentați autorităților vamale din țara dumneavoastră un angajament scris că acceptați întreaga responsabilitate pentru orice declarație care vă identifică.

Depunere și valabilitate

O declarație de origine poate fi întocmită, în mod excepțional, după export („declarație retroactivă”), cu condiția ca aceasta să fie prezentată în țara importatoare în termen de cel mult doi ani, în cazul UE, și de un an, în cazul Republicii Singapore, după intrarea mărfurilor pe teritoriu.

Trebuie să păstrați și să fiți pregătiți să prezentați documente justificative care să dovedească faptul că produsul dumneavoastră este originar (de exemplu, declarațiile furnizorului) și îndeplinește alte condiții prevăzute în Protocolul privind regulile de origine, dacă autoritățile vamale solicită acest lucru.

Declarația de origine rămâne valabilă timp de 12 luni de la data eliberării de către exportator.

Verificarea originii

Autoritățile vamale pot verifica dacă un produs importat este într-adevăr originar sau îndeplinește alte cerințe privind originea. ALS UE-Singapore se bazează pe următoarele principii:

  • verificarea este solicitată de autoritățile țării importatoare și este efectuată de autoritățile țării exportatoare.
  • verificarea se bazează pe cooperarea administrativă dintre autoritățile vamale din țările importatoare și cele exportatoare
  • controalele privind originea produselor sunt efectuate de autoritățile vamale locale. Vizitele părții importatoare la exportator nu sunt permise
  • autoritățile părții exportatoare stabilesc definitiv originea și informează autoritățile părții importatoare cu privire la rezultate

Cerințe privind produsele 

Norme și cerințe tehnice

Acordul comercial stabilește cerințe tehnice și testări mai compatibile pentru produse și reduce barierele tehnice care, în caz contrar, v-ar putea îngreuna vânzarea produselor în Singapore. De exemplu,

  • Agent economic autorizat
  • normele privind marcarea și etichetarea sunt simplificate
  • duplicarea procedurilor costisitoare și care necesită mult timp pentru testarea produselor este redusă – de exemplu, Singapore recunoaște standardele actuale ale UE și testarea autovehiculelor și a pieselor auto
  • este instituit un sistem de certificare a unităților producătoare de carne din UE care doresc să exporte în Singapore
Cum va proteja acordul comercial standardele europene, inclusiv standardele de siguranță alimentară?

Acordul comercial nu va afecta, modifica, reduce sau elimina standardele UE în niciun domeniu.

Aceasta înseamnă că produsele și serviciile din Singapore pot fi vândute în UE numai în aceleași condiții ca și produsele și serviciile din UE. Trebuie să respecte toate normele și reglementările UE, cum ar fi:

  • norme și standarde tehnice
  • cerințe privind siguranța consumatorilor
  • cerințele de mediu
  • norme privind sănătatea și igiena animalelor și plantelor
  • reglementări privind siguranța alimentară
Sectorul produselor electronice

Standardele, reglementările tehnice și procedurile de evaluare a conformității se bazează pe standarde internaționale relevante.

Acordul urmărește să evite duplicarea și împovărarea procedurilor de testare a conformității pentru siguranța produselor și compatibilitatea electromagnetică a

  • echipamente electrice și electronice
  • aparatură electrocasnică
  • produse electronice de larg consum

Singapore acceptă o declarație de conformitate a furnizorului pentru produsele considerate a prezenta un risc scăzut pentru siguranța consumatorilor, sănătatea sau mediul.

Autovehicule și componente pentru vehicule

Prin acord, este posibil să se vândă autovehicule noi și piese auto din UE în Singapore fără nicio încercare sau certificare suplimentară, cu condiția ca acestea să fie certificate în conformitate cu standardele internaționale acceptate în UE, în special cu regulamentele de omologare de tip ale Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU).

UE și Singapore au convenit, de asemenea,

  • abținerea de la introducerea unor noi măsuri de reglementare care diferă de standardele internaționale
  • să permită vânzarea de produse care încorporează noi tehnologii, cu excepția cazului în care se dovedește că astfel de tehnologii creează un risc semnificativ pentru sănătatea umană, siguranță sau mediu
Produse farmaceutice și dispozitive medicale

UE și Singapore au convenit

  • utilizarea standardelor, practicilor și orientărilor internaționale pentru produsele farmaceutice și dispozitivele medicale
  • asigurarea faptului că listarea, stabilirea prețurilor și rambursarea produselor farmaceutice sunt echitabile, rezonabile și nediscriminatorii

UE va recunoaște standardele Republicii Singapore privind „bunele practici de fabricație” (BPF) în ceea ce privește fabricarea de ingrediente farmaceutice active (API) ca fiind echivalente cu standardele proprii, ceea ce va facilita exporturile de IFA din Singapore în UE.

Cerințe în materie de sănătate și siguranță – SPU

În ceea ce privește siguranța alimentară, sănătatea animalelor și a plantelor, atât UE, cât și Singapore dispun de legi și proceduri stricte. Acordul vizează facilitarea exporturilor de produse de origine animală. De exemplu, UE și Singapore au convenit să își evalueze reciproc sistemele de inspecție și certificare pentru unitățile producătoare de carne, în loc să solicite ca fiecare abator sau unitate de prelucrare a alimentelor să fie inspectată de cealaltă parte înainte de a putea exporta.

 

Găsiți normele și cerințele specifice pentru produsul dumneavoastră în Asistentul meu pentru comerț.

Barierele tehnice în calea comerțului

Deși normele tehnice sunt importante, acestea pot acționa uneori ca o barieră în calea comerțului internațional și, prin urmare, pot reprezenta o povară considerabilă pentru dumneavoastră în calitate de exportator.

  • dacă credeți că vă confruntați cu o barieră comercială care vă încetinește activitatea sau vă împiedică să exportați, ne puteți spune
  • informați-vă cu privire la încetarea exporturilor dumneavoastră către Singapore utilizând formularul online, iar UE va analiza situația dumneavoastră și va lua măsurile adecvate

Contactați-ne

Documente și proceduri de vămuire

Acordul asigură proceduri vamale mai eficiente pentru a facilita comerțul și a reduce costurile pentru întreprinderi.

Pentru a consolida securitatea lanțului de aprovizionare, acesta prevede că UE și Singapore vor participa la recunoașterea reciprocă a programelor de parteneriat comercial, cum ar fi programul UE privind „operatorii economici autorizați”.

De referință

Ghidurile pas cu pas descriu diferitele tipuri de documente pe care trebuie să le pregătiți pentru vămuirea produselor dumneavoastră.

În funcție de produsul dumneavoastră, autoritățile vamale pot solicita toate elementele de mai jos sau unele dintre acestea.

  • factura comercială (găsiți cerințele specifice privind forma și conținutul acesteia în Asistentul meu comercial)
  • împachetarelitit
  • licențe de import pentru anumite mărfuri
  • certificatele care atestă conformitatea produsului dumneavoastră cu reglementările obligatorii privind produsele, cum ar fi cerințele de sănătate și siguranță, etichetarea și ambalarea
  • dovada de origine – declarația de origine

Pentru mai multă certitudine, puteți solicita în prealabil informații tarifare obligatorii și/ sau informații obligatorii privind originea.

 

Pentru informații detaliate cu privire la documentele pe care trebuie să le prezentați pentru vămuire pentru produsul dumneavoastră, consultați Asistentul meu pentru comerț.

Procedurile

Pentru o descriere a modului în care se poate dovedi originea produselor dumneavoastră pentru a solicita un tarif preferențial și a regulilor referitoare la verificarea originii de către autoritățile vamale, vă rugăm să consultați secțiunea de mai sus privind regulile de origine.

Pentru informații privind procedura vamală de import și export în general, vizitați site-ul web al DG Impozitare și Uniune Vamală.

Proprietate intelectuală și indicații geografice

Acordul comercial conține, de asemenea, norme moderne pentru protejarea și asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală.

Indicațiile geografice

Singapore și-a consolidat regimul existent privind indicațiile geografice (IG) prin instituirea unui sistem de înregistrare a indicațiilor geografice în Singapore pentru protecția produselor care au calități speciale sau se bucură de anumite reputații sau alte caracteristici datorită originii lor geografice. Producătorii din UE pot solicita înregistrarea indicațiilor geografice în Singapore. Producătorii din afara UE pot, de asemenea, să solicite înregistrarea indicațiilor geografice în Singapore, în cazul în care produsele se încadrează în categoriile prevăzute. 139 de indicații geografice ale UE pentru vinuri, băuturi spirtoase și anumite produse agricole beneficiază de niveluri de protecție egale cu cele din UE. Această protecție sporită va consolida recunoașterea de către consumatori a produselor alimentare, vinurilor și băuturilor spirtoase autentice din UE de calitate în Singapore, cum ar fi:

  • Vinuri Bordeaux
  • Șuncă de Parma
  • Șampanie
  • Bere bavareză

Brevetele

În temeiul acordului, Singapore s-a angajat să acorde o prelungire a duratei protecției brevetului pentru a compensa reducerea duratei de viață a brevetului care rezultă din procesul operațional administrativ de comercializare.

Drepturile de autor și drepturile conexe

Acordul comercial prevede 70 de ani de protecție a drepturilor de autor. Acesta prevede o remunerație echitabilă unică pentru producătorii de înregistrări sonore difuzate sau realizate în public. Acesta va fi pus în aplicare cel târziu în noiembrie 2021. Acordul va alinia legislația Republicii Singapore privind drepturile de autor la cea a țărilor care permit producătorilor de înregistrări sonore să colecteze redevențe de radiodifuziune și de interpretare publică.

Mărci

UE și Singapore vor proteja mărcile bine cunoscute pe baza recomandării comune a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale.

Protejarea datelor de încercare

Acordul prevede, de asemenea, că datele de testare prezentate în vederea obținerii unei aprobări administrative de comercializare pentru introducerea pe piață a produselor farmaceutice și agrochimice vor fi protejate pentru o perioadă de 5 ani, care poate fi prelungită cu încă 5 ani.

Desene și modele industriale

Acordul comercial prevede că Singapore va mări la 10 ani termenele de protecție pentru desenele și modelele industriale înregistrate.

Aplicare

Acordul include dispoziții detaliate privind măsurile de executare civilă. În ceea ce privește asigurarea respectării normelor la frontieră, titularii de drepturi vor putea solicita ca autoritățile vamale din Singapore să confiște mărfurile de marcă contrafăcute și mărfurile piratate care fac obiectul drepturilor de autor.

Până în noiembrie 2022, titularii de drepturi vor putea solicita ca autoritățile vamale din Singapore să confiște, de asemenea, mărfurile cu IG contrafăcute și produsele piratate atunci când urmează să fie importate sau exportate.

Singapore și UE s-au angajat, de asemenea, să aplice proceduri care vor permite autorităților să suspende din proprie inițiativă acordarea liberului de vamă pentru mărfurile de marcă contrafăcute, pentru mărfurile piratate care beneficiază de drepturi de autor și pentru mărfurile cu IG contrafăcute. În ceea ce privește produsele cu IG contrafăcute, Singapore va pune în aplicare acest angajament până în noiembrie 2022.

Serviciul de asistență în materie de DPI din Asia de Sud-Est oferă un serviciu de asistență telefonică pentru sprijin direct privind proprietatea intelectuală pentru IMM-uri.

Servicii

Acordul comercial acoperă o gamă largă de servicii și oferă acces suplimentar pe piață pentru furnizorii de servicii.

În mod concret, UE și Singapore au convenit să reducă sau să elimine anumite restricții privind

  • numărul de furnizori de servicii
  • valoarea operațiunilor de servicii sau a activelor
  • numărul de operațiuni de servicii sau cantitatea de servicii rezultate
  • numărul de persoane care pot fi angajate
  • tipul specific de entitate juridică permis
  • limitele participației străine/capitalului propriu

Acest lucru este valabil pentru o gamă largă de sectoare, inclusiv

  • servicii de telecomunicații
  • serviciile financiare
  • servicii informatice și servicii conexe
  • servicii de transport
  • servicii de mediu
  • anumite servicii pentru întreprinderi (cum ar fi serviciile de arhitectură și inginerie)
  • servicii poștale

UE și Singapore au convenit, de asemenea, să se asigure că aceleași norme și reglementări se aplică furnizorilor de servicii interni și străini din anumite sectoare, pentru a crea previzibilitate și condiții de concurență echitabile. Acest lucru este valabil, de exemplu, pentru

  • servicii poștale – asigurarea faptului că actorii dominanți de pe piață nu se vor angaja în practici anticoncurențiale
  • servicii de telecomunicații – principalii furnizori, cum ar fi proprietarii de rețele, trebuie să ofere altor operatori acces la anumite elemente de rețea, în mod neîngrădit, în termeni și condiții rezonabile și transparente
  • transportul maritim internațional – definirea angajamentelor relevante și asigurarea clarității cu privire la ce anume se angajează
  • servicii informatice – captarea tuturor serviciilor informatice viitoare pe baza funcționalităților lor
  • reglementare națională – dispoziții cuprinzătoare privind procedurile de acordare a licențelor și calificările profesionale care garantează că, atunci când un investitor solicită o licență pentru prestarea unui serviciu sau a unui alt serviciu, acesta este tratat în mod echitabil și este protejat de restricții arbitrare, garantându-le totodată dreptul la o cale de atac

 

Serviciile reprezintă coloana vertebrală a economiilor din UE și Singapore. Singapore este un centru important în Asia de Sud-Est pentru furnizorii de servicii din UE și reprezintă mai mult de jumătate din totalul comerțului cu servicii comerciale dintre UE și ASEAN.

  UE Singapore
Serviciile profesionale
  • servicii de arhitectură 
  • contabilitate
  • servicii de inginerie și servicii integrate de inginerie
  • servicii de planificare urbană și de arhitectură peisagistică
  • servicii de consultanță în management
  • servicii de arbitraj comercial internațional
  • servicii juridice
  • contabilitate
  • impozitare
  • servicii de arhitectură
  • servicii integrate de
  • servicii medicale și stomatologice
  • servicii veterinare
Servicii informatice și servicii conexe Toate serviciile conexe din acest domeniu Toate serviciile conexe din acest domeniu
Cercetare și dezvoltare
  • științele naturii și științele interdisciplinare, cu excepția serviciilor de cercetare și dezvoltare finanțate din fonduri publice
  • științele sociale și umaniste
  • științe
  • științele sociale, cu excepția cercetării juridice
Servicii comerciale
  • publicitate
  • studii de piață
  • servicii de consultanță în management
  • consultanță și consultanță privind industria prelucrătoare
  • tipărire și editare
  • servicii de organizare de convenții
  • traducere
  • servicii de proiectare
  • publicitate 
  • studii de piață
  • servicii de consultanță în management
  • servicii de testări și analize tehnice pentru automobile
  • servicii legate de industria prelucrătoare
  • consultarea în materie de securitate
  • monitorizarea alarmei
  • servicii fotografice
  • servicii de gestionare a convențiilor și a expozițiilor
  • servicii de traducere
Servicii poștale Toate serviciile conexe din acest câmp Servicii de bază și de scrisori expres
Servicii de telecomunicații Servicii care constau în transmiterea și recepția semnalelor prin mijloace electromagnetice, cu excepția radiodifuziunii

Servicii (cu excepția radiodifuziunii), cum ar fi:

  • servicii bazate pe instalații și servicii
  • servicii mobile și servicii de rețea cu valoare adăugată
Servicii de mediu
  • servicii de tratare a apelor reziduale
  • gestionarea deșeurilor solide/periculoase, excluzând transportul transfrontalier de deșeuri periculoase
  • protecția aerului înconjurător și tratarea climei și curățarea solului și a apelor
  • reducerea zgomotelor și a vibrațiilor
  • protecția biodiversității și a peisajelor
  • servicii de colectare și eliminare a deșeurilor, cu excepția serviciilor de depozitare a deșeurilor
  • gestionarea deșeurilor periculoase
  • salubrizare și servicii similare
  • servicii de curățare a gazelor de eșapament
  • servicii de reducere a zgomotului
  • servicii de protecție a naturii și peisajelor
Servicii legate de turism și călătorii Servicii ale agențiilor de turism și ale tur-operării 
  • hoteluri și alte servicii de cazare
  • servicii de servire a alimentelor și băuturilor, cu excepția serviciilor de masă în unitățile de alimentație gestionate de guvern
  • servicii ale agențiilor de voiaj și de ghid turistic
Transporturile

Servicii maritime – servicii legate de

  • transportul internațional de călători și de mărfuri
  • antrepozitare
  • stația și depozitul de containere
  • servicii de expediere de mărfuri și de sprijin pentru transportul maritim


Transport rutier și feroviar – servicii de sprijin precum

  • agenție de transport de mărfuri
  • manipularea mărfurilor
  • depozitare 

Servicii maritime – servicii legate de

  • transportul internațional de călători și de mărfuri
  • servicii de agenții maritime
  • remorcarea internațională
  • brokeraj maritim
  • expedierea mărfurilor
  • închirierea de nave cu echipaj

Transport rutier – servicii de sprijin precum

  • servicii de închiriere
  • anumite servicii de sprijin, cum ar fi întreținerea și repararea pieselor autovehiculelor
Producție
  • produse alimentare și băuturi
  • îmbrăcăminte
  • încălțăminte
  • utilaje
  • produse din hârtie
  • calculatoare și mașini electrice
  • produse alimentare și băuturi
  • îmbrăcăminte
  • produse din hârtie
  • substanțe chimice
  • anumite echipamente pentru mașini
  • echipamente informatice și de telecomunicații

Comerțul electronic

Singapore și UE recunosc importanța liberei circulații a informațiilor și au convenit să nu impună taxe vamale asupra transmisiilor electronice.

Ambele părți convin, de asemenea, că

  • comerțul electronic nu ar trebui să afecteze drepturile de proprietate intelectuală
  • dezvoltarea comerțului electronic trebuie să fie compatibilă cu standardele internaționale de protecție a datelor

Achiziții publice

Singapore și UE sunt membre ale Acordului OMC privind achizițiile publice (AAP).

Chiar și înainte de acordul comercial, acestea dispuneau deja de sisteme deschise și moderne de achiziții publice și aplicau standarde ridicate de transparență și de echitate procedurală în cazul licitațiilor lor publice și, în multe cazuri, firmele din UE erau deja în măsură să concureze pentru contracte de achiziții publice în Singapore peste un anumit prag valoric.

Cu toate acestea, acordul comercial oferă și mai multe oportunități întreprinderilor din UE de a concura pentru contracte de achiziții publice în Singapore.

Singapore

  • a convenit asupra unor discipline suplimentare privind licitațiile
  • a fost de acord cu reducerea pragurilor de valoare pentru procedurile de licitație deschisă pentru organisme precum Consiliul pentru utilități publice și Autoritatea pentru Piața Energiei
  • a extins tipurile de contracte de servicii publice care fac obiectul angajamentelor privind transparența și nediscriminarea – acest lucru este important deoarece accesul la informații este unul dintre cele mai mari obstacole cu care se confruntă întreprinderile mai mici din UE în ceea ce privește accesul pe piețele din străinătate

UE

  • adăugarea pe lista entităților deschise pentru licitații pentru contracte de achiziții publice a unor ministere, agenții și alte organisme guvernamentale la nivel central – în comparație cu cele incluse în lista Acordului OMC privind achizițiile publice – precum și a entităților care își desfășoară activitatea în anumite sectoare de utilități
  • a inclus mai multe tipuri de contracte de servicii publice care fac obiectul unei licitații deschise în comparație cu ceea ce a convenit în cadrul OMC, cum ar fi:
    • servicii feroviare
    • servicii informatice
    • servicii de telecomunicații
    • servicii de peisagistică

Comerțul și dezvoltarea durabilă

Acordul comercial stabilește angajamente obligatorii pentru a se asigura că nivelurile interne de protecție a mediului și a muncii sunt în concordanță cu standardele și acordurile internaționale fundamentale.

Aceasta interzice practicile „race-to-the-bottom” în care legislația muncii și cea de mediu sunt reduse pentru a atrage comerț sau investiții, recunoscând, în același timp, drepturile UE și ale Republicii Singapore de a-și stabili propriile niveluri de protecție a mediului și a muncii.

Acordul comercial urmărește să consolideze contribuția comerțului și a investițiilor la dezvoltarea durabilă, inclusiv

  • responsabilitatea socială a întreprinderilor
  • inițiative privind etichetarea ecologică
  • comerțul echitabil și etic
  • conservarea și gestionarea durabilă a resurselor naturale, inclusiv prin gestionarea durabilă a pădurilor și conservarea și gestionarea stocurilor de pește

Standardele de muncă

ALS include angajamente de punere în aplicare a convențiilor Organizației Internaționale a Muncii (OIM) pe care părțile le-au ratificat, dar și angajamente de a lua măsurile necesare pentru ratificarea convențiilor OIM privind drepturile fundamentale, la care acestea nu sunt încă semnatare, cum ar fi:

  • declarația ministerială a Consiliului Economic și Social al ONU privind generalizarea ocupării integrale și productive a forței de muncă și a muncii decente pentru toți din 2006
  • declarația OIM privind principiile și drepturile fundamentale la locul de muncă;
  • convențiile fundamentale ale OIM

Mediul și schimbările climatice

Acordul include angajamente ale UE și ale Republicii Singapore privind punerea în aplicare efectivă a acordurilor multilaterale de mediu la care UE și/sau Singapore sunt părți, cum ar fi

  • Convenția ONU privind diversitatea biologică
  • Convenția ONU privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES)
  • Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC)

Dispozițiile specifice privind schimbările climatice subliniază și mai mult eforturile UE și ale Republicii Singapore de a combate schimbările climatice.

ALS prevede, de asemenea, cooperarea între părți, inclusiv în ceea ce privește etichetarea ecologică și achizițiile publice ecologice, eliminarea obstacolelor din calea comerțului cu bunuri și servicii favorabile climei, cum ar fi bunurile durabile bazate pe energie din surse regenerabile; reducerea progresivă a subvențiilor pentru combustibilii fosili și promovarea practicilor de responsabilitate socială a întreprinderilor.

Investițiile

Acordul UE-Singapore privind protecția investițiilor (EUSIPA) va intra în vigoare după ratificarea de către toate statele membre ale UE, în conformitate cu propriile proceduri naționale.

Odată intrat în vigoare, acesta va îmbunătăți în continuare climatul de investiții și va oferi mai multă certitudine investitorilor.

Acordul va asigura faptul că investitorii europeni și singaporezi sunt tratați în mod egal și echitabil și nu sunt supuși niciunui tratament discriminatoriu, cum ar fi:

  • exproprieri forțate sau exproprieri fără o compensație adecvată
  • discriminării
  • revocarea licențelor comerciale
  • abuzuri din partea statului-gazdă, cum ar fi lipsa garanțiilor procedurale sau imposibilitatea de a efectua transferuri internaționale de capital

Acordul privind protecția investițiilor va oferi investitorilor opțiunea unui mecanism modern și reformat de soluționare a litigiilor în materie de investiții – sistemul jurisdicțional în materie de investiții.

Pietrele de temelie ale noului sistem jurisdicțional în materie de investiții sunt:

  • un tribunal permanent pentru investiții de primă instanță
  • un tribunal de apel pentru recursuri

Sistemul se va baza pe principiile transparenței procedurilor și pe dispozițiile împotriva utilizării abuzive a sistemului. De exemplu, acordul de protecție a investițiilor conține norme de prevenire a cererilor frauduloase sau manipulatoare, cum ar fi restructurarea unei întreprinderi în scopul depunerii unei cereri.

Sistemul jurisdicțional în materie de investiții va garanta că acordul de protecție a investițiilor este interpretat în mod corect și previzibil din punct de vedere juridic.

Linkuri și contacte utile

Ministerul Comerțului și Industriei

100 High Street, #09-01, Trezoreria, Singapore 179434

Tel: + 65 6225 9911

Site-ul web: www.mti.gov.sg

Întreprinderea Singapore (ESG)

Strada Victoria 230, Turnul biroului Bugis de nivel 10, Singapore 188024

Tel: + 65 6898 1800

Site-ul web: www.enterprisesg.gov.sg

Biroul ESG din Frankfurt

Centrul din Singapore, Bleichstr. 45, 60313 Frankfurt pe Main, Germania

Tel: + 49 699207350

Biroul de la Londra al ESG

Singapore Centre, First Floor, Southwest House, 11a Regent Street, Londra SW1Y 4LR, Regatul Unit

Tel: + 44 2074842730

Delegația Uniunii Europene în Singapore

250 drumul nord-podului, #38-03 Turnul orașului Raffles, Singapore 179101

Tel: + 65 6336 7919

Site-ul web: https://eeas.europa.eu/delegations/singapore

Linkuri suplimentare:

Puteți găsi mai multe informații cu privire la Acordul de liber schimb UE-Singapore și la Acordul privind protecția investițiilor pe site-ul internet al DG Comerț. Pentru o prezentare generală, puteți consulta și fișele informative.

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) oferă, de asemenea, informații detaliate privind relațiile dintre UE și Singapore.

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante