Acordul de asociere UE-Chile

Pe scurt

UE și Chile au încheiat un acord de asociere în 2002, care include un acord de liber schimb cuprinzător care a intrat în vigoare în februarie 2003 și care acoperă relațiile comerciale dintre UE și Chile.

Acordul a fost modificat prin Protocolul de aderare din 2004.

Informații suplimentare

Reguli de origine

 

Pentru a putea beneficia de tratament preferențial, produsul dumneavoastră va trebui să respecte regulile de origine prevăzute în acord. Vă rugăm să consultați instrumentulinteractiv de autoevaluare a regulilor de origine (ROSA) din Asistentul meu pentru a evalua dacă produsul dumneavoastră respectă regulile de origine și pentru a afla cum să pregătiți documentele corecte.

Informații generale privindregulile de origineși procedurile de determinare a originii sunt disponibile în această secțiune.

Originea este „naționalitatea economică” a mărfurilor comercializate. Dacă sunteți nou la subiect, puteți găsi o introducere la principalele concepte din secțiunea „Produse”.

Reguli de origine

Unde pot găsi regulile de origine?

Regulile de origine sunt stabilite în anexa III la Acordul de asociere (JO L 352, 30.12.2002, p. 935). Linkul se referă la versiunea consolidată, astfel cum a fost modificată prin Protocolul de aderare din 2004 la acord (JO L 38, 10.2.2005, p. 3) și prin Decizia nr. 2/2015 a Comitetului de asociere UE-Chile din 30 noiembrie 2015.

Notele explicative la anexa III au fost publicate în 2003 (JO C 321, 31.12.2003, p. 22) și revizuite în 2005(JO C 56, 5.3.2005, p. 36).

Produsul meu este originar din UE sau din Chile?

Pentru ca produsul dumneavoastră să poată beneficia de un tarif preferențial mai mic sau egal cu zero în temeiul Acordului de asociere UE-Chile, acesta trebuie să fie originar din UE sau din Chile.

Un produs este originar din UE sau din Chile, dacă este

  • obținute integral în UE sau în Chile sau
  • fabricate în UE sau Chile utilizând materiale neoriginare, cu condiția ca aceste materiale să fi fost prelucrate sau transformate suficient în conformitate cu regulile specifice produsului prevăzute în apendicele II.
    A se vedea, de asemenea, apendicele I „Note introductive” la regulile de origine specifice produsului.        
    Pentru anumite produse, există unele norme alternative specifice produselor – a se vedea apendicele IIa.

 

Exemple de norme specifice produselor în acordurile comerciale ale UE

  • regula valorii adăugate – valoarea tuturor materialelor neoriginare dintr-un produs nu poate depăși un anumit procent din prețul său franco fabrică
  • modificarea clasificării tarifare – procesul de producție duce la o modificare a clasificării tarifare între materialele neoriginare și produsul final – de exemplu, producția de hârtie (capitolul 48 din Sistemul armonizat) din pastă de hârtie neoriginară (capitolul 47 din Sistemul armonizat)
  • operațiuni specifice – este necesar un proces de producție specific, de exemplu filarea fibrelor în astfel de reguli este utilizată în principal în sectorul textilelor și al îmbrăcămintei, precum și în sectorul chimic.

Sfaturi pentru a vă ajuta să respectați normele specifice produsului

Acordul oferă mai multă flexibilitate pentru a vă ajuta să respectați normele specifice produsului, cum ar fi toleranța sau cumulul.

Toleranță
  • regula de toleranță permite producătorului să utilizeze materiale neoriginare care sunt în mod normal interzise de regula specifică produsului până la 10 % din prețul franco fabrică al produsului.
  • toleranța nu poate fi utilizată pentru a depăși niciun prag al valorii maxime a materialelor neoriginare enumerate în regulile specifice produsului
  • toleranțe specifice se aplică textilelor și îmbrăcămintei clasificate în capitolele 50-63 din Sistemul armonizat, care sunt incluse în notele 5-7 din apendicele I „Note introductive” ale regulilor de origine specifice produsului
Cumul
  • Cumul bilateral – materialele originare din Chile pot fi considerate ca fiind originare din UE (și viceversa) atunci când sunt utilizate la fabricarea unui produs

Alte cerințe

De asemenea, produsul trebuie să îndeplinească toate celelalte cerințe aplicabile specificate în protocol, cum ar fi prelucrarea sau transformarea insuficientă sau regula de transport direct.

Transportul printr-o țară terță: regula transportului direct

Produsele originare trebuie transportate din UE în Chile (și viceversa) fără a fi prelucrate ulterior într-o țară terță.

Transbordarea sau antrepozitarea temporară într-o țară terță este permisă, cu condiția ca mărfurile să rămână sub supravegherea autorităților vamale și să nu fie supuse altor operațiuni decât:

  • adăugarea sau aplicarea de mărci, etichete sau sigilii
  • descărcare
  • reîncărcarea
  • fracționarea transporturilor
  • orice operațiune destinată păstrării lor în stare bună

Va trebui să furnizați autorităților vamale din țara importatoare dovada transportului direct, cum ar fi:

  • documente contractuale de transport (de exemplu, conosamente)
  • dovezi concrete sau concrete bazate pe marcarea sau numerotarea coletelor
  • orice dovezi referitoare la mărfurile în sine
Rambursarea drepturilor

În temeiul Acordului de asociere UE-Chile, nu este posibil să se obțină rambursarea taxelor plătite anterior pentru materialele neoriginare utilizate pentru fabricarea unui produs care este exportat în temeiul unui tarif preferențial.

Proceduri de determinare a originii

Dacă doriți să solicitați un tarif preferențial, va trebui să respectați procedurile de origine și să solicitați verificarea cererii dumneavoastră de către autoritățile vamale din țara în care vă importați mărfurile. Procedurile sunt prevăzute în titlul V privind dovada de origine și în titlul IV privind acordurile de cooperare administrativă.

Cum să solicitați un tarif preferențial

Pentru a beneficia de un tarif preferențial, importatorii trebuie să prezinte dovada originii.

Dovada originii poate fi fie

Consultați notele explicative la anexa III și versiunea lor revizuită pentru detalii privind completarea dovezilor de origine.

Nu este necesară nicio dovadă de origine atunci când valoarea totală a transportului nu depășește

  • 500 EUR pentru ambalaje mici sau
  • 1,200 EUR pentru bagajele personale

Dovada de origine rămâne valabilă timp de 10 luni de la data eliberării.

Certificat de circulație EUR.1

Certificatele de circulație a mărfurilor EUR.1 sunt eliberate în Chile de Dirección General de Relaciones Económicas Internacionales (DIRECON) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, precum și de birourile sale locale ProChile. DIRECON este, de asemenea, responsabil pentru

  • acordarea, monitorizarea și retragerea autorizațiilor „exportatorilor autorizați”
  • controale postverificare în urma unei cereri din partea autorității vamale dintr-un stat membru al UE

Autoritatea vamală din Chile poate solicita autorităților vamale din statele membre ale UE să verifice caracterul originar al mărfurilor sau autenticitatea dovezii de origine. Exportatorul care solicită certificatul trebuie să fie pregătit să prezinte documente care să dovedească caracterul originar al produselor în cauză.

Apendicele III include un model de certificat EUR.1 și oferă indicații privind completarea acestuia.

Declarația de origine

Exportatorii pot declara pe propria răspundere că produsul lor este originar din UE sau din Chile, furnizând o declarație de origine. Poate fi realizată prin:

  • un exportator autorizat sau
  • de către orice exportator, cu condiția ca valoarea totală a transportului să nu depășească 6 000 EUR

Pentru a deveni exportator autorizat, trebuie să fiți în măsură să îndepliniți autorităților vamale competente caracterul originar al produselor dumneavoastră, precum și orice alte cerințe pe care acestea le-ar putea impune. Autoritățile competente vă pot retrage statutul aprobat în cazul în care îl abuzați în vreun fel. Pentru a afla mai multe despre proceduri, contactați autoritățile vamale competente (DIRECON pentru partea chiliană).

Cum se întocmește o declarație de origine?

Exportatorul ar trebui să tipărească, să ștampileze sau să imprime următoarea declarație (în limba corespunzătoare) pe factură, pe nota de livrare sau pe alt document comercial care descrie produsele în cauză suficient de detaliat pentru a permite identificarea acestora:

„Exportatorul produselor care fac obiectul prezentului document (autorizația vamală nr....) declară că, cu excepția cazului în care se indică altfel în mod clar, aceste produse sunt de... origine preferențială.”

Textul declarației de origine poate fi redactat în oricare dintre limbile oficiale ale UE și se găsește în apendicele IV. Verificați cu autoritățile vamale din țara dumneavoastră eventualele cerințe suplimentare pe care acestea le-ar putea avea.

Trebuie să semnați de mână declarația de origine. Dacă sunteți exportator autorizat, sunteți scutit de această cerință cu condiția să prezentați autorităților vamale din țara dumneavoastră un angajament scris că acceptați întreaga responsabilitate pentru orice declarație care vă identifică.

Atunci când completați o declarație de origine, trebuie să fiți pregătit să prezentați documente care să ateste caracterul originar al produselor dumneavoastră.

O declarație de origine poate fi întocmită de către exportator atunci când produsele la care se referă sunt exportate sau după export, cu condiția ca aceasta să fie prezentată autorităților vamale din țara importatoare în termen de cel mult doi ani de la importul produselor la care se referă.

Verificarea originii

Autoritățile vamale pot verifica dacă un produs importat este într-adevăr originar sau îndeplinește alte cerințe privind originea. Verificarea se bazează pe

  • cooperarea administrativă între autoritățile vamale ale părții importatoare și cele exportatoare
  • controale efectuate de autoritățile vamale locale – nu sunt permise vizitele părții importatoare la exportator

Autoritățile părții exportatoare stabilesc originea și informează autoritățile părții importatoare cu privire la rezultate.

Linkuri și contacte utile

Delegația Uniunii Europene în Chile

AV Ricardo Lyon 222 Torre Paris, 3er piso. Providencia. Santiago

Cod poștal: 10093 Correo Central, Santiago

Tel.: (56) (2) 24286800

E-mail: delegation-chile@eeas.europa.eu

Site-ul web: eeas.europa.eu/delegations/chile_en

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante