Zoekresultaten voor "C" (13)
Lijst van termen in de woordenlijst:
Politieke organisatie, subgroep van de groep van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan, als basis voor de economische dialoog met de Europese Unie. Het is opgericht in 1992. Het lidmaatschap omvat de 15 Caribische landen van de Gemeenschap en de Dominicaanse Republiek. Alle deelnemende staten in het Cariforum, met uitzondering van Cuba, hebben de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst respectievelijk de „Overeenkomst van Cotonou” en het EPA ondertekend.
De lidstaten zijn: Antigua en Barbuda, de Bahama’s, Barbados, Belize, Cuba, Dominica, Dominicaanse Republiek, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Suriname en Trinidad en Tobago.
Gerelateerde inhoud:
De letters CE verschijnen voor veel producten die worden verhandeld op de uitgebreide interne markt in de Europese Economische Ruimte (EER). Door de CE-markering aan te brengen op een product verklaart de fabrikant dat het product aan alle wettelijke voorschriften voor de CE-markering voldoet en zonder enige beperking in de gehele EER mag worden verkocht. Dit geldt ook voor producten uit andere landen die in de EER worden verkocht. De CE-markering geeft niet aan dat een product door de EU of een andere autoriteit als veilig is erkend. Niet alle producten moeten voorzien zijn van de CE-markering. Het is alleen verplicht voor de meeste producten die onder de „nieuwe aanpak” -richtlijnen vallen.
Certificaat van oorsprong dat van toepassing is op de preferentiële handel in het kader van de pan-Europees-mediterrane cumulatie.
Certificaat van oorsprong dat in sommige preferentiële handelsregelingen van de EU van toepassing is.
Document afgegeven door de bevoegde overheidsinstanties ten bewijze van het land waar het goed is geproduceerd. Zo is voor de preferentiële regelingen van de EU met bepaalde landen een certificaat inzake goederenverkeer EUR.1 of EUR-MED vereist.
De Codex Alimentarius, of „Food Code”, is een verzameling van normen, richtsnoeren en gedragscodes die de Codex Alimentarius-commissie (CAC) heeft aangenomen met betrekking tot levensmiddelen, voedselproductie en voedselveiligheid. De richtlijn beoogt de bescherming van de gezondheid van de consument en de bevordering van eerlijke praktijken in de levensmiddelenhandel. De CAC wordt opgericht door de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties.
Document dat overeenkomt met de vervoersovereenkomst tussen de verlader en de vervoerder. Zij vormt ook een bewijs van de eigendom van de goederen.
De referentiedatabank van Eurostat (EU-bureau voor statistiek) over de handel in goederen. Comext bevat alle statistieken over de handel in goederen binnen de EU tussen haar lidstaten onderling en tussen de EU en haar handelspartners wereldwijd.
Douaneregeling waardoor goederen van de ene naar de andere plaats in de EU kunnen worden vervoerd.
Compenserende rechten, ook antisubsidierechten genoemd, zijn invoerrechten die op grond van de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) worden ingesteld en tot doel hebben de negatieve effecten van subsidies te neutraliseren. Zij worden opgelegd wanneer na onderzoek blijkt dat een ander land zijn uitvoer subsidieert op een manier die binnenlandse producenten in het importerende land schade berokkent.
Soortgelijke inhoud: