A termékre vonatkozó követelmények

Milyen követelményeket kell az országoknak teljesíteniük annak biztosítása érdekében, hogy a termékem megfeleljen a biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírásoknak?

A termékkövetelmények azokra az alapvető feltételekre vonatkoznak, amelyeknek a termékeknek meg kell felelniük ahhoz, hogy egy piacra lépjenek.

A műszaki szabályok meghatározzák azokat a konkrét jellemzőket, amelyekkel a terméknek rendelkeznie kell, például az alábbiakkal kapcsolatban:

  • formatervezési minta
  • címkézés
  • jelölés
  • csomagolás
  • funkcionalitás vagy teljesítmény

Külön szabályok biztosítják, hogy a termékeket úgy tervezzék meg, hogy védjék az emberi egészséget, a biztonságot vagy a környezetet.

A termékkövetelmények kiterjedhetnek

  • maga a termék – például gyúlékonyság, elektromos tulajdonságok vagy higiénia
  • a termék gyártási folyamatára,
  • a termék teljesítménye – például energiahatékonysága

A rendeletek a legtöbb esetben meghatározzák a kívánt elérendő célokat vagy a kezelendő veszélyeket, de nem határozzák meg a műszaki megoldásokat.

A termékkövetelmények országonként és kereskedési blokkonként jelentősen eltérnek. A kereskedők számára költséges lehet, hogy a különböző piacokon különböző követelményeknek feleljenek meg.

Az uniós kereskedelmi megállapodásokon belül gyakran harmonizálják a műszaki szabályokat és előírásokat, és együttműködést alakítanak ki a két fél szabványalkotó, vizsgáló, tanúsító és akkreditációs testületei között. Ez lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy ugyanazt a terméket vagy kevesebb módosítással ugyanazt a terméket mindkét piacon értékesítsék. Lehetővé teszi továbbá a kisvállalkozások, különösen a mikrovállalkozások számára, hogy versenyezzenek a nagyobb vállalatokkal, és részt vegyenek a nemzetközi ellátási láncokban és az e-kereskedelemben.

 

Az uniós piacon a CE-jelölés azt jelzi, hogy a termék megfelel az Európai Gazdasági Térség (EGT) egész területén értékesítendő valamennyi biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi követelménynek.

Ezért az Ön által exportált minden egyes régió termékigényét ellenőriznie kell.

Látogasson el a Saját Kereskedelmi Asszisztensre, és kezdje meg a termékkeresést, hogy megtalálja egy adott termék adatait.

Az uniós termékkövetelmények áttekintését a weboldal „ Uniós piac” részében is megtalálhatja.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások