05 december 2019

A Bizottság szankciókkal sújtja az uniós dömpingellenes vámokat megkerülő kínai asztaliáru-exportőröket

A határozatot a Bizottság saját kezdeményezésére (hivatalból) ez év márciusában indított alapos vizsgálat előzte meg, tekintettel arra, hogy néhány kínai vállalat kivitele az elmúlt öt évben (2014-2018) meredeken emelkedett.

A vizsgálat megerősítette, hogy a kínai vállalatok megkerülik a mintegy 36 %-os dömpingellenes vámokat azáltal, hogy kerámiaexportjukat más olyan vállalatokon keresztül bonyolítják le, amelyekre alacsonyabb, mintegy 18 %-os dömpingellenes vámok vonatkoztak.

Azokra a – összesen több mint 30 – kínai vállalatokra tehát, amelyekről megállapították, hogy hozzájárultak a vámok kijátszásához, a magasabb, körülbelül 36 %-os vámtételt is alkalmazni fogják.

Az új vámokat 2019. március 21-jétől kell alkalmazni, és mintegy 15 millió EUR összegű vámot kell visszamenőleges hatállyal beszedni.

Ez a Bizottság eddigi legnagyobb kijátszásellenes vizsgálata. Igen jelentős erőforrásokat vett igénybe, és 20 bizottsági vizsgálóbiztos végzett helyszíni ellenőrzést 50 kínai vállalatnál.

Háttér

Az EU 2013 májusa óta dömpingellenes intézkedéseket alkalmaz a Kínából származó asztali és konyhai kerámiaáruk behozatalára. 2019 júliusában a Bizottság úgy határozott, hogy további ötéves időszakra meghosszabbítja az intézkedéseket, tekintettel arra, hogy a dömping folytatódott.

Az asztali és konyhai áruk ágazata az Európai Unióban rendkívül széttöredezett, mintegy fele kis- és középvállalkozásokból áll. Az ágazatban közvetlenül mintegy 27 000 alkalmazott dolgozik, akik jó minőségű termékekkel látják el az európai ügyfeleket. Az európai gyártók piaci részesedése körülbelül 30 %, míg a kínai gyártók piaci részesedése több mint 55 % az Európai Unióban. A mai intézkedések hozzá fognak járulni a tisztességes verseny helyreállításához.

További információk:az EU
piacvédelmi politikája kijátszásellenes vámokat kivető rendelet


Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások